2019. január 29., kedd

Számvetés - mi kell még a nyaralóba?

Mondhatnánk, hogy a tavaly nyár milyen örömteli volt, hiszen felújítottuk a kis nyaralónkat. Nem azt amelyről korábban álmodoztam (a pajta projekt előzményei ITT megtekinthetők), hanem a telken található korábbi vizimalom szomszédjában épült molnár lakot, amely a munkálatok előtt a klasszikus szoba-konyha, és a szobából csíkban leválasztott fürdőszoba beosztással bükszkélkedhetett (lásd alaprajz alább). 
Az öröm az utolsó munkás levonulásakor valóban frenetikus volt, az oda vezető utat viszont mindenféle rettenet kövezte ki... Találkoztam ugyan csodás szakemberekkel (ilyen volt a burkoló és az építkezést vezénylő kőműves), de szakmai életem legrémesebb fejleményei is ide köthetőek. Konkrétan nem találkoztam még inkompetensebb festő-mázolóval, és biztos vagyok benne, hogy ha ezt előre tudom, akkor inkább magam esek neki a dolognak. Hamarabb kész lettünk volna... Na mindegy... Azt hiszem, lelkiekben most hevertem ki a sokkot, és tudok úgy gondolni a házra, hogy már várom a még hátralévő munkálatokat. 

Hoztam egy ilyen volt/ilyen lett alaprajzot... 
Néhány szerkezeti változást is hozott a felújítás... Nyitottunk egy ajtót a nagyszobából a fürdőszobába, így a régi konyha háborítatlan gyerekszobává válhatott. Aztán lebontottuk az spájz falat, így kis teakonyhát alakítottam ki az előszobában. Valamint visszabontottuk a korábban bentről befalazott nappali ablakot, hogy több fény jöhessen be, ugyanis a korábban konyhakertként funkcionáló részt a ház előtt fedett terasszá alakítottuk. Végigmegyek az egyes helyiségeken ilyen volt/ilyen lett képekkel, hadd szórakozzatok Ti is jól. :) Induljunk bentről...

1. Fürdőszoba
Azt hiszem, az egész háznak ez volt a mélypontja. Nem csak azért, mert minden gusztustalanul leszakadt volt, hanem mert a csőrendszer se bírta a terhelést, és időnként feltört a .... Tavalyelőtt ez juttatott az elhatározásra, hogy addig nem megyek le, amíg minimálisan fel nem újítjuk a házat, mert nekem nem kikapcsolódás fekália szagban létezni. Akkor inkább itthon maradok, Fóton se rossz a medence partján. 

A hosszúkás helyiség végébe terveztem a beépített zuhanyzót. Emellett egy mosdópult kapott helyt, ami alá bekerült a keskenyített mosógép. Az egészet függönnyel takartam a spórolás jegyében. Szerintem romantikus lett...  A falikarokat a Vateráról pecáztam, talán 3000 Ft volt darabja, a régi ablakból kialakított tükröt a tihanyi piacról. A pultot asztalossal készíttettem. A mosdó Laufen pro S, a csaptelepek a Grohe gazdaságos, de nagyon ízléses Start Edge családjából származnak (Obiban kapható). A pult függönyt az Ikea Vidga mennyezeti sínnel raktam fel, nincs most karnis, amit jobban szeretnék ennél!  A zuhanyzóba egyszerű fehér Zalakerámia Karnevál csempét rakattam fel. 

2. Gyerekszoba (régi konyha)
Bár a fürdőszobát találtam a legrémesebb helyiségnek, ez se lopta be magát a szívembe... Hangulattalan, hideg, gusztustalan helyiség volt ez is. Kicsit próbáltam dobni rajta (régi konyhaszekrény felújítása ITT), de ezzel csak annyit sikerült elérnem, hogy nem egy, hanem mondjuk tizenöt perc múlva fordultam ki... :)

