2017. március 27., hétfő

A keramikus farmháza

A hét végén átvesszük végre a vidéki házunkat! Ennek örömére ezen a héten csupa olyan enteriőrt fogok posztolni, amelyek inspirálóan hatnak rám a témában… 
Most például egy amerikai keramikus vidéki házát hoztam bemutatóba, amely nyomokban emlékeztet arra, amit én tervezek… 
Nekünk is beton padlónk lesz például...
És nyitott polcokat szeretnék a konyhába.
Igaz, ez itt egy kemence, nekünk meg kandallónk lesz, de szeretném, hogy az is tökéletesen egyszerű legyen. 
Nekünk is lesz padunk, de csak egy, a fal mellett… Ezt a fazont el is mentem, szeretném elkészíttetni. 
Sajnos az ablakaink nem lesznek ilyen nagyok… 
De a művészeti tevékenységhez ez feltétlenül kell...
Hű, de várom már az egészet!!!!

Forrás: the style files
SHARE:

2017. március 24., péntek

Ütős konyhasziget

Hű… Ez most nagyon megfogott!!!!

Forrás: itt
SHARE:

2017. március 23., csütörtök

2017. március 22., szerda

2017. március 21., kedd

Ay illuminate

Van egy lámpa típus, amin nagyon régen megakadt a szemem… Rendre el is felejtem, hogy írni is szeretnék róla, de nemrég egy kolléganőm rákérdezett, hogy tudom-e melyik az általa átküldött képen szereplő darab, és erről aztán eszembe jutott, hogy most már tényleg megírom ezt a posztot. 

Szóval… A képeken szereplő bambusz vázas, finom selyem anyaggal bevont lámpáról van szó, amely a - leendő vidéki házunk miatt felduzzadt - rusztikus fotógyűjteményem sok darabján feltűnik… Talán sokan néztétek már ezeket a gyönyörű világítótesteket, úgyhogy gyorsan le is rántom a leplet.

A holland Ay illuminate design társaság legnépszerűbb lámpái ezek, amelyeket különböző méretben és színekben kapni.  A lámpát Z-nek hívják, amelyet egy szám követ attól függően, milyen méretű és anyagú darabról van szó. 

Ez például két különböző lámpa, az egyik selyemmel, a másik pamuttal. Z1 és Z2 lámpák.
Ez a fekete valószínűleg a Z1 silk cashmere dark. 
Z2 ona gray smoke
Szerintem ez is az...
Ez meg a Z2 ona sisal net tea dyed knitted lesz... 
Z1 black
Jó nézelődést, és jó vásárlást kívánok. Bár a lámpák - igaz, könnyedek - nem éppen olcsók: 600 euro körül mozog az áruk. 

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt
SHARE:

2017. március 20., hétfő

Minigarden: nagyon városi kertek

Pár hónapja akadt meg a szemem egy cikken, amelyben egy brooklyni lány konkrétan dzsungellé változtatta a lakását! Nyilatkozata szerint a növénygyűjtő-szenvedélye olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy mostanra kénytelen korlátot szabni havi költéseinek, nehogy a tönk szélére jusson. :) Annyira őrült és szürreális a lakása, hogy nem tudom nem imádni!
Hihetetlen hangulatos lehet egy ilyen eldzsungelesített lakásban élni, miközben biztos, hogy eszméletlen sok meló van vele… Ha ez az én lakásom lenne, heteken belül megpecsételődne a földi Paradicsom sorsa. (És ezzel keresztet is vethetek arra, hogy valaha lakáscserés üdülést hozzak tető alá!)

Ha Te is inkább abba a csoportba tartozol, akik a gyors-egyszerű-működő dolgokat preferálják (leginkább önismereti okokból), akkor van egy jó hírem: neked is lehet házi dzsungeled! Vagy konyhakerted a társasház hetedik emeltén…

A megoldás Portugáliából érkezik, ahol a rendszer kitalálója és fejlesztője tulajdonképpen az előbbi alapgondolat nyomán indult el: zöldet azoknak is, akiknek nincs kertjük és igazából idejük sem, de ettől még vágynak arra, hogy zölddel vegyék körül magukat.

