2014. március 10., hétfő

Kész a konyhánk! :)

El se hiszem, hogy ha ma belépek a konyhánkba, a fenti látvány fogad - köszönhetően a múlt heti extrém tuning-rodeónak, amit szerda-csütörtök-péntek nyomtam le… Összehasonlításképpen megmutatom, beköltözés előtt mi volt az ábra:
Nem sok minden változott, de azért egész más, nem? :)
A másik falon is dolgoztam nem keveset:
Előtte ez ilyen volt… És ez egy friss kép a múlt hétről. :)
Van még két jelentős fal, azt is összevetném a múlttal… :) Ilyen lett a bejárat melletti:
Ami így nézett ki 9 hónapja (nem, sajnos nem tudom, hova vitte a tulajdonos azt a klassz bordó bőrfotelt…):
Költözéskor lebontottam a zöld pultot, és beraktam a meglévő bútorainkat, de háááát a lambéria maradt. Ezt szerdán fotóztam, amikor elhúztam a paraszttálalót, hogy megindítsam a támadást a fal ellen…
Határozottan jól áll a lambériának a fehér szín:
Menő, nem? Én legalábbis imádom. Ami tök meglepett, hogy szombaton, amikor Léna lányom zsúrját tartottuk, a sok-sok látogató jelentős része konkrétan kimondta, hogy "nahát, ez a konyha ÉN vagyok". Márminthogy ő, nem én, értitek. Azaz, mindenki otthon érezte magát függetlenül az illető gyerekkorától, anyagi helyzetétől, stb… :)

Most pár szóban összegzem, hogy mit is csináltam, hátha hasonló cipőben jártok. Mert némi fantáziával, néhány egyszerű ötlettel (és három szabadnappal…) minden konyhában benne van a szuperség, és nem kell sokat költeni rá.

1. Bontsuk le az ormótlan, túlnyúló, sok felsőszekrényt…. 
Na jó, most nem arról az esetről beszélek, amikor 2 m2-ből szeretnénk használható konyhát faragni, bár a túl hangsúlyos darabok akkor is összenyomják a teret. Le kell lazítani a felső sort. Én kidobtam az egészet. Illetve egy része újrahasznosult: ment a mosókonyhába tárolónak.
Jött helyette 2 db szabad polc (Ikea Grundtal), és 4 db egyszerű, fehér "kocka" felsőszekrény…
Na ez megér egy említést, eddig nem ismertem ugyanis a legeslegolcsóbb Ikea felsőszekrényt, ami nem csoda, a magyar honlapon - rejtélyes okból kifolyólag - nincs fent, pedig az áruházban kapni. A Fyndig darabja 3.600 Ft, ami fele a legkedvezőbb árú Faktum felsőszekrények! :) Az osztrák honlapon (ITT) megnézhetitek kicsit drágábban. Ráadásul most - a Faktum kivonása miatti akcióban - még 20%-ot visszakaptok egy levásárolható kártyán - minden konyhai termék után, de vigyázzatok, a kasszások el akarják mismásolni, mert túl sok a meló vele (nekik kell kiszámolni az összeget kézi számológépen, kikeresve a tételeket a számláról), és velem megtörtént, hogy ha nem szólok, nem adják… (Ez eddig 21.000 Ft költség az S horgokat is beleszámítva).
2. Szabaduljunk meg a felesleges izéktől…
Ezalatt minden bosszantó kisebb-nagyobb dolgot értek. Nálunk pl. épült egy beton lábazat, nem tudom, mi célból. A tulaj nem magas… Dani, aki 193 cm, persze örült a szokatlanul magas pultnak, engem viszont zavart, és nem csak kényelmetlennek tartottam, de marha rondának is, hogy miért van két lábazati csík a bútor alatt. Miután padlót bontani nem terveztem, letéptem a bútorról a lábazatot. Igaz, így a sütő kicsit kiemelkedett, meg a vizesemet is riasztanom kellett, mert azt nem gondoltam át, hogy akkor a szifonnál is rövidíteni kell annyit (hiába vagyok lakberendező, attól még jellemzően nőből vagyok…). Eltűnt viszont a ronda fekete csík a bútor aljáról. Juhúúú. Leszedtem a fém vereteket is egytől egyig, a díszek hagyta lyukakat kifatapaszoltam, így festéskor nem maradt nyomuk. 
Jelen esetben az undi mocskos, százéves páraelszívó is a "felesleges izé" kategóriába esik. Nem lehet nem észrevenni, hogy van mellette nem is egy, hanem mindjárt két kazán. Ezek pedig gázzal működnek. Szóval, ha bekapcsoltam volna a szuper szerkezetet, pont egy pillanat alatt kaptunk volna szénmonoxid mérgezést. Ez mindjárt a beköltözésünkkor távozott, de ment vele - sajnos - a világítás is, így erre kellett megoldást találnom. Ezért érkezett a csiptetős lámpa (Kvart 1.990 Ft) a kazán tetejére (lásd első fotó). 

