2019. január 31., csütörtök

Lámpa kórkép: a mű nem menő!


Hogy mit értek az alatt, hogy a "mű nem menő"? Azt, aminek az ellentéte a jó enteriőr sajátja. Az egyedi a menő, az eredeti a menő. Az eredeti alatt nem azt értem, hogy egy termék márkás változata, hanem inkább azt, hogy tisztelem az eredőjét - legyen az egyedi és megismételhetetlen, vagy egy tervező által megálmodott darab pontos mása. 

Hoztam két jó példát, ízléses megoldásokra. A fenti képen az asztal lába mondjuk csőből készült, ami mára elég elcsépelt megoldásnak számít, de a helyiség többi része annyira pöpec a maga nemes egyszerűségében, hogy elviszi a balhét. Szinte bele is fér ennyi csicsa...  Mi a titok nyitja? Az alap rusztikus ("lerohadt" tégla fal, de lehetne beton, vagy csak "koszos", adott esetben a padló is lehet rusztikus - ezeknél a példáknál pont nem annyira)... A körítés, az "ingóságok" viszont nagyon mai darabok. Ettől lesz a két tér izgalmas, egyszerre letisztult, mégis lekoszlott, és ipari. A lenti képen a kifinomult üvegbúrák és a klassz kép tovább árnyalják a stílust. 

Mi nincs ezekben az enteriőrökben?

Nincs aliexpressről vásárolt kamu-vintage lámpa.... Nincs ilyen:
És ilyen sincs: 
De ilyet se láttok: 

Az, aki az indusztriális stílust szereti, nem foghatja kesztyűben a f.szt... Bocsánat... Ez alatt éppen és pontosan azt értem, hogy aki idusztriális akar lenni, annak mernie kell igazi lekoszlott darabokat, megoldásokat választani, mert minden más kamu lesz. Az "olyan, mintha" az nem pusztán kevés, vagy kicsit elrontott választás, hanem ócska... És a stílusnak sajátja az egyedi darabok felkutatása, akinek ehhez nincsen türelme, és egy gombnyomásra akarja megoldani az interneten, annak szintén nem ajánlatos belevágni... 

A fenti lámpák helyett ilyeneket kell választani: 


Vagy... 

(ArtKraft)

De az sokszor még jobb döntés lámpa szinten, hogy nem viszel több indusztriális darabot a térbe. Az is nagyon kellemetlen tud lenni a szemnek, ha "túltolják" a stílust.  Sőt... Sokszor kifejezetten jobban is áll az intusztriál-vintage térnek is a besimuló, modern lámpatest. Hiszen nem kell annyi fókszpont... 

Nézzétek ezeket a pozitív példákat! 

Mennyi báj van ebben az egyszerű kis fehér lámpában. A hátteret viszont antik falikarok teszik izgalmassá. 

Ez az enteriőr is maga a csoda... A gyönyörűen lekoszlott téglafal a modern beípített cuccokkal és ezekkel a különleges thonet székekkel. Nincs lámpa, mármint monumentális, látványelemként funkcionáló és nem is kell. A téglafal és a szép bútorok magukért beszélnek.

A fenti "kínai" lámpák helyett gyakran inkább modernet választok. 

Vagy egy olyan híres designer darabot, mint pl. az AJ lámpa:

Vagy, ha olcsón akarom megúszni, akkor sokszor viszek be kültéri lámpát. Mint például a Chile a Rábaluxtól:


De ha nagyon nem akarok bezavarni az enteriőrbe, akkor fehér falilámpát keresek: 

Lehet formailag izgalmas darab... Ilyen a Caravaggio falilámpája:
De igazán nagy kedvenceim a gipszből készlült lámpatestek, amelyeket rögzítés után a széleknél kiszilózunk, majd átfestünk diszperziós falfestékkel, így észrevétlen, elegáns egységet alkotnak a fallal. A Searchlight Gypsum családja például ilyen:


Amikor új kollégák jöttek hozzánk dolgozni, eleinte két feladat fogott ki rajtuk: a lámpa és a szőnyeg választás. Nagyon nehéz dolog ez, évtizedes tapasztalat kell a biztos választáshoz. De azt mindig szem előtt kell tartani, hogy az olcsó választást hirdető, dömping árukat érdemes elkerülni. Ahogy én mondom: a "kínai-vintidzs" ciki... 

Tegnap a miskolci Világbékében jártam. Mint az Anyukám mondta encsi "anyaintézmény" nagy rajongója már régóta ide vágyódtam. Az enteriőrben az indusztriál a vintage és a retro egy olyan egyveleget alkot, amely éppen hozza az ízléses egyediséget. Bár a létező összes klisét felsorakoztatták, amely a magyar vendéglátóipart napjainkban jellemzi, mindezt olyan őszinte elemekkel  és túlgondolás nélküli lazasággal tették, hogy szerencsésen megúszták a banalitást... :) Őszinte elismerésem a tervezőknek! 

Egyedi, modern lámpákkal világítják az asztalokat:
A zöld növény a hangsúlyos elem... 
A különleges lámpák azért beleférnek, csak nem mindegy, milyen... 

Természetesen mindenkinek az tetszik, ami neki jól esik, és azt rak az otthonába, amit csak akar. Én csupán abban próbálok meg segíteni, hogy ráirányítom a figyelmeteket a TARTÓS, HOSSZAN ÉLVEZHETŐ dizájnnal tervezett lakásokra. Hogy ezekben a kérdésekben érdemes rám hallgatni, azt más se bizonyítja jobban, mint, hogy 6 évvel a tervezés után simán befotózzák a lakásaimat magazinok. De a tizenhárom éve készült bel-budai lakásomat (néhány párna lecserlése után...) szintén bámelyik fórumon felvállalom a legutóbb tervezett enteriőrjeimmel egy lapon.

Képek: itt és sajátok

SHARE:

2 megjegyzés

  1. Kedves Petra! Annyira örülök, hogy elkezdtél újra posztolni a blogodon.Már az össze régi bejegyzést ezerszer végigolvastam, és közben reménykedtem, hogy újból megjön az ihleted:)
    És lám, nem tudod megtagadni magad, a véredben van a lakberendezés:)

    VálaszTörlés
  2. Én mindig azt mondtam a lámpa "öltözteti" a szobát. Mostanában nagyon divat lett a vintage stílus. Én is büszkélkedek néhány vintage lámpával, viszont most a modern stílusú lett a kedvencem. Mit gondoltok róla? http://www.riodesign.hu/lampak-vilagitastechnika/rocio-785688

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.