2014. május 7., szerda

Kis szőnyeghatározó: HERIZ

A korábban veszettül trendi kilim nomád szőnyegek után mára - ezek mellett - a régi darabokból összevarrt patchwork, vagy a koptatott-színezett "vintage" divatját éljük. Ezek jópofa darabok, nagyon szeretem őket, nekünk például kék patchworkunk van a nappaliban (ITT és ITT látszik), amelyet egy kedves isztambuli utazásunkról hoztunk magunkkal, véresen komoly, iszonyú hosszú ideig tartó és nagyon eredményes alkudozás után... :)
Szóval szép emlék ez nekünk a földön, de ha szívemre teszem a kezem, azt kell mondanom, egy igazi, minőségi perzsaszőnyegnél nincsen menőbb dekoráció. Sokszor ki lehet fogni szép mintájú, olcsóbb szőnyeget, de ez is egy olyan műfaj, mint motorozásban a bukósisak: minél drágább annál jobb (lehet). Hiszen az apró csomózású, finom kidolgozású szőnyegbe ölt munkaórákat (és szakértelmet) meg kell fizetni. Persze ez nem jelenti azt, hogy az agyon cicomázott, méreg drága cuccok közül minden bejönne nekem. Nehéz az ízlésemnek megfelelő szőnyegeket találni, én egy ideje már pásztázom a piacot, mert elkezdett igazán érdekelni a műfaj. Innen jutott eszembe, hogy sorozatban bemutatom a kedvenceimet, rövid ismertetéssel. Kezdjük a Heriz szőnyegekkel! Per pillanat ezeket szeretem a legjobban.
Heriz város északnyugat Iránban található, körülbelül 60 kilométerrel északra a nagyobb Tabriztól. A városban és környékén készült szőnyegek mintája könnyen felismerhető: jellemzően egy nagy, derékszögű medál található a közepén és nagy mintával jelölt szakaszok a sarkokon. A Heriz szőnyeg a magas minőségű gyapjújáról ismert, tartóssága miatt  akár folyosókra és étkezőkbe is ajánlják. Méretben a 300x200 cm-es és annál nagyobbak a leggyakoribbak.
A 20.század elején ismeretes volt a Heriz egy különleges típusa, a Serapi (ez nem egy műhely vagy falu neve, hanem a Heriz egyik fajtája), amely szövésében és gyapjú minőségében sokkal finomabb, ennek köszönhetően értéke az elmúlt 20 évben rendkívüli módon megnőtt. A gyűjtők és tervezők igen keresett darabjává váltak ezek a finom, növényi színezésű, általában nagy méretű szőnyegek.
A fenti négy szőnyeg megvásárolható a CarpetVista kínálatában (itt, itt, itt és itt). 

De kerestem még a neten szép példákat... 
Ez például egy komoly Serapi szőnyeg:
És így festenek lakásokban...
Képek: itt, itt, itt és itt 
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Thanks for the information. You have discussed an interesting topic that everybody should know. Keep posting these kind of posts.
    Click here: artificial jewellery set

    VálaszTörlés
  2. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free.
    Website: Satta Matka

    VálaszTörlés
  3. What a nice blog! I have enjoyed reading through the article. Nice Informative Post. Keep Updating more things for us........
    Website :- Water purifier service in Nagpur

    VálaszTörlés
  4. Thank you for sharing such a useful post. Very Interesting Post! I regularly follow this kind of Blog.
    Salman Khan Net Worth

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.