3. Fess le mindent!
Se a barna csempét, se a lakktól besárgult vörös fenyő látványát nem igazán komálom, így a festésnek láttam neki először! Volt mit… A lambériával indítottam (1 réteg fehér Trinát alapozó, egy réteg Trinát selyemfényű zománc, lehet, hogy majd jön rá még egy adag, de egyelőre tetszik a rusztikussága), aztán a bútort festettem kékre (1 réteg Otex alapozó, ami a lakkon is frankón megmarad, így kihagyhattam a csiszolást és 2 réteg Trinát selyemfényű zománcfesték az imádott kék SE 1980 színben), végül a barna csempét mázoltam feketére (1 réteg Otex alapozó 2 réteg Skolatex táblafesték).
Na itt már nem emlékszem, mi mennyi pontosan, mert a festékek mind régi projektekből maradtak meg. A kéket eredetileg egy hintaszékre vettem, de ez került a háló falára is (ITT és ITT), a táblafesték is soszor előkerült már (ITT, ITT és ITT), az Otex meg mire nem került fel… Tekintve a festékek különlegességét (Otex és Skolatex) az egész kb. 30.000 Ft lehet, de ebben már tuti benne van egy ecset, meg egy henger is. 

4. Cseréld le a pultot!
Ez mindig beválik. A régi pultok vékonykák, a mostani ráadásul randa zöld is volt… Az Ikeában vettem 2 db világos tölgy hatású laminált darabot (Pragel - 9.990 Ft/db). Ez volt a legolcsóbb szép fahatású cucc. Élőben tök jó, mert dombornyomott az erezés mentén, így egész rusztikus hatása van. 
Itt annyira kicentiztem a dolgot, hogy a két lapban összesen 1 cm plusz volt a szükségeshez képest. Így - bár van dekopír fűrészem - féltem a hibázás lehetőségétől, hívtam Attila asztalosékat, hogy segítsenek levágni, és felrakni. Még annyit kértem tőlük, hogy a sűtő melletti polcos bútorelemből vágjanak már le annyit, hogy egy szintbe kerüljön a kazán alatti elemmel. Nem értem, miért volt annyi magasság, ahány bútor… Miután sokat dolgozunk együtt, Attiláék megcsinálták nekem ajcsiba, ezúton is nagyon köszönöm nekik! :)

5. Cseréld le a fogantyúkat!
Olyan szépeket kapni már. A Butlersben, vagy különböző weboldalakon (pl. Skanditrend) gyönyörű porclán gombokat kínálnak. Én az egyszerűségre, és az olcsóságra mentem rá, így Ikeásat szereztem be (az átlátszó Satta fogantyúnál - 6db/295 Ft - elég nehéz olcsóbbat találni…:)). 

