2017. január 20., péntek

A jó étkező titka

Mikor jó egy étkező? Nem igazán tudom...
Legyen praktikus ugye, de ez ebben az esetben nem túl bonyolult, hiszen székekről és asztalról van szó. Használhatóság tekintetében talán annyi tanácsot tudok adni, hogy érdemes az asztalt összepróbálni a székkel - ha módunkban áll - mert 3-5 cm magasságbeli differencia elég kényelmetlen tud lenni. Leginkább azt nem szeretem, ha a szék túl alacsony az asztalhoz képest: ilyen például a mi neobarokk asztalunk a panton székekkel… :)
Az is kérdés szokott lenni, hogy padot tegyünk-e, vagy széket. Ez szerintem inkább a rendelkezésre álló tér kérdése, semmint esztétikai szempont. Ha az étkező fal mellé kényszerül, vagy sarokba, akkor a pad ideális, és helykímélő megoldás, és ez is mutat a legjobban a falhoz támasztva. Szabadon álló szett esetén viszont - ha rendelkezésre áll a hely - jobban mutat, és azért valljuk be kényelmesebb is, a szék.
Praktikus és esztétikai szempontokat is érdemes figyelembevenni az étkező megvilágításánál. Nagyon mutatós tud lenni egy csillár az asztal fölött, azonban jó, ha tudjuk, hogy nem ez az ideális választás. Én időnként feláldozom ez a kis paktikumot a látvány oltárán, de isten igazából az a jó megoldás, ha lefele világító, búrás függeszték kerül ide. Ennek olyan egyszerű oka van, hogy így a lámpánk kellemes fénnyel az asztalon lévő dolgokra világít, nem a szemünkbe… Érdemes olyan magasságig belógatni a lámpát, hogy a kényelmünkhöz mérten a legközelebb legyen az asztalhoz, azaz végy egy magas embert ülve, és épp az ő feje feletti tartományban legyen a függeszték alja. Így az asztal is szépen lesz megvilágítva és a lámpa is kellő hangsúlyt kap a térben (és nem vész el a mennyezeten)...
Ezen túlmenően fontos, hogy az étkező legyen hangulatos, hiszen rengeteg időt töltünk itt. Jellemzően ez lesz a vendégfogadás helyszíne, a gyerekek sokszor itt írják a leckét, és a legtöbb háztartásba ez lesz a laptopozás helyszíne is. Sokszor előkerül a szőnyeg kérdése, azaz legyen-e, vagy sem. Én azon az állásponton vagyok, hogy sokkal hangulatosabbá válik a helyiség, ha van szőnyeg az asztal alatt, és én legtöbbször teszek is. Nekem még kisgyerekkel sem volt gond, de persze háztartása válogatja. Felnőtt és normálisan étkező korú gyerekeknél nem jelenthet nehézséget a dolog. Az egyébként érdekes, hogy az itt felsorakoztatott étkezők jelentős részénél nincs szőnyeg… :)
Ami még fontos a mindennapokra: legyen dekoráció az étkező asztalon! Ha megvettétek álmaitok asztalát, székét, világítását, képek is kerültek a falra, és mégsem vagy elégedett az összhanggal, akkor biztosan ez hiányzik! Egy óriási váza, növénnyel, Vagy egy kaspoós kis zöld. Jó kis dísztál. Dekor és gyertyatartó kompozíció. Szép kosárban összekészített konyhai dolgok: balzsam ecet, oliva olaj, só, bors, stb… Ezek mind remekül mutatnak az asztalon, mert fontos megtörni ennek a nagy felületnek az egyhangúságát! :)
Étkezésre fel, jöjjenek az inspirációk! 

Forrás: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt
SHARE:

2 megjegyzés

  1. kár,hogy egyenként nem lehet kommentelni a képeket.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jól mutat az asztal közepén valami..de az az igazság, hogy egyáltalán nem praktikus.. Minden étkezésnél el kell pakolni, legalábbis mi kihasználjuk az egész asztalt, pedig nem is egy kicsi darab:)
    Én valami különleges, személyre szabott alátétben gondolkozom.. Azért az is fel tudja dobni az asztalt és lehet egyedi.. Viszont a megvalósítás még folyamatban van:)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.