2014. március 31., hétfő

Készítsd el a tányérodat! - ApaCuka Workshop

Amióta csak megláttam az ApaCuka csodálatos kerámia tányérjait (ITT), tudtam, hogy az én konyhám falát ezek fogják díszíteni. Itthon, a pajtában, és mindenhol... Hihetetlenül gyönyörű színei vannak, szépséges - kicsit összevissza - mintái, esetlegesen megvágott szélei. Tökéletlenségükben tökéletesek, szögletesben, kereken, bőrfüllel, vagy anélkül. 
Egy ideje már gyűjtöm az energiát, hogy megírjam nekik, kb. mekkora tányért szeretnék, milyen mintával, milyen színben, stb, stb... Aztán megtudtam, hogy workshop indul, ahol elkészíthetjük saját darabjainkat, és azonnal tudtam, hogy ott a helyem: nem kell semmit átgondolnom, leleveleznem, egyszerűen odamegyek, megcsinálom az elképzelésem szerinti tökéletes darabokat, és ennyi... Ráadásul milyen büszke leszek majd, ha mutogathatom, hogy azokat bizony én készítettem.
Nagyon rég vettem részt alkotó workshopon, szóval nekem extra élmény volt az összejövetel... Kreatívkodom én eleget, ilyen a munkám, és itthon is van teendő, de társaságban készíteni valamit - egy szuper-kedves instruktor felügyelete mellett - egészen felemelő dolog. És itt nem csak az alkotás örömét kapod meg, hanem biztos lehetsz benne, hogy a végeredmény nem valami használhatatlan izé lesz, amit aztán évekig pakolsz ide-oda, mert nincs szíved kidobni (mint gyerekkori szakköreim eredményeit...), hanem egy egyedi és szépséges használati tárgy, amit minden alkalommal büszkén és örömmel veszel majd kezedbe.
Második nekifutásra sikerült megéreznem, hogyan helyezzem el jól a mintát. 
Na, és vajon mi került a tányérjaim hátára? Naná, hogy TK... :)
Izgatottan várom a végeredményt... Ez még időbe telik, a tányérokat ugyanis egyszer ki kell égetni, utána mázazni, utána megint visszatenni a kemencébe. Félkész tányérokon kipróbálhattuk a mázazást is, és még ezeket is hazavihetjük!!!

Nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek az ApaCuka Ceramics workshopjait! Jövő héten gyerekekkel lehet menni (jelentkezés ITT)!!! 

Folyamatosan frissülő információkat, új időpontokat a VintageBazaar website-ján (ITT), és facebook oldalán (ITT) találtok!

Fotók: ApaCuka Ceramics és saját
SHARE:

2014. március 30., vasárnap

Hétvégi matiné

Mátyás Japánban tölti a hétvégét.
Forrás: Home Adore
SHARE:

2014. március 28., péntek

Melltorp hack - a legolcsóbb Ikea asztal arcai

Az Ikeában azok a kedvenc termékeim, amelyek messze a legjobb áron kaphatóak a piacon, viszont rengeteg lehetőség van az átalakításukra, egyedivé varázsolásukra. 
Asztalban az egyik legjobb ilyen a Melltorp (ITT). A nagyobb méret (nem legnagyobb, ami a mi gyerekszobánkban van, azt sajnos azt kivonták a forgalomból) 8.990 Ft, a négyzet alakú kisebb pedig 6.990 Ft. Ezért az összegért nem jár más, mint egy filigrán fémkeret, és egy laminált fehér asztallap. Mindenkinek csak ajánlani tudom, egyszerűségével, letisztultságával önmagában is megállja a helyét. De vannak emberek, akik nem nyughatnak, és többet akarnak kihozni belőle... :)
Például a fal színére festik a lábakat. 
Vagy fa asztallappal teszik barátságosabbá.
De végére tartogattam a legmenőbbet... Ilyen lesz betonnal.
Képek: itt, itt, és itt
SHARE:

2014. március 27., csütörtök

LAKBERENDEZÉSI HOBBI TANFOLYAM - IGÉNY FELMÉRÉS

Hetente jó pár kérdés érkezik hozzám a témában, hogy ha valaki lakberendező szeretne lenni, milyen iskolába menjen, illetve ha nem, akkor melyik tanfolyamot ajánlanám...