Ebből nőtt ki aztán a Minigarden termékcsalád, egy pofonegyszerűen szerelhető, nagyon okos moduláris rendszer, amellyel pillanatok alatt kertet varázsolhatsz a lakás különböző pontjaira, de ha erkélyed, teraszod van, ott is nagy hasznodra lehet, hiszem alig foglal el az értékes alapterületből, mégis jelentős zöldfelületet létesíthetsz vele. Az anyag, amiből az ültetőegységek készülnek, bírja a kinti körülményeket, azaz az erős napsugárzást és a fagyot.

A különböző elemek kombinálásával a legváltozatosabb helyszíneken zöldíthetsz!

Kisebb méretben is látványos dekorációs elem az unalmas falfelületeken:

Több elemmel  teljes zöld falat építhetsz:
A sarkokat is dekorálhatod zölddel:

És beforduló alakzatokat is létre hozhatunk, amely oszlopok díszítésénél különösen jó szolgálatot tehet nekünk:

A paneleket egymásnak háttal fodítva hangulatos térelválasztót is létrehozhattok!

Az egységek űrtartalma meglepően nagy: 12l-es, ami azért szuper, mert a legtöbb szoba- és konyhakerti növénynek bőségesen elegendő teret biztosít ahhoz, hogy igazán szépre, nagyra nőjön.

Igen, konyhakerti is, tehát a gasztroforradalom hívei simán befoghatják a rendszert arra is, hogy tuti bio fejessalátát, vagy újzélandi spenótot növesszenek kedvenc green smoothie kreálmányaikhoz! :)

A pikk-pakk felhúzott zöld falad gondozása sem haladja majd meg időbeli lehetőségeidet, pillanatok alatt végiglocsolgatod az egységeket, a fölös víz összegyűlik, majd elpárolog a modulok alján található gyűjtőben/-ből.

Használhatod a saját megszokott kannádat, de vehetsz a rendszerhez optimalizált változatot is a magyarországi forgalmazótól. Ennek formatervezése megkönnyíti a csöpögésmentes locsolást, illetve kompatibilis a rendszer saját tápoldatozó megoldásával, azaz pont akkora űrtartalmú, mint amekkora vízmennyiséghez a tápoldatos tasakok tartalmát adagolnod kell.
Nyilván ez szinte a túlzás kategóriába esik, de ha belegondolok, mennyi időt igényel a növények gondozása, egész biztosan nagyobb eséllyel gondozom őket táppal, ha az csak annyiból áll, hogy kikapom a tasakot a szekrényből és beleborítom a kannába…


Aki erkélyen/teraszon való telepítésben gondolkodik, annak további könnyítések is elérhetők, létezik például praktikus félautomata csepegtetős öntöző is a rendszerhez. Persze, rakhatjátok bentre is, csak kevéssé esztétikus az a búvárpalack a szobában. :)
A modulokat fehéren kívül szürke, zöld, terrakotta és fekete színekben is megvásárolhatjátok.

Szóval ha azt gondoltad, hogy a közelgő kerti kampányok nem neked szólnak: új, városi dzsungeledhez azért egy mini kertészkészletet és egy csinos kis kesztyűt mégis beújíthatsz magadnak! ;)

 A Minigarden termékeket ITT rendelheted meg, ahol további segédanyagokat (videókat, cikkeket), részletes termékinformációkat is találsz.

Aktuális!

Március 31-ig pályázhattok is Minigarden kertért! Fogjatok össze a munkatársakkal és írjátok meg, miért érzitek jónak és fontosnak azt, hogy napközben, a munkahelyeteken is növények vegyenek körül benneteket. A nyertes munkaközösség jutalma egy több mint 100 000 Ft értékű zöld fal! Hajrá a zöld munkahelyekért! Írásaitokat ITT várják, és a végén ne felejtsétek el a #zölmunkahely hashtaggel ellátni!
SHARE:

Lámpát vettem…

… két kattintással…

Március végén végre átvesszük vidéki lakunkat, és gőzerővel nekikezdünk a felújításnak. Néhány részletet már megosztottam veletek, ezeket a "SajátHázProjekt" címke alatt találjátok meg (ITT). 