Levertük a csempéket (amúgy mindenhol), újrabukroltunk (mindenhol, kivéve a nappali parkettáját), és kicseréltük a külső nyílászárót, valamit az egyik minősíthetetlen ajtót.  Nyilván villanyszerelés is kellett, meg festés, és újrabútorozás az új, gyerekszoba funkció szerint. Ha vendégeink vannak, akkor itt, a kinyitható kanapéval együtt négyen elférnek, mi meg szivacson beköltöztetjük a gyerekeket hozzánk. De a nagyszülők jól elalszanak a gyerekekkel is...  A kanapé fölé egy paraszt polc került, ezt szintén a tihanyi piacon vettem, az aranyos gyümölcs nyomatokat pedig a Pytheas Könyvmanufaktúrától rendeltem. Magam vágtam bele őket az Ecseri piacon beszerzett régi képkeretekbe. A másik, ágyas oldalról még nincs fotóm, pedig már szépen fehérre "mostam" az ikeás natúr fa emeletes ágyat, csak még szeretném a falat mögötte egy-egy foltban mosható festékkel átkenni. Ez pl. a következő szezon feladata lesz... 

3. Előszoba / konyha
Bár a fürdőszobát neveztem ki mélypontnak, minden egyes "ilyen volt" kép esetén felkiáltok, hogy "tényleg, bakker, ez is mekkora csumpi volt!" :) A spájz ablaka be volt törve, ezt soha nem csináltattuk meg... Ide dobtunk be minden csetreszt, egy merő kosz volt és káosz. Az egész előszobát körbelambériázták az elődeink, amit én lefestettem fehérre, amikor átvettük az objektumot. 

A fenti falat kibontottuk, ide került be a konyha. Ez talán az egyik kedvencem a mostani házból. Igaz, amennyi mélypontot felfedezek a régi képek láttán, annyi kedvenc részletet találok az újakban. Tiszta mázli. 
A bútor az Ikeából érkezett, a pultot egyedileg szabattam rá asztalossal. Az igazi márvány burkolat egy olcsó, 30x30-as lap, valamelyik régi projektből maradt néhány doboz, azt használtam fel.  A kis festményt szintén a tihanyi piacon találtam, csak úgy, mint a fillérekért beszerzett, összemosott perzsaszőnyeget. Mondjuk ezt azóta a kutyák kicsit megzúzták, úgyhogy azt hiszem cserélni kell... :(
Az előszoba-konyha másik oldalán található egy tároló (alul ebben van a porszívó, felmosó, seprű, felül pedig polcokon a többi tárolni való dolog...), mellette pedig a hűtő. Mint láthatjátok ezt is spórolósan oldottuk meg: mind a mosogatógép, mind a különálló hűtő már rendelkezésünkre állt, nem cseréltem le őket. Van, aki megjegyezte, hogy bántja a szemét, de nekem nagyon bejön ez az esetlenség. Kényszermegoldások ezek, amelyeket őszintén megszerettem.  Pláne a hűtő feletti polcokat, amiket én találtam ki és szereltem össze a kertben kallódó faanyag felhasználásával.

4. Nappali / háló / étkező
Hűűű... :))) Na jó. Ennyire talán nem volt deprimáló, itt le van húzva a roló, meg már éppen kipakolunk az építkezéshez. Passz. De most ez is nagyon kiakaszt... Mindenesetre itt is eszközöltünk némi változást... 
Például a napraforgós kép mögött egy ablak van, azt most kibontottuk. És aztán kicseréltük újra. A parkettát megtartottuk, csak csiszoltunk-lakkoztunk és - mint mindenhova - új lábazatot raktunk. Amúgy nem költöttünk sokat: az ágy maradt, a szekrény maradt, csak fehér lett, bekerült a meglévő étkezőasztal (speciel ennek a helyére már megvettem egy méretben éppen passzoló esztergált lábú darabot az ArtKraftban, csak még el kell hoznom...), a székek a budapesti lakásunk felszámolásakor szabadultak fel, más darabok meg piacról érkeztek.... Külön kiemelném a szivecskés paraszt széket, amit Merci és Ancsa Dekor vett meg nekem és küldött el postán. Nagyon meghatott a kedvességük, és mindig megmelengeti a szívem a gondolat, ha ránézek a székre. Éljenek a blogger csajok és köszönöm! 

