2020. július 8., szerda

Mi kerül a lift falára?

A napokban tesszük az i-re a pontot, és kerülnek fel a függönyök annak a csodálatos családi háznak a karnisaira, amelyet több év munkájával újítottak fel a műemlékvédelem érdekeit maximálisan szem előtt tartó tulajdonosok. A ház, vagyis inkább villa, amelynek belső tereit én álmodhattam meg - milyen is lenne hát... - maga a csoda... Egyelőre kis szegletét oszthatom csak meg veletek, ez pedig a lift.
A klasszicista épület 1844-ben épült, az elmúlt bő másfél évszázad pedig rendesen ammortizálta. Az "átkosban" szétszabdalták, sok kis lakás kapott helyt a tanácsi, majd önkormányzati ingatlanban. Az épület már több éve lakatlanul állt, és nyilvánosan lehetett rá licitálni, mégsem kellett senkinek. A végereményt tekintve persze senki nem érti, hogy lehet ez, ám ha azt vesszük, hogy milyen megpróbáltatásokon estek át a tulajdonosok, mire elkészült az egész (és még nincs is vége...), akkor azt kell mondjam, egyáltalán nem csoda, hogy csak a legelszántabb, szépségért rajongó, és értékmegőrzésben elhivatott család mert nekivágni egy ilyen történetnek.
A műemlékvédelemmel folyamatosan konzultálva állítottuk vissza az eredeti térkapcsolatokat, amennyire csak lehetett. Egyetlen kis kivételt tettünk: a három emelettel bíró ház kapott egy belső liftet. A liftakna egyedileg nekünk kevert színben, kézzel készült Pataki Tiles burkolatot kapott, de ugyanolyan fontos volt számunkra, hogy belül is hordozzon valami kis többletet.
Így találtam ki, hogy a ház építésének idején kortárs festőművész munkája kerüljön a falakra.  A magyar tájképfestészet megteremtőjének tartott Id. Markó Károly (1793–1860) képei közül választottam egy gyönyörű képet:
Nagy dilemmában voltam, mert éppenséggel színesen is szívesen felhasználtam volna, végül azonban a szolídabb, fekete-fehér változat mellett döntöttünk. Az egész ház ilyen: tele van eleganciával, finomsággal, de nem hivalkodik, nem akar többnek látszani önmagánál, na nem mintha az nem volna éppen elég menő... :)
Szóval megálmodtam a dizájnt, és kerestem egy jó kivitelező céget. Az Intendo Stúdióval korábban nem dolgoztam, és tulajdonképpen az "utcáról estem be" hozzájuk, mégis a lehető legjobb döntés volt... Saját grafikusukkal a méreteinkhez igazítottak mindent, gyorsan jöttek ki felmérni, és minta anyagot mutatni, folyamatosan cooperatívak és elérhetőek voltak, szuper-hamar elkészítették és fel is helyezték az egyedi, festővászon hatású vinyl tapétát.
És tegnap sikerült végre lefotóznom... Ilyen lett kívülről:
És ilyen belülről... Benn is folytatódik a külső márvény padló,  a bejárattal szemben és a mennyezeten tükör található:
 Két oldalra került fel a tapéta:

Azt hiszem, elég impozáns lett, kicsit lifteztem is a próba kedvéért... :) Nagyon kellemes! Köszönjük a szép és gyors munkát, Intendo Stúdió!


SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.