2013. november 6., szerda

Így készíts gyönyörű téglafalat!

A napokban szembesültem azzal, hogy mennyi kérdése lehet bontott téglafal témában egy éppen építkező laikusnak. Barátaimat segítem tanácsaimmal az építkezésükben, és felmerült, hogy a nagy méretű bioethanol kandallót téglafalasra szeretnék dizájnolni. Miután áldásomat adtam az ötletre - van is helye, jól is passzol, elmondtam minden tudnivalót a témában és útjára bocsátottam őket. A megvalósítás előtt is felmerült egy csomó további kérdés, de még a rakás során is.
Innen az ötlet, hogy megosszam Veletek tapasztalataimat a témában.
1. Milyen téglát vegyek?

MÉRET: Ha már van egy kész falad, ezt szeretnéd megdizájnolni, mindenképpen szeletelt téglát válassz, így a térből kb. 2 cm fogsz mindössze elveszíteni a felburkolt lapokkal. Árulnak kis és nagyméretű téglából készült szeleteket, mindkettő jó lehet, a kicsi talán leheletnyit csincibb, de - ha például színben a nagyból van csak megfelelő - az is okés.
STRUKTÚRA: Amikor a téglát szeletekre vágják, keletkezik külső és belső szelet. Ez utóbbi mindig olcsóbb (a kutyának se kell, maximum mediterrán lakóparkokhoz...), de Ti feltétlenül KÜLSŐ szeletet vegyetek! Ez se drága (kb. 3000 Ft/m2), és az ebből készült téglafal tud megszólalásig hasonlítani az eredetihez, ez lesz kopott és rusztikus.
SZÍN:  Ez egyéni preferencia kérdése. Van, aki a vörösesebb falat szereti, van, aki a sárgásabbat. Részemről a vegyes színű szeletekből készült falakat szeretem a legjobban, az úgynevezett "őszi mix"-szet.
Az alábbi konyha-étkező falat is abból készítettük, és szerintem nagyon szép lett:
A barátaim küldtek fotót a múlt héten vásárolt külső szeletből készült, bedobozolt őszi mixről. :) Megkérdezték, mit gondolok, így távolról okésnak tűnik, de azért mindig jól meg kell piszkálni, mert szeretnek csalni vele...
MIRE KELL VIGYÁZNI?
Ezt a terméket ugye nem éppen szalonból hozza el az ember, mondhatni a legkevésbé se garanciális. Boldog-boldogtalan szeleteli a téglát, most, hogy van rá kereslet, és hát valószínűleg nem bontanak el annyi régi épületet... Így megindult az okoskodás....

- A külső szelet nem mindig az a külső szelet, amit szeretnénk.... Előfordult, hogy az igazi külső szeletek mellé beraktak lapjával készített külső szeletet. Ez úgy néz ki, hogy nem a keskeny oldalával szeletelik a téglát, hanem a lapjával, amit utána félbevágnak, így ugye 4 db külső szelet lesz 2 helyett, na de pont nem olyan rusztikus, kopott szélű... Ha reklamálsz, akkor annyi a válasz, hogy "csókolom, külső szelet, vagy nem?!"... :)
- Bele kevernek vízzel mosott, "antikolt" új tégla szeleteket. Na, ez se néz ki igazán tutin...
- Sok a kupacban a törött. Én általában 30%-kal többet rendelek a kelleténél, mert sose tudni. Még a legjobb beszerzési helyen is előfordult, hogy a harmada törött volt. Azt mondták, út közben sérülhetett, hát a franc tudja.