Egyikről se tudok nyilatkozni, hiszen hobbi tanfolyamon soha nem voltam, és egy iskolába jártam csak, arról jót is tudok mondani, de rosszat is. Összességében persze megtanultam, ami az induláshoz kell, szóval sokat köszönhetek neki, de sok problémám is volt az oktatás struktúrájával és néhány tanárral is. Magyarán, szűk ismereteim a lakber oktatás területén nem jogosítanak fel a tanácsadásra a témában...

Ámde, levezettem már jó néhány építkezést... Családi háztól kezdve az aprócska garzonig, lakást, nyaralót, bérbe adandó ingatlant. Szűk, és nagy költségvetésű projekteket. Szóval van tapasztalatom a témában. Ismerek sok kis trükköt, vannak kedvenc lelőhelyeim, mesterembereim, stb. Ezeket egyébként felmerülésük idejében, apránként megírom itt a blogon, mert nem gondolom, hogy a munkám értéke azzal csökkenne, ha megosztom Veletek a tapasztalataimat.

De úgy tűnik, ez nem elég, hiszen tanfolyamok után érdeklődtök...

Innen jött az ötlet, hogy akkor személyesen is találkozzunk. És mi lenne egy ilyen alkalomnak a lényege?

- Kötetlenül, de koncentrálva az aktuális anyagra (nappali/konyha/fürdő/háló, stb...) végigmegyünk a tervezés során felmerülő legfontosabb kérdéseken. Egy mindenki által könnyedén elsajátítható módszerrel megtanuljuk felrajzolni, ábrázolni leendő otthonunk berendezését. Szó esik stílusokról/színekről, mit-honnan-mennyiért érdemes beszerezni. Mi a dolgok normális ára (hogy ne tudjanak átvágni). A kivitelezés költségei. Bútorboltok és alternatíváik. Készet, vagy gyártassuk? Miből gyártassuk? És így tovább...

- Konkrét árat még nem tudok mondani. Modulokban gondolkodom, ahol egymástól függetlenül megyünk végig a "tananyagon" - ha Te csak a konyhádat szeretnéd felújítani, nem kell foglalkoznod a WC optimális elhelyezésével. Persze - kedvezményesen - bérletet is válthatsz, ha például egy teljes házat újítasz fel. Szeretném viszonylag alacsonyan tartani az árat, hogy ez egy olyasmi heppening legyen, mint egy főzőtanfolyam, ahol közösen, jó társaságban olyan emberekkel töltünk el egy vidám és hasznos délelőttöt/délutánt, akikkel hasonló az érdeklődésünk és a problémánk.

- Nem ragaszkodom a pontos befejezéshez... Minden kérdésre felelni szeretnék, legyen az "tananyaggal" kapcsolatos, vagy egyéni probléma (családi ügyekben persze nem tudok segíteni, de szívesen meghallgatom azt is...:))

- GYERMEKMEGŐRZÉS - plusz alacsony díjért (jelszó a méretgazdaságosság, hiszen nekem is van kettő...:)), megbízható bébiszitter vigyáz a gyerekekre, ad nekik tízórait/uzsonnát. Rajzolás/festés/kézimunka/levegőzés a kertben, stb, stb... Hogy a gyerekeknek is élmény legyen... :)

Részt vennétek ilyen tanfolyamon? Kérlek, írjátok meg, hogy tetszik-e a dolog, érdekel-e benneteket, mert most vagyok benne a helyiség bérlésbe (iroda és oktató terem együtt, hogy minden információ egy helyen legyen), és át kéne gondolnom, hogy kábé mekkora területre lenne szükségem (és mit engedhetek meg magamnak) az érdeklődéstől függően.

