2018. február 5., hétfő

Perzsa szőnyeg modern lakásba

Gyorsan összehozok egy posztot erről a témáról, mert egy facebook fórum kérdése kapcsán arra jöttem rá - és most elénézést kérek minden értő kollégámtól - hogy lakberendező fejekben is nagyon nagy a homály arról, milyen esetekben érdemes perzsaszőnyeggel tuningolni egy lakást... 

Itt a nevezetes fotó, ahol - gondolom - a lakás tulajdonosa kérdezi, mi a véleményünk, mennyire megy a modern kanapé ezzel a szőnyeggel... 

Teljesen normális, hogy egy laikus lát egy csomó fotót, ami neki tetszik, szeretne valami hasonlót és megpróbálja anyagi helyzetének és témában való jártasságának megfelelően megvalósítani az álmát...

Tudjátok mi a durva?! Hogy ma megbizonyosodott, hogy a szakmánk egy jelentős része, még ott se tart, ahol a kérdező, aki talán érzi, hogy valami még sem stimmel, nem egészen olyan ez a kép, mint amiket a Pinterestről összeollózott...  És - jogos - kétkedésére mit reagál a "szakma"? Szuper, isteni a kontraszt, csak hajrá-hajrá! 

???

Valaki megmondaná nekem, mi köze a fenti képnek ezekhez? Mert ilyeneket posztoltak a "szakértők"... 




Nagyon jól mondjátok! A világon semmi!!!! :) Ugyanis a fenti darabok egytől egyig nagyon szép, igényes kivitelezésű kézi perzsák, és nem a szocializmus legsötétebb időszakát idéző, retinát kiégető színekkel sororzatgyártott gépi izé.

Én rengeteget dolgozom perzsa szőnyegekkel, a kedvenc munkáimba mindig becsempészek egyet-egyet, hoztam párat mutiba.... 

Mi a különbség? Hogy ezek a szőnyegek nem ócska bóvlik... Nem az a kérdés, hogy jól néz-e ki a perzsaszőnyeg modern környezetben - igen, és ezt lehet evidenciának kezelni - hanem, hogy milyen az a perzsa... Mert ahogyan egy jól megválasztott szőnyeg egy közepes bútorzatot az egekig emelhet eleganciában és nagyvonalúságban, egy rossz választás csak arra lesz jó, hogy a magyar ingatlanpiac legsötétebb időszakát idézze...  Hogy előhívja emlékeinket gyerekkorunk szomszédjairól, és eszünkbe jusson a proletáriátusnak kiutalt, leválasztott lakás "úri" berendezése. 

Csatolt képek (amik nem a sajátok): itt és itt
SHARE:

8 megjegyzés

  1. Egy zárt facebookos felületről a háztulajdonos engedélye nélkül idecitálni a lakása belsőjét durva, és etikátlan....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, aki felrak egy fotót a facebookra az nyilvánossá válik, nem a haverjaival osztotta meg, hanem egy szakmai oldalon, és bár - szigorúan szubjektív - az én oldalam is szakmai. Ettől függetlenül természetesen a fotó tulajdonosának kérésére bármikor törlöm. Egy rossz szót nem szóltam a tulajdonosról, sőt... Szerintem név nékül trollkodni etikátlan. :)

      Törlés
  2. Kedves Petra! A kép egy nem mindenki számára hozzáférhető Facebook csoport. A Lakberendezők, Belsőépítészek - Interior design - Zárt csoportban volt feltéve, valószínűleg azért, mert nem a nagy nyilvánosságnak szánta az illető, de érdekelte a szakma véleménye! Azt gondolom, hogy egy több gyermeket nevelő anyuka, akinek az anyagi helyzete nem biztos, hogy megengedi, hogy százezreket költsön egy autentikus perzsára, nem indokolja, hogy egy olcsó, intenzív színvilágú szőnyeget leminősítsen bárki is, azért mert ő éppen a pasztell színeket kedveli. Ez a szőnyeg, nem kívánt egyik autentikus perzsával sem versenyezni. Egy más világot képvisel, abban a világban egy tisztességesen legyártott, megtervezett munka. Egy jó lakberendező feladata, pont az lenne, hogy elmondja hogyan lehet egy meglévő anyagból, ütős enteriőrt létrehozni... mert sokan kevés pénzből, a meglévő darabjaikat átmentve szeretnének kellemes otthont maguknak. Ezt figyelembe véve kellene tanácsot adni, és nem a szakmát lehurrogni, mások taposásával emelkedni. Egyébként a "hulladék" átmentését, átírását, képzőművészeti alkotássá avanzsálását már egy ideje alkalmazzák.


    Trollkodás? A blog felülete nem adott olyan opciót, ahol megjelenhetett volna a facbookos oldalam, de ez nem von le semmit egy tartalom igaz, vagy hamis voltából.

    Megjegyzem: B. Ildikó valószínűleg nem is sejti, hogy a lakásfotója nyilvános blogba kikerült, közszemlére, mint egy rossz negatív példa! Mint ahogy önnek sem esik jól a negatív kritika, szerintem Ildikónak sem! Nem véletlen, hogy a zárt oldalról is levette! Morális érzékében bízom, hogy elgondolkodik és helyesen dönt!

