2017. február 20., hétfő

Infrafűtés "újratöltve"

Tudtátok, hogy fűthettek akár a falon lógó képpel is? Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy a fenti nagy festmények nem vásznon díszelegnek, hanem radiátoron?

A Heat4All hiánypótló megoldásának köszönhetően ez már lehetséges! Olyan infra-fűtőpanelekkel jelentek meg a piacon, amelyek felületén bármilyen, általad választott képet meg tudnak jeleníteni, kifogástalan minőségben (feltéve persze, hogy az eredeti kép felbontása megfelelően nagy). Azaz a radiátor a lakásodban mostantól lehet akár ilyen, hiszen a fűtőtest-képeket akár keretezve is rendelheted:
 

Ez hogy tetszene?

Egy jól megválasztott, karakteres kép a falon a tér egységes részévé válik, a fűtőelem pedig most ezzel együtt - erőlködés nélkül - illeszthető az enteriőrbe, azaz, ahogy a mondás tartja: két legyet ütünk egy csapásra! Ez azért elég menő… 

Persze akármit kérhettek: vihettek saját fotót, vagy a gyerek rajzát, és ha nem otthonra kerül, akkor választhatjátok a cégetek logóját, egy térbe illő grafikát, idézetet… Bármi felkerülhet a radiátorra, tényleg csak a képzelet szab határt!

Az infrafűtés jópár éve jelen van a magyar belsőépítészeti piacon, sokan hallottunk már róla - hol jót, hol rosszat: hiszen ez egy viszonylag új technológia, és mint ilyen, igaz rá, hogy bármilyen ígéretes is az ötlet szintjén, sok újításon, kísérletezési fázison és változtatáson kell átmennie, mire kiderült, hogy a korszakalkotó ötlet el tud-e jutni egy rentábilis, felhasználóbarát és megbízható termék szintjére.

(Annak, aki mégsem hallott róla: arról van szó, hogy a fűtőtest a napsütéshez hasonló infravörös hősugárzást bocsájt ki, amely nem közvetlenül a szoba levegőjét, hanem a benne található tárgyakat - és embereket - melegíti. Ennek elég sok előnye van: például egyenletesebb a hőeloszlás a helyiségben, jobb lesz a hőérzet, szellőztetéskor nem veszítünk jelentős hőmennyiséget, és a helyiség páratartalma is kedvezőbbé válik. Sőt, az infra fűtés csökkenti a szálló por képződést, és - mivel melegen és szárazon tartja a falakat - a párásabb helyiségekben az esetleges penészképződés veszélye is jelentősen csökken.)

Mostanáig ez a fűtési mód esztétikában nem tudott hozzáadni az enteriőrhöz, és gazdaságosság, vagy megbízhatóság szempontjából sem volt stabil… Egy - az infrafátés iránt elkötelezett magyar csapat - úgy döntött, hogy ezen változtat, és a minőség terén maximálisan igényes osztrák gyártópartnerrel összeállva sokszínű termékpalettát alakított ki hatékony és megbízható infrapanelekből, Heat4All néven. A gyártás során csupa tartós, prémium minőségű anyagot használnak fel, a technológiai alkatrészeket és a megjelenést meghatározó elemeket illetően egyaránt. Emiatt a végeredményre nem csak nagyon jó ránézni, de a hibátlan, teljesítményveszteség nélküli működés is sok tíz évig garantált.

A fent bemutatott, képként vagy üvegképként megjelenő paneleken kívül még három, alapvetően különböző megjelenésű panelt választhattok: klasszikus fehér, tükör valamint festett üveg felületűt. Ez utóbbit a RAL és a CMYK színskála bármely színében rendelhetitek, így kialakítható a felhasználásával akár egy ilyen felület is:

A fürdőszobai párás környezet sem árt neki, és egy külön rendelhető kis kiegészítő segítségével minden típus törölközőtartóvá alakítható!

Mint rendszeres felújító nagyon tudom értékelni, hogy a panelek rögzítési módja milyen egyszerűre és felhasználóbarátra sikeredett! Összvissz két bútorfogantyúra hasonlító alkatrész kerül a hátára, egy egyszerűen felfúrható acélpapucs a falra, vagy mennyezetre, és ezzel rögzítjük is a panelt.
A sarkokon állítható távtartókkal a fal egyenetlenségeihez is tudunk alkalmazkodni, hogy igazán hangtalanul és teljes üzembiztonsággal fűthesse a helyiséget - mint az ablakon besütő nap.

A prémium kategóriás Heat4All fűtőpanelekről a honlapjukon (http://heat4all.hu/) olvashattok bővebben. Sok hasznos infot találtok a konkrét tervezéshez is: választható színeket, mintákat, kereteket, kiegészítőket, elérhető panelméreteket teljesítménnyel, illetve ehhez kapcsolódóan egy hőigény kalkulátort is. 

Ha pedig élőben is szeretnétek látni, hogy mutatnak a panelek, nemsokára itt a konyha kiállítás (március 3-5., Papp László Sportaréna), a 14C standnál megtaláljátok őket!

