2013. december 2., hétfő

Jó a csempe festés? Tapasztalataim a témában

Amikor saját fürdőszobánk átalakulását dokumentáltam, rengetegen érdeklődtetek a csempefestés mikéntjéről, előnyéről, hátrányairól.
Fél éve lakunk az új házban, azóta négyen (plusz egy kutya) teszteljük, nyúzzuk a fürdőt, gondoltam megosztom Veletek tapasztalataimat a témában.
Azt hiszem a két előtte/utána fotó elég bizonyíték arra, hogy ezzel a minimális költségvetésű projekttel hatalmas eredményt lehet elérni. Mintha nem is ugyanaz a fürdőszoba lenne, nem?
(Na jó, a festésen túl vettem a vaterán egy használt mosdót és két olcsó antik falikart…)
Mielőtt megint kapok egy csomó levelet a témában, gyorsan elmondom, hogy a csempe festéséhez fehér Trilak alapozót, és két réteg Trilak Aqua zománcfestéket használtunk. Nálunk - miután nem tudtuk még, mit hoz a jövő - a költségminimalizálás volt a cél, tudom, hogy léteznek ennél profibb, csempén jobban tapadó alapozók is.
A nemzetközi blogokon szörfözve sok festett csempét láthattok, általában közvetlenül az elkészülés után posztolja a büszke alkotó.
Mi a nyaralóban másfél éve festettük a csempét (erről részletesebben ITT számolok be), a fürdőnkben fél éve, erről tudok most mondani néhány szót.
A nyaralóban - ahol kevés időt töltünk - a világon semmi baja a festett falnak. Miután nincs akkora használatnak kitéve, nem kopott le sehol, nem színeződött el, egyedül a padlón jött fel a festék a fürdőben egy kis helyen, de szerintem ott nem tisztítottam meg alaposan a munkálatok előtt. Nem baj, könnyen javítható…
Lássuk, mi a helyzet fél év masszív használat után.
Általában így lógnak a törölközőink. Köntösből csak ez van, fürdőlepedőből vagy pirosat, vagy barnát használunk…
És ezek megfogják a falat… Próbáltam tisztítani dörzsi szivaccsal, de semmi. Vegyszerekkel nem nagyon próbálkoztam, lehet, hogy azok segítenének, de úgy vagyok vele, hogy a törcsi alatt úgyse látszik, amúgy meg mindegy. Miután fél év múlva eldől, maradunk-e, bővülünk-e, nem állok le most foglalkozni a dologgal.
De nem csak a színeződés okoz némi esztétikai élményvesztést. Az erősebben használt felületeken lepattogzik a festék. Egyik ilyen hely a kádcsap mellett található, ahol a zuhanyfel gyakran nekikoppan a falnak. Ezek is elég kicsi sérülések, alig látszanak, ha lenne erre affinitásom, még ki is javíthatnám egy kis csiszolással, újrafestéssel.
A másik hely, ahol van gubanc, az a smink asztal. Ez a probléma mondjuk nem hiszem, hogy sok embert érint majd… :)
Ide eleve terveztem egy falapot levágatni, csak valahogy elmaradt (és most már el is fog…), szóval ez nem is ér igazán… Persze, hogy a festék nehezen viseli a kifolyó kölnit, lakklemosót, és a többit.
Konklúzió…

Az otthoni csempefestést akkor javasolom, ha valóban átmeneti megoldásról van szó. Egy-két évig jól fog kinézni a dolog, de idővel egyre több helyen fog sérülni a festés. A színeződés meglepett engem, nem tudom, ez elkerülhető-e másfajta festékkel. Nyaralóba szerintem tök jó, ha éppen nincsen pénz felújításra, de már nagyon gáz a régi csempe, akkor hajrá! :)
Létezik egy sokkal tartósabb módja a festésnek, ezt ugyanazok a cégek végzik, akik kádak felújítását is vállalják. Ők egy sokkal komolyabb anyagot tesznek fel a falra, igaz az ára is jelentősen magasabb. Persze még mindig olcsóbb, mint újra burkolni, és nem jár koszolással.

Olyan embernek, aki végleges megoldást akar, vagy nagyon háklis a kisebb szépséghibákra, nem ajánlom.

Én nagyon boldog vagyok, hogy megcsináltattam, hiszen  - bármennyire is mondja most a mellettm álló 5 éves lányom, hogy milyen menő az a lila fürdőszoba, neki inkább olyan kéne - én falra másznék, ha azzal kéne kelnem és feküdnöm.

SHARE:

16 megjegyzés

  1. Petra, nagyon tetszik a szőnyegetek (is)! Az hogy bírja fürdőszobai létet? Ki tud rendesen száradni?

    VálaszTörlés
  2. Nem lesz vizes. Nem erre lépünk ki a kádból, hanem egy ikeás lábtörlőre. Szóval maximálisan jól bírja.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, hogy az a szürke padlólap, ami elég gázul nézett ki a lila csempe mellett, milyen jó lett a fehérrel. Gratulálok, szerintem fantasztikus az átalakítás, és köszi, hogy megírtad őszintén a tapasztalatokat!

    VálaszTörlés
  4. Koszi a tapasztalatod leirasat, nekem tetszett elejetol vegeig:-) a furdo kulonben nagyon jol nez ki igy a kepeken...az a kis tukros komod ami az elso kepen van az honnet van, talan Ikeas, egyszer ugy remlik lattam ilyet az ikeaban, ilyesmit szeretnek a haloba...koszi szepen elore a valaszt! ja, es nagyon tetszik a blogod ahogy irsz amiket irsz majd szeretnek toled tanacsot is kerni, amint odaerek megy majd a level!