5. Dekorálj!
Ez nem is annyira para, mint amilyennek hangzik. A mi konyhánk finoman szólva se kicsi (30m2 körül lehet), de két magazinnal, meg "hozott anyaggal" megoldottam a dolgot. 
A régi gyerekszobából visszamaradt tök sok képkeretünk - mind Ikeás, ezekbe vágtam ki gyönyörű ételfotókat a GoodFood régebbi számaiból, a csövekről pedig csiptetős vállfával lógattam be néhány jobb képet (a nagy Ramsay például Lenint meghazudtoló buzgalommal őrzi a konyhánkat). Egy szöget nem vertem be, egy tiplit se fúrtam a dekornak. Mindent a korábbi állapotokból megmaradt szögekre, csavarokra akasztottam. 
Felkerültek még használaton kívüli tárgyak is - a kék üvegbögréket pl egy provencei antikvásáron vettük, de nem bírják a forróságot, így miután néhány szétpattant, inkább felakasztotam őket. Egy rozsdamentes serpenyőt is felküldtem (ennek két jobb, kerámiás és teflonos változata is megtalálható a készletünkben, így évek óta csak a helyet foglalta), és a tesóméktól kapott agancsos sörnyitót is, ami sehogy se találta a helyét eddig (külön fiók kellett volna neki…).
Alapvetően dekorációs céllal akasztgattam a rozsdamentes kütyüket, bögréket a falra, mert szerintem olyan jól mutatnak a fekete előtt! 
A paraszttálaló mellé - szintén már meglévő szögekre - két halgrillezős miafene került, és két kép egy Provenceból hozott naptárból kitépve.  Ezeknek a helyére majd kék és zöld Apacuka kerámiákat (ITT) szeretnék akasztani, abból a bőrfüles változatból. Egyszerűen imádom őket. 
A tűzhely fölé pedig vettem egy rozsdamentes Ikea Rubrik ajtót "falvédőnek" (60x57 cm 6.200 Ft). Igaz, a táblafesték remekül mosható, így ez is inkább csak dekor. Egyelőre nem ragasztom fel a falra, mert szerintem fogunk majd venni egy jobban működő (és persze rozsdamentes… :)) darabot, az új tűzhelyeknek pedig már más a szélességük, így kicsit kell majd tologatni a szomszédos bútorokat, vele pedig a hátlapot. 
Mosogatógépünk is van/volt, csak most elromlott (ez is megér majd egy sztorit, csak még megvárom a végkifejletet, hogy annak fényében nyilatkozzak…). A mosogató bal oldaláról elmozdítottuk a tornyot, ennek a helyére hoztunk ki vízkiállást még beköltözéskor. Ez volt az egyetlen dolog, amit akkor megcsináltattunk a konyhában. Amíg várunk a gépre, odatettem egy fonott ládát. 

A legnagyobb fejfájást nekem a kazános sarok okozta. Teljesen tanácstalan voltam, hogy miként álcázzam a két ormótlan dögöt, és mit csináljak az alatta található szétesett polcos cuccal. Végül arra jutottam, hogy nagyjából hagyom az egészet úgy, ahogy van. 
A polcokat elfüggönyöztem (vettem 1,5 m Lenda anyagot az Ikeában 1.500 Ft-ért), ezt saját kézzel varrtam meg. A felfüggesztést pedig egy 1.500 Ft-os Ikea Dignitet függönysínnel oldottam meg, úgy, hogy Attila kifúrta nekem a bútorok közti oldalfalat, és a lyukon küldük át a drótot. 
Azt szeretem ebben a megoldásban, hogy a földig érő dizájn eltakarja a feljött élzárásokat, és hogy a textil szépen összehozza a konyhabútort a kanapéval. :)
A kazánoknál pedig érvényesítettem az alapelvemet, miszerint amit nem lehet izzadtságszag nélkül eltűntetni, azt emeljük ki/használjuk fel: GoodFood-os képeket mágneseztem fel rájuk. Így egész vidámak lettek. 

A bútorokat régről hoztuk magunkkal. A régi tálaló és a kanapé Dani megismerkedésünk előtti háztartásából származik (azóta szülei pincéjében várt jobb sorsra), az asztal pedig az én lánykori étkezőm, a valaha volt legjobb Ikeás asztalok egyike, amely egyébként szerte a világon számos építészirodában íróasztalként funkcionál. A hatalmas perzsaszőnyeget szüleimtől kaptuk, akik újat vettek a nappalijukba (édesapám megrögzött gyűjtő), és örömmel adták nekünk az évek óta összecsavarva árválkodó darabot. Ehelyett mondjuk el tudnék képzelni egy világos, rusztikusabb szőnyeget, de luxus volna lecserélni egy ilyen értékes és szép kézimunkát valami ócskábbra. Végül is olyan puha, ráadásul lakályossá teszi a teret. 

