2017. május 3., szerda

Mennyi tapétát kell venni?

Nagyon megijedtem, amikor a lányom (Léna, 8) közölte, hogy ő márpedig tapétát szeretne a szobájába, és hogy én még véletlenül se mondjam meg neki, hogy milyet, mert vegyem tudomásul, hogy az ő stílusa, meg az én stílusom teljesen más… :)))) Mondtam neki, hogy természetesen a saját szobájába úgy választ tapétát, ahogy neki jól esik, de azért arra felhívtam a figyelmét, hogy tetőtéri szobáról lévén szó, jobb, ha felkészül, hogy nem sok helyen, csak a parapeten jelenhet meg a motívum.  Kicsit azért elszomorodtam, mert annyi jópofa festési technikát találtam ferde falakra, és már gondolatban ki is választottam az egyiket. De hát ez van… Ez az ő szobája, én pedig ezt tiszteletben fogom tartani.

Ide lesz a tapéta:

Szerencsére megértette, hogy a ferde falak tapétázásával nem nyomhatjuk össze a teret (a belmagasság rohadt kicsi), és így neki is láttunk a neki tetsző, és általam se megvétózott (azér'….) darab felkutatásának. Fogta a rajztömbjét, és megtervezte a motívumot. Egy barokkos virág minta kerekedett ki belőle. Hűha… Felmentünk a "wallpaperdirect" oldalra, és beállítottam neki, hogy a virágos motívumokat mutassa. Elkezdtünk keresgélni. Mindegyik oldalt elmentettem, amelyen egy neki tetsző tapéta szerepelt. Egyszer csak egy olyan ugrott fel, ahol a virágminta mellett valami állat is volt. Az tetszett neki. Mondtam, hogy akkor mi lenne, ha megnéznénk a csak állatosokat. Jó ötletnek találta. A sok találat között egyszer csak kiadta ezt a tukán madaras mintát (itt), amire mindketten felkiáltottunk (én csak óvatosan, nehogy már csak azért se…), hogy EZ AZ! Hát ennyire van más stílusunk… :)
Akkor ez megvan. Huhhh, végül egész jól néz ki…  De ki kell számolnom, mennyi kell belőle. Az az igazság, hogy mindig elfelejtem pontosan megmérni a parapet magasságot, azaz a törésvonalat, ahol a ferde sík kezdődik. Kb. 115 cm-re tippelem, de azért marhára nem mindegy, szóval holnap még pontosítom a magasságot. 

Nézzük, mi a helyzet az alaprajzzal:
Felrajzoltam a 115 cm magasságot az oldalakra. 

Először is tisztában kell lennük a tapéta adataival: 
- Szélesség: 0,52
- Teljes tekercs hossz: 10,05
- Minta ismétlődés: 0,52

Mit jelent ez? Egy tekercsben 10,05/0,52 minta lesz, azaz (lefele kerekítve) 19 egész minta. 
És mennyi kell nekem? 
Ha tényleg 1,15 magassággal számolunk, és nem nézzük a lábazatot (a magas lábazat néha tök sok tapétát spórolhat nekünk…), akkor a teljes magasságot 3 minta fogja kiadni. Ezt kell felszoroznunk a fal teljes hossza/tekercs szélessége törttel.  Nálam:
Fal teljes hossza: 16,56m
Tekercs szélessége: 0,52m
Ebből jön ki az oszlopok száma: 16,56/0,52=32 (felfele kerekítve). A rajzon kicsit elnagyoltam. 
32x3=96 minta kell. Egy tekercsben van 19, azaz 96/19=5,05, azaz 6 tekercset kell rendelnem.

Nézzük, mi van, ha számolok mondjuk egy durva 15cm-es lábazattal, ami alá nem tapétázok. Vagy nincs ilyen magas a parapetfalam (ez holnap kiderül). Akkor mindjárt csak 2 sor minta kell. Azaz a 32 oszlopot csak 2-vel kell felszoroznom, ez 64 db minta. 64/19=3,37. Azaz ekkor csak 4 tekercs tapétát kell rendelnem. Ezzel kb. 20.000 Ft-ot spórolok. Nem sok a költségvetéshez képest, de ha úgy nézem, hogy ebből több díszpát vehetek Léna ágyára… 
Holnap megszerzem a pontos adatokat, és megrendelem a kellő mennyiséget! Éljen!
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.