2013. október 3., csütörtök

Az olvasó kérdez: mi legyen a szőnyeggel és a tálalóval?

"Szia Petra,

Szeretem a blogodat, sokat nézegetem, inspirálódom, olyan sok jó ötletet átok, hogy gyakran a "jaj ezt is szeretném, jaj, azt is szeretném" érzés kerít a hatalmába.
A lakásunk jó ideje csak úgy "elvan", nem alakul a stílusa, ötletem rengeteg van, de nem akarok beleugrani semmibe, amíg nem látom tisztán, hogy mit is szeretnék. A következőkben szeretnem a segítségedet kérni.

Nappalinkban van egy szürke kanapé, illetve mellette egy ciklámen art deco fotel, én szeretem őket. A szürke kanapét próbáltam feldobni néhány élénkebb párnával. A kanapé mellett áll egy régi barna tálaló szekrény, máshova nem fér.
Nem egy értékes darab, de szeretem a formáját, sok a hely benne, nem szívesen válnék meg tőle (fotók mellékelve, bocsánat a minőségért). Látom, hogy a szürke kanapé és a barna tálaló nem igazán jó egymáes mellett, de mégsem válnék meg tőlük, hanem szeretném őket valahogy "összehozni". A szürke-fehér szőnyeget a nappaliban nagyon unom, nem is igazán tetszik, arra gondoltam, talán egy jó szőnyeggel, ami megy a szürkéhez és a barnához, összehozom a két bútort, és ez talán még a fotel élénk színét is jobban kiemelé. (Fontos megjegyeznem, hogy a fotel mögötti barnás könyvespolcokat, és a TV szekrényeket szintén lecserélem majd egy könnyedebb, lazább darabra, az most ne nézd, kérlek).
Sokat kutattam a megfelelő szőnyeg után, nagyon tetszik néhány designer darab, legszívesebben ezekhez hasonlót szeretnék, ezek most túl drágák nekünk:
Még arra gondoltam, hogy egy sárga-fehér szőnyeg is talán menne a kanapé elé. Tetszik az Ikeában kapható darab, és az általad ajánlott honlapon található, amely bár nem az igazi, nem is rossz:
Egyébként tetszenek még a régi, színes, gyapjú kilimek is.

Petra, Te milyen szőnyeget ajánlanál? Hogyan hozzam harmóniába a szürke kanapét és a barna tálalót?

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Zsuzsi"

Zsuzsi fényképeket is mellékelt a szuper klassz kanapéról, a ciklámen fotelről, és a problémás tálalóról.

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm, hogy követed a blogot, és hogy hozzám fordulsz tanácsért. Mindjárt bele is vágok a közepébe.

A tálaló kérdésével indítok. Kicsit szerintem nem látod már a fától az erdőt, annyira nem tudsz mit kezdeni a problematikával. :)
A kanapénak és a tálalónak alaphangon semmi gondja nincs egymással, az viszont marha rosszul néz ki, hogy a parketta fája és színe rettenetesen üti a szekrényét. Azt gondolom, ez a szekrény ebben a felállásban nem integrálható sikeresen az enteriőrbe, mindig disszonáns lenne a színe. Teljesen egyetértek azzal, hogy szép formája van, épp ezért - ha ez az enyém lenne - tuti megtartanám, és átfesteném. Elképesztő metamorfózison megy át egy bútor az új színnel. Akár magad is végezheted, kell egy ici-pici csiszolás, jó minőségű alapozó, meg egy jó fedőszín. Viszonylag gyorsan el  lehet vele készülni. Ha nincs kedved ezzel bajlódni, asztalost ajánlok (e-mailben tudok adni kontaktot).

Hoztam néhány példát a netről:

Például szuper lenne, ha a látható hátfalakat a leendő szőnyeggel, a fotellal, vagy a párnákkal harmonizáló, velük jól mutató tapétával bélelnéd ki:
De egy egyszerű, hókuszpókusz nélküli új szín is csodát művel:
Nem? :)

Szőnyeg kérdésben aszerint döntenék, hogy milyen stílusban, vérmérsékletben szeretném kialakítani az enteriőrt.

1. Klasszikus (angolos) irányvonal:
Én azt gondolom, egy nyugodt szőnyeg nagyon jól állna a térnek, a beigek, szürkék, enyhén mintásak, vagy shaggy típusúak mind mehetnek. Miután említetted, hogy viszonylag szűkös a büdzsé, egyszerűen az Ikea kínálatából néztem ki a megfelelőt, ezekre úgysincs ráírva, honnan származnak, meg különben is jók...
Szerintem jó kis kontrasztot vinne a térbe a fekete-fehér is (még mindig az Ikeánál maradva):
De, ha tényleg valami balhésra vágysz, akkor vigyél bele apait-anyait. Nagyjából bármilyen mintás szőnyeg megteszi, lényeg, hogy a sok-sok kiegészítő (a párnákon túl a képek és a függöny!!!) jól összeborzolja a teret.

Itt például mindegy, mi csak sok legyen:
Milyen jó ez a sötétkék is, nem? 
Egy vidám-színes katyvaszt is összeállítottam. A képen megjelenő szőnyegeket az Ikea és a CarpetVista kínálatából választottam, illetve a jobb alsót a Wallpaperdirect oldalról. Az általad kinézett gyönyörű sárga szőnyeg is jöhet! :)

Még a dekorációt hiányolom a nappalitokból. Sok kis kép, vagy egy nagy, színes nagyon hiányzik...

Kicsit hosszúra nyúlt a poszt, de remélem sikerült átlendítenem Téged az elakadáson.

Sok sikert kívánok!

Petra

Fotók: itt, itt és itt

***
Ha lakásotok felújításakor megakadtatok, és segítségre van szükségetek, írjatok nekünk az alábbi elérhetőségre, és igyekszünk megválaszolni kérdéseiteket! 
Kérjük, ezen a fórumon ne komplett lakberendezést várjatok el tőlünk, hanem egy-egy szűkebb területre, konkrét problémára fókuszáljatok, akkor mi is biztosan tudunk válaszolni. Nagyobb munkaigényű kérdésekre néha - idő hiányában - nem tudunk válaszolni. Köszönjük a megértéseteket!
Nikoletti Petra: petra@terkultura.com
Sápiné Hernádi Nóra: nora@terkultura.com

SHARE:

1 megjegyzés

  1. Zsuzsi, szerintem a katyvasz ötlet nagyon jó! Szívesen segítek festeni is ;-)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.