2017. szeptember 28., csütörtök

A konyhánk - egy jól bevált elrendezés

Saját (nem csak) hobbi lakberendezési kurzusaimon (www.tertanoda.hu - ez itt a reklám helye…) az egyik legnépszerűbb alkalom a "Tökéletes konyha" kurzus. Bevallom őszintén, nekem is ez a kedvencem mind közül, habár - és ezt a nagyon nagy számú, sokszor 4-5 alkalomra is, visszatérő résztvevők legitimizálják - mind nagyon hasznos és jó hangulatú. 

Én azért szeretek konyha elrendezést és tervezést tanítani, mert ez nem valamilyen elvont ízlésbeli kérdés, hanem kőkemény racionalitás, ami jól esik az én kis matekos agyamnak… Vannak alapigazságok, amiktől, ha eltérünk, a konyhánk nem lesz jól használható. Pont. Nincs olyan, hogy "de nekem ez így jobb…". Igen, az egyik embernek 90 cm magas konyhapult a jó, a másiknak 95. De ez is abból a tételből fakad, hogy "a kényelmes konyhapult csipőmagasságig ér", márpedig nekem máshol van a csípőm, mint a 180 cm magas Dorca barátnőmnek. 

Menjünk végig az új konyhán, mert - szerencsére - Dani közölte, hogy világbajnok lett. A bók még a legkevesebb, de azóta egyfolytában főz, amit a bérelt házunk - cukira dizájnolt, de ergonomikusan a béka segge alatt hagyott - konyhájában teljesen mellőzött. Szóval nagyon jól jártam.

Nem tudom, emlékeztek-e, de igazából már "papíron" is pont így nézett ki (ITT)… Azért még én is mindig rácsodálkozom, hogy a végeredmény tényleg olyan lesz, amilyet megálmodok. :) 

Az alaprajzi elrendezés semmit nem változott: 
Egyébként a falnézetek sem… Csak jobb lett a bepakolás a polcon… :)


Az eredeti terven (ITT) azt is pontosan megterveztem, hogy mi lesz belül. Na, az többé-kevésbé pont olyan lett, ettől egyetlen helyen, a mélyhűtőknél tértünk el. 

Induljunk el a "bárpultos" résztől.  A bekanyarodásba - a konyha irányából - egy sarokszekrényen túl egy elem fért el. Ebbe helyeztem be a mikrohullámú sütőt, amire mondhatnánk, hogy mekkora baromság, és igazunk is lenne, ha használnánk… De mi évek óta nem használjuk, és két dologra fogom: pattogatott kukoricát gyártani a gyerekeknek, és két másodpercre betenni a tojáshabot a madártejhez (ezt Stahltól lestem, és szuperül működik…). Na erre az évente két kezemen megszámolható alkalomra nem vettem százezrekért beépíthető mikrót, mert a szuper sütőnk típusában marha sokba fájna… 

Tehát, a mikró érkezik a felső polcra. Az irodából hozom át, ami a hétvégén költözködik véglegesen. Alatta maradt hely, ott most ásványvizek laknak. Akkora tárolókapacitást terveztem, hogy nem tudom "belakni" a konyha minden szegletét. 
A sarok elemben én a kiforgathatóst preferálom. Volt már dolgom úgynevezett "magic cornerrel" is, de az nekem körülményesebb. Igaz, azt mondják, az még jobban kihasználja a helyet, de nekem ez az egy mozdulattal kifordítható cucc sokkal egyszerűbb, és - amint látjátok - helyproblémánk amúgy sincs. 
Így kijön a két tálca, amelyen - mint látjátok - lábosokat, edényeket tartok:
Jó helyen vannak itt, mert közel a tűzhely, gyorsan kikapon és rárakom, nem kell extra mozdulatokkal bajlódnom. 

A következő fal a tűzhely fala. Itt fenn - a design kedvéért - szabadpolcos tárolás található. Nekem bevált a tányérok és bögrék elhelyezésére. A tányérok fedik egymást, így nem prosodnak, amúgy is sokat használjuk őket, a bögrék detto… Az alsószekrény látványra négy fiókból áll, a felső fiókoknál még egy-egy belső fiókot is kialakítottam, az egyiket az evőeszközök tárolására, a másikat a sütőpapír, folpakk, stb tartására… 

Ezen a képen látszik, hogy mindkét felső fiókba tetettem az asztalossal (szürke) gumilapot,  a bal oldali lett az evőeszközös, amibe a BLUM fémes evőeszköz rendszerét rendeltem. 
Ami még érdekes lehet, és ez új találmányom, de nagyon örülök neki, hogy rájöttem, hogy a kiskütyüknek az alsó fiókban milyen szuper helyük lesz az Ikea SKUBB fiókba való tárolódobozkáiban… Végre rendesen egy helyen tudom tárolni a mézeskalács formákat például… :)
Az alsó fiókok egyikében a lábosok tetejét, meg egy-két kütyüt (pl nokedliszaggató) tartjuk, a másikba jénaik és cserépedények kerültek. Meg valamiért most ott lakik a teáskanna, de az nem én voltam… :)

