2016. szeptember 21., szerda

10+1 ötlet kreatív gyerekszobára

Nagyon sok kérdés érkezik hozzám gyerekszoba ügyben, úgy érzem, ez az a téma, ami még a lakberendezésre kevéssé fogékony emberekből is előhozza a lakberendezőt… Nincs, amit meg ne tennénk a gyerekeinkért, hiszen a legjobbat szeretnénk nekik, nem? Hoztam egy-két viszonylag könnyebben, házilag vagy éppen kisebb költséggel elkészíthető ötletet, hátha pont valamelyik betalál Nálatok. 

1. Beltéri mászófal
Ehhez igazán nem kell sok, csak egy-két tábla rétegelt lemez, amit a falhoz rögzítünk, és több úgynevezett mászófal fogás, amit jól rögzítünk. Elég ha beírod a keresőbe, és sok céget kiad, akik ezzel foglalkoznak (én például ITT találtam mindenféle színben és méretben).

2. Beltéri hinta
Játékhoz, olvasáshoz, tiniknek kütyüzéshez is szuper. Készíthetsz magadnak néhány bot, kötél és klassz vászon segíségével (mint az alábbi képen), vagy vásárolhatsz készen is. Írd be a keresőbe, hogy "függőszék", vagy "függőfotel" és kiad egy csomó jó kis lelőhelyet. Találtam egy szép natúr változatot például ITT

3. Táblafesték fal
Lehet, hogy unalomig lerágott csont, de a gyerekek divathullámoktól függetlenül imádják! Ha egyszerű feketét, vagy zöldet szeretnétek, ajánlom jó szívvel a Trilak Skolatex termékét. A szakmájukban legmenőbb falfestő csapattól (ColorBrigade) tanultam egy klassz fogást. Ha veszel magas minőségű, mosható beltéri falfestéket (latex alapút), azt bármilyen NCS színben kikevertetheted. Fesd fel két régetben, ezután kend le egy-két réteg falfénnyel, és tuti lesz az egyedi színű táblafesték falad! 

4. Festett autógumi-hinta
Ez annyira egyszerű és nagyszerű, hogy nincs is a továbbiakban mit mondani róla… :) Szerezz egy kiszuperált autógumit, kösd fel erős kötéllel a mennyezetre jól rögzített kampóhoz, és mehet a móka! 

5. Csomagolópapír rajzolóka
Manapság ételbisztrók hirdetik kínálatukat ilyenformán, de miért ne felelne meg a vendéglátásban jól bevált módszer a gyerekek szobájában? Ez olyan szempontból kicsit bonyolultabb, mint a fentiek, hogy kiskereskedelmi kínálatban nem találtam megfelelő fali tartószerkezetet hozzá, igaz egy fémessel könnyedén legyártatható. Tekercses csomagolópapírt, úgynevezett nátron papírt pedig rengeteg helyről beszerezhetsz (például ITT).

6. Focikapu-asztal
Kreatívabb apukák/anyukák egyszerűen elkészíthetik barkácsboltokban kapható alapanyagokból, egy kis festék dekor felvitelével, de kevésbé bátrak felkérhetnek egy asztalost is a munkára, nem hiszem, hogy sokba fájna. Egyszerű védőhálót kapunk hozzá négyzetméter áron sportboltokban (például ITT).

7. Mágneses acéltábla
Remek lehetőség, hogy a gyerek a maga szórakoztatására olvasni/számolni tanuljon, és tényleg nem bonyolult dolog a kivitelezése. Nincs másra szükség, mint egy megfelelő méretű acéllemezre, amelyet a falra ragasztunk, és jó sok mágneses betűre/számra. Lemez ügyben talán  ITT segítenek, mágneses betűket és számokat meg bármelyik játékboltban kaptok (pl. ITT). 

8. Épített bunker gyerekszobába
Na ez nem pont egy könnyen kivitelezhető megoldás, de nagy gyerekszobával rendelkező, éppen építkező olvasóinkra is gondolni szerettem volna. Olyan esetben igazán ideális megoldás lehet, ha például a gyerekszoba és a felnőtt háló egymás mellett vannak, és a szülők gardrobja "átnyúlik" a gyerekek oldalára. Ezt a csúnya belógó dobozt éppen egy ilyen bunkerrel lehet létjogosulttá tenni. 

