2017. május 26., péntek

Gardróbok megtervezve!

Nemsokára (legalábbis remélem) alakíthatom már a saját házunk bútorozását is. Van két helyiségünk, amelyek előszobai, kabát és cipő tátolásra lesznek berendezve, ezekkel még csak gondolati szinten foglalkoztam. Az egyik ilyen tárolóban már van egy klassz mély szekrény, ezt megörököltük az előző tulajtól, a másik - a bejárattal szemben lévő lépcső alatt újonnan kialakított - tároló fogja ellátni az előszoba funkciót, miután a teraszról gyakorlatilag a nappaliba érkezünk. Itt lesz majd sok-sok cipőtároló és akasztó az éppen használatos kabátoknak.

Ma a hálószobában található beépített szekrényeket terveztem meg.  A hálószobánk egy helyiségben található a fürdőszobánkkal, a két funkciót a kétoldalról megközelíthető 2 méter magas ruhásszekrény választja majd el, amelyet - esztétikai okokból - a tetején és az egyik oldalán "befalaztatok" majd egy 7 cm-es gipszkarton fallal.

Az alaprajz így néz ki. Azt majd még a helyszínen - a térérzet függvényében - átgondolom, hogy 10 cm-t ne toljam-e az ágy felé az egészet, és szerencsére nincs olyan előre betervezett cucc a falon, ami ezt az utólagos döntést akadályozná.
Amint látjátok a szekrény összesen 1 méter "vastag", azaz egy 40 cm-es és egy 60 cm-es mélységű elem kerül egymásnak fordítva. Egyszerű fehér, magasfényű frontot szeretnék, az Ikea Pax pontosan meg fog nekük felelni! Összesen 2x2,5 méter szekrényről beszélünk, úgy tervezem, hogy az egyik oldal az enyém, a másik Danié lesz, és akkor nincs hiszti, hogy ki-mit-hova tesz… Most is teljesen külön vagyunk szekrényileg és ez nálunk remekül bevált.

Első körben azt kellett eldöntenem - az Ikea méretsajátosságai miatt - hogy kinek lesz több 40 cm-es és kinek több 60 cm-es szekrénye. Úgy döntöttem, Daninak adom a többletet, hiszen neki talán több akasztósra van szüksége az ingei meg az öltönyei miatt.

Elkezdtem nézegetni a Pax elemlistáját, a különböző belső rendezőket, és már-már elcsábultam a klassz dolgokra (rekeszes kispolc az öveknek pl, vagy a kihúzható ékszertartó felette üvegpolccal), de akkor mindig kiderült, hogy az pont nincs 40 cm mélyben, stb… Így esett, hogy végül egészen unalmasra sikerült az összeállításom. Közben folyamatosan rohangáltam a mostani gardróbok és a laptomom között egy mérőszalaggal, hogy felmérjem, mi mindent kéne elhelyezzek, amihez milyen beosztás volna optimális. Mindnekinek ezt javaslom. Ne valamilyen elvont elgondolás alapján állítsátok össze a szekrényeiteket, hanem mérjetek, számoljatok, miből, mennyinek és milyen típusú rendszerezőn kell elférnie… Nekem ez gyorsan ment - nem először csinálom… - Nektek talán nem fog, de higgyétek el, minden befektetett perc százszorosan megtérül majd!

Végül ilyenek lettek a gardróbjaink:
Annyit még elmondanék ehhez, hogy az alaprajzon az ággyal szemben jelölt két "doboz" egy-egy fiókos komód, ide kerülnek majd az alsónadrágok-zoknik-bugyik-melltartók, ezért tettem a szokásosnál kevesebb fiókot a beépített gardróbokba.

A tervezéskor pár szempontot figyelembe vettem:
- a polcos elemeknek jobb a 40 mély, mert a 60 nem igazán kényelmes 2 sor ruhának, 1 sornak viszont pazarlás.
- alulra a fiók / drótkosár sokkal kényelmesebb választás, mint a polc, pláne ha 60 cm mély szekrényről van szó, hogy ne kelljen leguggolva előbányászni a hátsó cuccokat
- a nadrágok szépen elférnek félbehajtva a tartón a 40 cm mély elemben is, nem erre nem vesztegetek az értékes 60-as akasztós részből.