Köszönöm a kommenteket!!! :)

SHARE:

Hütten Palast - kempinghotel Berlinben

Vicces koncepcióval rendezték be a berlini Hütten Palast nagyméretű szobáit. Ha nem akarsz lemondani a kemping stílusról a belváros közepén sem, akkor ez lesz a Te helyed!
A különböző stílusban berendezett szobákban találsz lakókocsit, fürdőházat, padokat, fákat...
Szerintem gyerekekkel szuper-ideális!!!
SHARE:

2014. március 26., szerda

Dekortapaszt bútorra-falra

Léna lányom nyaggatott vasárnap, hogy csináljunk már valamit, amíg a srácok meccset néznek, és hogy a legjobb volna festeni. Nem volt nagy kedvem estefelé már vizezni-ecsetezni, viszont eszembe jutott, hogy vettem nem olyan régen a Tchiboban egy doboz (asszem hét tekercs) tök szép dekortapaszt. Arra gondoltam, ezzel lehet valamit kezdeni, nem koszol, pont egy órás lefekvés előtti kreatívkodásra találták ki. Összeragasztottuk vele az Ikea Urban széket, meg a fém fiókos tárolót. A széken nem nagyon érzi jól magát néhol elereszti, de a tárolón stabilan ragad. Nem lett valami hű de jó ez a dekor, de jó közös program volt csinálni, és könnyen eltávolítható. :)

Rájöttem viszont egy zseniális dologra (hogy fényezzem magam egy kicsit)... A dekortapasz tökéletesen megfelel bordűrnek, azaz szépen le lehet vele zárni a színes falfestést. És itt is elég fixen felragadt.
Ezentúl mindig lesz itthon ilyen...  :)
SHARE:

2014. március 25., kedd

A póklábú asztalok menők… :)

A The style files blogon találtam ezt a könnyed összeállítást. Annyira klassz, nem?
A vaterán pont lehet kapni egy hasonló, úgynevezett póklábú étkezőasztalt 60.000 Ft-ért (ITT) attól az eladótól, akitől én is vettem anno a barokk ágyunkat (amelynek felújításáról meg ITT írtam). De érdemes végignézni az összes antik asztalt, mert sok hasonlót kínálnak, és egy kis ügyeskedéssel még olcsóbban leüthetitek.
Valaki egy festős projektet? Nem egy nagy dolog...
SHARE:

2014. március 24., hétfő

Nagypolgári lakás függönyözése - avagy mire jó a matematika...

Azért szeretem, ha fotónak nálunk, mert akkor pánikszerűen befejezem az itthoni teendőket, nehogy már félkész állapotokban fogadjam a stábot... :) Ezt történt múlt héten is, és péntekre elkészültem a hónapok óta sarokban álló Ikea függönyök átalakításával.

Függönyözés témában jó szívvel ajánlom Kicsiház Kata beszámolóját (ITT), ahol megtudhatjátok, honnan lehet beszerezni nagyon olcsón anyagot, ha nem az én félkész termékekből összeeszkábált megoldásomra szavaztok... :) Nagyobb utánajárással ugyanis nem sokkal drágábban kijöhet egy teljesen "custom-made" megoldás.

Na, de kanyarodjunk vissza hozzám... Én tényleg a legegyszerűbb, és lehető legolcsóbb megoldást kerestem. A lakásunkat ugye csak béreljük, költeni ezért mértékkel szeretnénk, viszont - ha már ott volt a karnis (és a képkeretlécből készített karnistakaró, amit én nem annyira csípek, de van, akinek kifejezetten tetszik), fel kellett akasztani rá valamit, mert függöny nélkül befejezetlen hatást keltett az egész. A másik, hogy némi textil markánsan hozzájárul egy lakás barátságos hangulatához. Nem is volt kérdés, hogy ezt a dolgot is az Ikeából fogom megoldani, le is vezetem, hogy miért...
Kifejezetten nagy rajongója vagyok az Ikea függöny kínálatának. Különleges eseteket leszámítva minden otthonhoz lehet megfelelő darabot találni, ráadásul verhetetlen áron. Én az Ikea Lenda függönyt választottam alapanyagnak, ennek 6000 Ft-az ára. Gondoljatok bele, két 3 méter hosszú függönyt, azaz 6 méter (megvarrt!) anyagot kaptok ennyiért, tehát méterét 1000 Ft-ért... És kapható olcsóbb is... Ha új építésű lakásban laktok, akkor nincs is ennél költséghatékonyabb megoldás!