Képek forrása: itt, itt, itt, itt és itt

SHARE:

8 megjegyzés

  1. Kedves Petra!

    Nagyon király, praktikum és design egyszerre,nem semmi! Petra van már tapasztalatod infrafűtéssel mint padlófűtéssel is? A leendő házunk fűsén gondolkodunk és egy sima kis kandalló mellett ez lenne a fő fűtési mód, hogy a padló is meleg legyen, de ne kelljen kazánt építeni, csövezni stb. A fürdőszobába viszont nagyon tetszene egy ilyen festménynek álcázott töröközőszárító, mert amúgy is olyan fürdőben gondolkodunk ami alig csempézett és oda viszont a hagyományos törölközőszárítók nagyon kilógtak, de ez nagyon király!:-) De a Te tapasztalatod nagyon sokat számítana. Itt vidéken az "új" ötleteink (mint pl. infrafűtés is) miatt néha úgy néznek ránk mint az őrültekre:-) Köszönöm a véleményed előre is!:-)
    Szép napot!
    Klára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára!
      Az infrafűtés padlófűtésként nem használható, mert olyan felületi hőmérséklet szükséges a hatékony fűtési teljesítményhez, ami járófelületen nem elfogadható. A fali panelek esetében viszont biztonságosan elérhető ez a hőmérséklet. A fűtési forma természetéből adódóan a falakat, padlófelületet, az egyes tárgyakat is melegíti, ettől olyan jó a hőérzet egy infrafűtéssel fűtött helyiségben.

      Törlés
    2. Kedves Klára!
      Még egy fontos infót fűznék hozzá az előttem íróhoz.
      Ha a lakás fűtésénél az infrát választja, és a falra szeretné helyezni, akkor két megoldás is létezik.
      Vagy falpanel, mint egy kép, vagy pl. gipszkarton mögé, akár az egész falfelületre. Ebben az esetben azt érdemes tudni, hogy a vizes falfűtéssel ellentétben gyorsan melegszik fel, és hűl ki a rendszer.
      A hirtelen hőtágulás miat viszont nem érdemes tapétát teni erre a falra, inkább a festés javasolt.
      Üdv.,
      Edit

      Törlés
  2. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az infrafűtés hatásfoka 1 tehát 1kWh elektromos áramból 1kWh fűtési energiát állít elő. Ez kb. háromszoros költsége a gázfűtésnek. Tehát egy éves 120.000Ft-os fűtés költség kapásból évi 360.000Ft-ra ugrik. Arról nem beszélve, ha nem állsz a panel előtt nem akkor mi történik? Kiváncsi lennék -17 fokban mennyire hatékony:-)
    Ha egyenletes kellemes fűtést szeretne valaki ott a menyezet vagy a fal fűtés ha para a padló fűtés.
    Az infarafűtés max kiegészítésnek jó, csak design lakásban láttam eddig ahol a használhatóság másodlagos volt, olcsó kiépíteni drága fenntartani.

    VálaszTörlés
  3. Én már terveztem be ügyfélnek infra padlófűtést, mint fő fűtést egy kicsi lakásba.
    A tulaj meg volt elégedve, ezen a télen használta először.
    Most télen terveztem infra fűtést étterem üveg teraszára.
    Infra sötétsugárzót (csarnokfűtés) választottunk.
    8mm-es üveg/semmi szigetelés mellett is működött.
    Ha minusz alá ment a hőfok, akkor már kevésnek bizonyult, de 2-3 foknál hozta az elvártakat. Terasz, nem lakás.
    Tehát nincs szigetelés, de az is igaz, hogy a vendégek cipőben, pulcsiban ültek ott.
    Remélem ezekkel az infókkal tudtam segíteni valamennyit.
    Sziasztok,
    Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!

      Mi jelent hogy a teraszon alkalmazott infrafűtés kevés minusznál? Azt jelenti hogy nem tudott elérni 20 fokot, vagy hogy igen, csak nagyon drágán? Télikert fűtésénél is ezen gondolkozom és ott nem cél a 15 fok feletti hőmérséklet, de ha nagyon gazdaságtalan akkor persze nem.
      Szigetelt háznál és lakásnál viszont azt gondolom gazdaságos, mert nem kell számolni pl a gázbekötés díjával vagy a kazánházak bekerülési költségével (területigényével ami szintén pénz) is. De a tervezőknek ebben biztos több tapasztalata van. Köszönöm hogy megosztotta a tapasztalatát.
      Szép napot!
      Klára

      Törlés
  4. Kedves Klára!
    A terasznál három oldalon 8mm-es üvegfal van.
    Azt érdemes tudni, hogy az üveg nem tartja a meleget, nem szigetel úgy, mint egy fal.
    Amikor télen borús időben minusz fokok voltak, nem tudott igazán felmelegedni a terasz.
    Kiegészító fűtésre volt szükség.
    De pl. 2 foknál már elég volt az infra ahhoz, kellemes hőmérséklet legyen egy ebéd elfogyasztásához.
    Ma voltamm ott reggel 5-6 fokban, nagyon kellemes volt a hőfok az infrával.
    Ami még előnye, hogy bekapcsolás után viszonylag rövid időn belül (pár perc) használható, és ha nem használják a teraszt, ki lehet kapcsolni.
    Az infra hőfokát nem lehet szabályozni állítással. Csak bekapcs/kikapcs.
    Ezt egy érzékelő is el tudja végezni helyettünk, ha beállítjuk a kívánt hőfokot.
    Ez akkor lehet érdekes, ha pl. lakást fűtünk infrával.
    Ha teraszt, télikertet, azt nem kell folyamatosan fűteni.
    Szép napot!
    Edit

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.