2017. május 19., péntek

Terasz dekorálása

Soha nem gondoltam volna, hogy terasz dekoráció témában ilyen nehéz lesz inspirációt gyűjteni. Az egész nemzetközi felhozatalban is nehéz felhajtani azokat a fotókat, amelyek tényleg valami különlegeset mutatnak… Most, hogy az alapdarabokat megvettem (asztal, szék, lámpa), át kell gondolnom, milyen kütyük teszik majd otthonossá a teraszunkat. Miután olyan szerencsések vagyunk, hogy egy fedett teraszt örököltünk az előző tulajdonosoktól, azt szeretném, ha ez hangulatában egy kültéri nappalit hozna, igaz, nekünk nem hencsergőnk, hanem étkezőasztalunk lesz kinn. 
A fennti kép - bár kicsit kaotikusabb, mint amit magamnak elképzelek, hoz valamit az áhított hangulatból. Függönyözni mindenképpen fogok, és kültéri szőnyegünk is lesz… Ezek a textilek szerintem elengedhetetlenül fontosak a "nappali hangulat" megteremtéséhez. 
Nagyon kevés jó példát találok a teraszok falainak dekorálására. A fennti képen például tetszenek a felakasztott szalma dekorok.
Másik alapvetés, hogy a terasz legyen tele növénnyel. Ennél evidensebb és hatásosabb eszköze nem is lehet a hangulatteremtésnek. Persze nem mindenkinek van lehetősége felfuttatni egy kis borostyánt, ilyenkor a virágállványok, függő növénytartók segítenek az üres falak dekorálásában. 
Az Ikeában több ilyen állvány is kapható, amely kifejezetten teraszfalak dekorálására készült...
Az én ízlésemnek ez már túl vintage, de részelemeit fel fogom használni. Láda-növénytartó, létrapolc, falra szerelt felsőszekrény. Mind jó ötlet!
Ez a láda dolog már csak azért is tetszik, mert a múltkor vettem a Vivrén egy csomó réginek látszó ládát (ITT írtam róla)… Szóval ez már befektetést nem igényel a részemről. :)

Persze különböző módon a falra is szerelhetjük a kaspókat… Az Ikea konyhai szettjei kifejezetten alkalmasak erre a feladatra. 
Ha sok növényt szeretnénk a falra, de nem furkálnánk szét az egészet, használhatunk fa alátétet is. Ez is egy Ikea cuccokkal kombinált változat:
 Nekem kifejezetten tetszenek az ilyen modern polcok is.
Egyébként én tegnap suttyomban már beszereztem pár ilyen függő kaspót a JYSK-ben (ITT):
És még ezzel (ITT) szemezek:


Lakások berendezésekor szívesen használok tükröt látványelemként. Miért ne lehetne ugyanezt megtenni a teraszon is? 
Akár egy klassz konzolasztallal kombinálva… Kicsit olyan, mintha az előszoba kiköltözött volna a kertbe. Szerintem ötletes. 
A fények rengeteget dobnak a hangulaton, nyilván ennek este van nagyobb jelentősége. Igaz, egy mutatós fényfüzér nappali világosságnál is "hangulatosít". 
Fényfűzér, lampionok, függöny… Szerintem ez elég menő, nem?

Hát ezeket sikerült vérrel-verítékkel összeollóznom a netről. A többi a kreativitásomra lesz bízva. Nagyon izgalmas ez a dolog, főleg, mert eddig nem foglalkoztam nagyon a teraszainkkal. Ezeket a dolgokat mindig Danira hagytam. Most is kooperálunk majd a növények tekintetében, de a bútorozást illetően átvettem a hatalmat. :)

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt 
SHARE:

3 megjegyzés

  1. Kedves Petra! Klassz lesz a teraszotok (is)! Mi is épp most dolgozunk a miénken. A tükör szuper ötlet. Mi is teszünk a fedett részre, főleg azért, hogy a kertnek háttal ülők is részesüljenek a zöld látványából. Ráadásul kicsi a tér, ezáltal "megnyitjuk" a másik irányba. De csak akkor rakjuk ki, ha már a kert is teljesen elkészült, mert nem mindegy, hogy adott nézőpontból hogy milyen látványt duplázunk meg... A falakra képeket teszünk. Esetünkben régi családi fényképeket adaptáltunk kültéri viszonyokhoz: a szkennelt képeket időjárásálló anyagra nyomtatták ill. kasírozták. Így a képeket üveg nélkül kereteztettük be.
    A lámpakérdésnél én is pont hasonló kérdésekbe ütközöm: tehetem-e a fedett terasz alá a fonott lámpát? Esőt nem fog kapni. Arra is gondoltam, hogy házilag összeállítanánk a lámpát. Beltéri foglalatot több helyen kínálnak, de kültérre valóval nem találkoztam. Reménykedtem benne, hogy tudsz új infóval szolgálni. Üdv: Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági! De klassz lesz a teraszotok! Én körbe érdeklődtem, és - bár nem tudom, felelősen mondhatom-e - mindneki azt mondja, ha nem tényleg nem éri nedvesség, akkor bátran kirakhatok egy beltéri lámpát… Remélem, ezzel segítek! Üdv, Petra

      Törlés
  2. Kedves Petra! Most olvastam a válaszod - nagyon köszönöm! Azért még átgondolom, mert bár esőt biztos nem fog kapni, ám egy nagyon párás időben a nedvesség beszivároghat, és port is jóval többet el kell viselnie, mint beltérben. Találtam egy barkácsblogot, ahol bővebben foglalkoznak a kosárlámpa elkészítésével, és itt kültéri izzót javasolnak a lámpába - jogosan. Sajnos, kültéri fényfüzéren kívül nem találtam normális kültéri izzót/fényforrást, az említettet pedig nem lehet egy függesztékbe betenni, ha látni szeretnék alatta. Ők sem írják, hogy milyen típust/márkát vegyen az ember - lehet, hogy szintén nem tudják?... Íme:http://csinaldvelunk.hu/kosarbol-lampa/
    Egy próbát azonban megér, legfeljebb a házban köt ki a lámpa, ha mégis megsínylené a kinti létet:)
    Végül az a lámpa, amit a Kikában megvettél kültérre való? Ránézésre annak gondolnám. Vagy itt is az döntött, hogy esőt nem fog kapni, tehát elvileg mehet?...
    Jó munkát a házatokhoz, nagyon izgalmasan alakul!
    Üdv: Ági

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.