A konyhatervezés leglényegesebb momentuma, hogy a főzőlap és a mosogató között legyen egy nagyobb felület (90-120 cm). Itt fog a tényleges munka történni (megmosom - felvágom/feldolgozom - megfőzöm, ez a logikai sorrend). Ha becsukod a szemed, és átgondolod életed konyháit, meg amikor utáltál dolgozni az egyikben, biztos rá fogsz jönni, hogy ez a szakasz nem volt elég nagy, ez felszabdalta a munka menetét, ide-oda kellett rohangálnod. Ez olyan rossz, na… 

Menjünk át az ablakos konyhafalra. Itt az ablak ugyanolyan kicsike volt, mint a többi ezt mi kiszedettük, és jó nagyra cseréltük. Nem akartam bele osztást, ezért nem nyitható, de bukóra állítható. Ez nekünk nem gond, mert van a konyha mellett közvetlenül egy nyitható ablak, ha valamiért nagyra akarom tárni (pl. felgyújtottam volna valamit, bár - ezt most lekopogom - ilyet 20 éves korom óta nem csináltam, mondjuk akkor elég kemény volt a helyzet… ). Persze ehhez kellett az is, hogy átgondoltam, hogy le lehet mosni kívülről is a garázsbeálló tetejéről. 

Ide került a mosogató. Lefotóztam az ajtókat nyitva. No styling, szóval pont ennyire vagyunk rumlisak a hétköznapokban… :)

Megint egy sarokelemmel indítottunk. Alul-felül tálak és műanyag dobozok, cuccok. Melette a mosogatógép, amit ugye nem csak azért célszerű a mosogató mellé rakni, mert innen pakolod be a cuccokat, hanem mert közös az elfolyójuk, sarokszelepük. Mi itt tartjuk a tisztítószerek egy részét, és ide teszünk mindig egy papírzacskót, amiben a papír szemetet gyűjtjük. Nem vagyok híve a mosogató alá berakható szelektív szemetesnek, csak egy egyedülálló férfi háztartásában, egy család ugyanis fél nap alatt termel - sajnos - annyi szemetet, amivel minden egyes dobozkája megtelik. Nem beszélve arról, hogy használhatatlansága mellett még k. drága is. Lett nekem egy külön szekrényem a szemetesnek a mosogató mellett, ide pedig találtunk (a BLUM katalógusban, ha jól emlékszem, de ezt az asztalossal egyeztettem) egy megfelelően nagy, kihúzható szemetest, aminek két fachja van. Egyikbe a háztartási szemetet tesszük, a másikba a műanyagot. Pont jó méret! 

Haladjunk tovább, a beépíett konyhafal felé. Ezt eredetileg be akartam süllyeszteni gipszkartonba (magyarán körbe gipszkartonozni, miután elkészült), de arra jutottam, hogy sokkal szebb a helyiség szimmetriája, ha nem csinálom, így megkértem az asztalost, hogy inkább készítsen egy 2 cm vastag keretet körbe. 

A pult "belefut" a beépített falba. Itt hoztam egy kompromisszumot. Miután mindennek el kellett férnie az ablak alatti oldalon (mosogatógép, mosogató, szemetes), ebbe az irányba nem nyílhatott egy sarokszekrény. A beépített fal oldalán pedig fiókos elemekre volt szükségem a "spájz" funkció miatt, ezt sem akartam beáldozni a kiforgatható polcoknak. Így - tudatos döntésképpen - beáldoztam a sarkot, ahol most nincs semmi, viszont többet (de legalábbis biztosan kényelmesebben) tudok tárolni a mellette található fiókos spájzszekrényben. Itt is látszik, hogy nincsen tumultus, sok helyünk van még, bár most engem is elkapott a tárgytalanítási láz, szóval egy darabig úgyse töltjük meg a polcokat jobban.

Jaj, és most látom, hogy elfelejtettem kinyitni a sütő feletti ajtót… Itt két polc található, itt vannak a sütőbe való dolgok, a tepsik, tortaformák, ilyenek.