Már egy ideje érlelődik bennem az étkező… Azt tudom, hogy a kedvenc fehér Panton székeim jönnek velem ide is. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy lám, ezért érdemes eredeti design darabokat választani: egy életre kitartanak…) A rusztikus miliő rusztikus asztalt kíván, ezt tudtam, és az asztal nagyjából meg is van… A lámpán sokat filóztam, míg kikristályosodott a koncepció: muszáj, hogy modern legyen, és "párbeszéd" alakuljon ki a székekkel, különben szétesik a kép. Már egészen régóta van egy nagy kedvencem, még a 2012-es milánói kiállításon fedeztem fel magamnak a Normann Copenhagen Bell lámpáját (ITT), amelyet azóta fehérben is gyártanak… Egyszerűen rájöttem, hogy ezzel lesz tökéletes az összhang. Aztán tegnap kivittem a gyerekeket a Lukas Graham koncertre (aki nem tudná, ez egy dán banda…), és erről eszembe jutott, hogy utána kéne járnom a lámpáknak… :) Na, ma fel is mentem a Normann Copenhagen weboldalára, ahol két kattintással egy nagy összegtől szabadult meg bankszámlám, és remélhetőleg hamarosan tényleg megérkeznek a nagymértű fehér Bell lámpáim. 
Tudom, hogy elég sok pénz, amit erre a két lámpára kiadok. De beismerem, ez a szenvedélyem… Csomó mindenen szeretek spórolni, de van, amin egyszerűen nem akarok: olyanok nekem ezek a tárgyak, mint a műalkotások, és azzal, hogy megveszem őket, szeretnék tisztelegni a tervezők kreativitása előtt. De látjátok: a Panton székek is 10 éve vannak velünk, harmadszor költöznek, és biztos vagyok benne, hogy ezek a lámpák is elkísérnek életünk végéig. 
SHARE:

2017. március 17., péntek

Kika és Mömax kedvencek

Na, már beharangoztam Nektek a Facebookon, hogy bejártam az Ikea két nagyobb konkurenciáját, akiket a design érzékeny sznobok (közéjük számítva egyébként magamat is) szeretnek fikázni… 
Jelentem, mindkét áruház kínálatának nagy része hozza a várakozásokat: sok bútorlap, kevés igazi design, időnként hajmeresztő darabok, de jó hír, hogy egy jószemű szakmabeli kincsekre tud bukkanni mindkét helyen. 

A KIKA válogatott kínálatával indítok, és mindjárt a kedvencemmel… Minden olyan munkánál, ahol jó áron kell kinyitható kanapét találnom, jellemző egyfajta elakadás: nagyon nehéz teljesértékű kényelmes darabot találni ebben a műfajban. Jelentem, megtaláltam!!!! A Kikának ez a kanapéja nem csak ebben a merész színben kapható, elég sok jó kárpitmintát láttam hozzá. A minősége nem éppen "olasz", de ár-értékben szerintem verhetetlen: 199.990 Ft.
Egy szép, egzotikus fa íróasztalon is megakadt a szemem. Ez 99.900 Ft, a guruló tároló hozzá 55.900 Ft. 
Visszaugorva a kanapékhoz… Ez a kicsi, kinyitható darab is cuki, és csak 79.900 Ft. 
Klasszikus formavilág és minőségre is jobbnak tűnik. A kanapé 259.900 Ft. 
Fa rusztikus dohányzóasztal 69.900 Ft. 
Mindkét helyen rengeteg műnövényt kapni, vannak közöttük egészen élethűek is, mások meg tényleg nagyon műanyagosak. 
A Kika szőnyegosztályán kaphatóak kézzel készített szőnyegek is. Ez például egy hatalmas kilim, ennek megfelelően jó drága: 600.000 Ft. 
Tükörben mindig nagyon erős volt a Kika...
Zsolnayt is kapni!
Ezek az egyszerű, festetlen Zsolnayk a kedvenceim, és olcsóbbak, mint az ázsiai kamu darabok!!! Hoztam egy példát… 

