2014. március 19., szerda

Zuhanyzó építése: a lefolyó és a padka esete...

Tegnap egy igen konstruktív olvasói kritikát kaptam (ITT) az egyik referencia lakásom zuhanyzójának kialakításával kapcsolatban, engedjétek meg, hogy idézzem szóról szóra:

"Megvették értelmetlenül a drága összefolyót, hogy aztán mégis inkább építsenek egy olyan pitiáner küszöböt a zuhanykabinnak? Számíthatunk esetleg egyéb jópofa design-gagra is a lakásban? Fűrészporos tapétával letapétázott litrcon fal (csak hogy ne legyen olyan rideg szürke)? Aranyozott üvegmozaik a gardrób mögött? 30*30-as darabokra felvágott kerlite lapból burkolat a spejzba?"

Erről van szó:
Általában nem foglalkozom az ilyen típusú kritikával (kedvenc mondásom a témában, hogy "aki kurvának áll, ne sírjon, ha b.sszák"... - bocsánat), miután én ide kipakolom, amim van, nem vehetem zokon, ha valakinek nem tetszik a munkásságom, nem is moderálok - nálam szabad a szapulás...

Ez esetben viszont egy régóta lappangó posztot hívott elő a hozzászólás, szeretném is megköszönni a névtelen olvasónak, hogy ennek kapcsán végre megírom az éppen építkezők számára talán tanulságos tapasztalataimat (figyelitek, ez alliterált... :))
Volt nekem egy szuper-gyönyörű fürdőszobám a Falk Miksa utcában (nem a fenti kép, az egy ACO promo...) padka nélküli megoldással, üvegajtó alá beépített méregdrága ACO csík-összefolyóval. Mi történt jellemzően? Minden használatban lévő lefolyó (kád, zuhanyzó...) időnként eldugul, hiszen megy bele minden, hogy mást ne mondjak, például hajszál. Nem mindig, nem is extrém sokszor, de néha. És miután az üvegajtón található átlátszó csíkot terelésre, és nem hermetikus lezárásra tervezték, így a lassan kibuggyanó víz - ha egy ilyen bad-lefolyó napon hosszabbra nyúlt zuhanyzásnál éppen nem figyeltem - eljutott a nagyon közel található ajtófélfához, amelyik emiatt felpúposodott.

Ha épített zuhanyzót szeretnél, és nem akarod, hogy a fenti probléma előforduljon, több dolgot tehetsz:

1. Olyan helyre teszed a zuhanyzót, ahol nem baj, hogy időnként kicsit kifolyik a víz, ekkor mindegy, milyen megoldással élsz...
2. Az összefolyó nem a zuhanyajtóhoz kerül, hanem vele szemben, a falnál (sarokban, stb.) kap helyet. Ekkor viszont egy erős lejtést is érdemes adni a padlónak a fal felé, és itt jönnek a szintproblémák. Hacsak nem új építésű házról van szó, ahol eleve így betonoztak, akkor lehet szétvésni a betonpadlót, de ez sokszor nem járható út. Meg lehet emelni az egész fürdőszoba szintjét, hogy a zuhanyzó lejtsen, de megéri ez? A padlopon elég drága, és a lakás többi részével keletkező szintkülönbség hogyan legyen szépen megoldva a fürdőszoba bejáratánál?
3. Építesz egy padkát, az így képződő medencén belül oda lejtesz, ahova nem szégyellsz, és olyan lefolyókát helyezel el, amilyen jólesik, vagy amilyet megengedhetsz magadnak.

Én - nagyon sajnálom, hogy nem csak saját, de egy-két megrendelőm példáján is - megtanultam a leckét.

