2013. október 25., péntek

Cserépkályha mustra

Kedvenc svéd lakásaim nagy részében található cserépkályha. Nálunk is állandó kérdés (az előző lakásban és most is), hogy kandalló legyen, vagy kályha. Egy szép antik (jellegű) kályhánál nincs jobb dísze a nagypolgári enteriőrnek, de a pattogó tűz látványától se szívesen fosztjuk meg magunkat. Léteznek hibrid megoldások - kandalló tűztérrel szerelt cserépkályhák, ezeknél mindig kicsit zavarban vagyok. Nem ciki, nem kamu? A fenti kép tanúsága szerint a svédek már régen is megcsinálták a frankót, nálunk viszont - érzésem szerint - tájidegen ez a megoldás. Aztán meg arra gondolok, hogy na bumm, ez mégis csak a 21. század, miért ne emelnénk át minden korból, ami jó. Végül is a cserépkályhának nem csak a csinos külleme vonzó tulajdonsága, hanem a jó hőtartása is... 
Kedvenc svéd darabjaim így néznek ki:
És lássuk az itthoni kínálatot... Elmondhatjuk, hogy ez végre egy olyan front, ahol a magyarok is szépen megállják a helyüket... A Zsolnay cserépkályhák semmiben nem maradnak el svéd rokonaiktól, sőt... :)
Vásárolhatunk antik darabokat, ezt például az Apródon találtam, 300.000 Ft-ért beszerelve miénk lehet (ITT).
Egy barnát találtam most a Vaterán is, olcsóbban (180.000 Ft - ITT), de szerelés nélkül. 
Mondjuk - ha szívemre teszem a kezem - nem szeretnék barna kályhát. Van más színben is, februárban találtam egy szép világos zöldet, szintén a Vaterán (már tuti nincs meg, de ITT megnézhető). ÁÁÁÁ, ezt most nagyon sajnálom... Istenien mutatna nálunk!
Viszont van egy hasonló a Kályhás Kristóf kínálatában. (ITT még több bontott kandalló).  
Aztán szerencsére a szépséges Zsolnay csempék újonnan is elérhetőek (például ITT).... Az antik zöld mellett ez lenne nálam a befutó.
De írtam már korábban a Domofire-ről is (ITT). Ez a kandalló 190 cm magas, és 925.600 Ft-ba kerül (további info ITT). Azért jó, nem? 
És ugyancsak a Domofire kínálatában kaphatóak olcsóbb opciónak mobil kandallók. Ezeket egyben szállítják, és itt már elérhető a tűz élménye is. Megmondom őszintén, én egészen bírom őket, a korábban említett fenntartásaimmal együtt...  A Brüsszel (600.000 Ft), vagy az egyszerűbb Genf (420.000 Ft) elég pofásak, és az is vonzó, hogy költözés esetén simán elvihetőek... :)
Ti mit gondoltok a témáról? Szerintetek is van cikiségi faktor a tűzteres kandallóban, vagy ez csak az én sznobizmusom? Melyiket választanátok? Ismertek esetleg más forrásokat? Osszátok meg velünk! (A kéretlen reklámot azonnal törlöm, de a valóban témába vágó, antik/jellegű kandallókról szóló megjegyzéseket linkkel is szeretettel várom! Köszönöm!)

Svéd képek: itt, itt, itt és itt
SHARE:

8 megjegyzés

  1. Én - bár nem vagyok szakértő - sosem értettem sem a ciki, sem a tájidegen dolgoktól való félelmet a lakberendezésben. Ha van két funkciójában és esztétikájában is megfelelő használati tárgy, aminek összevonásával egy új, jobb, megfelelőbb, kívánatosabb alkotás születik (ráadásul mindkét fő funkció érintetlen marad), akkor miért ne? Az meg, hogy ki mit gondol, nem nagyon érdekel. A tájidegenség meg maximum a kertben lehet problémás szerintem, hogy a kívánt növények nem úgy fejlődnek, ahogyan azt szeretnénk (rosszabbul, vagy épp ellenkezőleg, elkezdenek túlburjánzani). Szóval ne foglalkozz ezzel. :)
    És én is pár hónapja/éve gondolkodom azon, hogy pont ezt a két dolgot milyen jó lenne összevonni, bár én még mindig inkább a modern, Jotul kályháktól vagyok elalélva.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Mi megvettük már egyszer a világoszöld vaterás antik cserépkályhát, de ezek a régi kályhák sajnos olyan állapotban vannak, hogy utána már szinte csak dísznek lehet használni, annyira elöregedettek a csempék. Szóval megvettük, és utána eladtuk :-(
    Én ma már csak új csempés kályhát készíttetnék, pedig én aztán szeretem a régit :-))
    De mi végül a szuper jotul vaskályháknál raktuk le a volsunkat, ugyanis azok kétszeresen égetnek, és ha a norvégok használják a kemény hidegben, akkor mi is… És tök szupi hogy van klasszik és modern jellegű is…
    artkraftos kati

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Mi is éveken át készültünk az új cserépkályha-projektre, mert olyat szerettünk volna, ami vízteres, és képes egy teljes, kétszintes, 130 nm-es házat kifűteni. (úgy, hogy a radiátorokban is tudja keringetni a vizet) . Emellett, alapvető volt, hogy nagy felületen szeretnénk látni a tüzet. Ezt ígérte az első kályhásunk is, de sajnos az ígérete nem vált be. De másodjára sikerült, és szuper jól működik. Ha esetleg valakinek a teljesítmény számít, akkor tudok segíteni
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nekünk 100 nm-es házunk van és mi is rá szeretnénk kötni a fűtésrendszerre. Tudnál esetleg egy elérhetőséget adni?

      Törlés
  4. Sziasztok,

    szerintem cserépkályha. Mondom persze mindezt azért is, mert némi túlzással cserépkályhák között nőttem fel - még a szüleim nyaralójában is az van. A tűz látványa szép, de nem fogható ahhoz az érzéshez, mikor egy jó meleg cserépkályhának nekidőlve tudod melegíteni a hátadat, a kezedet, a lábadat. Igaz, az otthoni cserépkályha hérás, annak naphosszat kellene menni egy nagy belmagasságú házban ahhoz, hogy 23-24 fok legyen folyamatosan. Nálunk sosem volt ennyi, csak 19-20, mégis, a kályha sokáig őrzi a meleget, körégyűlik a család, egész egyszerűen jóóóó:-)) Meg szerintem esztétikumban sincs párja egy szép cserépkályhának:-)

    VálaszTörlés
  5. Tök jó, köszi a sok tippet! Összefoglalva: régi cserépkályha kilőve (köszi az infot, Kati), Jotul szép is, jó is, de még egy újonnan összerakott Zsolnay is szóba jöhet, és igen, kéne neki tűztér... :)

    VálaszTörlés
  6. Az első fotó annyira imádatos, h mindjárt megőrülök! :)))

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.