2. Mire figyeljünk a felrakásnál?

FUGA: Barátaimnak teljesen elfelejtettem mondani, hogy milyen fuga távot alkalmazzanak... Általában 1 cm-t szokás kihagyni az egyes téglák között. Tegnap kaptam egy fotót az alakuló falról, hogy rendben lesz-e így...
Egyből kiszúrtam, hogy az én ízlésemnek ez itt túl zsufi, kértem, hogy adják a telefonhoz a burkolót, és ki is derült, hogy 5mm-es fugakereszttel dolgozik, ami szerintem kevés. Az 1 cm azért is optimális, mert az ilyen hülye szitukat, mint azok a béna vágott darabok, azonnal tudjuk korrigálni. Néhol vehetjük 8 mm-re, máshol meg 11-re, nem igazán látszik a különbség, kicsit rusztikus, de kihozhatjuk vele a kívánt szinteket. Én azt mondtam, ezt visszabontatnám, és megcsinálnám nagyobb fugatávval, és nem raknám belel a vágott szeleteket... A kandalló aljának csíkjától számolnék lefelé (alul úgyis lábazat takarja majd a padlóval való találkozást), felfele kicentizném, hogy egészre (legrosszabb esetben is fél darabnál nagyobbra) jöjjön ki a felső él.
FUGÁZÁS: A szép téglafalnak a fugázás kulcsmomentuma, a legszebb tégla is pocsékká válik, ha elrontják, márpedig sokszor elrontják. Mi is rontottuk már el... Az alábbi képen láthatjátok. (A lámpa is kúl, nem? Azt 8 db Ikea asztali lámpából készíttettem, ITT írtam is róla). De vissza a téglafalhoz.
A fugázás után a helyszínre érve rémülten vettem észre, hogy tiszta sötét lett az egész, mint egy rossz fajta borospince... Kiderült, hogy újabban máshonnan hozzák a homokot, ettől sokkal sötétebb lesz a habarcs, hiába kerül bele extra mész. Azt hittem elájulok. Mindegy. Bandi - a szuper kőműves mindenesünk -  kidolgozott egy tervet. Fehér üvegcsempe ragasztóba rakott egy nagyon kevés homokot (ha jól emlékszem...), ettől kicsit beszürkült, és így gyönyörű világos színt kaptunk.
Ilyet:

Egyébként nem tudom, ezt miért ilyen bonyolultan csináltuk, kapható ugyanis klinkertéglához való tök jó fugázó anyag (pl. Weber-Terranova 6 féle színben).

ÉLEK KIKÉPZÉSE: Láttam már olyat - méghozzá nagyon menő hotelben is - hogy szeletelt bontott téglát ragasztottak az oszlopra, és az éleknél "fogasan" kötésbe rakták a szeleteket. Na, az RÉMES! ÁÁÁÁ! Pont az a lényeg, hogy ne látszódjon, ez szeletelt, venni kell hát a fáradtságot, és gérbe kell vágni a sarkoknál. Ez azt jelenti, hogy a találkozó oldalakat 45 fokban megcsiszolják, így szépen egy csíkban találkozik a két darab, mintha egy egész tégláról volna szó. Úgy is kell megvágni. Egy hosszú oldal egy röviddel találkozzon. Értitek... :)
És még valami. Ha felért a burkolás a mennyezethez, akkor egészen cuppanjon rá a plafonra, ne maradjon rés! A régi lakásomban a burkoló mondja, hogy ott már íves a fal (tudjátok, a régi nagypolgári lakások mennyezet kiképzése ilyen), ezért állt meg.  Na, az úgy úgy néz ki, mint valami elfuserált hollywoodi díszlet, mondanom se kell, azonnal megvésettem vele az íves menyómat, és szépen bepasszintottam az utolsó sor téglát. Szeretett engem az ember, nagyon. :)

Közvetlenül fugázás után így néz ki a fal (csak, hogy meg ne ijedjetek ebben a fázisban...). Ilyenkor vizes kefével még meg kell tisztítani, ha nagyon kontrasztosan akarjuk csinálni, kicsit savval lekenni (mi ilyet nem csináltunk), és utána jöhet az impregnálás, ami szépen kihozza a tégla színét.
Hát ennyit kívántam elmondani a témában. Ha a dizájn aspektusán is túl akartok látni, akkor a Szeletelt Tégla oldalon kimerítő összefoglalót találtok a teendőkről.

