2016. április 12., kedd

Construma 2016 - OTTHONDesign pavilon


Idén nem látogatói, hanem kiállítói minőségben voltam jelen a témában szerintem legfontosabb hazai kiállításon, a Construmán. Úgy terveztem, hogy 11-15-ig ingyenes lakberendezési tanácsadással foglalatoskodom majd a Magyar Design standon, utána pedig alaposan körbenézek, mindent lefotózok, megyjegyzek, az újdonságokkal megismerkedem. Ehhez képest végül fél hatig ügyeletben álltam, utána - gyakorlatilag zárás után - végigrohantam legalább az OTTHONDesign kiállításon, és ott kattintgattam párat. 

Iszonyú szép dolgokat láttam, egy-két stand nagyon színvonalas volt, mások kevésbé, de jó termékekkel sok helyen találkoztam… 

Előszor a Magyar Design standon fotóztam körbe, hiszen itt töltöttem az egész szombati napomat… Nincs sajnos mindenre kapacitás, így csak a legnagyobb kedvenceimet emelem ki.

A kiállított tervezők közül a MOME Divat- és textiltervező tanszékén végzős Szabó Dorottya dobbantotta meg leginkább a szívemet. Diplomamunkája, a 18 darabból álló mintakollekció portugál emlékképeket idéz. A printek bármelyikét azonnal felkárpitoztatám egy fotelre, párnát készítenék belőlük, stb, stb… Remélem, hamarosan felkarolják ezeket a csodálatos mintákat, nagy szükség lenne rájuk enteriőr tervező berkekben.

Új kollekcióval rukkolt elő régi ismerősünk, a Hannabi. A két elemből álló basic kanapéhoz két ide-oda helyezhető, de jól tartó háttámla tartozik.  A kanapé könnyed mozdulattal két vendégággyá alakítható. Nagyon praktikus és mutatós darab, amely - nem titkolt szándékkal - első kislakások kedvező árú, és trendi bútorozása lehet.  Az aszimetrikusan összevarrt NANA szőnyeg is csodaszép, ez például már elérhető a Hannabi webshopján is (ITT). 

A Codolagni egy nemzetközi piacra profin összerakott magyar cég, amelynek minden darabja egy kisebb remekmű. Kedvencem a háttérben található menta sideboard, a kamu kerékkel dizájnolt lerakó asztalka és az előtérben ez a házikó formájú sztender. 

A PDSIGN kis sámlijai is imádnivalók, sajnos itt a fotón nem látszik a csodás kidolgozás. Kívülről szépen kialakított élek jellemzik, de a belső fronton finoman, ívesen eldolgozott a forma, ahol a tervező, Pataki Dávird hagyta érvényesülni az anyag természetes göcsörtjeit.

A MOHA design (tervezők: Molnár Ádám és Bócsi Péter) Polygon órája papír finomságú, pedig betonból van. Egy ilyen azonnal be szeretnék szerezni… :)

Még mindig a Magyar Design standnál maradva… Novák Gergely (MOME Design Intézet, Formatervező Tanszék) Arnold konceptuális tárolóbútora szerintem zseniális ötlet. Az egyedileg összeválogatott elemekből kötél segítségével mindenki maga építheti meg a számára ideális tárolóbútort.  

Leszakadva végre a Magyar Design standról, körberohantam az OTTHONDesign pavilonban is… Ekkor "botlottam bele" a Wellis hatalmas területen kiállított termékeibe. Lefotóztam a kedvenc kádaimat. Ár/értékben tökéletes, megjelenésükben nagyon szép térben álló darabok ezek, én már terveztem be őket, és nagyon pozitív a visszajelzés. 

Elsuhantam a Slate Design standja mellett, akik természetes kövekből készült kőfurnért forgalmaznak. Ez a mm vékony burkolat bármire felragasztható: lehet faldekoráció, bútorfront, stb… Vághatjuk különböző mintára. Tényleg csak a fantázia szab határt a felhasználhatóságának. 

Az Edelholz standját kívülről csodálatos, struktúrlt felületű parkettával vonták be. Többször elmentem mellette, és mindig rácsodálkoztam a szépségére. 

Az egyik lebénább stand ez a kínai felépítmény volt…. :) Gyakorlatilag nem tudtuk kibogozni, hogy a designer bútorok olcsó, kínai másolatait kik forgalmazzák - végül egy magyar cég névjegykártyáit az egyik asztalon... Voltak a bútorok között egész klasszak is, szóval akit érdekelnek, próbálok még információt kisajtolni - mert legutóbb kénytelen voltam módosítani ezt a posztot, amikor az emített cég elhatárolódott a standtól. Imádom a rejtélyeket... :)))

A másik rettenet stand a Godin kandallóé. Ejnye-bejnye! Ilyen igényes terméket ennyire csumpi környezetbe szégyen kiállítani!!! Azért mutatom meg, mert maguk a termékek nagyon igényeksek és szépek. A tűzterek egyszerűek és modernek, a konyhai tűzehlyek pedig inkább klasszikusak, de van finoman modernebb is a kínálatban.

És akkor elérkeztem a LOSZ "Jövő konyhája" standjához, amelyet a 2014-es nyertes lakberendezők álmodtak meg (Németh Ágnes Csilla, Batu-Weinber Anita és Wein Kriszta, Kosztyu Brigitta és Vásárhelyi-Nagy Ilona), társtervezőként részt vettek még: Kópis Benedek, Lakbear Zoli és Ungár Fanni. Az utóbbi évek legszínvonalasabb LOSZ megjelenését hozták össze a kollégák, gratulálok hozzá. Igaz, a stand konyhát csak nyomokban tartalmazott, de én valahogy úgy értelmezem a dolgot, hogy a jövőben a konyha funkció egyre inkább a kültérbe kerül. Biztos a globális felmelegedés érhető tetten a koncepcióban… :)

Régi kedvencem, a Madar-Épkő is kiállított a standon, bemutatták legújabb 8mm-es kerámia pultanyagukat, és természetesen hoztak egy csomó új mintát Silestonból és Technistoneból is. Legnagyobb örömömre egyre több a szép márványhatású, így tervezhetek már tökéletesen ellenálló márvány pultot az eredeti anyag minden negatív tulajdonsága nélkül is. 