Az igényeket, majd a helyzetet felmérve, a kivitelezővel egyeztetve az esetek kilencven százalékában azt javasolom, hogy készítsünk padkát, és rakjunk be egy pontösszefolyót, ami jóval olcsóbb, mint a csík. Ha az ügyfél, szeretne csík összefolyót, mert neki az tetszik (ezt egyébként meg is értem), és számítanak az anyagi szempontok is, akkor segítek neki azt a legolcsóbb helyről beszerezni. Ugyanis nem csak az ACO gyárt ilyet (75.000 Ft körüli áron), hanem kapni olcsóbb gyártóknak ugyanolyan jól működő termékeit. Igaz, sem méretben, sem rácsban nincs az ACO-hoz fogható választék, de a legtöbb esetben megteszi egy egyszerű rozsdamentes, lyukacsos darab, amelyet már 17-20.000 Ft körül kapni (Pl. a Bauhausban). Ez még mindig duplája egy jó minőségű pontösszefolyónak, de ennyi pluszt a legtöbb építkező rászán arra, hogy éppen a megálmodott fürdőszobája épüljön meg.
Én nem gondolom, hogy a küszöb "pitiáner" volna. El kell gondolkodni, hogy az éleket miként oldod meg. Van, aki ragaszkodik az élvédőhöz. Van, aki nem gondolja, hogy cipővel fog ugrálni rajta, és megfelel a gérvágással szépen összedolgozott él (én magam ezt preferálom, de valóban kicsit sérülékenyebb lehet, ha vékonyabbra csiszolják, és nem dolgoznak alá megfelelő és egyenletes mennyiségű csemperagasztót). A természetes köveknek szép az oldaluk is (lásd utolsó kép), az üvegmozaiknak pedig eleve vékony az éle, szépen hajlítható derékszögben (ez valósult meg a most említett, általam tervezett fürdőszobában).

Remélem, tudtam segíteni a tapasztalataimmal, örömmel veszem, ha mások is megosztják a magukét. Nem gondolom, hogy tévedhetetlen lennék, hiszen csak korlátos mennyiségű építkezést vagyok képes levezényelni, így a tapasztalataim is korlátosak. Több szem többet lát, éppen ezért mindig minden konstruktív hozzászólást megköszönök, Mindnyájan profitálhatunk belőle!
SHARE:

30 megjegyzés

  1. Szia Petra! Csak megerősíteni tudom az általad leírtakat. Én átalakításkor nem hagytam magam meggyőzni padka építésről, de amikor egy -egy hosszabbra nyúlt zuhanyzás után egészen a konyháig szökött a víz, utólag voltunk kénytelenek padkát építeni. Ma is látom magam előtt a burkolónk arcán az "én ezt előre megmondtam" kaján vigyort.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm a reszletes magyarazatot, nekem sokat segitett. szerintem sem pitianer egy küszöb.

    VálaszTörlés
  3. Nincs küszöbünk, mondván szebb az küszöb nélkül, de még mennyivel! Középre lejtéssel, eleve "átgondoltan" készült az épített zuhanyunk. No mármost ott tartok, hogy nem csak küszöb, de még valami pofás üvegajtó sem ártana ... Pedig kifolyhat ... helye van, és ki is folyik.. és mire kis családunk mind az öt tagja letusol este .... hmmmm :)
    Én azt mondom, legyen küszöb. :D

