2016. november 3., csütörtök

A velencei fondaco dei tedeschi új élete

2009-ben a Benetton család megbízta a híres OMA-t, hogy a Grand Canale mentén birtokukba került 16. századi épületet alakítsák át áruházzá és a nyilvános térré. Hét évvel később a helyreállítási munkálat befejeződött, és a projektet átadták a hongkongi székhelyű DFS cégnek, hogy a megújult épületet a kiskereskedelem igényeire igazítsa.
Az 1228-ben, a Rialto-híd lábánál épült palota Velence egyik legnagyobb és legismertebb épülete. Az elmúlt 788 évben elég sokoldalúan használták: volt német kereskedők központja, vámház Napóleon alatt, Mussolini idejében pedig posta... Canaletto és más híres mesterek ábrázolták.  A Fondaco kétszer is leégett, majd jelenlegi formájában 1506-ban építették újra. Ezután a szerkezeten a 18. században átalakítottak, majd a radikálisan a 20. században nyúltak hozzá, hogy a fasiszta rezsim központi postájának szerepét tudja ellátni.  1987-ben emlékmű státuszt kapott,  amely megtilt minden további jelentős építészeti beavatkozást.

Forrás: designboom
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Szia Petra!

    Csodálatos!!! Márciusban megyünk Velencébe, be lehet ide menni megnézni? További kellemes napokat Velencében!
    Üdv: Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Reni! Be lehet menni, menő nagy világmárkák vannak. Mi jót nézelődtünk, aztán elmentünk a Noventa di Piave Designer Outletbe vásárolni… :)

      Törlés
    2. Köszönöm Petra! Most vettem észre, hogy a múltkor valamiért nem jelent meg a válaszom. Jó, hogy emlited ezt az outletet is, nem tudtam róla de mindenképpen benézünk :)
      Üdv: Reni

      Törlés
  2. Én mindjárt sírok...most jöttünk haza Velencéből, nem láttuk nem is tudtunk róla!
    Az outletben viszont sikerült egy Furla táskát beszerezi ;-)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.