Hát ilyen lett a konyhánk. Funkciójában finoman szólva sem tökéletes - hiszen a technikai sorrend semmilyen módon még közelítőleg se stimmel (de ez már örökség volt), ráadásul - ha szigorú akarok lenni magammal - csináltam egy csomó hülyeséget: színtiszta fát festettem le fedőfestékkel, helyette hoztam "műfa" pultot, a kovácsoltvas fogantyúkat gagyi műanyagra cseréltem, a fa frontú felsőszekrényeket meg ócska lamináltra. :)))) De mennyivel jobban néz ki így. Nem? :)

SHARE:

38 megjegyzés

  1. uhh, hihetetlen a változás, gratulálok! :) az ember lánya jobb kihívást nem is kérhetne magának, mint felújítani szinte semmi pénzből egy KONYHÁT-NAPPALIT, amiben ráadásul lakkozott lambéria van és fa szekrényajtók. Ez a kettő szerintem már elég is a boldogsághoz, innentől már csak ízlés kérdése! Én kötelező tananyaggá tenném a lambéria és csempefestést, eszméletlen a különbség!

    VálaszTörlés
  2. Atyaég, mennyire király!!

    VálaszTörlés
  3. Még mindig imádom minden munkád! Gratulálok :-)
    Andi

    VálaszTörlés
  4. Huuu dejó!! Nálunk kb pont ilyenbe kellene belekezdeni csak picit kisebb konyhával :) a csempe fehér része mivel készült?

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok! Nagy munka, de megérte :) Szeretem az ötleteid és a kreativitásod. A lambériát csiszoltad festés előtt? Nekünk a tetőtér van hasonló lambériás megoldással elkészítve és nagyon szeretném fehérre festeni, de eddig még nem mertem belevágni.:S

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuper lett! Réka

    VálaszTörlés
  7. de ez csak ideiglenes megoldas igaz, mert akkor jo, maskulonben nekem ez most nem tetszik...ez az elso munkad amiben nem tudok osztozni a lelkesedeseddel...kicsit olyan, mint amikor egy fogatlan no kiruzsozza a szajat.

    VálaszTörlés
  8. A táblafestékkel festett konyhacsempét tisztán lehet tartani?

    VálaszTörlés
  9. Szerintem szornyu. Lamberia, el nem takart csovek es kazanok, oda nem illo szinu es meretu fali csempe, kirakodovasar, szonyeg a konyhakovon, sotet fuga a feher jarolapon, odadobott design szekek es ikeas kanape? Most van itt keruleti lomtalanitas, az kulonbul nez ki. Egy igenyes atalakitas nem ilyen. Es az nem feltetlenul penz kerdes. Sokat kell meg tanulni.

    VálaszTörlés
  10. Lényegében átépítés, bontás nem történt... itt egy kis ráncfelvarrás volt. Szerintem sokkal jobb mint volt. Mikor mi beköltöztünk hasonló ráncfelvarrást csináltam, hogy bírjak létezni a konyhában, nem volt többre keret. Eltelt 1,5 év, eljött az idő, hogy falat, burkolatot, konyhabútort bontsunk. Az otthon ráncfelvarráshoz ötletet, bátorságot pedig itt szereztem! Nem mindig van lehetőség teljes átalakításhoz, de javítani, szépíteni, otthont teremteni kicsi keretből is lehet. Szerintem, ebben az esetben egy szebb verzió csak sokkal több pénzből valósulhatna meg. Nem értek egyet az előttem szólóval :) Aki nem látja meg ebben a kreativitást és ötletességet, a megtakarítás nagy lehetőségét, a változás lényegét, az még soha nem alakított át otthon mini keretből... Én csak gratulálni tudok ehhez az új projekt megvalósításhoz!