    VálaszTörlés
  4. Szia Petra! Teljesen egyet értek veled. Én is próbálok viszonylag esztétikusabb megoldásokat kitalálni (pénztárcától függően), de stílus ide vagy oda, bizonyos szempontokat figyelembe kell venni, ha utána nem akar bosszankodni az ember. Szerintem ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb... Saját példa: néhány évvel ezelőtt a Nagymamám lakást cserélt, amire igen erősen ráfért a feljújítás. Itt nem is volt kérdés, hogy küszöbös zuhanyzót csináltassunk, pedig Mamám nem mai csirke! ;) Nálunk otthon sajnos küszöb nélküli pontösszefolyós zuhanyzó van. A fürdőszoba mostanában biztosan nem lesz felújítva, mivel néhány éve újította fel az előző tulaj. :( Viszonylag jó a leejtése, de egy hajmosásnál azért kicsordogál a víz, amit nem szeretek és akárki akármit mondjon, balesetveszélyes.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a hozzászólásokat! Ezektől lesz igazán hasznos ez a poszt! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagy részben egyetértek a leírtakkal. Nagyon sok fürdőszoba tervezéssel a hátam mögött azt kell mondanom,ez hosszú padlóösszefolyós dolog a vízszerelőkön, illetve a szifonokon szokott elbukni. Azért, mert hiába van megfelelő víznyelési kapacitása egy ilyen összefolyónak, ha a szifon kicsi, nem bírja elvezetni a vízmennyiséget ami belefolyik. Nagyon sok szifonnak amit a padlóösszefolyókhoz adnak csupán 30liter/perc az átfolyási kapacitása. Vannak 54 Liter / perc és még nagyobb kapacitásúak is. Ha a kifolyó cső standard 5 cm átmérőjű, akkor ezek szépen elvezetik a vizet ami a zuhanyzáskor keletkezik, és nem fog úszni a fürdőszoba.Erre előre gondolni kell, és lehet folyókát használni. Felújításkor tényleg problémás lehet megoldani.Ilyenkor van az hogy ott a jó drága meg szép összefolyó és tényleg úszik a fürdőszoba. Viszont az egy felé lejtetés sokkal könnyebb mint az egy pontba, amivel tapasztalataim szerint nehezen birkóznak meg a burkolók.
    Úgy is jártunk már,hogy gyönyörűen ki lett alakítva fürdő lejtése, és a vízszerelő "galléros" folyókát szerelt be, ezzel az egész lejtés elrontotta, a burkolónak ki kellett egyenlíteni. Így az egyébként küszöb nélküli fürdőbe belépéskor lett egy két centis emelkedés. Ami küszöbnek kicsi, bosszantónak meg nagy. :)
    Ezen kívül létezik már a Geberit újdonsága a falba vezetett elfolyó ami nagyon szép, csak nem túl olcsó.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok, egyet értek én is a cikkel többnyire, de van néhány hasznos megoldás, ami talán mutatósabb, mint a padka. Amennyiben a padló típusa kialakítása engedi, a lefolyót nem a zuhanyzó bejáratához kell tenni, hanem a belső fal tövéhez, majd az egész zuhanyzó padlófelületét megdönteni egy bizonyos szögben befele. Másik megoldás, ha mégis a zuhanyzó bejáratához tesszük a lefolyót, akkor az egész zuhanyzó padló besüllyesztésével és a szintkülönbséget kis rámpával való áthidalásával szebb megoldást kaphatunk, hisz a fürdőből a zuhanyzóba tekintéskor nem látunk magasabb padkát. Ettől függetlenül szépen megoldottad ezt az apró fürdőszobát, nyilván a színek és a kiegészítők abszolút szubjektív mindenki számára! Üdv Milán!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Petra! Példaértékű, ahogy hozzáállsz az esetleges kritikákhoz. Okosan érvelve, higgadtan, tényekre alapozva osztod meg álláspontodat kerülve minden lebecsmérlő, kioktató sértettséget. Más blogírók gyakran érzelmekkel reagálnak, moderálják a hozzászólásokat. Pedig még a negatív megjegyzéseket is át lehet fordítani jóra.

    Ui: Kattrup szőnyeg?

    VálaszTörlés
  9. Vannak,akiknél a design-koncepció felülír mindent...miért gond, ha másoknál meg számítanak a használhatóság szempontjai is? Én inkább az utóbbiakat tartom lakberendezőknek... a megrendelők is kiválaszthatják a nekik megfelelőt.
    Comingoutolok: nekem tetszik a padka, a zuhanyzót építünk, tuti lesz :)

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Kell a küszöb, hasznos cucc az!

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok, az épitett zuhany sajnos tényleg nem egyszerű, mi a megálmodott zuhany kedvéért 2 kompromisszumot is kötöttünk: emeltük a fürdő szintjét, hogy legyen lejtés (nálunk a falnál van a folyóka) és a zuhany ajtónak is van egy pici pereme (Ravak Pivot).. Összeségében persze igy is imádom :)

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!

    A a padkával nekem sincsen bajom, talán csak annyit lehetne tenni, hogyha vonalmenti összefolyó oda kerül akkor tegyük egészen a tövébe. (saját meglátás). Én speciel nem szeretem a belső oldalra tennie folyókát, véleményem szerint a vizet inkább el vezzesük a faltól semmint bele. Mindig előfordulhatnak szigetelési, csomóponti hibák. Saját magamnak az ACO folyókát úgy raktam, hogy a zuhanykabin bejáratánál van, pontosabban egy csempesorral, 10-15 cm, beljebb. Ez az első csempesor a kabin padlójának lejtésirányával ellenkező, tehát ha a folyókán ki is bukna a víz (sosem fordult még elő, pedig nem gyakran takarítom :-)) akkor is még ott van ez a kis rámpa. Üveg zuhanykabin ajtóm nincsen (már nem futotta, így most egy zuhanyfüggöny lóg. Ennek ellenére még sosem ment ki a víz, pedig a függöny nem ér le a földig. Üdv: Gábor

    VálaszTörlés
  14. Abszolút provinciális hozzáállás, hogy a t megrendelő beteteti a csíkfolyókát, csakmert jobban tetszik neki, mint a sima.
    A csíkfolyóka egyetlen célja és értelme, hogy a padka helyére tétessék, hogy aztán nagyanyám tólószékkel is kedvére ki s be gurulhasson a zuhanykabinba. Hogy a t. építtettő 32-es lefolyócsövet tetet be, az is kontrába lejt persze, aztán nem nyeli a vizet, illetve nem olyan mesterrel dolgoztat, aki képes lejtésben tenni a burkolatot, és szar lesz az egész, attól ez még jól kivitelezve tökéletesen működő valid műszaki megoldás, nem mellesleg korszerű és borzasztóan elegáns is.
    Egy nagyfelújításnál általában már nem egy tétel felverni az aljzatot is, és akkor meg lehet csinálni mindent jól, lejtést, gépészetet, szigetelést.