    VálaszTörlés
  5. Szia! A bejegyzésedre anno én is lefestettem, de már nem emlékszem, hogy pontosan milyen zománcfestékkel, csak az maradt meg, hogy alapozóval egyben volt, szóval nem kellett külön - külön festeni. Tök jó lett, bár nekem is elsárgul sokszor. Én a járólapot is lefestettem és azon nagyon látszik, de fogom és kb 2 hetente felöntöm domestossal és négykézláb sikálom dörzsiszivaccsal. Működik és nem sérül meg, sőt gyönyörű szép fehér lesz! Szóval a sárgásodás eltüntethető! :) :) Jaaa, csak ahogy bejött a hideg, a pára jobban lecsapódott és egy pici helyen felráncosodott, de ki lehet javítani :) Ági :)

    VálaszTörlés
  6. ha fehérre festetek valamit mindig rakjatok a festékbe pár csepp fekete vagy kék festéket és akkor nem sárgul a dolog .Törni kell mint ha jól megnézitek a hűtők mosógép stb egyik sem igazán fehér tört fehér ! Ajtók ablakok zománcozásánál is törni kell a rikító fehéret ,hogy ne sárguljon be olyan gyorsan éveket lehet vele spórolni :-)

    VálaszTörlés
  7. Szia, a fugara mit kentel ra? Az alapozo, aztan ra a zomanc?

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok, Istvánt kérdezném, hogy a zománc festékbe milyen színt lehet/kell belekeverni, hogy ne sárguljon? az adott zománcfestékhez tartozó színező pasztát?

    Van esetleg azóta valakinek újabb tapasztalata, hogy milyen zománc festékkel (vagy mással?) lehet nekiállni a csempe festésnek?

    Köszi: Timi

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    És ez?
    Ezzel dolgozott már valaki?

    http://www.obi.hu/decom/product/OBI_csempefest%C3%A9k%2C_feh%C3%A9r%2C_f%C3%A9nyes%2C_750_ml/3056199?position=1&pageNum=1&pageSize=72

    Üdv,
    Anna

    VálaszTörlés
  10. Ez a vilag legnagyobb okorsege, amit hallottam. Egy hetembe került mire levakartam ezt az undormanyt a csemperől es ujra tudtam csempezni. :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon sajnálom, hogy neked nem sikerült. Többen vagyunk, akik megoldottuk festéssel a fürdőszobánk és konyhánk csempéjének frissítését, és nekünk (a posztban vázolt problémákkal együtt) bejött a dolog. Csak azt nem értem, hogyha újra csempéztél, akkor minek vakartad le a festéket... Azzal együtt is le lehet verni a falról... :))))

      Törlés
  11. Sziasztok, nekünk az új házban a konyhában vannak mozaik csempék, az egész fal kis csempékből áll és itt ott van egy-egy mintás darab, vagy pl 6db egybe ami kiad egy képet, erre is megoldást jelenthet a csempefestés? mert valószínűleg ezek a minták nem fognak jó helyekre esni ha be lesz szerelve az új konyhabútor. Ráadásul a csempe drappos a bútor fehéres lesz lehet fel is kéne kicsit dobni a csempét fehérrel. Lehet ezt úgy h nem egész felületet festek le? A konyha szintén erősen igénybe van véve, ott a főzőlap a mosogatás stb.....valamennyire tartós tud lenni a csempefestés ott is? előre is köszi a segítséget, üdv Kitti

    VálaszTörlés
  12. Szia mi is pont a konyhát szeretnénk ilyen modon felujítani megcsináltad -e
    És birja e a főzőlap mögött stb köszönöm..

    VálaszTörlés
  13. Szia(sztok),

    nagyon csodás a fürdő, én is most tervezem a sajátunkat felújítani ilyen módon.
    Nálunk bordó-bézs a színkombináció, a klasszik kétezres évek bordűrjével megspékelve. Nem csúnya, de egy pár négyzetméteres, ablaktalan helyiségben nem a legtutibb, és amúgy sem fér bele a letisztult/skandináv koncepcióba, amit az egész lakáson igyekszünk fokozatosan megvalósítani.
    Már tudom, hogy milyen anyagokkal szeretnék dolgozni, a kérdésem az lenne, hogy (a képeken úgy tűnik) nálatok is fényes a csempe? Nálunk az, és azt olvastam, hogy ez esetben kisebb a hatékonyság, a csempe hamarabb ledobja az alapozót is. Végső esetben megcsiszolom a felületet alapozás előtt, de ezt szeretném elkerülni, ha lehet...
    Egyébként nagyon izgatott vagyok, főleg, mivel az ilyen projektekben elég szkeptikus férjem is zöld utat adott a munkára :)

    Csodaszép napot,
    üdv
    Vivien

    VálaszTörlés
  14. Én 6 éve Tikkurilla Otex alapozóval festettem le a konyhai falicsempét, arra 2 réteg Cellkolor aqua fedőfestéket és 2 réteg Obi vízbázisú lakkot kentem. Sajnos a konyhapultnál, a tűzhelynél sok szennyeződés, zsírfolt kerül rá rendszeresen, amit tisztítószerrel, zsíroldóval sikálni kell, ítt idővel elmattult a színe, de nem kopott le sehol-illetve csak ott, ahol a festés előtti zsírtalanítás nem volt alapos.Az étkező környékén viszont olyan, mint új korában és szivaccsal tisztítva remekül bírja. Most készülök újrafesteni.Úgy gondolom, oldószeres festékkel tartósabb lett volna, viszont azt nem szeretem az erős szaga és a lassú száradás miatt.

    VálaszTörlés
  15. Miért nem szárad meg a csempefesték

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.