2017. február 20., hétfő

Infrafűtés "újratöltve"

Tudtátok, hogy fűthettek akár a falon lógó képpel is? Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy a fenti nagy festmények nem vásznon díszelegnek, hanem radiátoron?

A Heat4All hiánypótló megoldásának köszönhetően ez már lehetséges! Olyan infra-fűtőpanelekkel jelentek meg a piacon, amelyek felületén bármilyen, általad választott képet meg tudnak jeleníteni, kifogástalan minőségben (feltéve persze, hogy az eredeti kép felbontása megfelelően nagy). Azaz a radiátor a lakásodban mostantól lehet akár ilyen, hiszen a fűtőtest-képeket akár keretezve is rendelheted:
 

Ez hogy tetszene?

Egy jól megválasztott, karakteres kép a falon a tér egységes részévé válik, a fűtőelem pedig most ezzel együtt - erőlködés nélkül - illeszthető az enteriőrbe, azaz, ahogy a mondás tartja: két legyet ütünk egy csapásra! Ez azért elég menő… 

Persze akármit kérhettek: vihettek saját fotót, vagy a gyerek rajzát, és ha nem otthonra kerül, akkor választhatjátok a cégetek logóját, egy térbe illő grafikát, idézetet… Bármi felkerülhet a radiátorra, tényleg csak a képzelet szab határt!

Az infrafűtés jópár éve jelen van a magyar belsőépítészeti piacon, sokan hallottunk már róla - hol jót, hol rosszat: hiszen ez egy viszonylag új technológia, és mint ilyen, igaz rá, hogy bármilyen ígéretes is az ötlet szintjén, sok újításon, kísérletezési fázison és változtatáson kell átmennie, mire kiderült, hogy a korszakalkotó ötlet el tud-e jutni egy rentábilis, felhasználóbarát és megbízható termék szintjére.

(Annak, aki mégsem hallott róla: arról van szó, hogy a fűtőtest a napsütéshez hasonló infravörös hősugárzást bocsájt ki, amely nem közvetlenül a szoba levegőjét, hanem a benne található tárgyakat - és embereket - melegíti. Ennek elég sok előnye van: például egyenletesebb a hőeloszlás a helyiségben, jobb lesz a hőérzet, szellőztetéskor nem veszítünk jelentős hőmennyiséget, és a helyiség páratartalma is kedvezőbbé válik. Sőt, az infra fűtés csökkenti a szálló por képződést, és - mivel melegen és szárazon tartja a falakat - a párásabb helyiségekben az esetleges penészképződés veszélye is jelentősen csökken.)

Mostanáig ez a fűtési mód esztétikában nem tudott hozzáadni az enteriőrhöz, és gazdaságosság, vagy megbízhatóság szempontjából sem volt stabil… Egy - az infrafátés iránt elkötelezett magyar csapat - úgy döntött, hogy ezen változtat, és a minőség terén maximálisan igényes osztrák gyártópartnerrel összeállva sokszínű termékpalettát alakított ki hatékony és megbízható infrapanelekből, Heat4All néven. A gyártás során csupa tartós, prémium minőségű anyagot használnak fel, a technológiai alkatrészeket és a megjelenést meghatározó elemeket illetően egyaránt. Emiatt a végeredményre nem csak nagyon jó ránézni, de a hibátlan, teljesítményveszteség nélküli működés is sok tíz évig garantált.

A fent bemutatott, képként vagy üvegképként megjelenő paneleken kívül még három, alapvetően különböző megjelenésű panelt választhattok: klasszikus fehér, tükör valamint festett üveg felületűt. Ez utóbbit a RAL és a CMYK színskála bármely színében rendelhetitek, így kialakítható a felhasználásával akár egy ilyen felület is:

A fürdőszobai párás környezet sem árt neki, és egy külön rendelhető kis kiegészítő segítségével minden típus törölközőtartóvá alakítható!

Mint rendszeres felújító nagyon tudom értékelni, hogy a panelek rögzítési módja milyen egyszerűre és felhasználóbarátra sikeredett! Összvissz két bútorfogantyúra hasonlító alkatrész kerül a hátára, egy egyszerűen felfúrható acélpapucs a falra, vagy mennyezetre, és ezzel rögzítjük is a panelt.
A sarkokon állítható távtartókkal a fal egyenetlenségeihez is tudunk alkalmazkodni, hogy igazán hangtalanul és teljes üzembiztonsággal fűthesse a helyiséget - mint az ablakon besütő nap.

A prémium kategóriás Heat4All fűtőpanelekről a honlapjukon (http://heat4all.hu/) olvashattok bővebben. Sok hasznos infot találtok a konkrét tervezéshez is: választható színeket, mintákat, kereteket, kiegészítőket, elérhető panelméreteket teljesítménnyel, illetve ehhez kapcsolódóan egy hőigény kalkulátort is. 

Ha pedig élőben is szeretnétek látni, hogy mutatnak a panelek, nemsokára itt a konyha kiállítás (március 3-5., Papp László Sportaréna), a 14C standnál megtaláljátok őket!