Körülbelül ennyi fért el 2x250 cm-en úgy, hogy maximálisan figyelembe vettem a tárolási szükségleteinket. Így már csak az árat kell kiszámolnom, hogy egy-két hét múlva felkészülten vágjak neki a shoppingnak... Jaj!
SHARE:

2017. május 23., kedd

Off topic: itt a nyár, vigyázz a bőrödre!

Hallottátok már, hogy "melanoma malignum"? Nem? Addig jó Nektek! Én, amikor néhány éve nálam diagnosztizálták, beírtam a keresőbe, mert foglalmam se volt, mi az, és a következőt dobta ki… "Az emberi szervezet legrosszabb indulatú rákja"… Felhívtam az orvos barátnőmet, hogy szerinte nagy-e a baj. Nem mondott semmit… Mint utóbb kiderült éppen aznap halt meg nála egy 24 éves fiatal lány, akinek a hátán változott el egy anyajegy, és mire észrevették már nagy volt a baj: hamarosan jött egy tüdőáttét (a barátnőm pulmonológus), és ezzel vége is lett a történetének.

Elnézést az erős felütésért, de szerettem volna kíméletlen lenni, és sokkoló: ugyanilyenek ugyanis a legújabb statisztikák. 10 év alatt másfélszeresére nőtt a melanomás esetek száma (forrás). Mindenki érintett, de a világos bőrűek a leginkább. Én is az vagyok… 

Hogyan úsztam meg a rák komolyabbá fordulását? Véletlenül… Szemölcsökkel fordultam bőrgyógászhoz, ekkor szűrték ki az ici-pici (szemmel nem is látható) elváltozást az egyik egészen mini, szinte szeplőnek tűnő anyajegyemben. Melanoma Malignum in Situ. Ez a legrosszabb diagnózis legjobb formája: még nincs érbetörés, a daganat a bőrfeszínen maradt, egy egyszerű kimetszéssel eltávolítható. Vizsgálatok után megállapították, hogy nincs szükség semmilyen utókezelésre. 

A dolog nyoma azonban ott figyel a kezemen: a 7 cm-es vágás, amellyel épben kimetszették a daganatot minden nap figyelmeztet arra, hogy vigyázzak magamra. Azért is ilyen furcsa színű ezen a képen a karom, mert már bekentem a sárga, ragacsos 50-es védőfoktorú krémmel… Amit minden nap magamra kenek, mióta itt a jó idő. És csak összehasonlításképpen: a "beteg" anyajegy kisebb és jelentkételenebb volt, mint bármelyik, amelyiket ezen a képen láttok. 

Ezért gondolom, hogy fontos évről-évre elmenni anyajegy szűrésre. Szabad szemmel észre se lehet venni egy rosszindulatú elváltozást, amikor még minden gond nélkül gyógyítható. Azért annyira veszélyes a melanoma, mert mire látszik, addigra olyan súlyos lehet, hogy áttétet is ad. Ugyanis ez a daganat képes a leggyorsabban áttétet adni. És ez szedi a legtöbb áldozatát a fiatalok között! 

És még valami… Hordjatok kalapot, sapkát, és ne menjetek a tűző napra. A hajas fejbőrt ugyanis nem tudjátok bekenni naptejjel, és itt is kialakulhat a bőrrák. És itt még nehezebb időben észrevenni! 

Szóval vigyázzatok magatokra! Mert én már hiába gondolom, hogy "basszus, nem kellett volna napoznom, és szoliznom", már cseszhetem. Nagy eséllyel alakulhat ki a bőrömön újra a melanoma, és sok szűrés és szerencse kell ahhoz, hogy megint idejében elcsípjük… 

SHARE:

