2013. szeptember 13., péntek

Az olvasó kérdezi: hogyan hozzam összhangba a nappalimat?


Képzeljétek, ez a gyönyörű nappali fotó egy olvasóm révén került most ide fel. Kicsit bizonytalan néhány választásában, és segítséget kér tőlem. Had idézzem, miről van szó:

"Kedves Petra!

Csak remélni tudom h elfoglaltságaid ellenére válaszolsz majd. Múltkor is válaszoltál:)

Tanácsodat kérném a nappalimmal kapcsolatban. Csatolok képeket, és elmondom - de látni is fogod- a problémát:) Látni, hogy jó kis eklektikus nappalim van... Nem baj, az nekem tetszik is, de nem szeretném, ha bazári jellege lenne. Próbálgatom-próbálgatom, de te már annyi mindent láttál és annyi tapasztalatod van, szerintem tudnál segíteni, hogy ne csak körbe -körbe menjek.. A régi -nagymamámtól örökség - diófa szekrényeket és az épített polcokat szeretem. Azt tudom, hogy az íróasztali lámpa, íróasztali szék, tv és alatta az asztal csere.
Tudod, szeretem a tiszta, fehér falakat, a skandináv designt, a praktikusságot, de szeretem, ha játékosság is van. A fotelekkel kapcsolatban kérdeznélek. Régebben egymással szemben állt 2 art deco fotel, középen ikeás fa asztalka, összhang volt, de nekem unalmas. Megvettem az Eames hintaszéket, na, ezzel burult minden..:) Most szereztem 2 db különböző fotelt (mindegyikből van 2 db), és fel tudnám őket újíttatni valami szép-dögös, vagy izgi-szolíd (?) huzattal. De melyiket??? A 4 egyszerre sok, azt látom, nem nagy a szoba. És milyen asztal illene? Vagy tévedtem volna az Eames székkel, és azt el kéne felejtenem? Jaj neeee...

Nagyon hálás lennék ha válaszolnál!

Igazán örömet szereznél:)

Köszönöm előre is!

Anett"

Kaptam még fotókat, ahol már látszanak a kezelendő részek:
Illetve itt vannak a "problémás" új fotelek is. Ha Anett nem takarja le őket, most jobban láthatnánk, hogy ezek egyébként gyönyörű formájú darabok. :)
Kedves Anett!

Szerintem gyönyörű a nappalitok, és egy nagyon picike tuninggal olyanná válhat, hogy bármely magazin oldalán megállná a helyét. Nem is kell hozzá sok szerintem.
Gyönyörűek a nagyitól örökölt szekrények, és tök jó a beépített könyvespolc a kettő között. Gratulálok az ötlethez!

Későbbi leveledben írod, hogy a kanapét is szeretnéd lecserélni. Őszintén megmondom, szerintem isteni ez a retro forma, és ha kényelmes, én nem adnék túl rajta... Egyszerűen választanék egy jó anyagot, és áthúzatnám. Ez a fehér jó szín, persze a koszolódástól jogosan tarthatsz. Szerintem szép volna ide egy halvány, vagy sötét szürke, egy sötétkék, egy erős sárga, stb. Egyszínűt választanék, a párnákkal dobnám fel. A meglévők tök szépek!!!

Az Eames széket nem vetted feleslegesen! Pont jól egyensúlyozzák az antik szekrényeket. Őszintén szólva, amit szerintem feleslegesen vettél, azok az "új" fotelek. Hacsak nincs valami konkrét oka - pl. rendszeres nagy baráti összejövetel - hogy marha sok fotel kell a szobába, én ezeket száműzném. (Egyébként, ha nem voltak túl drágák, szívesen átveszem őket, annyira jók, hogy lenne hova beterveznem... :)). Ezt azért mondom, mert a már meglévő art deco foteled szerintem behozza kicsit a szekrény hangulatát az ülő alkalmatosságok körébe, az Eames - ahogy már mondtam - a modernet, a kanapé a retro vonal. Nincs szükség többre véleményem szerint.

Bár, ha már nagyon unod az art deco fotelt, bármelyik retrora lecserélheted, a leendő kanapé színétől függően válassz hozzá anyagot (kanapé szürke - fotel türkiz, vagy sötétkék, vagy okker sárga, vagy fekete, vagy fehér, vagy pink, rózsaszín, lazac - ekkor legyen egy-két ilyesmi párna is a kanapén...). Akár két egyformát is behúzhatsz, és akkor az Eamessel együtt hárman lesznek. De két különböző már mindenképpen sok.

Akkor folytatnám. Bár a szőnyeget sehol sem említed, meg kell mondjam, az egy gyenge láncszem. Remélem nem sértelek meg vele, mert egyébként nem egy rossz darab, de nem is különösebben jó. Nem gondolom, hogy hozzátesz a kompozícióhoz, sőt - jellegtelensége okán - szerintem picit elvesz. Nem szerettelek volna megbántani Téged, remélem megérted. :) Ha marad, akkor sincs tragédia, de tudnék ajánlani jobbakat... Csináltam egy kis montázst olcsóbb, és kicsit drágább verziókra. De egy sima szürke shaggy szőnyeg is jó választás szerintem (tudod, az a szőrös típusú, pl. ITT).
Dohányzó asztalban szerintem nagyon sok választásod van.  Vehetsz egy egyszerű üveget, a MaxCityben ilyesmit több bolt is árul 70-80.000 Ft között (a kép INNEN van) - három fotel esetén ez könnyít a kompozíción: 
Vagy kicsit bátrabbakat vállalsz be, erről összeraktam egy montázst. A tölgy (és a hasonló színű teak) a parkettával harmonizál, a fehér mindenhez megy, a dió a szekrényekkel... 

A következő baj a dolgozósarokkal van, a széket - ahogy írtad  - le kell cserélni.  De nem csak a szék gáz, de az asztal lába se túl szexi. :) A belső lábat egy egyszerű konzollal (L vassal) rögzíteném a falhoz, a külső láb helyett választanék egy fehéret. Az Ikeában kaphatóak jók, a Nipen például rímelne a szekrényre:
Vagy ez a tök egyszerű fehér, a Godvin a retro-modern vonalra:
Az asztal alatti fiókos tároló sem a legszebb ikeás darab... Inkább a HELMERT választanám. Tapasztalataim szerint görgővel nem biztos, hogy befér az asztal alá, de nélküle is jól mutat.
És hát igen, a TV állvány... :) Erre egy nagyon egyszerű, fehér verziót választanék, találtam egyet az Ikeában (Besta), ami szerintem klassz lenne. De nem ezekkel a rettenet lábakkal!!!!
Hanem inkább görgőket szerelnék rá. Igaz, hogy nem gurítod sehova őket, de annyira trendi... :) A Besta görgői (itt) egyébként annyira szépek, hogy a csináltatott bútorokra is ezt szoktam kérni az asztalosoktól.
Nos, én így dobnám fel az amúgy már gyönyörű nappalitokat! Remélem, sikerült megválaszolnom a kérdésedet, és bocsánat, ha olyasmibe is beleártottam magam, ami nem is érdekelt... Visz a lelkesedés, ha ilyen szépet látok. :)

Sok sikert kívánok! A végleges nappaliról pedig várom a szép képeket, hogy megoszthassuk, ha lehet! :)

És köszönöm, hogy olvasod a Térkultúrát! :)

Üdvözlettel,

Petra


SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.