2016. november 2., szerda

Charles és Ray Eames House Bird


Biztos Ti is láttátok már a modern kor egyik leghíresebb kis szobrocskáját, a "House Bird"-öt… Tulajdonképpen az 1950-es évek óta konstans felbukkan enteriőr fotókon, de a kis, fekete madár eredetileg a híres designer házaspár, Charles és Ray Eames házának központjában, a nappali padlóján ült, és onnen indult világhódító útjára. A fa madár még mindig ott üdvözöli az amerikai design templomába zarándokló látogatókat. A madár Charles Eames kereskedelmi fényképein is megjelent, amelyek közül az egyik gyorsan elérte ikonikus státuszát: a madár sziluettje kontrasztként szolgál a házaspár híres drótszékének geometrikus rácsozatához.
Az Eames House Bird annyira ismerős számunkra, de mi a története?
Akármilyen meglepő, nem Charles és Ray Eames tervezte a madár figuráját, bár személyes tárgyaik gyűjteménye révén lett világhírű. A madár eredetileg varjú csalinak készült és valószínűleg a korai 1900-as években készült az illinoisi Henryben, ahol a kézműves Charles Perdew faragta és értékesítette fa madarait. Perdew számos változatban kínált madarakat, mindegyik az Illinois folyó gazdag élővilágát tükrözte. Charles és Ray Eamest lenyűgözte a kézzel készített madár egyszerű vonalvezetése, és valószínűleg egy 1940-es években tett utazásuk során vásárolták meg. Azóta Charles Perdew fából készült csalimadarai nagyon népszerűvé váltak a gyűjtők körében az amerikai népművészet aukcióin. 2007-től az Eames House Bird-öt a Vitra is gyártani kezdte, így viszonylag kis költséggel a nagyközönség számára is elérhetővé vált. Nem beszélve az ezután megjelent számos utánzatról, amelyet tényleg fillérekért szerezhetünk be online boltokban.

Képek: itt, itt, itt, itt és itt
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia Petra, Egyre gondoltatok az otthon magazinnal:) novemberi számot most pörgetem, 20. oldal. De csak nagyon rövid cikk és képek az Eames madárról. Nagyon jó a fenti, köszi. Design történeti írásokat még még...:) Üdv, köszi a blogot, luv! Zsuzsa

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.