Miután nincs felsőszekrényünk, a tányérok/poharak további tárolását is itt oldottam meg. Elég nagy készletünk van, mert szeretünk vendégeket hívni, a baráti kör meg elég nagy… :)

Az eredeti tervemen a sütő alá is tárolás került, és egy, magasabb mélyhűtő volt a hűtő mellett (a hűtő most nincs a képen), de nem találtam abból a méretből jót, ezért egy helyett kettő kisebbet helyeztünk el. Erre azért volt szükség - mármint a külön mélyhűtőre - mert megszoktuk a nagy méretű hűtőt az előző házban, ahol szabadon álló side-by-side darabunk volt, márpedig egy egyszerű kombinált hűtő nem hozza azt a méretet, nem beszélve arról, hogy a beépített hűtők jelentősen kisebbek a szabadon álló társaiknál. 
Most van egy "padlótól-plafonig" hűtőnk, amelyik, tök elég nekünk. Uhhh, kicsit rumli van… :) A hűtő feletti holt teret dobozos üdítő tárolására használjuk. Tudom, hogy ez nem valami környezetbarát, de egyszerűen nem tudok lemondani a dobozos zéró kólámról. Jaj, meg is kívántam, gyorsan bedobok egyet. :) - ez jól esik - … .) A hűtő a konyha utolsó eleme. 

Van még egy kis titkom. Ezt a dolgot nagyon szeretem. Mi van a pult és a beépített fal csatlakozásánál? Mondtam, hogy lenn semmi. De fent? Na, az a kedvenc menőségem! :) 

A konyhapultot befuttattam a falig, és itt tartom az olyan kütyüket, amiket nem akarok látni a hétköznapokban, pedig napi szinten használok. Olyan ajtót terveztem rá, amelyik felfele nyílik, de úgy, hogy nyitott állapotban se zavarjon használat közben. Pirítós sütő, turmix gép (ez a fogyókúrás üzemmódomban napi szinten használt cucc), morzsa porszívó például. A gépek a szekrény hátában kialakított konnektorba vannak bedugva, csak ki kell húzni őket a pulton, és már mehet is a munka. Ha előkerül a villanyszerelő… Addig abba az egy szem dugaljba rakom őket a szekrény mellett… :)

Nos, ilyen a konyhánk. Fokozottan igaz a tétel, hogy NEM SZABAD BEÁLDOZNI FUNKCIÓKAT a dizájn oltárán…. Nem onnan kell elindulni, hogy "jajj, de cukker konyhát láttam a pintereszten!…", hanem, hogy józan ésszel és higgadtan átgondoljuk, mi mindenünk van otthon, amit el akarunk pakolni, annak milyen célszerű formái lehetnek (például, hogy ne essen a fejünkre a felső szekrényből egy csomó műanyag doboz…), ehhez milyen bútor szükséges (hány fiók, hány polc, stb), utána elgondolkodunk, hogy a rendelkezésre álló helyen hogyan tudjuk megvalósítani a technológiai sorrend szerinti elrendezést (nejlonzacsival haza érkezem - kipakolok a hűtőbe/spájzba - kiveszem a hűtőből/spájzból - megmosom, amit kell - feldolgozom - megfőzőm - tálalom). És a legeslegvégén, amikor minden kristály tiszta, na akkor elgondolkodom, hogy ez hogy tud jól kinézni… :)

Ez a jó konyha titka.

Nagyon köszönöm Borda Gábornak (Borda Műhely), hogy csodálatosan szép munkával, és sok jó ötlettel valóra váltották a terveimet. Igaz, hogy időben egy kicsit elcsúsztunk, de ajándék extrákat kaptam kárpótlásul (a körbe festett keretet és az evőeszköz tartót), én pedig könnyen lekenyerezhető vagyok, pláne ha ilyen jól működik minden.
SHARE:

6 megjegyzés

  1. Szia! Nagyon szép a konyha, a miénk is hasonló színekből épült fel, házunk jellegéből fakadóan kicsit rusztikusabb stílusban. A bárszékekről szabad kérni információt? Hol tudom elérni őket? Soproni révén lehetőleg webáruházra gondoltam. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia Petra! Csodás a konyhátok! A fekete-fehér szőnyeget honnan szerezted be? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. your kitchen looks beautiful and gorgeous.Thanks

    VálaszTörlés
  4. Szia, gyönyörű a konyhátok, öröm lehet használni! :) Egy dologgal kapcsolatban merült fel bennem kérdés. Nagyon gyakran látom azt képeken, hogy egymás mellett van a beépített sütő és a beépített hűtő. Nálatok egymás alatt a sütő és a fagyasztó. Valami van a kettő között, hogy ne legyenek egymásra hatással? Nem rövidül így a hűtő élettartama?

    VálaszTörlés
  5. Hello Petra! Your kitchen is wonderful! Where did you get the black and white rug? Thanks!

    Also Visit To My Site : Buy Gym fitness equipment for best exercise kit & work-out machine online

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.