2019. június 1., szombat

Fa hatású hidegburkolat? Igen!


Na jó, nem mindig... Szándékosan választottam "szenzáció hajhász" címet mai bejegyzésemnek, amelyben az Otthonkommandó mai posztjára (ITT) reagálok. A blog írója, Ditta, személyes ellenérzéseit varázsolta izgalmas írománnyá, és itt szeretném leszögezni, hogy semmilyen ellentét nem feszül kettőnk között, teljesen megértem az álláspontját és tetszik az összefoglalója, de szeretnék egy alternatív szakértői véleményt is megmutatni. Külön köszönöm Dittának, hogy kedvet adott a poszt megírásához, újabban ugyanis kerül az ihlet... :)

1. Szép, vagy ronda a fahatású hidegburkolat?

Ez attól függ... Vannak nagyon gagyi termékek (mint minden típusú burkolatban...), de az eredetire megszólalásig hasonlító csodálatos kiképzésű dizájnok is. Néhány kedvencem a Florim gyár Rex és Casa dolce casa termékei között található meg, de a Mirage gyárnak is gyönyörű termékei vannak.

Vision by Rex (link):


Casa dolce casa (link):

Mirage (link):

Egyéb márkáknak is vannak gyönyörű fa hatású járólapjai, érdemes bemenni egy-egy jobb csempe szalonba, ahol segítenek, és megmutatják a különleges struktúrájú anyagokat (pl. Rokfort Home, vagy PointZero)

2. Ciki-e a fa hatású járólap? Giccs?

Igen is, nem is... Változnak az idők... Mitől giccsesebb, vagy cikibb egy beton hatású gres, mint egy fahatású? Egyik sem önmaga, mindkettő imitáció... Vagy mitől kevésbé ciki egy fa hatású laminált, mint egy fa hatású hidegburkolat? Véleményem szerint semmitől... A fa hatású laminált esetén egy papírra nyomtatnak fa mintát, ez kerül a hordozóra és laminálják le olyan anyaggal, amely kopásálló. Egy papírra nyomtatott fotó. Ditta szerint pusztán azért jobb a laminált padló, mert az legalább meleg burkolat. Lehet ilyenekkel is "nyugtatni a lelkiismeretet". De az én véleményem az, hogy ha már ilyen-olyan okok miatt feladjuk a koncepciót, hogy eredeti burkolatot válasszunk (igazi beton, igazi fa, igazi márvány, vagy kő), akkor tulajdonképpen meghoztunk egy olyan kompromisszumot (nyilván anyagi és használati okokból), amely után már felesleges újabb kritériumok mentén megengedőbbé válni egyik, vagy másik irányba.

3. Mikor lehet indokolt hidegburkolatot tenni lakószobába?
  • Nyaralóban például, ahol a páratartalom változó, ritka a fűtés, esetleg nem tökéletes a szigetelés. A hidegrukolat nem rohad, nem dagad (maximum kicsit tágul hő hatásra). 
  • Kertes házban, ahol sűrű cipős jövés-menés jellemző a nappali és a kert között, és a családot esetleg zavarja a homoktól megkarocolódó fa burkolat (engem mondjuk soha nem zavart, én szeretem, ha egy burkolat "él" és akár kopik, de tudom, hogy sok megrendelőm ettől pedánsabb).
  • Terasz-nappali találkozásánál, amikor ugyanazt a burkolatot futtatjuk ki. Nagyon látványos tud lenni... 
  • Amikor a hálószoba és a fürdőszoba között nincs fizikai elválasztás. A fa burkolat (leszámítva egyes egzótákat) elég kényes a vízre, voltam már olyan butik hotelben, ahol a zuhanyzóból parkettára lehetett kilépni, és volt alkalmam megtapasztalni, mi lett azzal a parkettával. Úgy nagy általánosságban elmondhatom, nem javasolok fa burkolatot fürdőszobába. 
  • Konyha-nappali együttesénél, ha a háziasszony nagyon félős... :) Tapasztalatom szerint nehéz meggyőzni az embereket, hogy a konyhába nyugodtan lehet fa burkolatot tenni, mert megfelelő felületkezeléssel elbírja azt az igénybevételt, amit egy átlagos háztartás vezetése jelent. A mosogató környéke szoktott "veszélyesebb zóna" lenni, ide általában szőnyeget rakunk. Ha nem lehet meggyőzni a háziasszonyt, hogy ne féljen ettől a megoldástól, valós alternatíva a fa hatású hidegburkolat. Természetesen nem csak a konyha részre, hanem az egész helyiségbe. Nincs rémesebb megoldás, amikor valódi fa burkolat találkozik fa hatású járólappal... ÁÁÁÁ... :)
Bizonyosan van még sok eset, amikor a hideg burkolat lesz az ideális választás, most hiretelen ennyi jut eszembe... Burkolat típust nem aszerint kell választani, hogy mi tetszik, hanem, hogy mi célszerű az adott helyzetben. Utána persze lehet finomítani az elképzelést a design mentén, és éppen emiatt tartom nagyszerűnek a fa hatású alternatívát hidegburkolatra. Ha valaki kényszerűségből gres lapot választ, még mindig van lehetősége a meleg fa hatást elérni. Az egyre fejlődő gyártási technológiáknak köszönhetően az eredetire megszólalásig hasonlító dizájnokat dolgoztak már ki, volt olyan hidegburkolat, amelynél még tapintásról se lehetett megmondani, hogy az igazából kőporcelán és nem fa. Esküszöm. Egy olaszországi szakmai úton tapasztalatam, ahol a Florim termékeit mutatták be nekünk.