    VálaszTörlés
  15. A megfelelő előkészítésen és a burkoló- vízszerelő páros mesteri munkáján múlik minden. A kisebb méretű max 100x100 -as méretű épített zuhanyzóhoz inkább mozaikot használjunk és szögletes padlóösszefolyót, bűz-és habzárral, hajfogóval felszerelt modelt. A csíklefolyókat a nagy méretű lehetőleg csúszásmentes greslapokhoz és igazi kő burkolathoz ajánlom, ebben az esetben egy irányba kell csak dőlésszöget kialakítani, amely 2 fokos legyen. Bűzzár és hajfogó ebben esetben is nagyon fontos. Mutatós hosszúkás zuhanyzó méretnél. Az üveg válaszfalat a nem döntött padlófelületre kell építeni. Ha megfelelő minőségű és kivitelű termékeket választunk, nincs szükség padkára. Az épített zuhanyzónál a folytonosság a lényeg, ha ez nem fontos a design szempontjából, akkor inkább válasszunk sekély zuhanytálcát. Az üvegzománcozott acéllemez zuhanytálcákból, nem csak fehéret lehet vásárolni, rendelésre 20-30 természetazonos matt színben is rendelhető. Ezen nem éri meg spórolni, hiszen a megfelelő kivitelben 15-20 évig is használható zuhanyzót építhetünk, ami szép és 'láthatatlan' padka nélkül. Nekem ez a véleményem, szakkereskedő ként dolgozom. Üdv: András

    VálaszTörlés
  16. 1. Baromi szimpi, hogy nem anyázni, beszólni, meg hisztizni kezdesz a kritika kapcsán, hanem intelligensen reagálsz rá, sőt, még hasznosra is fordítod! 10 pont!

    2. Teljesen egyetértek azzal, hogy vagy lejtést kell csinálni, vagy nagyon jó vízelnyelési kapacitás kell, ezek hiányában meg muszáj a padka, különben iszonyú idegesítő, hogy kifolyik a víz. Nálunk nagyon szép zuhanykabin van, és a férjem nagy álma volt, hogy ne legyen küszöb, amitől én nagyon fáztam, és sajnos igazam is lett, állandóan fel kell mosni miatta sajnos, hiába nagyon elegáns így…

    Gabi

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm mindenkinek a tapasztalatokat! Nagyon hasznos, hogy összegyűjtöttünk egy csomót a témában. :)

    VálaszTörlés
  18. A minap láttam egy épített zuhanyzót mozaikcsempével kialakítva és tiszta vízkő volt az egész alja, amit a tulajdonosa szerint igen nehéz, vagy már lehetetlen is eltüntetni...

    Ha már zuhanyzó: szeretnék véleményt üvegtégláról... ;-) Mi a zuhanyzó egyik oldalát csempézett fal helyett üvegtéglából képzeljük el a felújításkor, hogy a mellette lévő wc-be is jusson fény az amúgy nem túl nagy helyiségben. És zuhanytálcában gondolkodunk (most 10x10-es padlólap van, nagyon csúnya lett a fugáknál, amúgy meg mindig hidegnek érzem...) A zuhanykabint elvetettük, mert ahányat láttam, annyi volt rosszul működő és/vagy karbantarthatatlan, takaríthatatlan, tele penésszel és/vagy rozsdafoltokkal... Ja, és nem szeretek állandóan sikálni sem... ;-)

    VálaszTörlés
  19. A csempekiosztást számítógéppel tervezted, kockáról kockára?

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!

    Nagyon örülök, hogy olvashattam hasznos dolgot az épített fürdőről!

    Két kérdésem lenne (kezdő építekző vagyok és nem a lakberendezés a hobbim-sajnos): egy épített fürdőben hova teszed a cuccokat (sampon, tusfürdő stb), ha nem csinálsz falfülkét? Érdemes csinálni egy peremet vagy egy ülőkét? Erről van esetleg tapasztalatotok?

    A másik naiv kérdésem az lenne, hogy simán ugynaazt a burkolatot lehet betenni a zuhanyzóba, mint ami a fürdőben padlón van, vagy oda egy extra csúszásgátlós burkolat kell a víz miatt?

