2016. december 21., szerda

Fény, fény, fény…


Tudtátok, hogy Londonban a brit sorházak bővítési megoldásaira külön díjat is hirdetnek?
A helyi építészeti adottságok miatt rengeteg hozzáépítés valósul meg, amlyek alapvetően adott sémát követnek: terjeszkedés a hátsó kert irányába. Mégis (vagy talán éppen emiatt) hihetetlenül kreatívan variálják ezt az egy lehetséges megoldást, karakterében és funkciójában egyaránt... A Don’t Move, Improve! döntős pályamunkáit decemberben tették közzé, január 26-án hirdetnek majd győztest.
Szemezgettem a kedvenceimből... Házi wellness angol módra, Claptonban:
Ebben a konyhában el tudnám képzelni a nyaramat...
Rozsdás romantika...

Biztosan feltűnt, hogy a bővítések mindegyikében megjelennek az óriási üvegfelületek.
Őrült szerencse, ha lehetőség adódik hatalmas ablakfelületekkel, teraszajtókkal kapcsolódni valamilyen privát külső tér irányába. Nyáron konkrétan egy térként működhet a belső tér és a hozzá kapcsolódó terasz, de nem szabad lebecsülni az óriás ablakfelületek jelentőségét a téli időszakban sem. Amellett, hogy kimaxolhatjuk velük a házba jutó, ilyentájt aranyat érő fény mennyiségét, részünk lehet abban a különös és izgalmas élményben, hogy a téli táj szerves részévé válik a bent zajló mindennapoknak. 

Sokan riadnak vissza és húzzák ki zsigerből az óriás teraszajtót a listáról.... Okoknak a tetemes téli hőveszteséget és a magas árat szokták megadni. Most szólok, hogy – csak ezen okokból – ne hagyjátok ki ezt a tökéletes ziccert! November vége felé írtam már az Inoutic profilokról (ITT).
A speciális üvegragasztási technológiájuknak köszönhetően a szokványosnál nagyobb teraszajtókat is találhattok a kínálatukban. Az alkalmazott szerkezetek (profil és üvegezés) olyan hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a passzív házakba való beépítésüket is.

Nagy méret esetén a szigetelés mellett az is fontos, hogy ne legyen küzdelem az ajtók kezelése. Jól átgondolt szerkezeti megoldásaiknak köszönhetően az Inoutic nagyméretű teraszajtói könnyen mozgathatóak nyitáskor, záráskor. Ez egyformán igaz a toló- és a harmonika rendszerű megoldásokra.

Hajrá tehát, nyissátok meg a tereket a zöld irányába, óriásit profitál belőle az enteriőr (és benne Ti)!
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.