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy a többség érti, miről szólt ez a projekt! :)

    VálaszTörlés
  12. Igazán jó lett, nem gondoltam, hogy ezt tudod kihozni belőle! (Gondolhattam volna persze :)) A kedvencem a kék festék, nagyon szép színe van.
    Nekem a fürdőm egy katasztrófa, és nem tudom mit tudnék kezdeni vele, de a csempefestés, azt hiszem sajnos nem opció, mert már annyira régi, és csúnya a fuga, hogy nem lenne szép. Ragasztható mintákon gondolkozom, amik pont akkorák szoktak lenni, mint a csempe.

    VálaszTörlés
  13. Csak egy vérbeli lakberendező képes ilyen szemtelen lazasággal a sz.rból várat építeni. Félek, hogy ez nem tanulható... pedig szívesen megtenném, nagyon jó lett! Üdv Enikő

    VálaszTörlés
  14. Veda, mi a baja? Repedt, kipergett? Csak, mert ha koszos, az simán lefesthető! Ha ki van repedezve, akkor is megpróbálnám pl. fatapasszal, vagy valami mással kitölteni a lyukakat. Ha minimál költésgvetésű, szarból várépítős sztoriról van szó (mint pl. ez a konyha, ahol 60.000 Ft-ból lett egy tök okés, nekem szerethető helyiségem), akkor biztos a festésre szavaznék. Itt a fürdőszobánkról készült poszt:http://www.terkultura.com/2013/12/jo-csempe-festes-tapasztalataim-temaban.html. Igaz, van baja, de egyrészt egy jobb alapozó (Otex) kivéd belőle valamennyit, másrészt még így is szép, csak patinás…
    Persze ezek nem hosszútávú megoldások, de egy-két-három évre, albérletbe tök jó életminőségjavító kezelések. :)

    VálaszTörlés
  15. Mondtam már, hogy egy zseni vagy? Puszillak!

    VálaszTörlés
  16. Köszi, Heni. Gondoltam ám Rád közben. Már csak egy WCkagyló hiányzik a térből! :)

    VálaszTörlés
  17. Nekem is tetszik, ellentétben pár fanyalgóval. Mondjuk a fa tálaló és a szőnyeg mellé a műanyag széket kicsit már én is soknak érzem, de kinek mi jön be. A fehér lambériával és a berendezéssel igazi skandináv hangulata lett. Akit meg zavar a sok vezeték: valóban, van a mindent takarjunk el gipszkartonnal irányzat, de ehhez a berendezéshez, csempéhez, ajtóhoz pont nem illene.

    VálaszTörlés
  18. Petra ez egy szuper felújítás, hihetetlen hogy milyen vagányan oldottad meg az egészet. Menő. Van egy olyan érzésem, hogy divatba hozod a lambériát :-)

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm Bobo és Kata! 60.000 Ft-ból - az adottságokat tekintve - én is úgy érzem, hogy kihoztam a maximumot.
    Igen, vicces, mert amennyire utálom a lambériát, ilyen fehéren annyira bejön. Tiszta skandi-rusztik. :)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Petra!
    Többnyire szeretem a lakásokat a lakásokat amiket bemutatsz, s fürdőd átalakítása is nagyon tetszik, de ez most nagyon gáz. Ennyi pénzből vehettél volna új vázakat, amikre egy vagány anyagból függönyt varrsz, és később bővíthetted volna tetszőleges ajtókkal. Felülre mehettek volna vagány üvegpolcok, és én biztosan az egész csempét átkentem volna, mert ez a fekete csak kiemeli a fölötte levő ronda csempét. Ugyanez a helyzet a gázkazánokkal is, a sok rájuk aggatott kép csak kiemeli őket, fehéren meg szépen megbújnának az enteriőrben. A másik ha már valaki ennyit dolgozik, akkor minimum, hogy a gázcsöveket is lefesti, mert irtó zavaróan sárgállanak. Hidd el tudom, mert nekem is kb. ennyi keretem van egy hasonló, sőt teljesen ilyen béna konyha felújítására, ami fél éve folyamatban van, de nem szeretném elkapkodni, mert én azt vallom 1-2 évig is nézzen ki normálisan. Ne haragudj ezt muszáj volt leírnom.

