2018. március 7., szerda

Vigyázz, kész, Vászoly! :)

Eljött az idő, hogy nem bírom tovább! 

Emlékeztek a PAJTA-projektre (ITT)? Amikor megvettük a telket (jesszusom, már 6 éve!!!), és nagy terveket szövögettünk a pajta felújításáról, a vizimalom helyreállításáról, a molnár-lak vendégházzá alakításáról, akkor csupán azt nem vettük figyelembe, hogy az életünk is ilyen-olyan újonnan jött tervek mentén fog változni. Elsősorban a lovaglásom tett be, hahahaha... 
Szóval, már éppen kitaláltuk, hogy milyen szuper, eladjuk a házasságomba hozott ingatlanomat, és abból hiper-klassz pajtát építünk, akkor kitaláltam, hogy nekem azonnal Pest környékére kell költöznöm, hogy lovat tarthassak. Így a Vászolyra szánt pénz elment másra. Na, nem mondom, hogy bánom, de valamit muszáj volt kitalálnunk, mert úgy tűnik a lottó ötöst hiába vártuk... 

A csodás szárazrakású kőkerítést megépítettük, és nem bántam, hogy tömör lett, miután elterjedt a faluban, hogy én senkinek se köszönök... Valószínűleg, egyszer lábköröm lakkozás közben nem vettem észre valakit, ezért a rossz pont... Vettünk még plusz követ, amit most ott tárolunk a kert végében, hogy ha a teraszt is megcsináljuk, akkor legyen ugyanabból a fajtából, amiből a rákapcsolódó kerítés épült. Ez is ott porosodik már mióta... 

Tavalyelőtt telt be végleg a pohár, amikor köszönhetően a 100 éves csöveknek egyszer csak - és most bocsi, de tényleg - feltört a szar a túlfolyóból... Valamit szerelgettek utána, de mondtam a családnak, hogy nekem már egyszerűen nincs gusztusom abba a 100 éves retekbe lemenni, tavaly egy percet nem is voltam. Mondjuk veszettül toltam itthon két építkezést, a kevés időre meg ott volt a családi Szöszi. 

Idén viszont az a tervem, hogy leköltözöm a lovakkal a Balaton-felvidékre. Keresek nekik egy olyan lovardát, ahol nagy legelőn tudnak szaladgálni, bebarangolom Karával az úttalan utakat, pihenek, amit kell onnan dolgozom, és megadom a gyerekeknek, ami nekem nagyon bevált: a végtelen szabadságot a nyárra. Csak a házat kell rendbe tenni hozzá... 

Eddig azért nem nyúltunk semmihez mert minek, hiszen majd úgyis jön a nagy volumenű átalakítás, és akkor ez kidobott pénzzé válik. De megmondom őszintén, nem nagyon érzem a nagy volumen érkezését.... :))) Eldöntöttük hát, hogy belevágunk a szükséges "minimumba". 

Természetesen ezzel is úgy jártunk, mint mindennel, amit a minimumra akartunk szorítani: na, de akkor már ez is legyen meg, na, de akkor meg már az is... 

Kicsit sötétek a képek, nem nyitottam ablakot a fotózáshoz...  A nappali maradni fog nappali funkcióban, de a kanapé helyére egy étkező fog érkezni. Nekünk marad a franciaágyunk, amolyan stúdiólakás berendezése lesz. Természetesen minden "gusztusosodik" és megújul. Kivéve a parkettát. A csaphornyos tölgy meglehetősen jól bírja a strapát, nem cseréljük le, csak a vizesedés miatt szétrohadt szegélyeket kemény műanyagra. Hat éve festettük a falat, és látszik, hogy a vizesedés nem extrém probléma, így most nem vágunk bele a költséges szigetelési procedúrába. Most a minimum jön... 
Az előszoba nagy átalakításon esik majd át... Az alábbi képen a bejáratot látjátok, az ettől balra eső kamra falát kiverjük, és az ott található helyiség egybenyitásával egy kis teakonyhát építünk be. 
Ez a fal elvileg már nincs is ott:

