2017. május 16., kedd

Megnyitott a MagNet Bank és Farmbistro!

Nagyon büszke vagyok rá, hogy együtt dolgozhatok Magyarország egyetlen - ráadásul 100%-ban magyar tulajdonú - közösségi bankjával, a MagNet Bankkal. Bár ez itt most nem a reklám helye, azért pár szóval mégiscsak elmondanám, mint is jelent az, ha egy bank "közösségi". Ez szerintem annyira klassz koncepció, amely - a barátságtalan mammut-bankokkal ellentétben - valóban szerethetővé teszi a pénzintézetet. Lássuk be, ez tényleg szembe megy azzal, amit mi ma a bankokról elképzelünk… 

Tehát, mitől is közösségi egy bank? Attól, hogy a bank és az ügyfelek egy közösségként fellépve azon dolgoznak, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel jobbítsák, segítsék a környezetüket. És képzeljétek, mindezt lehet úgy, hogy a bank és az ügyfelek is jól járnak anyagilag…  Hogyan?

- A MagNet Bank átláthatóan működik: kiszámítja és megosztja minden egyes ügyfelével, hogy az adott ügyfél mennyivel járult hozzá a bank nyereségességéhez. 
- Társadalmi ügyek támogatása: minden ügyfél dönthet arról, hogy ennek a nyereségnek a 10%-val milyen társadalmi ügyet, mely civil szervezetet szeretné támogatni.
- Becsületkasszás számlavezetési díj: a lakossági ügyfelek maguk döntenek arról, mennyit fizetnek a számlavezetésért. Komolyan!
- Segítő bankkártya: minden bankkártyás vásárlással az ügyfél által kiválasztott civil szervezet is gyarapszik.
- Felelős banki hitelezés: a Mentor és Szféra közösségi termékek a felelős pénzmegtakarítás csúcsai szerintem! Amikor megtakarítasz, nem csak a betéted után járó kamatnak örülsz, hanem magad rendelkezel arról, hogy a bank a pénzedet milyen hitelcélra használhatja fel. A bank pedig megkönnyíti a társadalmilag hasznos projektetk hitelterheit: a hitelbírálat során jelentős előnyt ad a környezetre, társadalomra pozitívan ható projekteknek. 

A MagNet úgy döntött, hogy ezt a közösségi koncepciót a bank fizikai megnyilvánulásain, a fiókokon kersztül is érzékeltetni szeretné. Pozsonyi Gábor, a bank vezérigazgató-helyettese - a világon egyedülálló módon - olyan újgenerációs bankfiókokat álmodott meg, ahol a MagNet ügyfelei, dolgozói egy igazi közössségi térben kötetlenül tudnak együttműködni, miközben képviseltetik magukat a társadalmilag hasznos projektek. Figyelembevéve és megértve közben az új generációk igényeit: minél kevesebb ügyintézés, minél több online megoldás. Ebből a komplex elgondolásból nőtték ki magukat a MagNet Közösségi Pontok, amelyek - bár minden bankolási funkciót tökéletesen tudnak - tudatosan nem bankfiókként definiálják magukat. Itt nem látni hosszú sorokat, az ügyfelet az ügyintézőtől elválasztó pultokat, elrejtett montiorokat. Az ügyfél és a bank munkatársa partnerként, akár egymás mellett ülve, közös képernyőt nézve intézik a banki ügyeket. Mindezt egy olyan kellemes környezetben, ahol - Közösségi Ponttól függően - fair trade kávét ihatnak, vagy felelősséggel gazdálkodó magyar termelők alapanyagaiból készített ételt fogyaszthatnak. A MagNet gondos utánajárással, szigorú szempontok szerint választotta ki a Közösségi Pontok partnereit: megbízható vállalkozókat a közvetlen környezetre és a tágabb társadalmi problémákra fogékony üzletvitellel. Így nyitott meg másfél éve a Balassi Bálint úti MagNet Közösségi Bank and Café, amelyet a bank a tökéletesen elkészített fair trade kávéjáról híres EcoCaféval közösen üzemeltet (ITT), a fehérvári MagNet Közösségi Bank és Iroda (ITT), ahol 14 munkaállomás és 2 tárgyaló bérelhető alkalmanként, vagy hosszútávon, és tegnap - a HÁZIKÓ csapatával együttműködve - a család legújabb tagja, a MagNet Közösségi Bank és Farmbistro, ahol felelősséggel termelő magyar gazdák termékeiből készített ételeket fogyaszthat a betérő, akár szeretne banki ügyeket intézni, akár nem. :)

A közösségi teret ezúttal is a Térkultúra csapata tervezte. Külön köszönöm Sátori Edit kolléganőmnek a rengeteg ötletet és beleölt munkaórát! :)

A tér tervezésekor ismét az volt a célunk, hogy felismerhetően hozzuk az újgenerációs MagNet jegyeket (fehér téglafal, szürkés-kék csempe, zöld bársony, carrara márvány, sok növény, ipari lámpák…), miközben a Házikóval közösen azon dolgoztunk, hogy az ő igényeik is maximálisan megjelenjenek a térben. 