    VálaszTörlés
  21. Sok sikert kívánok a munkálatokhoz, megköszönnék előtte/utána fényképeket, biztos vagyok benne, hogy mindnyájunk okulására szolgálnak majd! :)

    VálaszTörlés
  22. Kedves Petra!
    Természetesen mellékeltem volna előtte utána fotókat ( jelenleg is találhatóak az oldalamon ) ha nincs ez a gúnyos hozzászólás vigyorral. Én azt gondolom a negatív kritika is kritika, mert abból is tanulunk, bukunk, majd felállunk, és ha rosszul is esik, többnyire elgondolkodom rajta, de úgy látom vannak bloggerek, akik csak a pozitív hozzászólásokat tudják elviselni.

    VálaszTörlés
  23. Kedves Petra! Nekem az a gyakorlati kérdésem lenne (csempe és bútorfestést latolgatva), hogy a tisztításuk hogyan oldható meg? Az alapozó plusz esetleg több réteg zománcfesték kombináció bírja a rendszeres tisztítószeres kezelést? Előre is köszönöm a válaszod! Éva

    VálaszTörlés
  24. Szia Éva! Én erre azért nem tudok válaszolni, mert nálunk nem szokott olyan állapotba kerülni a konyha, hogy cif-fel, vagy bármilyen erős súrolóval/savval kéne mosnom a csempét. Időnként normál mosogatószerrel, szivaccsal finoman átmosva teljesen okés, eddig a világon semmi kopás nincsen rajta.

    VálaszTörlés
  25. Köszönöm szépen, Petra! :) Éva

    VálaszTörlés
  26. Uhh, ez a szekrény szín nagyon csodás! :)
    Én másfél éve szerettem bele a zöldbe, ősszel a kékbe és februártól a nagy kedvenc a türkiz bármely árnyalata...
    Szuper konyha-étkező!

    VálaszTörlés
  27. Ez nem vagány ez egyszerűen ízléstelen úgy ahogy van, nem beszélve a kivitelezés minőségéről. Pl. foltos lambéria. Véleményem szerint ha meghirdetted volna biztos kaptál volna néhány olyan ötletet, amiből ha csak ideiglenesen is, de normális megoldás született volna. Bár ha nem akarsz a lakásra költeni, akkor nem értem az öntözőrendszert meg a gyepszőnyeget, ami egy kisebb vagyon, és albérletbe általában nem csinál ilyen beruházásokat az ember, hacsak nem a tulaj fizeti. Egyszóval ez így picit ellentmondásos.

    VálaszTörlés
  28. Kedves Névtelen!
    Meghirdettem volna?! Tanácsot tőlem szoktak kérni... :)
    A lambéria foltos, mert én úgy döntöttem, hogy elég két réteg fedőfesték, és tetszik nekem ilyen "rusztikusan". A legfontosabb, hogy én több, mint jól érezem benne magam, hogy olyan véleményformálók, akik nekem számítanak (családtagok, barátok, de szakmabeliek, mint filmesek, vagy enteriőrtervező kollégák, akik nálunk járnak), mind csak elismerően nyilatkoznak róla. Még forgatni is fognak benne.
    De még a meglehetősen kritikus tulajdonos is, akinek nehéz a kedvére tenni, önkéntelenül azt mondta (mert nem kenyere a bókolás), hogy "jaj, de jó lett"...
    Két dologgal nem vagyok kibékülve, de egyelőre együtt tudok élni vele: a kazánok garmada a sarokban,és a tűzhely.
    Imádom a konyhánkat, az idő próbáját is kiállják a megoldások. Tényleg, maximum egy új konyhával lehetne boldogabbá tenni. De arra egyelőre nincs szükségünk.
    Miután itt közzétettem a projektet - hátha valakinek hasznos lehet egy-két öltet (és tudom is, hogy van már, aki innen merített ihletet) - természetesen állom a kritikát, mindenkinek szíve-joga megmondani a véleményét. Csak azt ne magyarázzák meg nekem, hogy mitől lett volna jobb. Mert nem lehetett volna, hiszen mi maximálisan elégedettek vagyunk vele, nekünk tetszik, szeretjük, és a megrendelő elégedettsége egy lakás esetén az egyetlen elfogadható mérce. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszik, ahogy a kritikákat fogadod! Fantasztikus az átalakítás, főleg a lambéria "eltűntetése" és a konyhabútor átgondolása tetszik.