Remélem, hasznosak voltak a tanácsaim. Fogadjátok meg őket, és csináljatok téglafalat, mert az nagyon menő!!! Sok sikert hozzá! :)

Addig pedig néhány gondolatébresztő fotó:
Fotók: saját és inthralld
SHARE:

28 megjegyzés

  1. Szia Petra!
    Éppen bontott, szeletelt tégla vásárlás előtt állunk, úgyhogy nagyon jókor jött ez a post :-) Abban tudsz esetleg segíteni, hogy hol érdemes a téglát beszerezni?
    Köszönöm,
    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a rusztikustegla16-ot ajánlanám,óriási a választék és bemutató helyük is van!

      Törlés
  2. Szia Petra!

    Nemrég találtam rá az oldaladra, és megörültem a postodnak. Nem tudom, miért ennyire bonyolult ma Magyarországon rendes téglaburkolatot felrakatni, de igazából az még a kisebb probléma szokott lenni, az óriási gondok a fugázáskor vannak. Ha megengedsz néhány kiegészítést:

    1 lapokat célszerű egy jobb minőségű csempergasztóval felragasztani (ezek általában 2000 ft felett kezdődnek/zsák) nem érdemes az olcsóbbat megvenni nem lesz jó. Érdemes esetleg nem csak bontott téglában gondolkozni, hanem jól mutathat akár egy fényes (pl.fekete tégla fekete fugával, vagy egy rusztikus fehér,fehér fugával, de nagyon sok fajta és színű klinkertégla és lapka kapható)
    2. a sarkok/élek kialakításának tényleg az egyik legborzasztóbb módszere a csorbázás, vagy "fogasan "kötésbe rakni. Így teljesen elveszti a tégla mivoltát. A 45 fokban történő lecsiszolás is jó lehet, de ahogy a Te képesen is látszik így is marad ott egy vékony él. A jó megoldás (ezért is szeretni fognak a kőművesek, bár nem bonyolultabb mint a gérbevágás), az külön sarokelemek kivágása az egész téglából. Ilyenkor úgy kell elképzelni, hogy a téglából nem szeletet vágnak, hanem egy L betűt. Úgy vágják, hogy megmaradjon egyben egy rövid és egy hosszú oldala. Ha ezt ragasztod fel akkor teljesen téglafal kinézete lesz, senki nem tudja megmondani, hogy téglaszelet.
    3. a fugázás Ez a legkényesebb. Nem is értem miért kevergetnek emberek még habacsot a helyszínen hozzá. De ha nem a helyszínen keverik akkor is csak szürke színt választanak. Teljesen más összhatás lehet egy világos, egy sötét,(mint nálad is) vagy akár egy színben teljesen harmonizló fugával. Már elég sok színben kaphatók gyárilag előkevert fugázóhabarcsok. (A weber-terranovának már 15 színben van...én vagyok a termékfelelőse :-).
    4. a fugázás maga. Gyakran ha ki is választják amgefelelő előkevert fugázóanyagot akkor sem technikával fugáznak. ezeket a téglákat célszerűen u.n.földnedves állagú fugaanyaggall kell kifugázni, véletlenül sem híg "szaftos" anyaggal. Ha földnedves anyagot dolgozunk be (ez azt jelnti hogy annyi vizet adunk csak hozzá amitől az anyag még porszerű, de ha összenyomjuk akkor összeáll egy gombóccá), akkor nem kenjük össze a téglát, nem kell savazni, tisztogatni, csak le kell söpörni a felesleget.

    További jó tervezgetést és sok sikert!

    Gábor

    VálaszTörlés
  3. A fugázásról:
    Én nem használok meszet a habarcshoz, így nincs ami megszinezze a téglát. Helyette inkább képlékenyítőt teszek a misungba. A fuga ezáltal keményebb lesz és könnyebben megmunkálható.

    VálaszTörlés
  4. Nekem jobban tetszene ha a téglák szürkére lennének festve. Vajon milyen festékkel kellene lekenni?

    VálaszTörlés
  5. Tetszik a pók alakú lámpa, bár lehet megijednék tőle néha :)

    VálaszTörlés
  6. jó cikk, meg tudná adni a kőműves bandi elérhetőségét?