2017. május 19., péntek

Terasz dekorálása

Soha nem gondoltam volna, hogy terasz dekoráció témában ilyen nehéz lesz inspirációt gyűjteni. Az egész nemzetközi felhozatalban is nehéz felhajtani azokat a fotókat, amelyek tényleg valami különlegeset mutatnak… Most, hogy az alapdarabokat megvettem (asztal, szék, lámpa), át kell gondolnom, milyen kütyük teszik majd otthonossá a teraszunkat. Miután olyan szerencsések vagyunk, hogy egy fedett teraszt örököltünk az előző tulajdonosoktól, azt szeretném, ha ez hangulatában egy kültéri nappalit hozna, igaz, nekünk nem hencsergőnk, hanem étkezőasztalunk lesz kinn. 
A fennti kép - bár kicsit kaotikusabb, mint amit magamnak elképzelek, hoz valamit az áhított hangulatból. Függönyözni mindenképpen fogok, és kültéri szőnyegünk is lesz… Ezek a textilek szerintem elengedhetetlenül fontosak a "nappali hangulat" megteremtéséhez. 
Nagyon kevés jó példát találok a teraszok falainak dekorálására. A fennti képen például tetszenek a felakasztott szalma dekorok.
Másik alapvetés, hogy a terasz legyen tele növénnyel. Ennél evidensebb és hatásosabb eszköze nem is lehet a hangulatteremtésnek. Persze nem mindenkinek van lehetősége felfuttatni egy kis borostyánt, ilyenkor a virágállványok, függő növénytartók segítenek az üres falak dekorálásában. 
Az Ikeában több ilyen állvány is kapható, amely kifejezetten teraszfalak dekorálására készült...
Az én ízlésemnek ez már túl vintage, de részelemeit fel fogom használni. Láda-növénytartó, létrapolc, falra szerelt felsőszekrény. Mind jó ötlet!
Ez a láda dolog már csak azért is tetszik, mert a múltkor vettem a Vivrén egy csomó réginek látszó ládát (ITT írtam róla)… Szóval ez már befektetést nem igényel a részemről. :)

Persze különböző módon a falra is szerelhetjük a kaspókat… Az Ikea konyhai szettjei kifejezetten alkalmasak erre a feladatra. 
Ha sok növényt szeretnénk a falra, de nem furkálnánk szét az egészet, használhatunk fa alátétet is. Ez is egy Ikea cuccokkal kombinált változat:
 Nekem kifejezetten tetszenek az ilyen modern polcok is.
Egyébként én tegnap suttyomban már beszereztem pár ilyen függő kaspót a JYSK-ben (ITT):
És még ezzel (ITT) szemezek:


Lakások berendezésekor szívesen használok tükröt látványelemként. Miért ne lehetne ugyanezt megtenni a teraszon is? 
Akár egy klassz konzolasztallal kombinálva… Kicsit olyan, mintha az előszoba kiköltözött volna a kertbe. Szerintem ötletes. 
A fények rengeteget dobnak a hangulaton, nyilván ennek este van nagyobb jelentősége. Igaz, egy mutatós fényfüzér nappali világosságnál is "hangulatosít". 
Fényfűzér, lampionok, függöny… Szerintem ez elég menő, nem?

Hát ezeket sikerült vérrel-verítékkel összeollóznom a netről. A többi a kreativitásomra lesz bízva. Nagyon izgalmas ez a dolog, főleg, mert eddig nem foglalkoztam nagyon a teraszainkkal. Ezeket a dolgokat mindig Danira hagytam. Most is kooperálunk majd a növények tekintetében, de a bútorozást illetően átvettem a hatalmat. :)

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt 
SHARE:

2017. május 18., csütörtök

Hangulatok teraszra

Akármennyire is utálom már - a piacot elárasztó sok kínai bóvlinak köszönhetően - a szót, hogy "vintage", be kell lássam, leendő teraszunk hangulatát vintidzsesre szeretném venni. Szigorúan tartózkodni fogok minden mű-koptatástól, kamu viaszolástól, stb, és kerítek egy igazi parasztpadot, amelyikről valóban kopik a festék,  egy klassz függőszéket (amit egyébként már meg is rendeltem, majd beszámolok róla…:)). Az inspirációs képeket nézegetve most jövök rá, hogy talán egy ilyen natúr lámpa nézne ki a legjobban leendő teraszunkon (3. kép). Már csak azt kell megtudnom, hogy fedett helyen elmegy-e egy rendes lámpa, vagy muszáj-e kültérit választanom. Lehet, hogy bevállalom a simát, aztán - ha tönkremegy - majd módosítok… :)
Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt és itt
SHARE:

2017. május 16., kedd

Megnyitott a MagNet Bank és Farmbistro!