      Törlés
  29. Kedves Petra, le a kalappal, mind a konyha előtt (vagány, otthonos, frappáns, imádom), mind az előtt, amilyen elegánsan kezeled a kioktató kritikákat!! Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  30. Szia! Szuper vagy! Lenne pár kérdésem, hasonló terveim vannak.Csiszoltad festés előtt a lambériát? Mivel tisztítottad? A vizes státusú trinátot használtad? És az univerzális alapozót?

    VálaszTörlés
  31. Kedves Petra, nagyon tetszik amiket csinálsz és lenne egy kérdésem. Megpróbáltam kihámozni, vajon ráfesthetek-e vizes alapú táblafestékkel az olajfestékes panel konyhaszekrényre, de úgy vélem, te Otex alapozót ajánlanál a tikurillatól. Jól gondolom, hogy az lefedné a olajfestéket és utána mehet rá a táblafesték? Az Otex szintén hengerrel, hígítás nélkül?

    VálaszTörlés
  32. Szia, bár már régi a bejegyzés, de remélem elér hozzád a kérdésem. Én is most szeretném felújítani a nemrég vásárolt házban a lambériát, és nekem is nagyon tetszik a fehér szín; láttam, hogy már más is kérdezte, de választ nem találtam. Kérdésem lenne, hogy mielőtt lekented a lambériát Trinát alapozóval csiszoltad előtte, vagy tisztítottad valamivel?
    Amúgy nekem nagyon teszik, amit csináltál ... ! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown! Mondd, hogy még nem kezdtél hozzá!!! Mi is nemrég költöztünk új lakásba, ami lambériás. Előszoba 3/4, konyha 1/2-ig, mi csak átlakkoztuk (fényes színtelennel). Gyönyörű.... Szerintem ha nem is rögtön de idővel megbánod, ha lefested. Bár ízlések és pofonok...

      Törlés
  33. Sziasztok! Én nem csiszoltam. A konyha előbb-utóbb bontásra lesz ítélve, sok erőfeszítést nem akartam belerakni. Ha Otexet használsz alapozónak, akkor biztos nem kell csiszolni, és tartós lesz az eredmény. Én a mai napig nem bántam meg a fehérre festést, nekem sokkal jobban tetszik így. De - egyet értek az előttem szólóval - ez tényleg ízlés kérdése!

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok, bocsi, hogy csak most tudtam visszatérni, a nevem: Ági. Köszönöm a választ/válaszokat! Azért szeretném lefesteni világosra, mert a szobáknak nem az oldala van lambériázva, hanem a tetőtéri szobák plafonjának a ferde része és a plafon. Mondanom sem kell, hogy borzasztóan nyomasztó, ráadásul még nem a szebb fajta, hanem a régi besötétedett lambéria! Szóval, olyan mintha folyamatosan agyon akarna nyomni. Szeretnék mediterrán hangulatot kialakítani, és világos bézs színnel lekenni; az, hogy nem kell csiszolni, ha alapozót használok, nagyon jó; nagy felületekről van szó, pláne ugye plafont csiszolni nem lenne egyszerű!

    VálaszTörlés
  35. Szóval, akkor; csak, hogy ne csinálja túl nagy butaságot és ne kelljen csiszolni: "1 réteg Otex alapozó, ami a lakkon is frankón megmarad, így kihagyhatom a csiszolást és 2 réteg Trinát selyemfényű zománcfesték" - kérdésem lenne még, hogy a selyemfényű zománcfesték, nem túl fényes(?), nincs ennek matt változata?

    VálaszTörlés
  36. Halihó! Hogy szuperál a lefestett lambéria? Nem pattogzik? Festés előtt lemostad?

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.