 Itt lesz majd még egy ablak:
 Meg egy cuki polcos mélyedés, amely valószínűleg a malomba vezető befalazott ajtó.
A régi konyhából is lakószoba lesz, ide kerül a gyerekek emeletes ágya, és a kinyitható kanapé is, ha unokatesók/haverok érkeznek. Ezt a "bohóc" konyhát is egy-két évre készítettem, de már hat éve vagyok kénytelen nézegetni... :) Végre elmegy a susnyásba! 
És a legjobban az új fürdőszobát várom már. Itt anno lefestettem a csempét, amivel nem is volt addig baj, amíg - tavalyelőtt - valaki a kertben ki nem nyitotta a fő vízcsapot, amivel a víztelenítés miatt nyitva lévő csapokból talán egy hónapig ömlött a víz. A rengeteg penész mellett tenyérnyi foltokban pergett le a fehér festék. Az amúgy is undi fürdőszobánk - a feltörő szarral együtt - számomra elviselhetetlen közeget jelentett... :)
A felújítás igazán kis költségvetésű lesz. A padló a nappali megmaradó tölgy parkettáján kívül mindenhol 80x80-as világos beton jellegű burkolatot kap, az Obiban is rendelhető Tubadzin Torano White Mat-ot:
A falakat egyszerű, fehérre festjük. Sima fehér fa külső nyílászárókat is rendelünk újakat, mindegyik nagyon rossz már... A belső nyílászárók maradnak, kivéve az utólag beépített fürdőszoba ajtót, amelyet cserélünk, illetve nyitunk egy újat is a nappaliból, ezek egyforma olcsó obis ajtók lesznek.
A fürdőszoba nagyon minimál lesz. A hurka alakú helyiség végébe kerül a zuhanyzó, csak egy kis padkát kap, meg zuhanyfüggönyt, és csak mögötte burkolunk U alakban egyszerű fehér csempével két méterig. Két kis épített parapetfal fogja tartani a fa pultot, amely alatt egyik oldalon a mosógép lesz található, a másik oldalra pedig a süllyesztett mosdó kerül. A WC kerámia tartályos darab lesz, megbízható minőséget választok, de nem drágát: a Duravit D Code-ot.
A konyha egyszerű fehér Ikeás lesz, fa pulttal, és ha minden igaz, van lenn pár doboz korábbi projektből megmaradt 30x30-as carrara márványom, ezt szánom egy sorban a pult fölé. 
Egy-egy új "turizott" lámpa, szőnyeg, bútor érkezik. Azt szeretném, hogy egyszerű legyen és tiszta, és legyen valami kis bája, de azért ne legyen túlgondolva, se túldizájnolva. 
Kívülről újrarakjuk a kő teraszt, és lesz egy szaletli. Hát szerintem nem ez lesz a világ legszebb szerkezete, kicsit sajnálom odarakni, de muszáj, hogy legyen egy árnyékos helyem, ahova ki tudok ülni egy laptoppal kávézni, dolgozni... Éljen a pihenés... :)
Talán még az is belefér a ktgvetésbe, hogy fehérre fessük a ház sárga részeit. Jó volna. 
Aztán majd, úgy 10 év múlva, vagy a fene se tudja mikor, amikor ránk szakad a lottó ötös, nekilátunk úgy Isten igazából. De addig se kelljen már bokáig gázolnom a sz.rban, nem? :)
SHARE:

11 megjegyzés

  1. Ez mind csodás lesz, de azért nem kellene így lenézni a vidékieket. Az ne költözzön vidékre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem költözöm oda, de nem ezért. Nem nézem le a vidékieket.

      Törlés
  2. Nagyon jó a szöveg! A szó sz@ros értelmében! 😂😂 Biztos szép lesz, biztos jó lesz a házikó! A vasárnapi “járat” (fekete-sereg) amúgy pletyka-járat én is nemrég értesültem! 😂😂😂 Bazi nagyot kell köszönni mert “mögszónak”! 😂😂 Majd most a véleményemért biztos megköveznek engem is! -névtelenül ugyebár!

    VálaszTörlés
  3. Én csak nem voltam ismerős ilyen igazi falusi környezetben. Esküszöm, mindenkinek köszöntem, de tényleg nem néztem kifele 0-24-ben a kerítésen, erre hallom, hogy mi terjed rólam... Aztán még hallottunk cifrábbakat is. Nem nagyon vagyok hozzászokva az ilyen jellegű pletykáláshoz, eddig azt hittem ezek valami túlzó viccek, erre kiderült, hogy kőkemény valóság.

    VálaszTörlés
  4. Már alig vártam, hogy újból előkerüljön ez a projekt.:-)

    VálaszTörlés
  5. A magyar falu az ilyen, nincs ebben semmi lenézés, szerintem is ez a kőkemény valóság. És amúgy is gyüttment maradsz.

    VálaszTörlés
  6. Petra! Ha esetleg ismersz a környéken jó generál kivitelezőt, vagy szakembereket, akkor kérhetnék kontaktot?
    Majdnem a szomszédban hasonló fába vágnánk mi is a fejszénket.
    Köszönöm: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Dobj egy emailt: petra@terkultura.com, adom, amit tudok.

      Törlés
  7. Szia Petra! A Tubadzin lapokkal van tapasztalatod? Mert vannak szép lapjai, ráadásul árban szuper, csak nem ismerem a minőséget és nem is találtam nagyon infót...pedig betervezném, ha jó...Köszi! Réka

    VálaszTörlés
  8. Szia Réka! Egyszer raktam egy balatoni nyaralóba, nagyon klassz lett. Nincs rá panasz, a burkoló se mondta, hogy gáz lenne, szóval szerintem rendben lehet. Ennél többet sajnos én se tudok, de én nem paráznék. :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.