    VálaszTörlés
  7. Sajnos nem tudom. Ő az egyik generálkivitelezőm embere, és külön nem megy…

    VálaszTörlés
  8. Szervusz Kedves Blogger!

    A "bontott tégla a lakásban" keresőszavakkal bukkantam a blogodra.. Kedvenceltem, mert nagyon hasznos és klassz amit alkotsz. A Szöszi villa átalakulása külön tetszik. A malmotokhoz pedig irigységgel gratulálok ;) Jó lesz látni mint lesz egyre gusztusosabb..
    Udvarlásom nem önzetlen, noha teljesen őszinte. Egy kérdést szeretnék feltenni és kikérni a véleményed.

    A tények :
    - négylakásos sorházban élünk, egyszintes tehát az egyes lakások a föld szintjén és az emeleten is egymáshoz simulnak ebből következően jobbról-balról van falszomszéd
    - a jobb oldali szomszédunkkal a földszinten a nappalik érintkeznek, főnt pedig minkét hálószobánk
    - a szomszédaink 2 hónapja költöztek be négy igencsak hangos gyerekükkel (4-8 évesek) akiket a szülők igencsak hangosan nevelnek, egész nap hallani a gyerekeket (nem vagyunk szomszédfóbok, nekünk is van 2 gyerekünk, de ilyen mélységig igazából nem vagyunk kíváncsiak a szomszédságra) Ajtócsapkodás és a veszekedések ill a kiabálva kommunikálás minden szava áthallatszik)

    Az ötlet:
    - a nappali fala elé rakatunk bontott téglából egy 2. falat (mivel amúgy is tetszik a bontott tégla) az eredeti fal és a 2. bontott tégla fal közé pedig valamiféle réteget ami plusz hangszigetelést biztosít. Hungarocell? Vagy valami mást?
    (Láttam, hogy vágott téglából van a téglafal, amit készíttettetek, de itt, ahol élek egyszerűbb a teljes téglafalat egész téglából megcsinálni és a hangszigetelése is ennek nagyobb, noha elvesz a térből..)

    A kérdés:
    - te mit tennél a 2 téglafal közé?
    - vagy más ötlet?

    VálaszTörlés
  9. Kedves Kata! Sajnos nem tudok segíteni. Ezt a kivitelezővel szoktuk egyeztetni, ő szokott ajánlani anyagot, ő építi be. Én általában csak azt tudom, ez a plusz fal mennyit vesz el a térből… :) Nagyon sokféle van: kőzetgyapott, parafa, csendlap, habok, stb, nem tudom, melyiknek milyen a hatásfoka, ára, ez nem az én asztalom. Remélem a kivitelezőtök majd kiválasztja számotokra a legjobbat. Sok sikert! Petra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a választ, szép őszt kívánok!
      Kata

      Törlés
    2. Nagyon nézz utána a hangszigetelés témának. A hungarocell lapok nem alkalmasak erre, felerősítik a hangot, nem tompítják.
      Sűrűbb anyagok a jó szigetelők. Nekem a csendlapot ajánlották.
      Olvass utána :)

      Törlés
    3. "A hungarocell lapok felerősítik a hangot..." ????
      Ez ugye vicc? Nem csillapítják úgy, mint a szálas anyagok....DE NEM ERŐSÍTIK....!
      Gondoljunk már bele, akkor esetleg lehetne hangerősítők helyett koncerteken alkalmazni?? Honnan jött ez? A beton meg a tégla SEM ERŐSÍTI fel a hangot, nemhogy a hungarocell.... Csak vannak anyagok, melyek jobban tompítják. Egyébként hungarocellből is van hanggátló, de az elsősorban lépéshang-szigetelésre, csillapításra szolgál....

