2012. április 23., hétfő

Milánó, iSaloni 2012 - 1. nap: bútorok és kiegészítők

A milánói iSaloni a világ legrangosabb lakberendezési dizájnkiállítása. Négy napos kint tartózkodásomat egy "nulladik nappal" kezdtem, amikor is a kiállításhoz kapcsolódó hivatalos és informális programokért jártam körbe a várost. Ilyenkor kötetlenül (és éjszakába nyúlóan) lehet meglátogatni kisebb (a kiállításon nem szereplő) cégek bemutatótermeit, de a nagyok is szívesen látják a nemzetközi tömeget egy kis ismerkedésre.

A lényeg persze másnap kezdődött, amikor reggel kiverekedtem magam a kiállítás helyszínére, és megindult az én El Caminom,  egy három napos, szinte pihenés nélkül végignyomott gyalogtúra a világ legkiemelkedőbb lakberendezési cégei között...

Megosztok Veletek egy kis technikai információt is, hogy lássátok mekkora méretű eseményről van szó. Összesen 20 pavilonban zajlik a kiállítás. A legfontosabb cégek, azaz a jövő enteriőrjeit befolyásoló újdonságok a "design" pavilonokban találhatóak, ebből van összesen nyolc. A kevésbé híres, kisebb cégek két "modern" pavilonban várják az érdeklődőket.  Idén az volt az érzésem, hogy összemosódtak a kategóriák: a nagy nevek igazából két "design" pavilonba tömörültek, a maradék elment volna a "modern"-be is. Négy pavilonban állítanak ki a klasszikus stílusú cégek, ezen kívül idén tartották a konyha kiállítást négy pavilonban és a fürdőszobát kettőben.
Nem tudom, másoknak mekkora a kapacitásuk, én igazán alaposan egy nap három-négy pavilont tudok bejárni. A három kint töltött nap alatt sikerült átnézni a négy fontosabb "design" pavilont, négy konyha pavilont és gyors menetben bejárni a két fürdőszobásat. A klasszikusba épp csak beszaladtam, hogy ajánlásra meglátogassak egy szép lámpákkal foglalkozó céget (Sigma L2), de tudjátok, ez nem az én műfajom, így mentem is gyorsan tovább.

A bő lére eresztett felvezető után jöjjön a lényeg, kedvenceim az Isaloni "designból". Ez csak az első nap anyaga, még egy posztot szentelek majd a bútoroknak. (Az induló kép az ALF+DA FRE standján készült.)

Eddig nem ismertem a Fülöp-szigeteki Kenneth Cobonpue-t, de csomózott bútorai annyira ötletesek, frissek és klasszak, hogy eztán fél szememet rajta tartom... :) A képen az új kollekció, a Cabaret látható.
Az olasz SITAP szőnyegei csodálatosan szépek, és elég jó áron megvásárolhatóak.
Egyszerűen nem lehet mindent ismerni... A híres olasz designer, Franco Albini 1951-es, csodálatos Gala foteljére most csodálkoztam rá. A Vittorio Bonacina gyártja. 
Dán dizájn: a Normann Copenhagen füles lámpája szerelem első látásra. 
Vadi új trendi műanyag hintaló: Rocky Marc Newson tervezésében a Magisnak
A Moroso nagy kedvencem. A bútorai mindig frissek, fiatalosak és lendületesek. Ezúttal is sok imádni való darabbal találkoztam, de hely hiányában szelektálni kényszerültem, így csak az ékszer szépségű Moon kisfotelről készült képet osztom meg Veletek. Designer: Tokujin Joshioka. 
A másik leginnovatívabb (van ilyen szó? :)) hely a kiállításon mindig a Lago standja. Most is sikerült valami megdöbbentően jó dologgal előállniuk. Egy olyan szekrény típussal, ahol az ajtó textilből készül. A szenzációsan kitalált vasalatnak köszönhetően az ajtó tökéletesen zár, pengén/precízen nyílik. Azaz nyoma sincs benne egy roló, vagy függöny esetlenségének. Az Et Voilá rendszer minden kiegészítője különleges (videó ITT). 
Vannak olyan standok, amelyeket szívből utálok. Ahol megtiltják a fotózást. Azon nevettünk, hogy legtöbbször amúgy is bénák ezek a helyek, a nagyok általában nem olyan szigorúak. Kivéve, amikor mégis. Például idén a Kartell. De akkor is fotóztam. He-he-he... 
Rodolfo Dordoni o/k napágya nagyon klassz. Eleve szép formájú, üde az áttetsző műanyag váz is, de a nagy ötlet a felszerelhető háttámla, aminek segítségével néhány mozdulattal kanapévá varázsolható. 
Már egy ideje tartja magát az asszimmetria divatja. A svájci de Sede se spórolt vele. Tetszik.
Ez is ferde. Nem merek megesküdni rá, de azt hiszem a Molteni standján fotóztam... (Ha másképp van, kérem jelezni! Köszönöm! :))
A Reflex világító installációi nekem már-már sziruposak, de kétségtelenül elképesztően látványosak. 
A Baxter soha nem okoz csalódást, idén is csodálatos standdal készültek.  Bár gyike azoknak a cégeknek, akik féltve őrzik a portékájukat, így a képek suttyomban készültek.  A kedvenc ágyam, a kedvenc színemben, isteni lámpákkal. Tökéletes!
Gyönyörű enteriőr, csodálatos bútorok és kiegészítők, még mindig Baxter. Sajnos a csillár csak a dekoráció részét képezi... 
A Gervasoni standja is nagyon mutatós volt. Minden csupa fehér (meg egy kis fekete).
Fa és acél, természetes, rusztikus, asszimetrikus... Tökéletesen trendi könyvespolc a Riva 1920-tól. 
Ivano Redaelli weboldala sajnos elérhetetlen. Pedig mennyi szép ágyat (és egyéb bútort) találtunk a standján csodálatosan tálalva! 
Hát ezek voltak az első nap kedvencei nekem.... Hamarosan érkezik a többi is, addig csemegézzetek a cégek weboldalán! :)
SHARE:

4 megjegyzés

  1. anré: úristen, ez a függönyös megoldás zseniális!!!

    VálaszTörlés
  2. Ugye? Mi is lehidaltunk. És valahogy tényleg nagyon profi az egész...

    VálaszTörlés
  3. Anyag alatt textil értendő? vagy műanyag?

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.