Nagyon büszke vagyok rá, hogy együtt dolgozhatok Magyarország egyetlen - ráadásul 100%-ban magyar tulajdonú - közösségi bankjával, a MagNet Bankkal. Bár ez itt most nem a reklám helye, azért pár szóval mégiscsak elmondanám, mint is jelent az, ha egy bank "közösségi". Ez szerintem annyira klassz koncepció, amely - a barátságtalan mammut-bankokkal ellentétben - valóban szerethetővé teszi a pénzintézetet. Lássuk be, ez tényleg szembe megy azzal, amit mi ma a bankokról elképzelünk… 

Tehát, mitől is közösségi egy bank? Attól, hogy a bank és az ügyfelek egy közösségként fellépve azon dolgoznak, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel jobbítsák, segítsék a környezetüket. És képzeljétek, mindezt lehet úgy, hogy a bank és az ügyfelek is jól járnak anyagilag…  Hogyan?

- A MagNet Bank átláthatóan működik: kiszámítja és megosztja minden egyes ügyfelével, hogy az adott ügyfél mennyivel járult hozzá a bank nyereségességéhez. 
- Társadalmi ügyek támogatása: minden ügyfél dönthet arról, hogy ennek a nyereségnek a 10%-val milyen társadalmi ügyet, mely civil szervezetet szeretné támogatni.
- Becsületkasszás számlavezetési díj: a lakossági ügyfelek maguk döntenek arról, mennyit fizetnek a számlavezetésért. Komolyan!
- Segítő bankkártya: minden bankkártyás vásárlással az ügyfél által kiválasztott civil szervezet is gyarapszik.
- Felelős banki hitelezés: a Mentor és Szféra közösségi termékek a felelős pénzmegtakarítás csúcsai szerintem! Amikor megtakarítasz, nem csak a betéted után járó kamatnak örülsz, hanem magad rendelkezel arról, hogy a bank a pénzedet milyen hitelcélra használhatja fel. A bank pedig megkönnyíti a társadalmilag hasznos projektetk hitelterheit: a hitelbírálat során jelentős előnyt ad a környezetre, társadalomra pozitívan ható projekteknek. 

A MagNet úgy döntött, hogy ezt a közösségi koncepciót a bank fizikai megnyilvánulásain, a fiókokon kersztül is érzékeltetni szeretné. Pozsonyi Gábor, a bank vezérigazgató-helyettese - a világon egyedülálló módon - olyan újgenerációs bankfiókokat álmodott meg, ahol a MagNet ügyfelei, dolgozói egy igazi közössségi térben kötetlenül tudnak együttműködni, miközben képviseltetik magukat a társadalmilag hasznos projektek. Figyelembevéve és megértve közben az új generációk igényeit: minél kevesebb ügyintézés, minél több online megoldás. Ebből a komplex elgondolásból nőtték ki magukat a MagNet Közösségi Pontok, amelyek - bár minden bankolási funkciót tökéletesen tudnak - tudatosan nem bankfiókként definiálják magukat. Itt nem látni hosszú sorokat, az ügyfelet az ügyintézőtől elválasztó pultokat, elrejtett montiorokat. Az ügyfél és a bank munkatársa partnerként, akár egymás mellett ülve, közös képernyőt nézve intézik a banki ügyeket. Mindezt egy olyan kellemes környezetben, ahol - Közösségi Ponttól függően - fair trade kávét ihatnak, vagy felelősséggel gazdálkodó magyar termelők alapanyagaiból készített ételt fogyaszthatnak. A MagNet gondos utánajárással, szigorú szempontok szerint választotta ki a Közösségi Pontok partnereit: megbízható vállalkozókat a közvetlen környezetre és a tágabb társadalmi problémákra fogékony üzletvitellel. Így nyitott meg másfél éve a Balassi Bálint úti MagNet Közösségi Bank and Café, amelyet a bank a tökéletesen elkészített fair trade kávéjáról híres EcoCaféval közösen üzemeltet (ITT), a fehérvári MagNet Közösségi Bank és Iroda (ITT), ahol 14 munkaállomás és 2 tárgyaló bérelhető alkalmanként, vagy hosszútávon, és tegnap - a HÁZIKÓ csapatával együttműködve - a család legújabb tagja, a MagNet Közösségi Bank és Farmbistro, ahol felelősséggel termelő magyar gazdák termékeiből készített ételeket fogyaszthat a betérő, akár szeretne banki ügyeket intézni, akár nem. :)

