2018. február 27., kedd

Hátvégén konyhakiállítás 2018!

Tudjátok - már aki régen olvas - nem mindig rajongtam a hazai kiállításokért. És nem azért, mert nem ismerem el azt a rengeteg munkát, amit a szervezők és kiállítók beletesznek egy-egy ilyen alkalomba, hanem azért, mert kis ország vagyunk, kis kereslettel, ehhez mérten a kiállításaink is ilyen "magyar narancsok" lesznek.

Mégis azt gondolom, hogy van javuló tendencia: a válság láthatóan elült, az építőipar fellendült, az árak ennek megfelelően szintén az "egekbe szöktek", ami - ha hiszitek, ha nem - jó. Azért jó, mert ezzel kifizetjük a beleölt munkaórák valós értékét, így megéri a mesterembernek, az asztalosnak, a mindenkinek azzal foglalkozni, amivel szeret. És nem utolsó sorban megéri nekik itthon maradni. Igaz, ha megkérik az árát, akkor a minőséget is elvárhatjuk, és ez se rossz...
Nagyon áttételesen - hogy egy kis közgázt is belevigyünk, ha már ez az eredendő szakmám - ez még a drágább pénzen építkezőknek se rossz. Mert ha ők - teszem azt - minőségi ruhát gyártanak, akkor az itthon maradt villanyszerelő az ő terméküket fogja megvásárolni a jól megkeresett fizetéséből, és így lesz is miből kifizetni a minőségi építkezést.  Az alacsony munkabér nem jó. Csak annak jó, aki a magas életszínvonalú országok kiszolgálószemélyzete szeretne lenni... A képzett, minőségi jól kereső munkaerő a jó, akik magas hozzáadott értéket termelnek.

Na, de nagyon elkanyarodtam a címadó témánktól. Szóval, idén is Konyhakiállítás! Megmondom őszintén, mindig elég pikírten nyilatkoztam róla - de bocsássátok meg nekem - legalább kétévente kinézek Milánóba, azzal összehasonlítva meg hát, mit is mondjak...

Viszont az is igaz, hogy
1. Nem mindenki jár ki Milánóba az iSalonira (ne is menjetek, ha nem ezzel foglalkoztok, ilyenkor csillagos égbe szöknek a szállás árak - már ha van - és négy napi megállás nélküli caplatással se tudjátok bejárni az egész helyszínt)
2. Jó, ha tudjuk, hogy mi van a nemzetközi porondon, de ne lógjon már bilibe a kezünk, az még jobb, ha tudjuk, hogy itthon mit lehet kapni és mennyiért.

Talán idén - a növekvő keresletre való tekintettel - több konyhabútor gyártó is kilátogat, hogy megmutassa legújabb megoldásait. Ennek volna valós értelme.

De nem csak ennek. Mert folytatódik a technológia trendje...  A főzőlapba integrált páraelszívó, az okos vízlágyítő, a kívánt "ruhába" öltöztethető hűtő, és még egy csomó olyan - itthon - újdonságnak számító dolog bemutatkozik, amelyek nélkül a jövőben lehet élni, de minek... :))))

Viccet és PR sablont félretéve, tök őszintén... Kinek érdemes kimenni:
- aki konyhát tervez cserélni, felújítani a közeljövőben, aki építkezik, vagy építkezni tervez, lakást vesz, vagy átalakít... (amellett természetesen, hogy eljön a Tértanoda "Tökéletes konyha" tanfolyamára, és megtanulja, hogyan rakja össze úgy a funkciókat, hogy az éppen az ő igényeihez simuljon észrevétlen).
- minden - lakosságnak dolgozó - szakmabelinek (szerintem) illik feltérképezni az itthoni kínálatot, függetlenül attól, hogy ismeri-e a nemzetközi trendeket, mert kell tudni nyújtani megfizethető alternatívát egy Minotti konyhára is.

És akármennyire fikáztam is az elmúlt alkalmakat, MINDEN Konyhakiállításon találtam egy-két olyan dolgot, ami még nekem is jól jött a későbbi munkámhoz!

Kinek érdemes még kimenni?
Aki imádja potya kaját és kávét... :) Isteni dolgokat lehet megkóstolni, cserébe nem kell túl sokat végighallgatni, ha éppen nem releváns a téma.

Lesznek műsorok is: Bíró Lajos Jókuti Andrással egy otthon elkészíthető Michelin-csillagos fogást rittyent össze, de Mautner Zsófi, Kovács Lázár, Dobó Ági és Németh Ádám, a Konyhafőnök 2016-os győztese is bemutatókkal vár a kiállításon.  Borbás Marcsi hagyományos ízekkel érkezik, Lila Füge, vagyis Havas Dóra pedig saláta csodákkal! Emelett több nyereményjátékon részt vehetsz, ahol tényleg komoly tárgyak kerülnek új gazdához.

Szóval azt mondom, irány a konyhakiállítás! Itt minden infot megtaláltok:
http://konyhakiallitas.hu/programok

És vegyetek részt Facebook játékunkon is (ITT)! A releváns posztban található kérdést megválaszolók között 3x2 db ingyen jegyet sorsolok ki! Gyertek!!!!
SHARE:

3 megjegyzés

  1. Úgy érzem te kivételes helyzetben vagy, mert a szakmád miatt kapcsolatban állsz mesterekkel, viszont éppen ezért a valóságtól is kicsit eltávolodtál.
    A közönséges halandó egész egyszerűen nem talál embert semmire. Mi meg tudnánk fizetni, sőt gondolkodás nélkül fogadunk el minden árajánlatot, ennek ellenére évek óta senkit nem találunk. Tavaly hat hónpot vártunk egy kőművesre ("a jövő héten most már biztos jövök"), végül lemondta. Itt áll a garázsban a megvett anyag.
    Sztorizgathatnék még mennyit probálkoztunk már, a lényeg az, hogy kapásból tudnék munkát adni asztalosnak, festőnek, köművesnek, kertésznek. Évek óta a sírás kerülget, fogalmam sincs hol keressek.
    Ebben az országban akkor sem lehet élni, ha az embernek pénze van. Egy maroknyi, kivételes helyzetű réteg az, aki számára elérhetőek a lehetőségek. Pl. hogy valaki igénybe vegyen egy szolgáltatást.
    Üdv. P.Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, igazad van... Csak sajnos nem vagyok kivételes helyzetben... Több, mint fél évet vártam a villanyszerelőre, hogy befejezze a munkát, az asztalos nem képes normálisan átadni a tavaly júliusra ígért konyhánkat. Többek között ezért is vettem ki az alkotói szabadság két évét... Egyébként generál kivitelezőt javasolok. Ha vele viszed végig a munkát, akkor kötbéres szerződést kell írni. Akkor készen lesz. Vagy nem... Most nehéz, ez igaz. De én azért vagyok bizakodó, mert egyre többen jönnek haza. Személyesen ismerek embereket.

      Törlés
    2. És vidéken még sokkal, de sokkal rosszabb a helyzet... :-(

      Törlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.