    Üdvözlettel: Nagy András

    VálaszTörlés
  3. Nos, ha már kritika, akkor hadd vegyem monitor alá az ön lakását, kedves Petra.
    ( Mert ez biza lakás és nem otthon- ez üvölt a képeken.)
    Hideg-rideg konyha, lustán csorog róla a nem használjuk stíl, öncélú nappali, összehordva mindaz, amit egy okj-s gyorstalpalón egykaptafára tanítottak. Belógó monstrum fejeli le a népeket ( világítótestnek indult anno, boldogult korában) , üveg tetejű asztal ( a gyakorlatból tudjuk: felér egy királygyilkossággal- nehezen tisztítható és hajlamos törni, megpattanni, ergo balesetveszélyes) , a hálóban a kötelező divathullám kötött ágytakaró formájában, a gardrób fantáziátlan, elvágólag merev ruhalerakatra sikeredett, a gyerekszoba is egy hót átlagos séma.
    S grátisz a leharcolt csimborasszó: dobjunk be kutyát, lovat, mert az annyira, de annyira cukker.
    Tehát, kedves asszonyom, ön alapost belezuhant abba az idegbecsípődésbe, ami a nem kiforrott lakberendezők sajátja. Jelesül a kreativitás hiányát foltozandó irányzat, a legyünk jó közhelyesek, csaklizzunk és ollózzunk szanaszét az interneten, majd veregessük meg a vállunk jobbról is pöcöt, meg balról is pöcöt.
    Továbbá,
    felháborítónak találom, ahogy meghurcolta azt az édesanyát, aki TANÁCSOT kérni jött. Előkapta a vasalt bakancsot és kipellengérezte. Amennyiben a tekintetes megrendelőit is ilyen ordenáré mód kezeli, akkor lőttek a biznisznek.
    Emígyen jutottunk el a perzsától a jellemig.
    Ha érti mire gondolok. Üdvözlettel, István

    VálaszTörlés
  4. Kedves András és István!
    Ez a poszt a hölgy védelmében született, hogy még véletlenül se kövesse el azt a hibát, hogy az Önökhöz hasonló rossz ízlésű laikus, vagy szakmájukban eltévedt "kolléga" rossz tanácsát meghallgassa. A képen ugyanis látható, hogy ezt a szőnyeget az illető oda próbálta a meglévőre, én pedig szerettem volna megkímélni a felesleges pénzkiadástól.
    A hölgy ugyanis szakértő tanácsot várt, amit tőlem őszintén és kendőzetlenül megkapott.
    Sajnálom, ha a véleményem Önöket sérti, de hogy őszinte legyek, a legkevésbé se érdekel... Üdvözlettel, NP.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Andras es Istvan!
    A Terkultura olvasoinak 90%-a valoszinuleg nem tagja annak a zart facebook csoportnak, en sem hallottam meg rola. Petra cikke egyaltalan nem azonositotta a holgyet, semmit nem tudtunk rola csak azt hogy velemenyt kert valaki errol a szonyegrol azon az oldalon amit meg is kapott.
    Erre onok idejonnek es azonositjak, hogy B. Ildiko tobb gyermekes anyuka es azon vannak kiakadva, hogy miert lett egy zart csoportban megosztott kep itt is megosztva. :))) Gratulalok!

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Bar mar regi a cikk. De. Szerintem baromi jol nez ki a legfelso kep. Bar egyetlen olyan iranyzatot sem kepvisel amibe beillene:) de egy ket regi tejuveg gömb asztali lapmatesttel, uszadekfabol keszult asztallal vagy mennyezeti lampaval, piros barsony parnaval kombinalva, olajszinu dolgokkal, fem +fustuveg dekorral kiegeszitve baromi jol nezne ki.Es igazabol senkit sem fog erdekelni mennyire igazi.
    A szerzo munkai is nagyon szepek, latszik rajta a jo elgondolas, a minosegi munka.
    Amit amugy leirtak: nem az azonosithatosag miatt, hanem a kep jogvedettsege miatt... Ha Googlebol mentesz ki kepet ott nem kell minden esetben a jogvedettseg miatt aggodni. Ha fel van tuntetve, ha ala van irva, hogy a kep jogvedett, vagy xy tulajdona, vagy rajta van valami vizjel stb. akkor minden esetben meg kell nevezni a keszitot.
    A Facebookrol mentett felhasznaloi kepek mind egyedi szellemi termeknek minosulnek ha kreativitast tukroznek, keszitoje kozszemlere tette mint alkotasat. Akar olyan is amirol velemenyt ker.
    A kep es grafikai munka szellemi termek melyet az alkotas pillanatatol megillet a szerzoi jog!Megosztott kepeket pedig Facebookrol nem vihetsz ki, csak ha hozzajatult az alkoto. A cikk iroja ezt nem tudta. Csak ez nem mentesit. A baj csak az, hogy nem hogy utana jarna, hanem felhaborodottan vedi magat es fujja a hulyeseget.
    Egyebkent a szep munkaja mindegy honnan (okjs kepzes vagy eveken at tarto oktatas) szarmazik ha szepen dolgozik valaki felkerem igy is ugyis. Szoval a tobbieknek is bukta.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.