A közösségi teret ezúttal is a Térkultúra csapata tervezte. Külön köszönöm Sátori Edit kolléganőmnek a rengeteg ötletet és beleölt munkaórát! :)

A tér tervezésekor ismét az volt a célunk, hogy felismerhetően hozzuk az újgenerációs MagNet jegyeket (fehér téglafal, szürkés-kék csempe, zöld bársony, carrara márvány, sok növény, ipari lámpák…), miközben a Házikóval közösen azon dolgoztunk, hogy az ő igényeik is maximálisan megjelenjenek a térben. 

A tér egységesítését segítő hosszú, zöld pad rengeteg ember szuper-kényelmes leültetésére alkalmas, a mögötte lévő "dzsungel" hangulat, a csempés falakon található csomagolópapír-táblák viszont a oldják a monotonitást. Az eredeti bauhaus kerti székek, az ipari lámpák lelazítják és bisztrósítják a hangulatot. 
Az asztalokkal szemben található a pult. A Balassi Bálint utcai MagNet Közösségi Ponthoz hasonlóan egy pultra helyeztük a banki és vendéglátóipari szolgáltatásokat, hiszen itt nem bonyolultabb egy hitelügyintézés, mint egy csésze kávé rendelése. :) A Házikó - lehet mondani - elég fajsúlyosan jelen van a térben.
De azért a MagNetet sem kell félteni…. :)
A tegnapi fotózás kedvéért meg kellett írnom a csomagolópapír táblát. Hááát, ezt legközelebb talán profikra bíznám. :)
De kellemes lehet itt egy jó levessel üldögélni.
A MagNet Közösségi Pont a földszinten, a kiszolgáló helyiségek a pincében találhatóak. A banknak ez a része - a tárgyalót leszámítva - bankbiztonsági okokból nem publikus, de azért egy-két részletbe bevezethetlek Titeket. 

A barátságos hangulat érdekében a folyosón téglaszínű maradt a fal. Ez szerintem nagyon jól mutat a betonpadlóval és a fekete ajtókkal. 
A fa MagNet felirat az építkezés ideje alatt megnyílt pop-up fiókból került az alagsorba. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy áthozhatjuk!
A téglafalat a tárgyalóba is bevittük, ami így igazán barátságos lett. 
Az itt dolgozó banki alkalmazottak saját konyhát kaptak hangulatos étkezővel, amelyet a bank magának terveztetett egyedi tapétája tesz különlegessé. 
A tegnapi, első nyitási napon természetesen akadt egy-két nehézség, de összességében már látszik, hogy ebben a pincével ideális méretűre bővített MagNet Közösségi Pontban gördülékenyen fognak menni a dolgok. 

Szeretném kiemelni, hogy a munkálatok során kiknek köszönhetünk nagyon sokat… Ha valaki kimaradt volna a gyorsan összeállított listámból, ne restelljen jelentkezni, és örömmel pótolom, azonnal! :)

Köszönöm a kivitelezőnek és csapatának, Honti Lacának és Seres Bandinak Térépítőtől. Köszönöm Vadovics Lacinak, Balázs Zolinak, Kaári Attilának és Rakita Karcsinak az asztalos munkákat, köszönöm a szépséges betonpadlónkat Havelka Zolinak a Betondekortól. Köszönöm a remek kárpitos munkát Bulyáki Árpinak és csapatának, köszönöm Baracsi Katinak az ArtKraft-tól a rugalmasságot (székek, lámpák), és köszönöm Hegedűs Babettnek (ColorBrigade) a klassz feliratokat. 

Köszönöm a MagNet Bank munkatársainak - a teljesség igénye nélkül - Pászka Petrának, Szentirmai Juditnak, Bihari Csabának, Endrődi Balázsnak, Vidák Zoltánnak és természetesen Pozsonyi Gábornak a gördülékeny és inspiráló együttműködést. 

De ne hagyjuk ki a Házikó munkatársait se, hiszen rengeteg elképzelésssel és ötlettel járultak hozzá a - szerintem szuper - végeredményhez! Köszönöm Zámbó Csenge, Bertényi Gábor, Szalai Misi és Haidekker Anna az építő észrevételeket, a gyors kommunikációt és a bizalmi légkört!

