2014. április 7., hétfő

Construma 2014

Olyan öröm nekem, hogy idén nem egy időben tartják meg az építkezés/lakberendezés témában legfontosabb hazai kiállítást, a Construmát, a világ legrangosabb expojával, a milánói iSalonival. Idén végre nem kell választanom, hogy a hazai beszerzési forrásaim tárházát bővítsem, avagy a legfrissebb nemzetközi trendekkel tágítsam látókörömet, mindkettőn részt veszek ugyanis! :) Szerdán utazom Milánóba, addig viszont csemegézzetek a Construmán készített képeimből! 

Sokszor elmondtam már, hogy Magyarországon nincs ennél hasznosabb kiállítás az építkezők, lakásfelújítók számára. Egyszerre mutatkoznak itt be az építési technológiák, passzív házak, fűtési rendszerek, alternatív energiaforrások, szantierek/csaptelepek/burkolatok, külső-belső nyílászárók, kandallók, bútorok, a kerttel kapcsolatos dolgok, és még sorolhatnám. Kicsi a magyar piac, nem bír el ennél többet, de úgy látom a Construma fejlődik, a kiállítók száma növekszik, a standok pedig szépülnek. Nagyon sokat fotóztam, de sajnos nem tudok mindent megmutatni. Érkezik, hát egy térkulturálisan megszűrt tartalom... :)


A Happy Birds az első érdekesség, amibe belebotlottam. Cuki vízköpő madarak a Kupferreich Kft-től. 
Úgy tűnik, igaz a tézis, miszerint a luxustermékek piacát nem befolyásolja olyan markánsan a válság. Évek óta tele minden kiállítás a kinti-benti pezsgőfürdőkkel.
Idén bemutatkoztak az egybe öntött Compass karbon és kerámia medencék is. Én már régebben nézegettem őket online, jó volt most közelről is megvizsgálni az anyagot. Sajnos van benne csillám szemcse, ami nem igazán nyeri el a tetszésemet, de azért még megnézném vízzel töltött változatban a zöldes árnyalatot, mielőtt végleg lemondok róla. 
A Polyston konyhapult anyagait - kerámia, fa, műanyag, üveg - a Lugas konyha hozta el a kiállításra. 
A szentendrei Antik Centrum ezúttal új mozaiklapokkal érkezett. Nagy kínálatot vonultattak fel. Kapható náluk több gyártótól hagyományos cementlap, van még kőörleményes lapjuk, amely a legjobb fagy- és kopásállósági mutatókkal rendelkezik, és számos cég cementlap utánzatú burkolatát is forgalmazzák kedvező árfekvésben. Ezek nagyon hasonlítanak az eredetiekhez, de 4000-6000 Ft/m2 áron már elérhetőek. 
Mint pl. ez a lap: 
Kisméretű burkolat például konyhába, vagy fürdőbe dekornak:
Állítólag egy hetes határidővel már tudnak szállítani.
A legszebb standot szerintem a Marrakesh cementlap tudhatta magáénak. És én láttam a tálalószekrényt még antikolás közben a Vingate Bazaarnál! :)

Itt egyébként megtudtam, hogy korábban több helyről rendelték az árukészletet, de miután így kicsit problémás volt a szállítási határidő, és a minőségi követelmények tartása, mára egy saját manufaktúrával dolgoztatnak Marokkóban. Így gyorsabban tudják kiszolgálni a vevőket, és a színek is mindig stimmelni fognak!
Sokat dolgoztam már együtt a Duoflex Kft-vel, akik a legbővebb mozaikkínálattal rendelkeznek a magyar piacon, ráadásul kedvező áron, raktárról is kínálnak sok mindent. 
 A 4-es metró több megállójának is ők szállították a mozaikot, amelynek megmaradt darabjaiból szuvenír készült. Mehet a vitrinbe a berlini fal és a szögesdrót mellé! :)
Padlóburkolat is volt minden mennyiségben. Idén a Parador klikkes rendszerben rakható szőnyegpadló modulja tetszett meg nagyon, amelyet a SpaTrend hozott el a kiállításra. A színeket bátran kombinálhatjuk egymással, és a hozzájuk tartozó vagány mintákkal. Egyszerűen rakható, bármikor felszedhető és újra rakható. 
A jó minőség mellett kedvező árakkal dolgozó, magyar BEFAG nem változtatott a tavalyi jól bevált recepten. Ugyanaz a stand, de még mindig szép. 
Főleg tervezőknek lehet izgalmas a Polcelanosa csoporthoz tartozó Krion antibakteriális akrillapokkal és fürdőszobai kiegészítőkkel foglalkozó Nezozen Kft. A Corianhoz hasonló anyagot egészen kitekert formákba képesek meghajlítani. 
A cserépkályhák is nagyon divatosak, több gyártó is bemutatkozott. Ez a szép darab a Tömösváry Norbert kályhásmester munkája.
Több hasonlót is találtam. Az árak olyan 700.000 és 1000.000 Ft körül mozognak. 
Ebben a csont színű, arany csíkkal cicomázott kandallóban az a különleges, hogy bioetanollal működik, így olyan helyre is megvásárolható, ahol nincsen a célra kialakított kémény. Ráadásul kedvező árúnak is mondható, ha nincs akcióban, akkor bruttó 540.000 Ft az ára a Domofire-nál. 
A Betatherm a szokásos egyszerű vonalú radiátorai mellett idén egy csodálatos, öntött vas darabot is kiállított. 
Általában nem vagyok vevő az olyan hülyeségekre, mint az olasz Emmevi Pinocchio csaptelepe... Ezek viszont olyan szép minőségben készültek el, hogy kifejezetten rájuk  kattantam! :)
Bár túlzás a holland pázsit kijelentése, miszerint tapintásra is tisztára az eredeti, látványra valóban megtévesztő műfüvet állítottak ki. 
Elég szellősre sikeredett a Magyar Design sarok, sajnos nem túl sokan mutatkoztak itt be... 
A Hannabi mindenhol megjelenik, idén egy letisztult formavezetésű, új kanapét hozott. 
Idei kedvenceim,  Koralevics Rita Paper Up! lámpái a háttérben láthatók. 
Szép Hukaya Simon betonburkolata is. 
Beltéri ajtókban is szép kínálatot térképeztem fel. A Pannon Therm homokfúvással strukturált ajtaja nem olcsó, de csodálatosan szép. 
Náluk fotóztam ezt a rejtett tokos üvegajtót is.
Két ajtó a Gil Trade-től. A bal oldali dekorfóliás, így olcsóbb, a jobb oldali furnérral borított, így magasabb árkategóriát képvisel.
Az Ajtógyár trendi standja: táblafestékkel kenték le a falat-ajtót.
Az A épület egyik legszebb standját szerintem a Németh-Fa tudhatta magáénak.
Sajnos a vasárnapi rohanásba már nem fért bele a kerttel és fával foglalkozó két másik pavilon.. Ha többre vágytok, vagy más szemszögből, akkor jó szívvel ajánlom a hna design témába vágó posztjait ITT és ITT

SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia, én is kinn voltam, mint magánember (nem vagyok lakberendező), pontosan ugyanazokat fotóztam, mint Te (ettől most boldog vagyok). De nekem valahogy ez tök hervasztó volt :( Nem kellene itt több újszerű, előremutató dolognak lennie? Ma még ritka megoldásoknak, szokatlan bútordaraboknak? Vagy túlzóak az elvárásaim?

    Panca

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.