Na, de nekem több a belmagasságom 3 méternél, így Ikea függöny kilőve, gondoltam először. Aztán rájöttem, hogy fenéket, csak kicsit kreatív leszek...
Mindig is tetszettek a két anyagból összevarrt darabok, amikor alul más színű a függöny, így most - még ha kényszerből is - nekem is lett ilyenem. Nagy a nappalink, sok az ablakunk, ezért vettem 4 pár függönyt. Két pár fehéret, és két pár natúr színűt. Ez 24.000 Ft, összesen ennyit költöttem a projektre.

A Lenda függönynek fülecskéket varrtak a tetejére, hogy ezzel lehessen rúdkarnisra akasztani, nekünk persze csipeszes darabunk van. Fejjel lefele akasztottam fel a függönyt, aljával felcsipeszelve, és itt fogom bejelölni, hogy mennyit vágjak a tetejéből (ami most az alja), hogy kijöjjön a hossz...  Nem csak a fülecskéket, hanem többet kell vágni, hogy jobban mutasson az alsó, más színű csík. És itt jött be egy kis matek...

Mondom a lényeget, és most csak az egyik oldalról beszélek. Van egy natúr függöny a szélén, és két fehér-natúr utána (ez ízlés kérdése persze...). Mindenképpen szerettem volna, hogy 5 cm-t rogyjon a függöny, mert szerintem akkor elegáns. A negyedik natúr színű függönypárt vettem a kiegészítéshez. Azaz egy oldalon volt egy darab függönyöm, hogy kiegészítsem vele a hármat. Mekkora legyen egy csík, és mennyit kell vágni a felakasztott függönyből?

Nagyjából harmadolni kell az extra függönyt, de az egyik oldalán már van egy szegés (mert a másik oldalon le kell vágnom a füleket tartalmazó részt), amit fel fogok használni. Azaz kell két kicsit hosszabb darab, amelyeket egyik oldalon be kell majd szegnem, másik oldalon meg a varráshoz ráhagynom, meg egy kicsit rövidebb, ami már gyárilag el van szegve az egyik oldalon, tehát csak az összevarráshoz kell ráhagyás. Na, erre felírtam egy egyenletet... :) Mire nem jó az általános iskolai matek, mi? Így kéne tanítani, és akkor a gyerekek is megértenék, hogy van értelme az egésznek. Egy felhajtásnak 3 cm kell (hogy olyan legyen, mint az Ikeás gyári), az összevarrásnak pedig 2 cm-t számoltam. Azaz kelleni fog három darab, az egyik a+2 hosszú (ez az amelyiket egyik oldalon már felvarrtak), aztán 3+a+2 és még egy 3+a+2. Ekkora darabok fognak kelleni. Ha levágtam a függönyről a felső füles részt, maradt 280 cm-em. Az egyenletem tehát így fog kinézni: (a+2)+(3+a+2)+(3+a+2)=280. Ebből 3a=267, azaz a=89. A következőképpen kell tehát elvágni a függönyt: (a+2), azaz a szegett vége legyen 91 cm, a másik kettő pedig (3+a+2), azaz 94 cm. Nagy izgalmak közepette szétvágtam a függönyt, és hozzátűztem a karnison lógó darabhoz, hogy csekkoljam, mekkorát kell majd abból levágnom, hogy meglegyen a kívánt 5 cm-es rogyás, és persze nem felejtettem el itt is 2 cm-hagyni az összevarrásra. Bejelöltem, és levágtam az összeset ugyanúgy.

Ezek után pedig fel kell hajtani négy darabot ugyanúgy, ahogy az Ikeás van, erre hagytuk a 3 cm-t, majd hozzávarrni a 6 db-ot a függönyökhöz. Ha van egy kis időtök, meg lehet oldani ezt kézzel is, nem olyan nagy ördöngösség. Mert ugye nem kell minden oldalon szegni, a nagyját már az Ikea elvégezte helyettünk. Ez ebben a sztoriban az okosság... De őszintén bevallom, ezt a fázist én kihagytam, ugyanis Judit, a bébiszitterünk elég sok mindenben profi, el is elhozta a kis gépét, és  gyorsan összevarrta a kiszabott darabokat.
Hát így lett nekünk függönyünk.