    Köszi előre is, ha válaszoltok!

    VálaszTörlés
  21. Veszel egy polcot és felfúrod.(kerámia rozsdamentes acél)Persze ugyan az a padló mint a fürdőszoba többi részén.habár ha akarod csinálhatod teljesen más színűből is az sem néz ki rosszul.(mármint hogy a zuhany alja elüt a fürdő többi részétől)

    VálaszTörlés
  22. Én sem akartam padkát... Szembe falon ahogy írva van csík összefolyó, meg van lejtetve a padló, valószínű nem eléggé, mert folyik az ajtó alól a víz, hiába van az ajtó alján ilyen záró csík (ami nem egy nagy ersztés).
    Szerintetek mi lenne a megoldás, rakjuk iyen utólagos szegélyt (nem tudom jó lenne-e) vagy szedjünk fel egy részt és padka?

    VálaszTörlés
  23. Hozzá teszem kérdeztük a kivitelezőt h tuti nem folyike ki,mert akkor padka. Azt mondta nem. Kiderült h neki is olyen van és folyik. Szóval van két épített zuhanyfülkénk és nec tudjuk használni. :(

    VálaszTörlés
  24. Falnál elhelyezett (80cm-es) folyókával van perem nélkuli (ún. walk-in) zuhanyunk, ami 100cm szélés és 112 cm hosszú üveggel van építve. A 112 cm-es hosszuságnak összesen 1(!) cm a lejtese a falhoz ami alig észrevehető. Nem hittem a burkolónak, hogy elég lesz, de teljesen rendben van a viz elvezetése és összesen + 12 cm-re fröcsköl ki kicsit, de nem zavaró egyáltalán mert nincs semmilyen bútor v berendezés az útban. Szal csak szeretném megerősíteni hogy a lényeg a jó megtervezés és kivitelezés de működhet a perem nélküli zuhany is tökéletesen!

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok, utólagos küszöb építéséhez, felszereléséhez milyen megoldásokat ismertek? (persze minden kell: szép legyen, ne kelljen bontani stb. :) )

    VálaszTörlés
  26. A poszt tetszik. Értelmes, jól összerakott. A szerzőt nem ismerem, morgolódásom nem róla szól. A meglátásom. Ha a "mesterek" a tudása korrelálna az önbizalmukhoz.... Már pontosan látom, hogy ki mit, hol rontott el. Nem kis számban. Az első hibát mi követtük el, amikor belevágtunk egy fürdő teljes újraépíttetésébe. Már az első napon el kellett volna zavarni az egész társaságot. Az elv az volt, hogy a zuhany süllyesztett, és van a fürdőben egy központi folyóka is. Sajnos a víz meg nem megy hegynek fel. Szivem szerint szétverném és magam állnék neki. A mosógépet át kell rakni, mert pont oda folyik minden. Ezért villanyt, lefolyót kell barkácsolni a "kész" fürdőbe. De már nem hívok senkit. A közelünkben levő szakik sokkal, de sokkal drágábban rontják el mint én.

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok!

    Mi is építkezés előtt állunk és nagyon jó olvasni ilyen véleményeket, észrevételeket. Egy kérdésem lenne még a fürdőszobához. Egyszer láttam egy olyan beépített zuhanyzót, ahol a fal természetes kőnek kinéző csempéből volt kirakva. Küldök egy linket, hogy körülbelül, milyenre gondolok:
    https://i.pinimg.com/600x315/33/b3/99/33b399cb0016730e555e06e19788a85c.jpg
    Nagyon tetszik, de semmi tapasztalatom ezzel. Tudna esetleg valaki tanácsot adni, hogy mennyire lenne ez problémás a fürdőszobában? Vagy nem elvetélt ötlet, csak ne a zuhanyzóban legyen? A takarítással nincs bajom, csak kicsit tartok tőle, hogy megbánnánk hosszútávon.
    Szívesen várom a tanácsokat!

    VálaszTörlés
  28. Utólag milyen padkát lehet kiépíteni ? Én egy 15*15 cm gránit rúdra gondoltam szilikonnal ragasztani.Jó lehet ?

    VálaszTörlés
  29. Nem kell padka megfelelő lejtés kell és megfelelő méretű zuhanyzó hogyha lehetséges! Azon kívül hogy soha többet nem fogok üvegek sétálni arra is gondoljatok hogy ha idősebb leszel vagy valaki időset kell gondolkozok hogy be is kell majd tolni a zuhanyzóba pl

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.