2016. január 18., hétfő

Szállás ajánló: Platános Lovaskúria


Teljesen véletlenül látogattunk el a hétvégén a Budapesttől 140 km-re található balástyai Platános Lovaskúriába. Csütörtökön új kedvencemen, egy lovas weboldalon bóklásztam, és itt véletlenül rákattintottam a lovas szállások menüpontra, ahol a listából kirívó csodaszép kúriába botlottam, ez volt a Platános. Annyira megtetszettek a képek, hogy gyorsan lebeszéltem Danival, van-e programunk a hétvégére, és miután nem volt, le is szerveztem egy éjszakát.

Az M5-östől egy kőhajtásnyira fekvő birtok nem mindig volt ilyen rendezett. Péter, a tulajdonos azt mondja, az itt álló három platánfába szeretett bele, amely egyáltalán nem sajátja a szegényebb tanyáknak, mint kiderült, az itt élők korábban egy nagybirtokon dolgoztak, onnan hoztak el három palántát. Péter eredetileg építész, így elég határozott elképzelése volt arról, milyen házat szeretne. Hosszasan tanulmányozta a magyar kúriák sajátosságait, amíg pontosan a maga igényeire szabva, de a hagyományos építészetet tiszteletben tartva megtervezte sajátját. A tökéletes arányok, a kifinomult díszítés és a patinás bontott cserép első látásra engem is megtévesztett, majdnem elhittem, hogy eredeti régi kúriába tartok… :)

Az ideális beosztás és emberi léptékek persze elárulják az épületet. De őszintén mondom, és ilyen élményem itthon még soha nem volt, csak Provence-ban, hogy az épület sármját egyáltalán nem befolyásolja a megépítésének éve. Belül is nagyon hagulatosak a terek. A dekoráció és a bútorozás még folyamatosan alakul,  de az enteriőr már így is nagyon meggyőző. A bejáratnál a lépcsőház/előszoba nagyon nagyvonalúra sikeredett, innen nyílik az étkező/szalon/reggeliztető konyha, a lépcsőn feljutva pedig a szállás szintre jutunk, ahol 8 vendégszoba és egy hangulatos társalgó várja a vendégeket. A szobák kellemes méretűek, ízlésesen és barátságosan berendezettek, és nagyon szép fürdőszobával rendelkeznek. Mi azonnal birtokba vettük őket - állati rumlisak vagyunk - így a kúria saját fotóit vettem most le, hogy az enteriőrt bemutathassam… 

Bár nagyon hideg volt, és az idő sajnos szelesre is fordult, azért örömmel bóklásztam egyet a birtokon és kattintottam néhányat. 

A tulajdonosok megtarották a tanyákra jellemző U alakú elrendezést. A főépületre merőlegesen két épület található. Az egyikből egy búboskemencével is felszerelt hangulatos konyha lett, ahol nem csak a napi főzés zajlik, hanem a kiváló séfekkel szervezett gasztro workshopok, és - a ház nyugalmát megőrizve - az esti tivorányázások is… Mi ezen a hétvégén egy nagyon kedves család több generációjával laktunk együtt, akik estére cigány muzsikusokat hívtak, és minket is kedvesen invitáltak. Pálinkában és borban nem volt hiány (a házigazdáéknak kis borászatuk is van Balaton-felvidéken), így előzetes szándékunkkal ellentétben elég zúzósra sikeredett az éjjel… :) Így zajlanak itt az események…

Péter éppen a konyhában ellenőrizte az eseményeket. Nem csak mi voltunk jól-, de minden kézben volt tartva…  Egyébként ez a másik bejárat a szaunához vezet, Daniék éppen bent ültek. És, ha már wellnessnél tartunk, van egy kis medence is, de az kültéri, most nincs üzemben.

Nagyon jól aludtunk, így sajnos lemaradtunk a disznóvágás elejéről. Mert éppen egy ilyenbe is belecsöppentünk. A gyerekek még tudtak kolbászt tölteni, ebből kaptunk is egy keveset itthonra. Az egyszerű, de annál ízletesebb ebédet is a frissen vágott disznó húsából készítette el a chef, Ekler Viktor.

A konyhaépület mögött, a frissen telepített akácos tövébe még egy hangulatos kis pince is épült. 

A birtok nagyon szépen rendezett, most persze téli álmát alussza. Engem persze a kevés, romantikusan össze-vissza részlet bűvölt el a legjobban, mint például az elhagyatott két nádszék, vagy a sparhelt a semmi közepén. :)

Elfelejtettem megkérdezni, hogy kipróbálhatom-e, így még várat magára egy régi álom beteljesülése, hogy traktort vezessek...

Az istállóban 8 boxban élnek a lovak, mindnek meg is van a lakója. Nagyon barátságosak, kikukucskálnak, és simogatást kunyiznak! 

Szerencsére szombaton még kegyes volt az időjárás, így egy lovaglás belefért a hétvégébe. Sajnos a brutál szél miatt vasárnap buktuk a tereplovaglást. De mit számít, hiszen úgyis visszajövök. Ha előbb nem jön össze, hát a tavaszi vadászlovaglásra már biztosan! Nagyon jó szívvel ajánlom Nektek is!


Enteriőr fotók: fuiszmario FOTOGRAFIA

A Platános Lovaskúria 
6764 Balástya, Őszeszék 236.
Telefon: +36 30 900 7659
Web: itt
Facebook: itt
SHARE:

2 megjegyzés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.