4. Hidegburkolat nappaliba. Kellemes, vagy hideg?

Se ellene, se mellette nem vagyok a hidegburkolatnak. Minden eset egyedi, mindig észérvek mentén (persze érzelmi töltettel megfűszerezve) hozzuk meg a döntést, mit választunk. A padlófűtés az egyik legklasszabb találmány a fal fűtés-hűtés után. A padló éppen akkor melegíti kellemesen a lábat, amikor arra szükség van (télen), és jólesően hűvös nyáron.  Nem értek egyet az elképzeléssel, hogy gyermekes családokba nem jó választás. Strapabíró és folyamatosan temperálható. Télen kellemesebb ücsörögni rajta, mint egy padlófűtés nélküli fa burkolaton. Lehet rá szőnyeget tenni. A szőnyeg is átereszti a hőt. Nem tudom, készültek-e erre számítások, én most sok éves tapasztalatról beszélek, rengeteg megrendelő és saját tapasztalat alapján. A felszálló port szokták még emlegetni, mint asztmára érzékenyítő tényező. Erről sajnos nem tudok semmit. Asztáms gyereknél, lehet, hogy nem a padlófűtés a jó megoldás, vagy érdemes sűrűn porszívózni.

5. Saját tapasztalatok a témában. 

Már a lakberendező iskolában jól belénk verték, hogy szakember azzal nem példálózik a megrendelőnek, hogy adott megoldás azért jó, mert nála otthon ez úgy van... Ez egy példa a millióból, nem statisztikai tény. Ennek ellenére hoztam néhány saját tapasztalatot a témában, egyrészt, mert nem megrendelőt akarok meggyőzni valamiről, másrészt, mert az elmúlt évek néhány költözése több burkolat-megoldást teszteltetett a családdal.

Amikor megépült Danival közös első lakásunk, rétegelt svéd padlót választottunk, amelyet ragasztva burkoltak. Itt fal fűtés-hűtés temperált, de a padló is melegített. Imádtam. Ide születtek a gyerekek, egész nap kúsztak-másztak a földön. Innen költöztünk egy városligeti régi villaépületbe amely csaphornyos faparkettás padlóval rendelkezett, és szerintem a gyerekek szemponjából sokkal jobb volt a korábbi, temperált padló. Most Fóton lakunk. Itt a teljes lakószint (nappali-konyha-étkező-fürdőszoba-hálószoba) egységesen mikrocement burkolattal ellátott, amelyhez padlófűtés társul, és nem cserélném el semmire. Könnyű tisztítani, jó meleg télen, nyáron kellemes hűvös. Sok szőnyeget terítettünk le, szerintem az egész nagyon hangulatos, nem érzem ridegnek, inkább letisztultnak. Persze ízlések és pofonok...

Itt nálunk a hidegburkolat egy örökölt megoldás volt, a mediterrán hatású járólapokra tettük rá a kenhető beton burkolatot. Ezt megrendelőknél már régóta alkalmazzunk, a sok pozitív visszajelzés, meg az esztétikuma miatt már régóta vágytam rá magam is. Szóval bejött a hidegburkolat...

Összefoglalás


Véleményem szerint nem tehetjük meg, hogy elvi okok miatt ellenségnek kiáltsuk ki a fahatású járólapot, ha mellette aktívan használunk beton és kőhatűsú lapokat, vagy műanyag felületű laminált padlót. Nagyon kell vigyázni ugyanakkor a burkolat megválasztásával. Itt könnyen bele lehet futni nagyon nagy pofonokba, ugyanis rengeteg a ronda, gagyi termék. A márkás darabok között, amelyek általában 15.000 Ft/m2-nél kezdődnek, találni fára megszólalásig hasonlító burkolatot, és olyat is, amely szándékosan nem teljesen a fát imitálja, de hatásában mégis hozza annak melegségét. Ezeket nagyon komoly designerek tervezik. Ha árfekvés miatt kell feladni a fát, akkor érdemes inkább laminált padlót nézni, amelyben már 5-6.000 Ft/m2 áron is lehet találni szép alternatívát. Ilyen áron valószínűleg nem találunk szép fahatású hidegburkolatot. Ha a vízállóság és az extrém igénybevétel miatt kell alternatív fahatású burkolat, akkor vinyl padlóban érdemes még gondolkodni (kb. 9.000 Ft/m2 áron már vannak fára megszólalásig hasonlító dizájnok). Ennyiért még mindig csak akkor találtam tökéletes fahatású hidegburkolatot, ha a nagy cégek másodosztályú termékei között akadt megfelelő mennyiség az aktuális projekt számára. Erről is érdemes érdeklődni a burkolat forgalmazóknál.

Sok sikert!



SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.