2017. március 20., hétfő

Minigarden: nagyon városi kertek

Pár hónapja akadt meg a szemem egy cikken, amelyben egy brooklyni lány konkrétan dzsungellé változtatta a lakását! Nyilatkozata szerint a növénygyűjtő-szenvedélye olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy mostanra kénytelen korlátot szabni havi költéseinek, nehogy a tönk szélére jusson. :) Annyira őrült és szürreális a lakása, hogy nem tudom nem imádni!
Hihetetlen hangulatos lehet egy ilyen eldzsungelesített lakásban élni, miközben biztos, hogy eszméletlen sok meló van vele… Ha ez az én lakásom lenne, heteken belül megpecsételődne a földi Paradicsom sorsa. (És ezzel keresztet is vethetek arra, hogy valaha lakáscserés üdülést hozzak tető alá!)

Ha Te is inkább abba a csoportba tartozol, akik a gyors-egyszerű-működő dolgokat preferálják (leginkább önismereti okokból), akkor van egy jó hírem: neked is lehet házi dzsungeled! Vagy konyhakerted a társasház hetedik emeltén…

A megoldás Portugáliából érkezik, ahol a rendszer kitalálója és fejlesztője tulajdonképpen az előbbi alapgondolat nyomán indult el: zöldet azoknak is, akiknek nincs kertjük és igazából idejük sem, de ettől még vágynak arra, hogy zölddel vegyék körül magukat.

Ebből nőtt ki aztán a Minigarden termékcsalád, egy pofonegyszerűen szerelhető, nagyon okos moduláris rendszer, amellyel pillanatok alatt kertet varázsolhatsz a lakás különböző pontjaira, de ha erkélyed, teraszod van, ott is nagy hasznodra lehet, hiszem alig foglal el az értékes alapterületből, mégis jelentős zöldfelületet létesíthetsz vele. Az anyag, amiből az ültetőegységek készülnek, bírja a kinti körülményeket, azaz az erős napsugárzást és a fagyot.

A különböző elemek kombinálásával a legváltozatosabb helyszíneken zöldíthetsz!

Kisebb méretben is látványos dekorációs elem az unalmas falfelületeken:

Több elemmel  teljes zöld falat építhetsz:
A sarkokat is dekorálhatod zölddel:

És beforduló alakzatokat is létre hozhatunk, amely oszlopok díszítésénél különösen jó szolgálatot tehet nekünk:

A paneleket egymásnak háttal fodítva hangulatos térelválasztót is létrehozhattok!

Az egységek űrtartalma meglepően nagy: 12l-es, ami azért szuper, mert a legtöbb szoba- és konyhakerti növénynek bőségesen elegendő teret biztosít ahhoz, hogy igazán szépre, nagyra nőjön.

Igen, konyhakerti is, tehát a gasztroforradalom hívei simán befoghatják a rendszert arra is, hogy tuti bio fejessalátát, vagy újzélandi spenótot növesszenek kedvenc green smoothie kreálmányaikhoz! :)

A pikk-pakk felhúzott zöld falad gondozása sem haladja majd meg időbeli lehetőségeidet, pillanatok alatt végiglocsolgatod az egységeket, a fölös víz összegyűlik, majd elpárolog a modulok alján található gyűjtőben/-ből.

Használhatod a saját megszokott kannádat, de vehetsz a rendszerhez optimalizált változatot is a magyarországi forgalmazótól. Ennek formatervezése megkönnyíti a csöpögésmentes locsolást, illetve kompatibilis a rendszer saját tápoldatozó megoldásával, azaz pont akkora űrtartalmú, mint amekkora vízmennyiséghez a tápoldatos tasakok tartalmát adagolnod kell.
Nyilván ez szinte a túlzás kategóriába esik, de ha belegondolok, mennyi időt igényel a növények gondozása, egész biztosan nagyobb eséllyel gondozom őket táppal, ha az csak annyiból áll, hogy kikapom a tasakot a szekrényből és beleborítom a kannába…


Aki erkélyen/teraszon való telepítésben gondolkodik, annak további könnyítések is elérhetők, létezik például praktikus félautomata csepegtetős öntöző is a rendszerhez. Persze, rakhatjátok bentre is, csak kevéssé esztétikus az a búvárpalack a szobában. :)
A modulokat fehéren kívül szürke, zöld, terrakotta és fekete színekben is megvásárolhatjátok.

Szóval ha azt gondoltad, hogy a közelgő kerti kampányok nem neked szólnak: új, városi dzsungeledhez azért egy mini kertészkészletet és egy csinos kis kesztyűt mégis beújíthatsz magadnak! ;)

 A Minigarden termékeket ITT rendelheted meg, ahol további segédanyagokat (videókat, cikkeket), részletes termékinformációkat is találsz.

Aktuális!

Március 31-ig pályázhattok is Minigarden kertért! Fogjatok össze a munkatársakkal és írjátok meg, miért érzitek jónak és fontosnak azt, hogy napközben, a munkahelyeteken is növények vegyenek körül benneteket. A nyertes munkaközösség jutalma egy több mint 100 000 Ft értékű zöld fal! Hajrá a zöld munkahelyekért! Írásaitokat ITT várják, és a végén ne felejtsétek el a #zölmunkahely hashtaggel ellátni!
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Ez nagyon ötletes termék! És az ára is baráti, minden konyhába kötelező legalább alap fűszernövényekkel, vagy koktél alapanyagokkal!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.