Íme a lefestett ronda szekrény, még a helye se változott. Azért így pöpecebb, nem? :)

A régi láda az ágy tövébe került, korábban a fal mellett volt, de ott most ajtó nyílt a fürdőszobára. Jobb is itt, hiszen ágyneműt tartunk benne. A csillár régi darab, a Falk Miksából ment velünk a Jávor utcai fürdőszobába, és most itt kötött ki... A szőnyeget az Ikea hozta, amikor az Ikea Family magazinnak fotózták a régi lakásunkat. A szép, színes takarót egy marokkói utazásunkról hoztuk, a vidám párnát pedig Thaiföldről. A béna festmény a falon kábé 5000 Ft volt, a veszprémi piacon vettem, de egy vizimalmot ábrázol, szóval ott nem hagytam volna. Bár ennyi pénzért egy keresztre feszítést is lehet, hogy elhozok... :) Itt még sok teendőm van. Egyrészt még néhány képet feltennék a falra, másrészt körbe szeretném lambériáztatni az ágyat, hogy ne a falnak dőljünk.
Itt már lefestettem az éjjeliszekrényt: 
És az ággyal szembe került az étkező.  Az asztal jön majd az ArtKrafttól, de ezen kívül szerintem készen vagyunk. Imádom, így, ahogy van. A zöld szín megtalálása kicsit kalandos volt, aki követte az eseményeket a facebookon, az emlékszik, hogy először egy elég ocsmány sár színt sikerült felkennem. Másodjára már tudatosabb voltam, és az eredmény nem maradt el. A nyertes árnyalat: S2010-G50Y.
A szépséges thonet fogas a családi nyaralónkból (Szöszi: ilyen volt ITT, ilyen lett ITT) költözött át, a többi dekor a tihanyi piacról érkezett. Kicsit ciki talán, da azért megengedtem magamnak az ikeás műeukaliptuszt. :)

5. Terasz
A házat úgy vettük, hogy sajnos már nagyon piros cserepes volt... Ez végülis előny, mert hát megcsinálták a tetőt, de abból a szempontból hátrány, hogy most egyszerűen nem vesz minket rá a lélek, hogy lecseréljük egy nekünk tetszőbb típusú cserépre. Ettől függetlenül azért alakítottunk a külsőn: lefestettettem a sárgát fehérre, újra rakattuk szépen a terasz falat, és ahol régen konyhakert volt, ott most lekövezett, szaletlit kapott terasz szolgálja a mindennapjainkat. Ez igazából a nappalink, itt töltjük az időnk 90%-át. A teraszra kényelmes raklap kanapé került, ide költözött ki a régi paraszt tálalónk, és itt találta meg véglelges helyét ("végleges" - hahaha, majd, ha föld alatt leszek....) a kovácsoltvas kerti bútorunk.
Az asztalon mindig van egy kis friss fűszer növény.
 Innen rálátni a kertre, ami szintén nagyon hangulatos...

Van ugyanis egy patakunk, amely a malom melletti vízesésnél jön be a kertbe.
Majd szépen átfolydogál a területen... Amikor megvettük a nyaralót az első dolgunk volt autentikus kőkerítést építtetni, hogy rendezni tudjunk körülette a természetet (ültettünk jó pár fát és bokrot a tövébe) és hogy intimitást nyerjünk, mert amúgy a falu közepén vagyunk.
 Egyedül a ház előtti részen bújik alá a patak... Itt található a pajta, a régi ólak, és a pince egy kis előépülettel. Ebből egyszer nyárikonyha lesz!

Amúgy esténként is szeretek kinn lógni. Bekuckózom a raklap-kanapémba, kiviszek egy kis lámpát ,és ott olvasok....

Nyáron készítek majd jó képeket a házról kívülről is. Azért várom már, hogy folytassam a munkát. úgy tűnik, ehhez ennyi idő kellett most. Túl sokat építkeztünk mostanában... :)

Remélem Nektek is tetszik.
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Ez egyszerüen csodálatos!(Végre, végre írtál megint! :-) )

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus! Nagy érdeklődéssel olvastam.
    Pont a napokban jutott eszembe, hogy erről a projektről nem született bejegyzés.
    Háát, így teljesüljön minden vágyam!

    VálaszTörlés
  3. Annyira szép!! Szeretem nézni az átalakulását. Örülök, hogy ilyen jó kezekbe került ez az épület. Anno én is álmodoztam róla mikor még eladó volt!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Petra!nagyon otthonos lett a nyaralótok,gratulálok hozzá!eszméletlen jó,hogy van egy saját patakotok!megkérdezhetem,hogy a nappali parkettájával csináltatok valamit vagy ilyen szép állapotban volt?üdv,Csilla

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.