2016. január 20., szerda

Új szerző - új rovat: Hunya Csilla és az Otthonterápia


Nagyon szerencsés embernek tartom magam. Akárová sodor az élet, mindig különleges emberekkel hoz össze a sors, ezekből a találkozásokból pedig sokszor lesz életre szóló barátság. Most úgy tűnik, egy Jávor utcában (itt lakunk éppen) köttetett barátság válik egyben munkakapcsolattá, pedig erre az "árukapcsolásra" korábban igazán nem számítottam!

Hunya Csilla itt lakik az utcánkban, egészen pontosan abban a házban, ahol az irodánk van. Három gyönyörű fiú édesanyja, akikkel a gyerekeim remekül kijönnek, innen az ismerettség. Aztán szép lassan barátkozni kezdtünk, kiderült, hogy ő és férje ugyanolyan mániákus ingatlanosok, mint mi. Állandóan lakásokat adnak-vesznek-kiadnak, vagy nézegetnek-álmodoznak. Isteni ízlésük van - egyszer még posztoltam is egy munkájukat "egy szuvas deszka új élete" címmel (ITT) - ugyanúgy szeretik kombinálni az antikot a modernnel, szeretik a világos színeket, az extra megoldásokat.


Azt már tudtam, hogy Csilla pszichológus, aztán kiderült, hogy doktori programján belül ötvözve hobbiját a szakmájával és egy új, izgalmas kutatási terület foglalkoztatja, a környezetpszichológia. Saját szavaival: "a pszichológia bármilyen területén tevékenykedtem is, a tárgyi környezet, vagy ha úgy tetszik, a körülvevő tér mindig megszólított. A pszichodráma játékok otthon-jeleneteinek berendezése, egy környezeti utalás, vagy egy-egy otthon megismerése számomra ezer információt súg a benne élő(k)ről. A környezetpszichológia kurrens tanaival összhangban vallom, hogy a körülöttünk lévő tér sokkal több egy általunk kreált fizikai valóságnál, vagy ha úgy tetszik egy nekünk tetsző design objectnél: valójában saját magunk térbeli kiterjesztése. Járjunk nyitott szemmel odahaza, és figyeljünk a tér rólunk árulkodó jelzéseire. Sőt akár használjuk is ki saját magunk megismerésére, kapcsolataink feltérképezésére, és hívjuk segítségül a változáshoz is. Ne csak éljünk benne, éljünk is vele!"

Hát erről fog szólni az Otthonterápia. Az otthon és a benne élők kapcsolatáról. És nem csak a szavak szintjén. Közös elhatározásunk, hogy a Térkultúra Otthonterápia rovata több lesz puszta posztoknál. Szeretnénk - talán mondhatom (mondhatom, Csilla?) - a világon egyedülálló módon sok olyan közös projektet megvalósítani, ahol pszichológus, lakberendező, és elsősorban a sorsán/kapcsolatain/életén javítani kívánó ember és családja együtt dolgozik a boldogabb jövőn. Ehhez Titeket is várunk majd partnerként. Kicsit nézzetek körbe otthon. Próbáljátok kitalálni, vajon mit mond rólatok a lakásotok? Vajon mit mond el a családi kapcsolatokról? Gondolkodtatok már ezeken?

Remélem szeretni fogjátok az új rovatunkat. Hamarosan érkezünk konkrétumokkal!


Addig is nézzetek körül Csilla honlapján, az Otthonterápián: www.otthonterapia.com




SHARE:

9 megjegyzés

  1. Kíváncsian várom, bár rögtön felmerült bennem egy kérdés: mi a helyzet azokkal az otthonokkal és lakóikkal, ahol a berendezési tárgyakat, a textileket, és minden apróságot is lakberendező "talált ki"? Sokszor olvasom magazinokban is, hogy felkérték a lakberendezőt, hogy mire x hét/hónap múlva megérkeznek legyen kész a lakás, teljesen szabad kezet adnak... Innentől nem lehet szó arról, hogy a tulajdonos személyiségét tükrözné a lakás, hiszem nem azt, hanem a lakberendező ízlését, tudását tükrözi elsősorban, még akkor is, ha maximálisan figyelembe vette a megrendelő iránymutatásait. .... Nem? Mondjuk én ezt el se tudnám képzelni, hogy ha lakberendező segítségét is kérném, hogy ne vegyek részt aktívak a saját otthonom alakításában.

    VálaszTörlés
  2. Igen, erről is beszéltünk már Csillával egy csomót. Majd ő megmondja a tutit erről is… :)

    VálaszTörlés
  3. Az én tapasztalatom az, hogy a lakberendező által kreált lakások - jó esetben és szerencsére zömében - tükrözik a megrendelő személyiségét, de ha véletlenül mégsem, akkor pedig érdemes az átadás után visszamenni egy mustrára mondjuk fél év múlva. Elképesztő átalakuláson bírnak keresztülmenni az ilyen otthonok, pont azért, mert a lakók ugyan mit sem sejtve erről, de elkezdik a saját képükre formálni. Nagyon izgalmas turmixok születnek így, és most direkt nem eklektikát írtam. Benne vagyok, szervezek nektek egy ilyen "tanulmányi utat" itt a Térkultúrában valamikor, aztán majd jól kielemezzük, milyen volt, milyen lett.
    És Petra: mondhatod. :-)

    VálaszTörlés
  4. Eljen az ifju par!!! Mi keszen allunk:-)

    VálaszTörlés
  5. Köszi, várom a tanulmányi utat :-)

    VálaszTörlés
  6. Szuper!a pszichológia az a terület ami a lakberendezésen kívül leginkább érdekel!a kettö ötvözése meg a legjobb!!nagyon sok helyen laktam már,és nem ott éreztem a legjobban magam ahol "minden a legszebben ki volt találva"(pedig tényleg szép volt),így saját bőrömön is tapasztalom amiről írtatok!Kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  7. Ugyanezt csinálja Trom Kata Tér-Lélek-Tan programja is már évek óta, és ahogy én is írom a blogomon a bemutatkozásban, engem sem a puszta lakberendezés izgat, hanem az, hogy hogy az otthonok és lakóik hogyan hatnak egymásra, bár én persze csak amatőrként okoskodom erről néha. Egy szó, mint száz, a lakberendezésben ez a legizgalmasabb szerintem, úgyhogy hajrá, én kíváncsian várom! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.