Képek forrása: itt, itt, itt, itt és itt

SHARE:

8 megjegyzés

  1. Kedves Petra!

    Nagyon király, praktikum és design egyszerre,nem semmi! Petra van már tapasztalatod infrafűtéssel mint padlófűtéssel is? A leendő házunk fűsén gondolkodunk és egy sima kis kandalló mellett ez lenne a fő fűtési mód, hogy a padló is meleg legyen, de ne kelljen kazánt építeni, csövezni stb. A fürdőszobába viszont nagyon tetszene egy ilyen festménynek álcázott töröközőszárító, mert amúgy is olyan fürdőben gondolkodunk ami alig csempézett és oda viszont a hagyományos törölközőszárítók nagyon kilógtak, de ez nagyon király!:-) De a Te tapasztalatod nagyon sokat számítana. Itt vidéken az "új" ötleteink (mint pl. infrafűtés is) miatt néha úgy néznek ránk mint az őrültekre:-) Köszönöm a véleményed előre is!:-)
    Szép napot!
    Klára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára!
      Az infrafűtés padlófűtésként nem használható, mert olyan felületi hőmérséklet szükséges a hatékony fűtési teljesítményhez, ami járófelületen nem elfogadható. A fali panelek esetében viszont biztonságosan elérhető ez a hőmérséklet. A fűtési forma természetéből adódóan a falakat, padlófelületet, az egyes tárgyakat is melegíti, ettől olyan jó a hőérzet egy infrafűtéssel fűtött helyiségben.

      Törlés
    2. Kedves Klára!
      Még egy fontos infót fűznék hozzá az előttem íróhoz.
      Ha a lakás fűtésénél az infrát választja, és a falra szeretné helyezni, akkor két megoldás is létezik.
      Vagy falpanel, mint egy kép, vagy pl. gipszkarton mögé, akár az egész falfelületre. Ebben az esetben azt érdemes tudni, hogy a vizes falfűtéssel ellentétben gyorsan melegszik fel, és hűl ki a rendszer.
      A hirtelen hőtágulás miat viszont nem érdemes tapétát teni erre a falra, inkább a festés javasolt.
      Üdv.,
      Edit

      Törlés
  2. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az infrafűtés hatásfoka 1 tehát 1kWh elektromos áramból 1kWh fűtési energiát állít elő. Ez kb. háromszoros költsége a gázfűtésnek. Tehát egy éves 120.000Ft-os fűtés költség kapásból évi 360.000Ft-ra ugrik. Arról nem beszélve, ha nem állsz a panel előtt nem akkor mi történik? Kiváncsi lennék -17 fokban mennyire hatékony:-)
    Ha egyenletes kellemes fűtést szeretne valaki ott a menyezet vagy a fal fűtés ha para a padló fűtés.
    Az infarafűtés max kiegészítésnek jó, csak design lakásban láttam eddig ahol a használhatóság másodlagos volt, olcsó kiépíteni drága fenntartani.

    VálaszTörlés
  3. Én már terveztem be ügyfélnek infra padlófűtést, mint fő fűtést egy kicsi lakásba.
    A tulaj meg volt elégedve, ezen a télen használta először.
    Most télen terveztem infra fűtést étterem üveg teraszára.
    Infra sötétsugárzót (csarnokfűtés) választottunk.
    8mm-es üveg/semmi szigetelés mellett is működött.
    Ha minusz alá ment a hőfok, akkor már kevésnek bizonyult, de 2-3 foknál hozta az elvártakat. Terasz, nem lakás.
    Tehát nincs szigetelés, de az is igaz, hogy a vendégek cipőben, pulcsiban ültek ott.
    Remélem ezekkel az infókkal tudtam segíteni valamennyit.
    Sziasztok,
    Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!

      Mi jelent hogy a teraszon alkalmazott infrafűtés kevés minusznál? Azt jelenti hogy nem tudott elérni 20 fokot, vagy hogy igen, csak nagyon drágán? Télikert fűtésénél is ezen gondolkozom és ott nem cél a 15 fok feletti hőmérséklet, de ha nagyon gazdaságtalan akkor persze nem.
      Szigetelt háznál és lakásnál viszont azt gondolom gazdaságos, mert nem kell számolni pl a gázbekötés díjával vagy a kazánházak bekerülési költségével (területigényével ami szintén pénz) is. De a tervezőknek ebben biztos több tapasztalata van. Köszönöm hogy megosztotta a tapasztalatát.
      Szép napot!
      Klára

      Törlés
  4. Kedves Klára!
    A terasznál három oldalon 8mm-es üvegfal van.
    Azt érdemes tudni, hogy az üveg nem tartja a meleget, nem szigetel úgy, mint egy fal.
    Amikor télen borús időben minusz fokok voltak, nem tudott igazán felmelegedni a terasz.
    Kiegészító fűtésre volt szükség.
    De pl. 2 foknál már elég volt az infra ahhoz, kellemes hőmérséklet legyen egy ebéd elfogyasztásához.
    Ma voltamm ott reggel 5-6 fokban, nagyon kellemes volt a hőfok az infrával.
    Ami még előnye, hogy bekapcsolás után viszonylag rövid időn belül (pár perc) használható, és ha nem használják a teraszt, ki lehet kapcsolni.
    Az infra hőfokát nem lehet szabályozni állítással. Csak bekapcs/kikapcs.
    Ezt egy érzékelő is el tudja végezni helyettünk, ha beállítjuk a kívánt hőfokot.
    Ez akkor lehet érdekes, ha pl. lakást fűtünk infrával.
    Ha teraszt, télikertet, azt nem kell folyamatosan fűteni.
    Szép napot!
    Edit

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.