2017. február 28., kedd

Az év színe - Dulux 2017

newsroom-CF17DenimDrift_colorpalette3.jpg
Minden év végén megtudhatjuk, hogy mi lesz a következő év Pantone színe. A dizájn szakmában ezt mindig izgatott várakozás előzi meg, majd amint lehull a lepel, robban a bomba, és mindenki ezerrel kürtöli szét a hírt, nem mellőzve a szenvedélyes kommentárokat, személyes gondolatokat az aktuális színnel kapcsolatosan (avagy színekkel: ha emlékeztek, 2016-ban rendhagyó módon két színt “kaptunk”, ami önmagában is egy erőteljes üzenetet hordozott).

De mire ez a nagy felhajtás? Miért van ennek olyan nagy jelentősége? Csak egy vacak szín, nem?

Hát nem!

Az szín alapvető építőköve az alkotó tervezői munkának, és ez sem véletlen. A színeknek őrülten fontos szerepe van a mindennapi életünkben, hatással vannak a hangulatunkra, közérzetünkre, képesek ellazítani vagy éppen motiválni minket, emlékeket idéznek fel, asszociációkat indítanak bennünk, így hát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat, illetve tervezői szempontból: milyen színekkel veszünk körbe benneteket! Egy kicsit elvontabb síkon pedig: az év színe(i) mindig az egész emberiség táján zajló politikai, szociális, kulturális folyamatoknak a lenyomatai is egyben, amit egy rakás, ezzel foglalkozó kutató komoly műhelymunka eredményeként választ ki - ez egy külön posztot is megérdemelne, mert nagyon izgalmas téma! Na, talán majd egyszer…. :)

A széles médiában kisebb felhajtás övezi, számomra és a hazai tervezői szakmában mégis legalább olyan fontos és hasonló izgatottsággal várt eseménye a Dulux év színének kihirdetése minden februárban. A cég minden évben hihetetlenül erős anyaggal jön ki, amit nem véletlenül várunk mi, akik állandóan inspirációra és újdonságokra éhesek vagyunk! Idén sem kellett csalódnunk, és akkor nem is húzom tovább az időt, tadadadaaamm, íme az év színe 2017-ben, a Denim Drift:
newsroom-CF17DenimDrift_colourswatch1.jpg
Nem vállalkozom arra, hogy lefordítsam a nevet, nincs is igazán jelentősége, fogadjuk el így, ahogy van… Ez a gyönyörű, szürkés árnyalatú kék rögtön belopta magát a szívembe, szerintem remek választás! Csak egyetérteni tudok Dr. Tari Gáborral, színtervező-festőművésszel, aki nem tudta nem asszociálni a színt a flamand festészettel, az ott megjelenő ég színével. Itt a mában pedig: ez egy nagyon okos szín, ami kellően karakteres, mégsem vibráló vagy tolakodó, sőt, kifejezetten nyugtató hatású. Sokoldalú is, a társított tárgyak és színek függvényében fiatalos, elegáns, barátságos vagy akár romantikus hatást is tud kelteni.

Nézzétek, így: 
newsroom-CF17DenimDrift_Final_study025.jpg
newsroom-CF17DenimDrift_Final_study368.jpg 
newsroom-CF17DenimDrift_KV2.jpg
newsroom-CF17DenimDrift_KV4.jpg

Az év színéhez mindig társul néhány, egymástól karakteresen különböző színtrend is, ezek kifejezetten izgalmasak az idén! 

“Új romantika”
newsroom-CF17NewRomanticism_Final_kitchen.jpg
newsroom-CF17NewRomanticism_Final_diningroom.jpg

“Megosztott individualizmus” 
newsroom-CF17SharedIndividualism_Final_study.jpg
newsroom-CF17SharedIndividualism_Final_hallway.jpg

“Munkahely otthon”
newsroom-CF17TheWorkingHome_Final_diningroom.jpg
newsroom-CF17TheWorkingHome_Final_study1.jpg

“Megfontolt luxus” 
newsroom-CF17ConsideredLuxury_Final_livingroom5.jpg
newsroom-CF17ConsideredLuxury_Final_livingroom6.jpg

Jut eszembe…. Ha a jövő színtrendjeire vagytok kíváncsiak, akkor nézzetek körül mindig a Térkultúrán, én ugyanis 2 éve megálmodtam 2017-et… Amikor átfestettem a hintaszékem! :)


Na de, szerintem mindenki megtalálta már a maga kedvencét a trendek közül, úgyhogy hajrá, ragadjatok ecsetet Ti is, hiszen jön a tavasz, ilyenkor valahogy bennünk is van a bugi egy kis átalakításra! 

Amúgy hordani is ér… :)
PicMonkey Collage4.jpg
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Denim Drift valami olyasmit jelent, hogy Koptatott Farmer... ha jól tévedek. Remek szín!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.