2012. március 1., csütörtök

Az olvasó kérdez: hálószoba

A múlt héten érkezett hozzám egy segítségkérő levél, amelyben egy fiatal pár hálószobájához kértek tanácsot.

*** 
Kedves Petra!

(...) Párommal egy 55m2-es lakásban lakunk és az átalakítandó listánk élén jelenleg a hálószoba szerepel. (...) Jelenleg még egyetemisták vagyunk úgy hogy a lakásban a családtól összeszedett "jó az nekünk" cuccok vannak, de lassan nekivágva az Életnek szeretnénk egy nekünk megfelelő Otthont kialakítani a kis panel lakásból.
Párom az egyszerű vonalvezetéseket, sötét színeket, modern bútorokat kedveli, én viszont a kézzel készített kiegészítőket, antik bútorokat és világos színeket.
A terv: 
- nagy gardrób szekrény - a sok ruhának és egyéb kacatnak,mivel máshová úgy sem tudok nagyon pakolni a lakásban.
- számítógép asztal - párom nem hajlandó megválni az asztali gépétől, a nappaliba nem fér, így itt kell megoldani a helyét (most 2 is van a szobában, egynek menni kell)
- francia ágy
- fésülködő asztal - erről pedig én nem mondok le... Csatoltam egy régi porcelán betétes tükörről és hozzá tartozó szekrényről képet. Ezek és egy század eleji szalongarnitúra asztalának lábaiból készített kör alakú szék lenne az én kis fésülködő birodalmam,egy ismerős szakember vállalná az eredeti állapotukba való visszaállítást.
- tapéta helyett festés és a mostani laminált padló helyett is újat raknánk le, mert sok helyen kopott.

Kérlek segíts nekem, adj néhány ötletet,hogy hogyan is lehetne összehozni egy végletekig romantikus csaj és egy tipikus pasi stílusát egy 465x340-es hálóban. Milyen anyagokat, színeket használjak? Hogy lehet a régit és az újat egy szobába zsúfolni? Persze nálunk az (is) fő szempont,hogy a lehető legolcsóbban jöjjünk ki. (...)

Előre is nagy-nagy köszi, ha segítesz :)
Üdv, Nóra

***


Kaptam egy alaprajzot a kellemes méretű szobáról, ez alapján megrajzoltam a szerintem optimális elrendezést. 
A levélhez Nóra csatolt még néhány fényképet is. Az öltözőasztalnak szánt bútordarab tulajdonképpen egy komód,  amelyhez nem lehet leülni, ezért összeállítottam egy másik megoldást: egy fiókos polcból két esztergált láb segítségével készítenék fésülködő asztalt. 
A férfias, letisztult világot a nagy gardróbszekrények és a modern ágy képviselik. A csajosságot a régi tükör és a csicsás lábak hozzák be az egyszerű enteriőrbe. Az ágy mögötti falra mégis tennék tapétát, markáns geometrikus formákkal. 

Persze elkészítettem a meglévő bútorokat felhasználó verziót is. Ekkor - miután a komód méretei valószínűleg nagyobbak - az íróasztalt keskenyebbre érdemes venni. Az Ikea kínálatában kapható 40cm mély Besta Burs asztal pont elfér széltében-hosszában.
Harmadik nekifutásnak pedig összeállítottam egy nagyon költséghatékony megoldást. Ekkor a drágább tolóajtós Pax szekrényt kiváltanám a harmadába kerülő Botne gardróbbal, ebből is elfér kettő. Ágykeretet nem vásárolnék, hanem egy fa alátámasztású matracot, amihez elég négy láb és egy csináld magad ágytámla. A Kicsi Ház blogon találni elkészítési útmutatót egy bonyolultabb, tűzött darabhoz, de találtam egy olyan megoldást is a Little House Blog-on, ami tényleg nagyon egyszerű. Bármilyen anyagot kiválasztva egyszerűen rádolgozva a megfelelő rétegrendre kész is a puha, dekoratív ágyvég...
Remélem sikerült valamennyire inspirálnom a leendő szobát, és kapok majd képet a végeredményről! :)

SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia Petra!

    Lenyűgöztél! Önzetlen és kedves vagy! Ja és nagyon klassz tippeket adtál a kedves levélírónak, én is kíváncsi vagyok mi lesz belőle a megvalósítás után! Figyelem majd a blogon, remélem küldenek képeket!
    Szép napot neked!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.