9. Ikeás konyhai rudak és akasztott kaspók 
Akinek van gyereke, tudja, milyen szenvedés a szerte-szét guruló, összekeveredő ceruzák, filctollak és zsírkréták tárolása, rendben tartása. Pedig milyen egyszerűen megoldható az asztal fölé felszerelt Ikea konyhai kiegészítőkkel. A képen a Fintorp sín (ITT) látható Fintorp akasztókkal (ITT) és a Fintorp evőeszköz tartóval (ITT).  

10. Kis bunker függönyből
Kedves ötlet és viszonylag helytakarékos, ha a szoba sarkába készítünk gyekünknek egy kis búvóhelyet. A legolcsóbban az Ikea Lill áttetsző függönnyel jövünk ki (ez 1.290 Ft megvarrva, ITT), amelyhez a falra kell aplikálnunk egy negyed kör alakú fémarabot. Sajnos ehhez nem jut eszembe jobb, mnt hogy felhívjam a fémesemet, hogy csinálja meg… :)

+1. DIY könyvtartó doboz
Van egy olyan becsípődésünk, hogy a könyveket polcon kell tartani… Amúgy nyilván az a leghelytakarékosabb, és könyvkímélőbb változata a dolognak, de a gyerek számára egy klassz dobozban talán jobban hozzáférhetővé válnak az olvasnivalók. Ha találsz a neten egy leharcolt retro asztalt megfelelő lábakkal (ez hosszabb kutatás eredménye lesz, mert a nálunk kapható, esztergált lábú asztaloknak általában magasabb mérete van…), szóval ha megvan a darab (vatera, jófogás, és hasonló helyekről), akkor már csak egy jó dobozt keress, vagy készíts egyet magad, és béleld ki tapétával. Kicsit haladó és pepecs munka, de a végeredmény szerintem megéri… :)
MentésMentésMentésMentés
MentésMentésMentésMentésMentésMentés

Képek forrásai: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt
MentésMentés
SHARE:

3 megjegyzés

  1. Zseniális válogatás, köszi!

    Épp az elsőt készülünk megvalósítani, fogások már megrendelve, már csak lapot kell vágatni. Aki szerelt már hasonlót, van esetleg tippje hogy hogy célszerű rögzíteni a köveket? Meg kell csavarozni hátulról? Mert akkor nem tudna a falra simulni a tábla :S

    A papírtekercs tartóhoz lenne egy tippem: az ikeában lehet rajztekercset kapni (annak viszonylag kicsi az átmérője, és a mélyebb (pl. gurndtal: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/10047894/) fali sínnel, vagy függönytartóval, vagy törölközőtartóval simán fel lehet rögzíteni falra, de akár asztalkárra is, pl. az ikea lack asztal méretben és árban is ideális ehhez.

    Krétatáblát mi az erkélyre festettünk, a kültéri lábazati festékek is alkalmasak erre a célra, és akár színező pasztával is színezhetők. De nálunk a használata iszonyat nagy kosszal jár... a lakásba én biztosan nem merném.

    A függönyös kuckóhoz jól jöhet egy mennyezetről lelógatott hullahopp karika. Szintén az ikeában van egy nem túl olcsó, de esztétikus darab (azaz kettő): http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/00302234/

    A könyves dobozhoz meg lehet hogy érdemes külön, darabra árult esztergált lábakat vadászni, és a kész dobozra szerelni. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Petra!
    A 10-eshez a vázat én lágy csőből és csinálnám meg. Olyanból, amit víz-gáz szereléshez használnak. Méterre kapható, így kis mennyiségben filléres tétel. A rögzítéshez talán lehetne használni a hozzá kapható csőbilincset. Ezt a függönyt úgysem napi húzkodásra találták ki, nem kell, hogy karnis legyen. :)
    De hullahopp karika is jó ötlet!

    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól összeszedett, kreatív válogatás. Köszönöm.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.