A stand legmutatósabb eleme Ungár Fanni Tryglav lámpája. Megadom Fanni elérhetőségeit, remélem, minél több lámpát elad, mert minden lakásnak jól áll egy ilyen csoda... (Ungár Fanni / Design Habit / Mobil: 06 30 296 08 40 / e-mail: fanni.ungar@gmail.com).
Kópis Benedek és az ő Simpla Design Shopja csodás kidolgozású farönk asztalokkal érkezett. 

Másik nagyon izgi termék is bemutatkozott a standon. A COR-TEN acél virágládák. Sokféle csodaszép felülettel és bármilyen egyedi formában megrendelhetőek az Innosteel Design-nál. 

Na, de elhagytam a "Jövő konyháját" és megérkeztem másik régi kedvencemhez, az Otti Burkolathoz, aki most nem csak a szokásos szépségekkel jelent meg (kerti kutak, kőpárkányok, oszlopok, stb…), hanem új, színes burkolatokkal is. Ezek közül ez a hatszögletű minta azért is fogott most meg, mert egy tervező barátnőm pont ilyet keresett a napokban, így át tudtam neki küldeni a fotót… 

Aztán visszakanyarodtam még egy kicsit a magyar tervezőkhöz, és jobban megkukkantottam a Download Design baby standját. Ekkor esett el, hogy miről szól ez a koncepcó, amely több, mint zseniális.  A tervek szerint több éven keresztül folytatódó designkoncepció lényege, hogy a felhasználó az "open design" szellemében olyan ingyenesen letölthető formatervekhez jusson, amelyet utána magyar asztalosipari körülmények között könnyedén és normális árban meg is tud csináltatni. 

A legmenőbb az egészben, hogy tényleg marha jó tervek születtek! Kedvencem ez a játéktároló torony, amelyet Péni Brigitta tervezett és a Bubák nevet kapta (ingyen letölthető tervek: itt).

Egyébként mindegyik cucc isteni volt, de nekem még ez a nagyon jól kinéző kiságy dobbantotta meg a szívemet.   A BABU egy kiságyba integrált bölcső, attó függően változtatható a funkciója, hogy a fej és lábvégek az íves felükkel vannak-e a földön, vagy a másikkal. De nem kell ám ezért átszerelni az egészet! Egyszerűen megfordítod a bútort és már kész is! Mekkora ötlet!!!! Gratulálok a tervezőnek, Király Adriennek! A BABU letölthető a Download Design oldaláról (ITT), és egy közepesen jó asztalossal is egyszerűen legyártatható… 
Gratulálok az egész koncepcióhoz a tervezőknek, a MOME-nek és a Bútorszövetségnek! 

Épp csak végigrohantam zárás körül a standok között és mennyi érdekességet láttam! Remélem, jövőre lesz egy teljes napom mindent végigjárni…. Így is nagyon elégedett vagyok az új tudásanyagommal! Csemegézzetek! :)
SHARE:

6 megjegyzés

  1. Tisztelt Nikoletti Petra!

    Sajnos az a kép, amiről azt írta, hogy az Impaláé volt a legbénább stand egy kínai cég standja. Így, bár nem tetszését még, ha az Impala Bútorkereskedő Kft.-ről lenne is szó elfogadhatjuk, de sajnos a stand nem az Impala standját ábrázolja. Kérjük, hogy módosítsa a képet vagy, aminek jobban örülnénk :) az álláspontját.

    Tisztelettel A Székkirály

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést kérek a tévedésért. Mentségemre legyen mondva: más elérhető információ híján megtévesztett a standon található sok Impala névjegykártya. Módosítottam a bejegyzést!!! Szeretném majd jóvátenni a tévedésem, és örömmel mutatnám be a céget a blogon. Üdvözlettel, Nikoletti Petra

      Törlés
  2. Nagyon ciki. Ész nélkül leírni mindenfélét egy blogba, amit az érintett cég is olvashat... aztán magyarázkodni... Egy érett, felnőtt ember ilyet nem csinál, nemhogy egy profi szakember...

    VálaszTörlés
  3. Kedves "Unknown"! Nem magyarázkodom, még csak hibásnak sem érzem magam. A standon nem tartózkodott ember, egyetlen információként az Impala rengeteg névjegykártyája volt kitéve asztalra. Nem csak én, de más kollégáim is erre a következtetésre jutottak. Egyszerű félreértés történt. Jó volna tudni, miért volt egy másik cégtől annyi ismertető anyag, ha egyszer semmi közük a standhoz. Ez tulajdonképpen félretájékoztatás volt. Sajnálom.

    VálaszTörlés
  4. Az említett székekkel foglalkozó standon én egy üzletasszonnyal tárgyaltam, aki nem tudott magyarul, akcentusa, kinézete alapján feltehetően kínai volt. A névkártyáján szereplő nevet most nem szeretném ide kiírni. Konténeres vásárlás esetén megadott egy elérhetőséget
    Kis tételes vásárlás esetén viszont a Székkirályhoz irányított. Így az előző bejegyzések alapján, valami nem egyértelmű, miért ajánlotta, hogy a Székkirállyal vegyem fel a kapcsolatot.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.