2018. február 23., péntek

Hogyan nyúlnék egy panellakáshoz?


Csap Viktor zseniális belsőépítész (ITT) sokunk  panellakásokhoz fűződő érzelmeit formálta szerintem... Többet csinált, mint egyszerűen teret tervezett: megmutatta nekünk, hogy gyakorlatilag majdnem mindenből lehet értéket varázsolni. A panellakás modern. Méreteiben is erre van hitelesítve. És hát az egészet körbeveszi a ma olyan divatos beton - csak elő kell keresni! :)

Természetesen ez egy viszonylag nagy költségvetésű átalakításnak tűnik... De egyszerű felületeket kialakítani, és például lekaparni a vakolatot igazán nem kerül sokba... :))

Ha valaki panelben lakik, és nem tud azonosulni a hight tech-kel (tapasztalatom szerint a többség ilyen...), és szeretne valami "polgáribbat", barátságosat, akkor azt is meg tudja ízléses körülmények között valósítani...

A panel modern, a panel retro, gyakorlatilag bármilyen modernista berendezés eredetien fog mutatni benne. Legyen az MCM (=retro), vagy bauhaus, vagy ezek keveréke... És figyelmeztetlek Titeket, hogy már itt kopog a kapuban a 80-as évek... A korszak rettenet bútorai nemsokára új értelmet nyernek... Egy-egy ilyen darabot is beemelhetünk, akár kanapé formájában, ahova bekuporodhatunk, és visszanézhetjük például a Szomszédok összest...

Az alábbi képen egy panelban is szuperül mutató intellektuális polgári eneteriőr látható. Elég könnyed recept... Először is egy egyszerű Ikea Stockholm bőrkanapét látunk (500.000 Ft, de tényleg klasszul néz ki), amelyet egy natúr Kilimmel tettek egyedivé (például itt - 150.000 Ft), a svéd designer csapat Pholc Tage 50 lámpáját nem találom a saját oldalukon, de itt van egy 110.000 Ft körüli áron, nem tudom, ennek a zöldje ugyanolyan szép-e, vagy ez valami festett kamu... Ahhoz képest, hogy - építészeti nézőpontból - az egyik legnagyobb magyarunk, Breuer Marcel tervezte a Wassily fotelt, fájóan keveset látni belőle itthon. Most eladó kettő a GaleriaSavarian (itt). Nyomtass képeket, rakj be növényt, és szevasz, kész a tökéletes (nem csak...) panel enteriőr. :)))

Én mindig azt tartom a legkényelmesebb verziónak, ha 
- veszünk egy modern kanapét, ami megfelel az igényeinknek és kényelmes (és jó áron van...)
- akár dekorációból, akár lámpából, vagy kisbútorból válsztunk valami régit, egyedit (ezeket ússzuk meg a legolcsóbban, egy kis íróasztalt, egy dohányzóasztalt, egy retro, vagy antik fotelt, vagy annak áthúzását például...)
- könyvespolcból, valami visszafogottat (egyszerű modernet)
- függönyből valami visszafogott egyszínűt, ezekből az Ikeának zseniális kínálata van, verhetetlen áron.
- és akkor a szőnyeg... aminek szentelek majd egy külön posztot, de mindig azt vallom, hogy ha valaki nem engedhet meg magának különleges darabot, akkor ezt vegye tudomásul, és ahelyett, hogy valami látványos, az eredetire hajazó bóvlit választana, amivel gyakorlatilag degradálja a környezetét, inkább keressen a térbe simuló, egyszerű darabot, ami éppen csak behozza a melegséget, de nem tolakszik a képünkbe, nem mutatja magát, csak finom aláfestést ad a bútorozásnak. 

Az árban a fenntinél még megengedhetőbb és nem üvöltően kommersz végelen számú - panelben is mutatós könnyed - szobaváltozatok közül hoztam egyet. Persze ez is lehetne sokkal szofisztikáltabb: a könyvespolc lehetne valami különleges forma, a lámpa is lehetne kevésbé "futószalagos", stb..., de én most tudatosan egy olyan nappalit hoztam össze, amit tényleg könnyűszerrel bárki beszerezhet magának. Technikailag, mert, hogy anyagilag azért ez sem filléres, annak ellenére, hogy a legjobb tudásom szerint próbáltam olcsósítani a dolgokat...

Kanapé: IDdesign (itt)
Dohányzó asztal: Vivre (itt)
Növény: Lantlevelű fikusz
Könyvespolcok: Ikea Eket (itt)
Függöny: Ikea Majgull (itt)
Szőnyeg: RugVista (itt)
Fotel, retro poszter: Möbelkunst (itt)
Akvarell: GaleriaSavaria (itt)
Lámpa: Nowodvorski (itt)

Ha kihagynánk a különleges és eredeti vintage posztert, ha Ikeás fotelt és asztalt választanánk, akkor üvöltően katalóguslakássá válna az egész. Azt gondolom, hogy (az amúgy jó árú), egyszerű kézi szövésű indiai szőnyeg - 250x250 cm és 74.000 Ft - is nagyon fontos a "kifinomultabb" hatáshoz. 