      Törlés
  10. Kedves Petra!
    Szeletelt téglával burkolták a konyhánkat, ami nagyon szép lett. Szárad. Most vagyok csak nagy dilemma előtt, hogy mivel impregnáljam, hogy takarítható legyen (a főzőlapnál is ez van - most takargatom)? Néztem impregnáló olajat, utána is jártam, de attól nagyon besötétül. Tudsz valami olyat ajánlani, amitől nem sötétül - csak egy kicsit - a tégla, de jól bírja a takarítást, mindennapi igénybevételt?
    Köszönettel (és a cikket is köszönve): Heiszer Erika

    VálaszTörlés
  11. sajnos nincs olyan impregnáló ami a rendszeres főzésnél az olajtól, zsírtól,páralecsapódástól,egyéb fröcsköléstől megvédi, és rendesen tisztítható konyhai szerekkel.Idővel magába szívja az olajat,egyebet,és homogénebb lesz a felület,amit ha lesúrolsz ,vagy konyhai tisztítóval befújsz, akkor feltűnőbb lesz az eltérés.Új falnál olajjal lehet bekenni,átitatni többször,régen is így csinálták.nekem is ilyen van 20 éve.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Petra!
    Egy 50 éves kémény lebontásából származó (főként sárga színű, 100 db kis méretű, nagyon szép "erezetű") téglákat szeretnék szeletelve díszítésként felrakni a nappaliban. Mivel egy-egy oldaluk (korábbi kémény belső felé nézők) kátrányos, égett szagú ezért először attól meg kellene szabadulnom valami egyszerű módszerrel, anyaggal. Van ilyen téren tapasztalatod / javaslatod, hogy mit használjak?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv
    bp

    VálaszTörlés
  13. Kedves Petra!
    Házunk egyik homlokzatán lévő burkolatot szeretném antikolni, azaz nem hagyni ilyen egyszínű piros színre, tekintettel arra, hogy az ablakkereteket kékes-szürkés színüre szeretném festetni.Kérlek, ha tudsz, adj ötletet,milyen festékkel és módszerrel tudnám árnyalni azt a burkolást(a tégla színe mellett a fugát is szeretném világosabbra "átírni".
    Köszönöm együttműködésed:Ildkó

    VálaszTörlés
  14. Üdv.ugy ahogy az elözö sorokban olvastam.en sem teszek meszet a fugába.megmarja a téglát

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!
    Szerintetek földszinten érdemes lehet ezt alkalmazni? Jobban tud tőle és kevésbé látványosan távozni a talajpára? Vagy lehetséges, hogy a kötőanyag idővel leválik? Van valakinek tapasztalata erről? :)
    Julia

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok!

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy karton falra is fellehet helyezni, mennyire terheli/neheziti a falat? Nem tudom mióta ábrándozok egy tégla falról a lakásban és szeretnék belevágni hamarosan :)

    VálaszTörlés
  17. This is so nice. Thank you for sharing this idea. Click Here

    VálaszTörlés
  18. personal bankruptcy lawyers near me

    "Creating a beautiful brick wall with Igy-Keszits-Gyonyoru-Teglafalat is like crafting a work of art that stands as a testament to craftsmanship and elegance. The texture and color of each brick tell a story of timeless beauty and enduring quality, making every wall a masterpiece in its own right. It's not just a wall; it's a symphony of design and construction, a testament to the artistry of bricklaying." 🧱✨ #BrickArtistry #TimelessElegance

    VálaszTörlés
  19. "Your beautiful brick wall is a true work of art! The craftsmanship and attention to detail are simply stunning. It's not just a wall; it's a masterpiece. Well done! 👏🧱✨ #BrickByBrick #Craftsmanship #Artistry"

    divorce in new york state how long does it take

    VálaszTörlés
  20. Your blog is good and intersting. The above designs are really awesome. Thanks for sharing. Abogado Defensa de Criminal Condado de Fairfax

    VálaszTörlés
  21. This was an extremely interesting subject for me. I'm forwarding this webpage to my friends in the hopes that they will also enjoy it.Prince William County DUI Lawyer

    VálaszTörlés
  22. "Make it beautiful" is a Hungarian expression that encourages people to create something beautiful or impressive. It is an inspiring message that encourages the pursuit of creation and creativity.
    bufete de abogados de accidentes de motocicleta
    dui lawyer fairfax va
    tax and estate lawyer





    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.