Ezt a leveses tányért a Butlersben lehet kapni "EATON PLACE" néven és 1.990 Ft-ba kerül…


Ez pedig az eredeti Zsolnay levesestányér 1.699 Ft-ért… Na, melyiket vegyük meg? :)
Aki egy kis glamourra vágyik, annak hasonló áron van arannyal festett kollekció is.  Kicsit drágább (a leveses tányér árát pont nem fényképeztem le…), a lapos tányér 1.799 Ft, a leveses kábé kétszázzal lesz drágább… 

És akkor térjünk át a Mömax kínálatára. Budaörsön kb. egymással szemben található a két áruház az autópálya két oldalán…

Rengeteg olyan darabot találtam a Mömaxban, ami pár éve designer berkekben nagyon futott, ezért elkezdték tömeggyártani őket Kínában, és így most a nagyközönség számára is könnyedén elérhető. 

Ilyen például az Acapulco fotel. 15.990 Ft, kintre-bentre menőség. UPDATE: Merci üzeni, hogy vett egy ilyen széket, de azonnal viszi is vissza. A váz fém helyett műanyag és - ezt szó szerint idézném - "összerakhatatlan szar konstrukció, nem ajánlom senkinek". 
A másik ilyen műfaj a kötött puff, aminek itt a legkedvezőbb az ára, 14.990 Ft. Ráadásul tényleg szép az anyag és jók a színek.
Kanapéban találtam egy-két egészen jót. Az lábtartós-klasszikus nekem mondjuk soha nem volt értelmezhető műfaj, de elég jól mutat ebben a méregzöld bársony huzatban.
Bársonyban egyébként elég erős a Mömax… Nagyon jók ezek a hatalmas párnák, és több klassz színben kaphatóak. 
Most divat a vintage, meg a romantikus-klasszikus, gyártják is az ezekre hajazó kanapékat dögivel. Itt egy mutatósabb, kinyitható verzió. 239.900 Ft. 
És van egy-két marha jó fotel. Nagyon tetszik a kék mellett az a fekete lábú, mintás darab, 49.900 Ft-ért meg pláne!
Ez a kanapé életben még jobb színű, ráadásul hatalmas (270 cm széles). 399.000 Ft az ára, de a múlt héten akciós volt, így én - az utolsó utáni napon - 299.000 Ft-ért jutottam hozzá! Egy kiadásra szánt lakásba megy.
A textil részlegen rengeteg párnával találkozni…

Tök szuper kosarakat találtam!!!! Ezek a fekete-fehérek nagyon bejönnek...
És még jobban ezek a szennyes kosárnak alkalmas fedeles darabok. 
Mű növényből itt is van kínálat...
És kapható egy-két egészen jó lámpa is… Ez a kék üveg búrás és a fekete is kb. 10.000 Ft-ba kerülnek. 
Persze a fentiek szelektált darabok… Azért hoztam egy életképet a kanapé-osztályról, hogy lássátok a nagy átlagot. 

Nyilván tök jó volna, ha mindenki megengedhetné magának a drága olasz bútorokat. Örömmel terveznék be Flexform, vagy Minotti kanapékat mindenhová, de a két milliónál kezdődő árak nem nagy réteg számára elérhetőek. Azt gondolom, hogy jó ízléssel és nagy utánajárással meg lehet találni a szép darabokat máshol is. Viszont mindenkit óvva intek attól, hogy igazi minőséget kérjen számon ezektől a bútoroktól: olcsó húsnak híg a leve. Sajnos ez tényleg így van… Egy kanapé árát befolyásolja a szerkezetének az anyaga, a rugók, szivacsok, töltelékanyagok és a kárpit minősége, és sajnos a minőségi anyagok drágák… Ettől függetlenül igenis örüljünk, hogy a nagy áruházak jóvoltából mindenki hozzá tud jutni esztétikus darabokhoz… Mert az ízléses otthon tényleg nem pénz kérdése!

SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.