És természetesen ez most egy üres alap...  Kell az a jó pár díszpárna, könyv, asztali lámpa, dísztárgy és kütyű, ami még egyedivé varázsolja az otthonunkat. Ezeknek is fogok egy posztot szentelni. Jó hír, hogy az ilyen tárgyak szép lassan gyűjtögethetőek, tévedni is lehet, hiszen nem olyan bonyolult adni-venni őket... És zárójelben jegyzem meg, hogy én magam egyáltalán nem utálom a feliratos képeket. Szerintem egy-egy darab klassz modern ízt tud adni a régi festményeknek például... Ha az üzenetet úgy választjuk ki, hogy az jelentsen is számunkra valamit, akkor miért ne? Ráadásul ezek is fillérekből cserélhetőek, ami alkalamat ad egy kis játékra. 
SHARE:

2 megjegyzés

  1. Kedves Petra!

    Köszönöm a posztot! Ohh, bárcsak így néztek volna ki azok a panelok is amikben az egyetemi éveimben albérletben laktam!!!

    Mind a három ötlet nagyon tetszik, bár az első nem az én stílusom, de tényleg remek amit Csap Viktor a panellal tett. A második "panelban is szuperül mutató intellektuális polgári enteriőr":-) viszont még ennél is jobban tetszik nekem, mert finoman ízléses, igazi mid century dizájnos, és nem a rossz értelemben vett retros, hanem olyan ami külföldön is megállja helyét.Tetszik, hogy van benne "érték", ami alatt én is azt értem hogy van benne egyfajta megbecsülés egy másik ember munkája, alkotása előtt, mint itt pl. a lámpa és fotel esetében. Én azt kívánom legyen lehetősége (elég fizetése) mindenkinek hogy ezt is megtehesse, és eredetit is választhasson.

    De a legjobban azt tetszett amit Te raktál össze! És nem csak azért mert a Te munkáidat eddig is szerettem, hanem mert ahogy az előző posztodhoz is írtam ez szerintem csoda. Mégis megcsináltad, ráadásul rövid idő alatt! Minden elismerésem! Bebizonyítottad, hogy a legnehezebbnek hitt panelt is be lehet hozzá illően és klasszul rendezni! Tévedtem:-)"Ha csak olvasom nem hiszem el", de neked köszönhetően már látom is:-D

    Nekem nagyon tetszik: letisztult, önazonos, meleg és barátságos, mégsem túl drága vagy kommersz. Igazad van az arányok is nagyon fontosak, sokan sajnos tényleg ott rontják el, hogy mindent csak az ikeából szereznek be amitől tényleg üres katalóguslakássá csap át az egész. Én is szeretem az ikeát de itt pont jó, hogy kettőnél több dolog nincs onnan. A szőnyeg isteni! Pedig én utálom a szőnyegeket:-) Ha már nincs pénz eredeti perzsára, vagy egy olyan Kilimre mint a 2. képen, akkor is jó, hogy lehet venni valamit kevesebbért ami ilyen egyszerű és ízléses. Hát ezt nem tudom jobban leírni, hogy ez pontosan milyen de Te már úgyis nálam jobban leírtad az előző posztjaidban mit jelent néha az hogy a "kevesebb néha több" avagy ne akarjunk olyannak látszani amik nem vagyunk szőnyegtémában sem.

    Nagyon tetszik az is, hogy azokhoz a panelhoz képest amiket láttam ez légies lett és nem zsúfolt, főleg a kisebb, de gyönyörű fotel miatt, vagy ahogy a szénfekete visszaköszön (állólámpa, képek, dohányzóasztal, fotel) mindenhol de mégis világos és könnyed. Ez a kedvenc kanapé színem és imádom, hogy visszaköszön a zöld is a poszteren amitől időtálló és hű lett az egész anélkül hogy a felidézné a "Szomszédok összest" (amitől engem a hideg ráz:-)
    Ebből az összeállításból már tényleg csak a lakó személyes tárgyai hiányoznak, amitől egyedi és élettel teli lesz. Mindenesetre szerintem ez egy nagyon szép, idő-és értékálló vászon hozzá. De ehhez kellett a Te tudásod, tapasztalatod, munkád, tehetséged és művészeted is!:-)

    Üdv,Klári

    U.i: 11 éve mentettem meg 3 levéllel és a kidobás elől valakitől egy ilyen lantlevelűt,pedig akkor még nem is tudtam, hogy milyen elengedhetetlen és trendi a külföldi enteriőrökben:-) Szerencsére az enyém sohasem lesz kommersz, mert az istennek sem így néz ki, inkább olyan mint egy áthatolhatatlan 1,5 magas, zöld dzsungel, mivel az enyém az aljától kezdve sűrűn leveles és elágazó lett, és nem olyan rendezett mint a képeken:-D

    VálaszTörlés
  2. Kedves Petra!
    Érdekelne a véleményed a készházakról is. Elnézést ha már leírtad valahol, vagy nyilatkoztál már ebben a témában, akkor csak linket kérek szépen. :) Érdekelne mit gondolsz ezekről a típusú ingatlanokról. Nem tudom lassan nem észrevenni, hogy szinte jobban megéri egy ilyenbe fektetni, mint egy patinásabb igazi házzal idegbajt kapni évekig mire olyanná varázsolod, amilyenre szeretnéd.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.