Egy élmény volt a közös munka! 

Nagyon köszönöm a banknak, hogy ezúttal is részesei lehettünk ennek a különleges vállalkozásnak, és a Térkultúra nevében nagyon sok sikert kívánok az új Közösségi Pont működéséhez! 

A MagNet Közösségi Bank és Farmbistro címe: 1111 Budapest, Bartók Béla út 34. 
A MagNet Közösségi Bank és Café címe: 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 9-11. 
A MagNet Közösségi Bank és Iroda címe: 8000 Székesfehérvár, Kossuth utca 14.

SHARE:

2017. május 10., szerda

Pénteken Térkultúra közönségtalálkozó a MaxCityben!

Fotó: Gosztom Gergő

A MaxCity lakberendezési áruház ezen a hétvégén tartja nagyszabású szülinapi buliját, amely mindenféle klassz programmal kecsegtet, nem beszélve a rengeteg kedvezményes vásárlási lehetőségről… Mit is mondjak: nagyon is érdemes a hétvégén felkerekedni, és meglátogatni a törökbálinti lakber-bevásárlóközpontot…
Egy-kettő a hétvégén elérhető akciókból
- TH Design: Ditre Italia kanapé vásárlásakor egy fotelt adnak ajándékba!
- Heaven Rugs: 20% kedvezmény minden szőnyegre
- Franco és Stefano: 10% az akció ideje alatt rendelt konyhák árából… És még sorolhatnám…
A teljes kuponfüzetet ITT megtaláljátok.


De visszakanyarodva a mi lényegünkhöz… A szülinap kapcsán - PÉNTEKEN 16:00-18:00 között - a Térkultúra lehetőséget kapott, hogy egy közönségtalálkozót szervezzen a hűséges olvasókkal. A MaxCity bevásárlóközpont "A" bejáratánál található aulában kényelmes leülési lehetőséggel várunk! Velem tart Pécsi Balázs stylist, a Lakáskultúra magazin produkciós munkatársa, hogy közösen válaszoljuk meg kérdéseiteket, beszélgessünk a lakberendezés és a styling viszonyáról, a tökéletes dekorról, és bármiről, ami Titeket érdekel. Örömmel foglalkozunk egyedi problémákkal is: ha például hoztok fényképet, tudjuk véleményezni a látottakat, ha kérdésetek merül fel lakásotok felújítása, dekorálása körül, szívesen segítünk tapasztalatunkkal. Balázs igazi finomságokba fog beavatni minket azzal kapcsolatban, hogyan "öltöztessük" fel otthonunkat tárgyakkal. Érdemes lesz hát velünk tartani, szeretettel várunk Benneteket!

A programokról bővebben ITT olvashattok.

SHARE:

2017. május 8., hétfő

Svájci juhászkutya - 2 hét múlva születik a kiskutyánk!

Több ismerősöm oldalán is láttam, hogy mennyire dekoncentráltak újabban, mert várják az új jövevényeket. Hát igen, itt a tavasz, születnek a kiskutyák! :) Mi is izgatottak vagyunk…

Szerintem kétféleképpen lehet jól dönteni. Az egyik közülük a kockázatosabb út. Amikor egy kidobott árvát fogad be az ember. Erre írom a "Napi Kutya" posztokat (ITT), hiszen annyi sok gyönyörű és kedves kis-nagy kutya várja az álomgazdit. Mi is megléptük a dolgot, így került hozzánk Rézi kutya 7 éve a Zöld Menedék Állatvédő Alapítványtól. Rézi tüneményes, szereti a gyerekeket, jól kijön az azóta - szintén - befogadott cicusunkkal, nagyon kedves, tanulékony és szófogadó kutyus, szóval tökéletes választás volt, de azért vannak vele dolgok… Például marhára ugat. Erről sehogy nem tudom leszoktatni. Aztán vannak benne olyan félelmek, amelyeket hozott magával. Bizonyos hangoktól, szituációktól retteg és menekül. Mindig be tudom hívni - én vagyok neki az Isten - de azért kockázatos lehet, ha nem figyelek. A körúton is póráz nélkül tudom vinni, a közért előtt kikötés nélkül vár, stb, de ha egy parkba megyünk, és meghallja a labda nekiverődését a kerítésnek, akkor teljesen készen van… Ezeket a "hibákat" két dolognak köszönhetjük. Egyrészt, miután nem ici-pici kölyökként fogadtuk örökbe, volt már egy terhelt előélete, amelyet csak nyomokban ismerünk (a benne található puskagolyók miatt pl…). Ebből a félelmei adódnak. Másrészt adottak olyan fajtatulajdonságok, amelyeket örökölt. Réziben elég erős a zizegős terrieres vonal, ezt megfejelve egy terelő ösztönnel. Ennek köszönhető a sok ugatás-szaladgálás. Ezek persze nem igazi problémák, de tudatos választással nagyobb eséllyel ki lehet őket küszöbölni. Úgy döntöttünk, a második kutyánkat így választjuk… 

