2015. január 9., péntek

Retró, vintage, rusztikus stílusú tűzhelyek


Tegnap posztoltam egy lakást, amelynek a konyhájában található rusztikus tűzely felkeltette néhány olvasó érdeklődését… Összeszedtem a hazai piacon hozzáférhető opciókat, hátha valakit éppen ez a téma izgat mostanában. Kezdem a legmenőbbel, ami - hát, ahogy ez lenni szokott… - egyben a legdrágább is.

A téma abszolút királya az angol Rangemaster FALCON-ja (ezt láthatjátok fölül), már csak abból kifolyólag is, hogy ez az első konyhai használatra készített tűzhely, amelynek eredetije 1830-ban került piacra. Ez a mai - régies fazonnal készült - változat mindent tud, amit egy ultra-modern sütőtől elvárunk, sőt, még annál is többet. A fenti a 110 cm széles változat, de létezik 90 cm-esben, szintén két, külön programozható sütővel. Mindkettő kapható gáz és villany főzőlappal is. WOW…  Viszont jó, ha tudjátok, hogy 800.000 és 1.000.000 Ft körül van az eredeti ára (ITT, illetve most találtam egy használtan elhozhatót fél misiért…ITT).

A kategória egyik legkedveltebb versenyzője a SMEG. Én először a hűtőket szúrtam ki (már jó régen), aztán egyre több izgalmas enteriőrben bukkantak fel a tűzhelyek… Na persze ez sem olcsóbb a FALCON-nál, bár vannak kedvezőbb árú darabok is, persze a legkúlabb nyilván a legdrágább is…

Egy ilyen mondjuk kb. 700.000 Ft-ba kerül.
Egy ilyen kisebb viszont már potom 450.000 Ft-ért is beszerezhető! Mindegyikből elérhető többféle szín, réz és rozsdamentes kiegészítőkkel. 
Találtam egy izgalmas alternatívát. Az olasz Lofra határozottan klasszikus jegyeket mutat, árban pedig elég nyerő! Fú, nagyon szépek… Kicsit már bánom is, hogy hirtelen felindulásból megvettem az új tűzehlyünket (mondjuk szuper jól működik, és nem akartam sokat költeni, de akkor is…)

A DolceVita krómos-rezes balhé egy irinyó-pirinyót kiveri a giccsszenzoromat, de ennyi bőven belefér… Sőt kell is, nem?
Van nekik klasszik színekben is persze, és nagyon szépekben… De a legjobb része még csak most jön… Hogy 330.000 Ft-ba kerül. ITT.

Ha klasszikus tűzhelyre vágytok, de tényleg nincsen erre elkülönítve egyetlen extra kanyi vas sem (illetve csak nagyon kevés plusz…) akkor is van megoldás! Gorenje a neve. Nem annyira mutatós, és csili-vili, mint a fenti márkák darabjai, de egy jól megtervezett konyhában pont dögösek lehetnek. Van feketében és vaj színűben, villany és gáz főzőlappal is. A gázos kb. 165.000 Ft, a villanyos 140.000 Ft.
Gorenje EC 55 CLI 1, vagy Gorenje K 67 CLB neveken találtok rájuk, de van több fajta is, érdemes körbejárni a témát és a szakboltokat.

Egyre több márka forgalmaz klasszikus stílusú beépíthető darabokat is, ezekből is hozok néhányat, csak az összehasonlítás kedvéért….

A Hotpoint-Ariston rusztikus sütői nagyon jó áron hozzáférhetők (kapható hozzájuk passzoló főzőlap is), és több színárnyalatból/dizájnból lehet választani. Típustól függően olyan 85.000 és 115.000 Ft között mozog az áruk.

Aztán itt a Zanussi. A ZOB33701 CR szerintem ez is elég dögös, és szintén kapható főzőlap stílusban tartva. Ez már 75.000 Ft-tól elérhető. 
A Gorenjének is vannak rusztikus darabjai. A BO 73 CLI nem annyira olcsó (130.000 Ft körül mozog), de tényleg minden igényt kielégít. 
A Teka HR 550 modellje 110.000 Ft-ba kerül. 
A Nardi klasszikus sütői több színben 120.000 Ft-tól elérhetőek (ITT). 
Hát, azt hiszem elmondhatjuk, hogy ezt a témát kimaxoltam… :) Úgy nagyjából ezt a kínálatot látom elérhetőnek Magyarországon. Ha ma mennék vásárolni, azt hiszem ár/dögösség tekintetében nekem a Lofra a nyerő, de persze jobban meg kéne sasolnom élőben… 

Mit gondoltok?
SHARE:

10 megjegyzés

  1. Nagyon szuper összeállítás, köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  2. Sokat sehítettél. Köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Hálás vagyok ezért, sokat segít.... köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Meseszépek! Köszönöm az élményt!

    VálaszTörlés
  5. Jó napot megszeretném kérdezni a LOFRA arany színü gombokal mennyibe kerül? És hol lehet kapni ? Elöre is köszönöm tisztelettel Elvira

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.facebook.com/marketplace/item/2353292431505163/

      Törlés
  6. Jó napot.A Lofra aranyszínű gombokkal mennyibe kerül és hol kapható esetleg használtat is lehet valahol ? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.facebook.com/marketplace/item/2353292431505163/

      Törlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.