2014. április 14., hétfő

iSaloni 2014 - Trendelőrejelzés

Tegnap éjjel érkeztem Milánóból, ahol négy napot sikerült csordultig töltenem dizájnnal, belsőépítészettel, színekkel, formákkal, anyagokkal... Feltérképeztem a trendeket, inspirálódtam, és most, a képeket nézegetve ülepszik le bennem az egész kavalkád, és kezd kirajzolódni egy irányvonal, amit a kiállítás kijelölt, és amit - gyanítom - nagyon hamar magaménak fogok én is érezni. :)

A kiállítás idén mintha kevésbé lett volna izgalmas... Nem mutattak be annyi eget verő újdonságot, kevésbé kreatívan rendezték be a standokat is. Nem gondolom, hogy ez véletlen, inkább átrendeződött a fókusz. A korábbi "csináld magad" hangulat, az ipari rusztikusság erősen lecsengőben, helyette valami egészen más kerül előtérbe: a minőségi anyagok, a kidolgozás finomsága, a különleges megoldások, amelyek nagy vonalakban nem annyira látványosak, nekem mégis nagyon szimpatikus. A kisebb költségvetésből dolgozó tervezőknek - így nekem is, aki a szűkös magyar piacra "termel" -  ez nem jó hír, hiszen az ilyen finomságokat meg kell fizetni... Még, ha le is akarok koppintani egy-egy újdonságot, kevés az olyan szakember, aki tökéletes minőségben meg tudja valósítani az elképzelésemet, és ők se fogják két fillérért adni a drága idejüket. Formavilágban a MCM (Mid-Century Modern) hódít, amit nálunk leginkább retro címszó alatt fut. Ha szeretnétek trendik lenni, a legjobb, amit tehettek, hogy régi - retro - bútorokat vásároltok, és azt próbáljátok megfelelően felújítani. Anyaghasználatban tombol a bársony (ennek nagyon örülök, mert amúgy is sokat használom, és szeretem), ezt viszont a legolcsóbb helyeken se ússzátok meg 5-6000 Ft/m alatt. Fa felületekben hódít a fényes... Szóval, ha beszerzitek nagyi szekrényét a panelből, még csak át se fessétek, úgy lesz jó - erősen lakkozva - ahogy azt eredetileg kitalálták.

Úgy látszik a tervezők megelégelték a natúr színeket, a jövőben egy sokkal vibrálóbb, színes enteriőr a tendencia. Ha ennek a trendnek szeretnétek megfelelni (nem mondom, hogy muszáj, ez csak egy tipp annak, aki azonosul az itt látottakkal...) akkor el lehet felejteni a "semleges környezetben egy-két színes flekk" sémát, és irány a vadulás... A nagyobb bútordaraboknak is lehet erős árnyalatot adni. Nem kell egy színt végigvonultatni, bátran lehet kombinálni az élénk sárgát, a király kéket, a vöröset, a türkizt, és még sorolhatnám. A vörös, a narancs, a púder most megint nagyon megy, de kevés olyan standot láttam, ahol ne lett volna legalább egy király kék darab. A fenti kép és a következő - amelyet a Meridianinál fotóztam - elég erős esszenciája a jövő trendjének.
Ezt a narancs kanapét a Flexformnál kaptam le. Szerelem volt első látásra. 
A kiállítást, majd a milánói bemutatótermeket bejárva egyfajta párhuzamot tudok vonni a divatvilággal. Az iSalonin bemutatott enteriőrök a bútorgyártás haute couture megfelelői, azaz a nagy tömeg számára talán kevésbé befogadhatóak. Itt a tervezők néha már sokkolóan erős látvánnyal operáltak, a városban (és a weboldalakon) viszont még mindig a mindenki számára emészthető prêt-à-porter van jelen... Még a nagy márkák kirakataiban is a natúr színek és a korábbi, ipari-rusztikus megoldások dominálnak. 
A körülbelül 15 éve menő kék-sárga kombináció megint gyűrűzik vissza...  Természetesen bársonnyal. Ezt a Vibieffe standján készítettem. 
Még az olyan, hagyományosan natúr-rusztikus, vagy szuper-barokkos irányvonalat képviselő cég is, mint a Baxter, a MCM irányába kacsintgat. Nem is kicsit... :) Nézzétek a szőnyeget! Ismerős forma, nem? (Nemrég használtam ITT...)
A CREAZIONI La Fantasia è Mobile  kanapéja, amelyik egyébként az egyik kedvencem, formavilágra nem egyértelműen az új áramlatot követi, de ez is bársonyból van, és a színvilág magáért beszél... 
És még az olyan klasszikusok is színesbe öltöztek, amelyek hagyományosan abszolút natúr vonalon képviselték magukat. Paul Smith együttműködése a Carl Hansen & Søn-nal. Most úgy érzem, nem ez lesz a kedvencem, de ki tudja, mit gondolok egy-két év múlva... :)
Így látom én a jövő trendjét.
Kicsit rendezgetem az anyagaimat, mert isteni dolgokat hoztam ám, és jövök további posztokkal. Ágyak, lámpák, konyhák, kislakásba okos megoldások, stb...
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.