A tér egységesítését segítő hosszú, zöld pad rengeteg ember szuper-kényelmes leültetésére alkalmas, a mögötte lévő "dzsungel" hangulat, a csempés falakon található csomagolópapír-táblák viszont a oldják a monotonitást. Az eredeti bauhaus kerti székek, az ipari lámpák lelazítják és bisztrósítják a hangulatot. 
Az asztalokkal szemben található a pult. A Balassi Bálint utcai MagNet Közösségi Ponthoz hasonlóan egy pultra helyeztük a banki és vendéglátóipari szolgáltatásokat, hiszen itt nem bonyolultabb egy hitelügyintézés, mint egy csésze kávé rendelése. :) A Házikó - lehet mondani - elég fajsúlyosan jelen van a térben.
De azért a MagNetet sem kell félteni…. :)
A tegnapi fotózás kedvéért meg kellett írnom a csomagolópapír táblát. Hááát, ezt legközelebb talán profikra bíznám. :)
De kellemes lehet itt egy jó levessel üldögélni.
A MagNet Közösségi Pont a földszinten, a kiszolgáló helyiségek a pincében találhatóak. A banknak ez a része - a tárgyalót leszámítva - bankbiztonsági okokból nem publikus, de azért egy-két részletbe bevezethetlek Titeket. 

A barátságos hangulat érdekében a folyosón téglaszínű maradt a fal. Ez szerintem nagyon jól mutat a betonpadlóval és a fekete ajtókkal. 
A fa MagNet felirat az építkezés ideje alatt megnyílt pop-up fiókból került az alagsorba. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy áthozhatjuk!
A téglafalat a tárgyalóba is bevittük, ami így igazán barátságos lett. 
Az itt dolgozó banki alkalmazottak saját konyhát kaptak hangulatos étkezővel, amelyet a bank magának terveztetett egyedi tapétája tesz különlegessé. 
A tegnapi, első nyitási napon természetesen akadt egy-két nehézség, de összességében már látszik, hogy ebben a pincével ideális méretűre bővített MagNet Közösségi Pontban gördülékenyen fognak menni a dolgok. 

Szeretném kiemelni, hogy a munkálatok során kiknek köszönhetünk nagyon sokat… Ha valaki kimaradt volna a gyorsan összeállított listámból, ne restelljen jelentkezni, és örömmel pótolom, azonnal! :)

Köszönöm a kivitelezőnek és csapatának, Honti Lacának és Seres Bandinak Térépítőtől. Köszönöm Vadovics Lacinak, Balázs Zolinak, Kaári Attilának és Rakita Karcsinak az asztalos munkákat, köszönöm a szépséges betonpadlónkat Havelka Zolinak a Betondekortól. Köszönöm a remek kárpitos munkát Bulyáki Árpinak és csapatának, köszönöm Baracsi Katinak az ArtKraft-tól a rugalmasságot (székek, lámpák), és köszönöm Hegedűs Babettnek (ColorBrigade) a klassz feliratokat. 

Köszönöm a MagNet Bank munkatársainak - a teljesség igénye nélkül - Pászka Petrának, Szentirmai Juditnak, Bihari Csabának, Endrődi Balázsnak, Vidák Zoltánnak és természetesen Pozsonyi Gábornak a gördülékeny és inspiráló együttműködést. 

De ne hagyjuk ki a Házikó munkatársait se, hiszen rengeteg elképzelésssel és ötlettel járultak hozzá a - szerintem szuper - végeredményhez! Köszönöm Zámbó Csenge, Bertényi Gábor, Szalai Misi és Haidekker Anna az építő észrevételeket, a gyors kommunikációt és a bizalmi légkört!

Egy élmény volt a közös munka! 

Nagyon köszönöm a banknak, hogy ezúttal is részesei lehettünk ennek a különleges vállalkozásnak, és a Térkultúra nevében nagyon sok sikert kívánok az új Közösségi Pont működéséhez! 

A MagNet Közösségi Bank és Farmbistro címe: 1111 Budapest, Bartók Béla út 34. 
A MagNet Közösségi Bank és Café címe: 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 9-11. 
A MagNet Közösségi Bank és Iroda címe: 8000 Székesfehérvár, Kossuth utca 14.

SHARE:

4 megjegyzés

  1. Nagyon szép az a szürkés, négyzetes csempe, hol lehet ilyet szerezni? Épp konyhapult fölé keresünk valami csinosat, de a neten egyelőre csak siralmas és semleges falicsempéket találok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a magyar Pataki tiles terméke (www.patakitiles.com), és a Rokfortnál vettük (V. kerület, Zoltán utca 7.).

      Törlés
    2. Tényleg, rájuk nem gondoltam! Köszi nagyon!

      Törlés
  2. 2015-ben egy menő design ügynökség nagyon hasonló koncepciót csinált az Intesa San Paolonak Olaszországban. Ez abszolút nem elvesz a Magnet project érdemeiből, sőt, vicces, hogy egy jó ügyfél és egy belsőépítész tudja hozni azt a közösségi tér ötletet, amin egy egész ügynökség dolgozott Olaszországban. Itt az összefoglaló: https://www.frogdesign.com/work/intesa
    Gratula, szerintem menő lett.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.