2013. november 7., csütörtök

Lakáskultúra ANNO: 1966. november

Egészen különleges gyűjteményhez jutottam (Nóra segítségével, akit az olvasói kérdésekre adott szuper válaszposztokból már ismertek): a Lakáskultúra magazin 1966 és 1990 között megjelent példányai kerültek hozzám - majdnem - hiánytalan számban.

Ahogy az előszóból kiderül, a most bemutatott 1966. novemberi szám előtt (egy nagyobb szünettel) már megjelent három példány, ám negyedéves rendszerességgel csak ezután indult be a lap.

Úgy tervezem, körülbelül hetente bemutatok egy-egy számot, így tényleg testközelből ismerhetjük meg a 60-as, 70-es, 80-as évek tárgykultúráját. Kezdjük is mindjárt a pontosan 47 évvel ezelőtti kiadvánnyal. :)

Az hazai kínálat az egész keleti blokkból merít: a tv-fotel NDK import, a Kati virágállvány hazai gyártás, a Veszna, 9 darabos garnitúra Jugoszláv gyártmány. :)
Újdonságok 1966-ból: hazai és jugoszláv termékek. Azt már tudjuk, hogy a piros műbőr sarokülő elég kelendő lesz, sok paneles barátnőm konyhájában találkoztam vele! 
Az első lakást bemutató rovat a "Tipikus példa". Idézem a felütést: "Két fiatal összeházasodik, bár még nincs lakásuk - ez mindennap megesik; valamelyikük szüleihez költöznek, s ott kapnak egy külön szobát - ez tipikus. Szerencsés esetben a szobát üresen kapják és ha nemcsak szerencsések, de okosak is, valami megtakarított pénzzel indulnak a közös életnek. Akkor pedig már lehet valamilyen elképzelésük." - ZSENIÁLIS! De folytatom...
"A lakberendezés hosszú távra tervezhető. A fokozatok előreláthatóak, kiszámíthatóak és ugyancsak tipikusnak mondhatók.
1. Saját szoba a szülőknél
2. Saját lakás (pl. szövetkezeti társasházban)
3. A saját lakásban 1-2 saját gyerek."
A kimerítő cikk - konkrét bútor ajánlatokkal - erre az életpálya modellre ad gyakorlati tanácsokat.
Amikor szülők már, gyerekek még nincsenek...
Amikor a gyerekek kitúrják saját szobájukból a szülőket:
Mert övék lett a tökéletes gyerekszoba:
A Bokréta fotelt ma is bármikor elfogadnám:
"Szép, vagy csak korszerű" - elmélkedés a bútorok esztétikájáról
"....Senki nem állítja azt, hogy a petróleum lámpának nem volt szüksége a petróleumot tároló edényre, a kanócot szabályozó szerkezetre, egyenletes égést biztossító üvegre, és a fényt elosztó burára. De ugyanakkor ki állíthatná, hogy mindezekre a villamos lámpának is szüksége van. Olyannyira nincs, hogy az elektromos izzó éppen akkor világít a legjobban, ha teljesen meztelen. Mindezek a formai részletek indokolatlanok tehát az elektromos lámpánál, amelyek a petróleumlámpánál még természetesek voltak...." És a bizonyítás még több bekezdésben folytatódik. Aztán összehasonlít két ülőgarnitúrát, és két szekrényt is. :)
Az etno előretörésével ma is igen aktuális "A mai lakás és a népművészet" rovat. 
Ehhez színes oldal is tartozik.
Konyha melléklet: "A Villamos Berendezés és Készülék Művek Fejlesztési Intézete a Tisza Bútorgyárral közösen olyan konyhaszekrény típusokat dolgozott ki, amelyek mindazt magukba foglalják, amire egy korszerű kis konyhában szükség van. A bútor műanyag bevonatú víz- és saválló, az ajtókat mágneses zár csukja hangtalanul és szorosan." Nem, az ott nyilván nem egy mikró, hanem a Kombihoz tartozó hőfokszabályozós sütő, amelyben elhelyezhető egy villanymotorral hajtott grill forgató nyárs is. 
Interjú a kor sztár belsőépítészével, Mózer Lászlóval. Sokan nőttek föl az általa tervezett bútorok között... A "windsor" stílusú Vera székekből kérek négyet, MOST! 
A külföldi lapszemle: variációk térelválasztásra. 
Akkor is volt DIY... Csak úgy hívták "Mindenki megcsinálhatja".  A kedvenc mondatom: "A különböző színű és formájú gyertyák mindig változatos csoportot alkotnak." Ilyet ma is tudnak írni... :)
Ital receptek karácsonyra... Mondjuk a Gin fizz inkább hűsítő nyári koktél, én tavaly fedeztem fel magamnak, azóta kedvencem a hőségben. Valaki tudja, mi az a száj jég? :)))
Záró cikk a kényelmes nappaliról. 
A hátsó borítón színesben is:
A fényképeket készítette: Ballai László, Bechtler János, Kónya Kálmán, dr. Oláh Frigyes, Szilvássy Z. Kálmán, Vassányi Béla és MTI Foto Bán. A címlap színes fotóját Gink Károly készítette. 

"LAKÁSKULTÚRA - A Belkereskedelmi Minisztérium Lakberendezési Bizottságának folyóirata. Felelős szerkesztő: Nádai György - Szerkesztő: Pataki Mária" 
SHARE:

7 megjegyzés

  1. Na, úgy látom, egy-két rovat kimaradt a későbbi számokból. :) Nekem a '70-es '80-as évekből van pár példányom, amiből tettem is fel a blogra párszor. Hihetetlen milyen kincsekre lel az ember! :D

    VálaszTörlés
  2. A bevezetőnél az az NDK fotel a lábtartóval ma is tökéletes lenne.

    VálaszTörlés
  3. Petra, ez nagyon kellett nekem! Nagy élvezettel olvastam, köszi :D

    VálaszTörlés
  4. kedves Petra, ezek a windsor stílusú Vera székek esetleg?

    http://aprod.hu/hirdetes/regi-4-db-fa-karosszek-ID1vPjr.html#f6a714bbd0

    hátha érdekelnek, üdv, Ági

    VálaszTörlés
  5. Kedves Petra!
    Segitséget szeretnék kérni, Stegu Calabria beltéri díszburkolattal volt a lakás kirakva amit megvettünk nemrégiben, a mennyezetnél és az oldalfalaknál végig ki van rakva, végülis szép igyekszem megbarátkozni ezzel a megoldással, nem is rossz. a kérdésem az lenne, lehet buta kérdés, hogy mivel lehet tisztitani ezeket a diszburkolati köveket, mivel a sarkoknál a fütéstől tisztitás lenne aktuális, a festők mondták valami vegyszerekkel, végülis nem mentem bele a részletekbe, mivel biztos van egyszerübb nagyszerübb megoldás, hogy ne kelljen festeni a tisztitások után a falakat. valami jó módszer biztos van, a neten a googlen nem találtam. köszönöm a tippet, és a választ, üdvözlettel Judit

    VálaszTörlés
  6. This is extremely glorious stuff for me. I got information from your blog. keep sharing
    Abogado De Divorcio En Virginia

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.