Persze ízlés kérdése, hogy bejön-e ez a két színű változat, anyám szerint például tök béna, én viszont már régóta szemeztem a megoldással, és imádom a végeredményt. De bevallom, ha nem kötnék kezemet az anyagiak, mást csináltam volna. Imádom például keverni a bársonyt a lenvászonnal. Kívülre jó súlyos bársonyfüggönyt raknék, mellé pedig könnyed lenvásznat. És nagyon sűrűn. De ez egy másik sztori lesz, egy másik helyen... :)
SHARE:

2014. március 22., szombat

Hétvégi matiné

Mátyás Stockholmban tölti a hétvégét, vendégségben Evelina Kravaev-Söderbergnél, az H&M Home vezető dizájnerénél.

Forrás: domainehome.com
SHARE:

2014. március 21., péntek

Bemutatom: teljesen elkészült a dobogós kislakás

Végre vége a hétnek, nem is bánom, kicsit sűrűre sikeredett… :)

A héten megkérkeztek a bútorok, és egy izgalmas műtremlátogatás keretében kiválasztottuk a dekorációkat is, így végre teljes pompájában kifotózhatóvá vált a kislakás, amelyről már annyit meséltem nektek itt a blogon. 

Egy egyszobás 44 m2-es lakásról van szó, ahol a hálószoba- és tárolófunkciók egy részét dobogó alá rejtettük. 

A dobogó tetején a nappali található, a tulajdonos régi perzsaszőnyegével, orosz katonai ládákkal, ipari részletekkel. A kanapé felett található kép a laksátulajdonos régi jó barátjának, a budapesten élő képzőművész Milorad Krstic munkája: így készül egy koktél a Cold War bárban… :)
Alapvetően padlófűtés biztosítja a meleget, de a sokat utazó tulajdonos kért egy gyorsreagálású fűtőtestet is. A Betatherm fűtőfalára esett a választásunk. 
Egy ilyen pici lakásban mindig kérdés, hogy miként osszuk fel a háló-nappali funkciók között az egy darab szobát. Ahogy már mondtam, úgy döntöttünk, nem szabdaljuk fel a teret. Azaz inkább vertikálisan csippentettünk le és épp csak egy picit: dobogót építettünk, amely alól a 160 cm széles franciaágy egy könnyed mozdulattal kihúzható:
A dobogóval szemben magasfényű beépített szekrény található. Az Ikea Pax gardrób korpuszát asztalosok alakították méretre: szekrény bal oldalán a fal mögött tovább fut.
 A jobb oldali ajtó a kazánt rejti, ide lehet eldugni a porszívót és a felmosóvödröt is. 
A dobogó az étkezőasztalnál paddá válik, alatta hatalmas mélységű fiókok gondoskodnak tárolási lehetőségről. Ide szintén Milorad műalkotása érkezett, az úgynevezett. 2in1, avagy két XX. századi ikon egyben… Na, kikről van szó? :)
De a konyha és előszoba is 2in1…
A bútorozás egy kabát tároló akasztós szekrénnyel indul, utána vált csak át konyhába. Ide eredetileg ajtóval eltakart beépített mosógépet terveztünk, de a tulajdonos véletlenül egy rendeset vett meg, amíg én nem voltam Magyarországon. Sajnos most már marad, de ez legyen a legnagyobb bajunk… :)
A bútorral szemben lévő teljes falat táblafetstékkel festettük le, a gázóra takaró és cipős szekrény is natúr MDF-ből készült, és a helyszínen kapta meg végleges színét. Ide elfért egy fehér üveglappal borított kis gipszkarton pult is, amely fölött hatalmas tükör növeli a térérzetet. 
A fürdőszobát már ismeritek… :)
"There is more to life, than increasing its speed" - Mahatma Gandhi felel a nyugodt reggelekért. :)
Megosztok veletek két képet az "előtte" állapotokról is… Nem vitathatjátok, hogy a fürdőszoba és a konyha is nagyot fejlődött… :)
A térkapcsolatokon is változtattunk, a konyhából nyílik a fürdőszoba, a régi bejárat egy szekrénnyi mélységgel megtoldva zuhanyfülkévé változott. 
Jó kis projekt volt ez, ahol nem csak egy közös megelégedésünkre szolgáló, fiatalosan laza, urbánus lakás készült el, hanem egy új barátság is született megrendelő és tervező között. Köszönöm a lehetőséget! :)
SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.