2017. május 23., kedd

Off topic: itt a nyár, vigyázz a bőrödre!

Hallottátok már, hogy "melanoma malignum"? Nem? Addig jó Nektek! Én, amikor néhány éve nálam diagnosztizálták, beírtam a keresőbe, mert foglalmam se volt, mi az, és a következőt dobta ki… "Az emberi szervezet legrosszabb indulatú rákja"… Felhívtam az orvos barátnőmet, hogy szerinte nagy-e a baj. Nem mondott semmit… Mint utóbb kiderült éppen aznap halt meg nála egy 24 éves fiatal lány, akinek a hátán változott el egy anyajegy, és mire észrevették már nagy volt a baj: hamarosan jött egy tüdőáttét (a barátnőm pulmonológus), és ezzel vége is lett a történetének.

Elnézést az erős felütésért, de szerettem volna kíméletlen lenni, és sokkoló: ugyanilyenek ugyanis a legújabb statisztikák. 10 év alatt másfélszeresére nőtt a melanomás esetek száma (forrás). Mindenki érintett, de a világos bőrűek a leginkább. Én is az vagyok… 

Hogyan úsztam meg a rák komolyabbá fordulását? Véletlenül… Szemölcsökkel fordultam bőrgyógászhoz, ekkor szűrték ki az ici-pici (szemmel nem is látható) elváltozást az egyik egészen mini, szinte szeplőnek tűnő anyajegyemben. Melanoma Malignum in Situ. Ez a legrosszabb diagnózis legjobb formája: még nincs érbetörés, a daganat a bőrfeszínen maradt, egy egyszerű kimetszéssel eltávolítható. Vizsgálatok után megállapították, hogy nincs szükség semmilyen utókezelésre. 

A dolog nyoma azonban ott figyel a kezemen: a 7 cm-es vágás, amellyel épben kimetszették a daganatot minden nap figyelmeztet arra, hogy vigyázzak magamra. Azért is ilyen furcsa színű ezen a képen a karom, mert már bekentem a sárga, ragacsos 50-es védőfoktorú krémmel… Amit minden nap magamra kenek, mióta itt a jó idő. És csak összehasonlításképpen: a "beteg" anyajegy kisebb és jelentkételenebb volt, mint bármelyik, amelyiket ezen a képen láttok. 

Ezért gondolom, hogy fontos évről-évre elmenni anyajegy szűrésre. Szabad szemmel észre se lehet venni egy rosszindulatú elváltozást, amikor még minden gond nélkül gyógyítható. Azért annyira veszélyes a melanoma, mert mire látszik, addigra olyan súlyos lehet, hogy áttétet is ad. Ugyanis ez a daganat képes a leggyorsabban áttétet adni. És ez szedi a legtöbb áldozatát a fiatalok között! 

És még valami… Hordjatok kalapot, sapkát, és ne menjetek a tűző napra. A hajas fejbőrt ugyanis nem tudjátok bekenni naptejjel, és itt is kialakulhat a bőrrák. És itt még nehezebb időben észrevenni! 

Szóval vigyázzatok magatokra! Mert én már hiába gondolom, hogy "basszus, nem kellett volna napoznom, és szoliznom", már cseszhetem. Nagy eséllyel alakulhat ki a bőrömön újra a melanoma, és sok szűrés és szerencse kell ahhoz, hogy megint idejében elcsípjük… 

SHARE:

10 megjegyzés

  1. Szia Petra! Ezzel nagyon megleptél! Laikus kérdés, de akkor barnulni sem szabad semmilyen formában? Se szoli, se napozás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mondjuk az előzmények miatt nyilván nem járok se napozni, se szoliba. Azért azt gondolom, hogy akinek kevés az anyajegye és nem annyira érzékeny a bőre, az 4 után naptejjel fokozatosan és óvatosan biztos barnulhat. Viszont az a véleményem, hogy a szoli halálos ellenség, és nincs olyan épeszű indok, amely legitimizálná a használatát, akármivel is jönnek elő… Egy darabig megoldhatatlannak találtam a nyári színt, ettől elég depissé váltak a nyaraim, de újabban rátaláltam a Tanity barnító spray-s megoldásra, amit kozmetikusok végeznek, és ami már végre nem egy májbeteg sárga színt ad, azóta nyaranta többször lefújatom magam, és tök jó nyár fílingem lesz, plusz újra hordhatok sortot, mert nem a hófehér csülkeim villannak ki… :)

      Törlés
  2. Szia, köszönöm ezt a posztot! Most már tényleg elmegyek bőrgyógyászati szűrésre (tele vagyok kisebb-nagyobb anyajegyekkel:() Ja, és a Tanity barnító spray is szuper ötlet, keresek is gyorsan egy kozmetikát a közelemben, mivel napra én sem merészkedek. Üdv, egy szeplős Vörös. :)

    VálaszTörlés
  3. szia! pont egy hete derült ki az egyik legjobb barátnőm arcáról levetetett egyik állítólagos szemölcsről, hogy rosszindulatú.... szerencsére teljesen eltávolították, de teljes sokként ért mindenkit, ugyanis a mi csapatunkban ő pont a soha le nem égő, kreolbőrű... és még csak nem is volt feltűnő elváltozás! szóval mindent egybevetve azt hiszem kézen fogom fehér bőrű uramat és szépen elmegyünk egy alapos átvizsgálásra. hiába mondanám, hogy de hisz én könnyen barnulok, sosem égek le... jobb a biztonság! tök jó, hogy írtál erről!