Megbeszéltük Danival, hogy a vidékre költözésünk miatt (gyakorlatilag egy erdőben fogunk lakni) jó lenne egy házörző kutya is. Aki, bár nyugodtan jöhet-mehet a házban, alapvetően (ha nem vagyunk otthon és éjszaka) kinn alszik egy csinos kutyaházban, és vigyáz ránk. Úgy döntöttünk, hogy alapvetően nem "szerelemből", nem külső alapján, hanem az összeírt, elvárt tulajdonságok alapján fogjuk kiválasztani a leendő családtagot. Olyan kutyát keresünk tehát, amelyik amellett, hogy őrzi a házat, azért szivesen utazik velünk ide-oda. Kuvasz, komondor így kiesett, azokkal nem egyszerű jönni-menni. Sajnálom, mert nekünk volt egy kuvaszunk gyerekkoromban, és talán a legjobb kutya volt, akit ismertem! Persze minden kutyát rá lehet szoktatni mindenre, csak sokkal nehezebb dolgunk van, ha a kitenyésztett tulajdonságok ellen kell dolgoznunk. Szeretnénk, ha fajta jellemzők alapján gyerekszerető, családbarát kutyáról lenne szó. A juhászkutyák ilyenek. Legyen nagy is persze, olyan tekintélyt parancsoló. De okos, és jól tanítható. Akárhogy néztük a dolgot, logikusan a németjuhász tűnt a legjobb választásnak. Szeretem a farkaskutyákat (anyukámék már a másodikat "koptatják"), de az a baj velük, hogy még a legkörültekintőbb választással is beeshet - a túltenyésztésből adódóan - egy idegrendszeri hiba, illetve a mozgásszervet érintő rájuk jellemző egészségügyi probléma, a diszplázia. Emellett - és ez most nagyon csúnya lesz… - kicsit "unom" a színüket. Azért - még ha most sokan fel is hördülnek - csak lényeges az is, hogy igazán tetsszen nekem a kutya, akivel lehúzok 12-15 évet. Így először a fekete németjuhászokat nézegettem, aztán rájöttem, hogy létezik egy fehér változat, a svájci juhászkutya. Utánaolvastunk a fajtának, és ezzel el is dőlt a dolog marha gyorsan… Dani is, én is beleszerettünk a képekbe, sok videót néztünk, stb, és megállapítottuk, hogy pontosan ilyen kutyát keresünk. Hamarosan meg is látogattunk egy szuper tenyésztőt, és már majd' egy éve tudjuk, hogy kik lesznek a leendő kutyáink szülei és mikor tudjuk elhozni őket. Mert az is nagyon sokat számít, hogy ne egy szaporítót támogassunk a vásárlásunkkal, hanem olyan felelősségteljes tenyésztőt, aki nem csak jól tartja a kutyát, hanem arra is figyel, hogy az általa létrehozott vérvonal gazdagítsa és előre mozdítsa a fajta jövőjét. A mi tenyésztőnk például nem sokkal az ottjártunk előtt hozott kiskutyát Argentínából és küldött egyet Japánba. Mert így megy ez azoknál, akik igazán komolyan gondolják a minőségi kutyatenyésztést... 

