2014. március 24., hétfő

Nagypolgári lakás függönyözése - avagy mire jó a matematika...

Azért szeretem, ha fotónak nálunk, mert akkor pánikszerűen befejezem az itthoni teendőket, nehogy már félkész állapotokban fogadjam a stábot... :) Ezt történt múlt héten is, és péntekre elkészültem a hónapok óta sarokban álló Ikea függönyök átalakításával.

Függönyözés témában jó szívvel ajánlom Kicsiház Kata beszámolóját (ITT), ahol megtudhatjátok, honnan lehet beszerezni nagyon olcsón anyagot, ha nem az én félkész termékekből összeeszkábált megoldásomra szavaztok... :) Nagyobb utánajárással ugyanis nem sokkal drágábban kijöhet egy teljesen "custom-made" megoldás.

Na, de kanyarodjunk vissza hozzám... Én tényleg a legegyszerűbb, és lehető legolcsóbb megoldást kerestem. A lakásunkat ugye csak béreljük, költeni ezért mértékkel szeretnénk, viszont - ha már ott volt a karnis (és a képkeretlécből készített karnistakaró, amit én nem annyira csípek, de van, akinek kifejezetten tetszik), fel kellett akasztani rá valamit, mert függöny nélkül befejezetlen hatást keltett az egész. A másik, hogy némi textil markánsan hozzájárul egy lakás barátságos hangulatához. Nem is volt kérdés, hogy ezt a dolgot is az Ikeából fogom megoldani, le is vezetem, hogy miért...
Kifejezetten nagy rajongója vagyok az Ikea függöny kínálatának. Különleges eseteket leszámítva minden otthonhoz lehet megfelelő darabot találni, ráadásul verhetetlen áron. Én az Ikea Lenda függönyt választottam alapanyagnak, ennek 6000 Ft-az ára. Gondoljatok bele, két 3 méter hosszú függönyt, azaz 6 méter (megvarrt!) anyagot kaptok ennyiért, tehát méterét 1000 Ft-ért... És kapható olcsóbb is... Ha új építésű lakásban laktok, akkor nincs is ennél költséghatékonyabb megoldás!

Na, de nekem több a belmagasságom 3 méternél, így Ikea függöny kilőve, gondoltam először. Aztán rájöttem, hogy fenéket, csak kicsit kreatív leszek...
Mindig is tetszettek a két anyagból összevarrt darabok, amikor alul más színű a függöny, így most - még ha kényszerből is - nekem is lett ilyenem. Nagy a nappalink, sok az ablakunk, ezért vettem 4 pár függönyt. Két pár fehéret, és két pár natúr színűt. Ez 24.000 Ft, összesen ennyit költöttem a projektre.

A Lenda függönynek fülecskéket varrtak a tetejére, hogy ezzel lehessen rúdkarnisra akasztani, nekünk persze csipeszes darabunk van. Fejjel lefele akasztottam fel a függönyt, aljával felcsipeszelve, és itt fogom bejelölni, hogy mennyit vágjak a tetejéből (ami most az alja), hogy kijöjjön a hossz...  Nem csak a fülecskéket, hanem többet kell vágni, hogy jobban mutasson az alsó, más színű csík. És itt jött be egy kis matek...

Mondom a lényeget, és most csak az egyik oldalról beszélek. Van egy natúr függöny a szélén, és két fehér-natúr utána (ez ízlés kérdése persze...). Mindenképpen szerettem volna, hogy 5 cm-t rogyjon a függöny, mert szerintem akkor elegáns. A negyedik natúr színű függönypárt vettem a kiegészítéshez. Azaz egy oldalon volt egy darab függönyöm, hogy kiegészítsem vele a hármat. Mekkora legyen egy csík, és mennyit kell vágni a felakasztott függönyből?