    viszont én is utálom a hóka bőrt nyáron... meglesem ezt a tanity-t, ha tényleg nem sárga. és nem fogja össze az imádott hófehér ruhákat sem? :))) e*

    VálaszTörlés
  4. Szia - megkerdezhetem, hogy hova mentél el vizsgálatra? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csilla! Sajnos nem tudok segíteni, mert én is hol ide, hol oda járok. Jobb híján a Melanomamobilba is évente, itt lefotózzák és összehasonlítják az anyajegyeket. De a kiértékelés hónapokig tart, és azzal is gondom van, hogy a helyszínen nem néznek meg dermatoszkóppal (Hiába állítja a Melanomamobil az oldalán, hogy első körben "a teljes testfelületet megvizsgáljuk", ez konkrétan hazugság, mert az eddigi vizsgálatok úgy néztek ki, hogy a bőrgyógyász gyorsan átnézett szabad szemmel, utána meg fiatal lányok lefotózták az anyajegyeket. Ezeket aztán szakember kiértékeli és ha furcsát lát, összehasonlítja az előző évi eredményekkel, de én eddig rendben voltam). A múltkor megkértem a doktornőt, hogy nézzen meg egy-két számomra gyanús anyajegyet azonnal, mert ha baj van, akkor azonnal lépni kell, és 10 percig tartott neki valahonnan előkotorni egy dermatoszkópot! Ez szerintem azért nem normális. Szóval sajnos nekem még a legjobbnak mondott hellyel is bajom volt. A másik magán bőrgyógyász - akihez eredetileg a szemölcsömmel mentem - egy egész másik (nem rossz, csak fekete) anyajeggyel küldött be a Mária utcai onkodermatológiára, és igazából itt vették észre az igazi problémát. Igazság szerint nekem a Mária utcán kívül - ezek miatt a tapasztalatok miatt - nincs senkiben bizodalmam, de oda meg nem lehet bekerülni csak bőrgyógyász szakorvos beutalójával, még nekem is, akit ott műtöttek… Szóval, ha bárki tud igazán jó szakembert (aki képes felismerni egy ici-pici melanomát is…), örömmel venném az ajánlását! Köszönöm!

      Törlés
    2. Nekem nagyon rossz tapasztalatom van a Melanomamobillal. 4 honapja voltam naluk szuresen, kulon kertem, hogy nezzenek ra egy a dekoltazson talalhato furcsasagra. A leletben annyit irtak, hogy ez egy esztetikai problema orvosilag nem indokolt a levetele, de ha szeretnem levetethetem. 2 honapra ra fura voros kiuteseim lettek, amivel elmentem egy borgyogyaszhoz, akit roppant tudomanyosan a netrol vadasztam le. Kiderult, hogy rozsahamlasom van. Ahogy nezegette a kiuteseket a doktorno egyszer csak azt mondja, tudja, hogy maganak borrakja van? Kiderult, hogy az a furcsasag amire a Melanomamobilnal csak legyintettek, egy basalioma. Szerencsere ez a legjobb valtozata a borraknak, szinte alig eredmenyez attetet, de azert rogton elkuldott egy sebeszhez, hogy szedjek ki. Ezzel az erovel lehetett volna Melanoma is...

      Törlés
    3. Szia Brigi! Igen, nekem is ez a bajom velük… Gyorsan, felüeltesen tudják le a vizsgálatokat, nekem rettentő sok anyajegyem van, olyan reménytelen, hogy ezzel a slendrián hozzáállással bármit kiszűrjenek. Esetleg megosztanád velem a "tudományosan" netről vadászot bőrgyógyászt? petra@terkultura.com Nagyon köszönöm!!!!

      Törlés
  5. Sziasztok! Nálunk is volt a családban melanoma és nagyon anyajegyesek vagyunk! Sosem reklámozok semmit, de tényleg jó szívvel ajánlom Dr. Bánfalvi Teodóra doktornőt, aki az egyik legjobb bőrgyógyász, onkológus szakember. (Korábban az Onkológián dolgozott a Kékgolyó utcában.) Édesanyámat is ő műtötte melanomával, nekem is levett már gyanús anyajegyet és pár hete műtötte a férjemet basaliomával (szövettannal együtt). Bár magánrendelését vettük igénybe, ami nem olcsó mulatság, de nagyon alaposan feltérképezi a bőrt és fotózza, tárolja az adatokat. Nekünk megérte, hogy nem kell heteket várni a műtétre és időpontra! Az is fontos, ha nagyobb a baj...! Tényleg odafigyel minden részletre! http://www.anyajegy-borrak-szures.hu/ Remélem tudtam segíteni! :) Tényleg fontos a szűrés és a megelőzés! Szeretettel: Kriszta

    VálaszTörlés
  6. Csak megerősiteni tudom...Dr.Bànfalvi Teodora ,nagyon lelkiismeretes ,alapos ,tapasztalt .. csakis ő.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.