Szokásomhoz híven hoztam néhány enteriőr-kutya képpárosítást, hogy megmutassam - éppen véletlenül - milyen jól mutat majd a kutyusunk egy skandináv-rusztikus enteriőrben, amilyen a miénk is lesz… :)

De Kara lovammal is szépek lesznek, amikor majd együtt vágtatunk a mezőkön… :)

Azt már tudjuk, hogy körülbelül 2 hét múlva születik meg a kiskutyánk. Szukát fogunk választani, de azt még nem döntöttük el, hogy szeretnénk-e tenyésztéssel is foglalkozni, vagy ivartalanítjuk. Ha lesz rá energiánk, hogy versenyekre vigyük, és ott eredményes is lesz, akkor még az is lehet, hogy - a tenyésztő segítségével - keresünk majd neki egy hozzávaló, jóvágású pasit… :) Jaj… Még egy új hobbi a láthatáron… Ez már Dani dolga lesz! 
SHARE:

2017. május 5., péntek

Saját Ház Projekt: alakul a terasz
Nagyon jó kedvre derültem, mert tegnap sikerült megvennem a teraszunk leendő asztalát. Tegnap megosztottam már Veletek a facebookon, hogy alakul a kültéri szín is: fehér falak, fehér ablakkeret, fekete zsalugáter, fekete terasz ajtó, világos meleg-szürke fa felületek (terasz oszlopok, fa részek az eresz alatt, stb…). Kicsit monokróm lesz az összhatás, de az a célom. Eddig nagyon sok vibráló szín használtam otthon, és most ebben a vidéki country feelingben egy kicsit mindenben letisztulni vágyom, így a színhasználatban is. 

Fedett teraszunk van, így nyugodtan választhatok belétri asztalt. Az alábbi, kinyitható verziót (140x100-ról 190x100-ra) azért preferálom, mert nem kell minden nap óriási asztalt kerülgetnünk, viszont a baráti bulizások alkalmával meg jó sokan elférünk majd körülötte. Szeretem a színét is. Úgy tervezem, hogy az asztallapot meghagyom ilyen kopott feketére, a lábát, meg a "testét" le fogom festeni egy tört fehér színre. Fekete székekekt választok hozzá.
Már ki is néztem az Ikeában a Holmsel fotelt (itt): 

Szeretném, hogy pihe-puha kellemes ülés legyen benne, így a helyszínen majd kipróbálom, hogy belefér-e az - egyébként a szék árát gyakorlatilag megduplázó, viszont klassz - Djupvik párna (itt). Nem hozzá való, de hátha bele tudom gyömöszkölni…. :) Persze lehet, hogy élőben sz.rul is nézne ki ezzel a magas párnával. Akkor keresek majd másik megfelelőt. 

Szeretnék kültéri szőnyeget is. Az olyan barátságossá, szoba-szerűre varázsolja a teret…. Kinéztem a Hoddét (itt), ami tök jó olcsó (17.990 Ft), és szép is. 
Aztán két oszlop közé érkezik egy hintaágy is… Ott fogom meginni a reggeli kávémat. :) Ezt a JYSK-ben néztem ki (itt), nagyon tetszik, és jó olcsó is (most akciós 5000 Ft). 


A Nagy Gatsby függönyös jelente óta (de talán már régebben is) tudom, hogy olyan teraszt szeretnék, amin függönyök lógnak, és fújja a szél (majd messze tesszük a grilltől….:)). Emlékeztek erre? Igaz, nem terasz, de valahogy én arra asszociáltam. 
Hát lesz is függönyöm. A fedett terasz pont úgy adja ki, hogy 2 oszlop közé szépen el tudok helyezni egy ikeás drótkarnist, és azon fog futni a lenvászon függönyöm. Még nem tudom, hogy fehéret választok-e, vagy a koszt kicsit jobban bíró beiget. És lehet, hogy eggyel vastagabb anyagot választok, hogy azért ennél kevésbé lengjen… :)

És mindemellé szeretnék a terasz részre és a terasz tövébe is több növényt szép kaspókban. Ebben a dologban nagyon számítok Danira, aki remek kertész, és imádja csinálni. Én inkább csak kiírtani szoktam a növényeket… :) Szóval a kaspókat vegyesen képzelem: rattan, cserép, beton, mázazott és sima. Valahogy így:
Ilyesmi teraszunk lesz. Élőben szerintem nagyon klassz lesz, de majd jövök előtte-utána képekkel! :)
SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.