Nagyjából harmadolni kell az extra függönyt, de az egyik oldalán már van egy szegés (mert a másik oldalon le kell vágnom a füleket tartalmazó részt), amit fel fogok használni. Azaz kell két kicsit hosszabb darab, amelyeket egyik oldalon be kell majd szegnem, másik oldalon meg a varráshoz ráhagynom, meg egy kicsit rövidebb, ami már gyárilag el van szegve az egyik oldalon, tehát csak az összevarráshoz kell ráhagyás. Na, erre felírtam egy egyenletet... :) Mire nem jó az általános iskolai matek, mi? Így kéne tanítani, és akkor a gyerekek is megértenék, hogy van értelme az egésznek. Egy felhajtásnak 3 cm kell (hogy olyan legyen, mint az Ikeás gyári), az összevarrásnak pedig 2 cm-t számoltam. Azaz kelleni fog három darab, az egyik a+2 hosszú (ez az amelyiket egyik oldalon már felvarrtak), aztán 3+a+2 és még egy 3+a+2. Ekkora darabok fognak kelleni. Ha levágtam a függönyről a felső füles részt, maradt 280 cm-em. Az egyenletem tehát így fog kinézni: (a+2)+(3+a+2)+(3+a+2)=280. Ebből 3a=267, azaz a=89. A következőképpen kell tehát elvágni a függönyt: (a+2), azaz a szegett vége legyen 91 cm, a másik kettő pedig (3+a+2), azaz 94 cm. Nagy izgalmak közepette szétvágtam a függönyt, és hozzátűztem a karnison lógó darabhoz, hogy csekkoljam, mekkorát kell majd abból levágnom, hogy meglegyen a kívánt 5 cm-es rogyás, és persze nem felejtettem el itt is 2 cm-hagyni az összevarrásra. Bejelöltem, és levágtam az összeset ugyanúgy.

Ezek után pedig fel kell hajtani négy darabot ugyanúgy, ahogy az Ikeás van, erre hagytuk a 3 cm-t, majd hozzávarrni a 6 db-ot a függönyökhöz. Ha van egy kis időtök, meg lehet oldani ezt kézzel is, nem olyan nagy ördöngösség. Mert ugye nem kell minden oldalon szegni, a nagyját már az Ikea elvégezte helyettünk. Ez ebben a sztoriban az okosság... De őszintén bevallom, ezt a fázist én kihagytam, ugyanis Judit, a bébiszitterünk elég sok mindenben profi, el is elhozta a kis gépét, és  gyorsan összevarrta a kiszabott darabokat.
Hát így lett nekünk függönyünk.

Persze ízlés kérdése, hogy bejön-e ez a két színű változat, anyám szerint például tök béna, én viszont már régóta szemeztem a megoldással, és imádom a végeredményt. De bevallom, ha nem kötnék kezemet az anyagiak, mást csináltam volna. Imádom például keverni a bársonyt a lenvászonnal. Kívülre jó súlyos bársonyfüggönyt raknék, mellé pedig könnyed lenvásznat. És nagyon sűrűn. De ez egy másik sztori lesz, egy másik helyen... :)
SHARE:

3 megjegyzés

  1. Ez aztán a telitalálat! Pont most a hétvégén gondoltam én is erre a megoldásra. A Houzz-on sok fotón láttam ilyen függönyöket, és arra gondoltam, hogy ilyen kellene a fiam szobájába. De sokat filóztam, hogy hogy nézne ki ha én (anyukám :-) nekiállnék függönyt vágni és összevarrni, nem lenne-e béna a varrásnál. De te megadtad a választ! Szuper! Megadtad a löketet, hogy én is belevágjak! Nagyon köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Petra! Ez nagyon szuper. Én is hónapok óta ilyesmin gondolkodom. Először egy bulvárcikkben láttam Victoria Beckham-en egy olyan kabátot, aminek az alja bőr volt a teteje meg szövet, és onnan jött az ihlet, hogy én is hasonló megoldással varrnám meg a függönyeimet. Még azon is elgondolkodtam, hogy bőr legyen az alja. Egy kétség miatt nem valósult még meg: nem tudom, hogy mutatna kb 2-2,15 m belmagasságnál egy vízszintesen kettéosztott függöny.

    VálaszTörlés
  3. Speciel a Lenda méterben is kapható (995 Ft). Hogyhogy nem a mellett döntöttél?

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.