2017. április 30., vasárnap

Saját Ház Projekt: konyhaterv véglegesítve

Tegnap belelkesedtem, és miután megrendeltem az étkező asztalt (erről bővebben ITT), összeállítottam a végleges konyhánkat is. Azt már tudtam, hogy milyen beosztása lesz, és kb. hogy fog kinézni, hiszen erről már döntenem kellett, amikor megrendeltem a márványra megszólalásig hasonlító greslapokat (erről is írtam ITT). Persze nem hirtelen felindulásból terveztem meg mindent… Pontosan tudtam, mit szeretnék: 
- sok tárolási lehetőséget
- felsőszekrény helyett polcot (ez egy design kompromisszum, ezért meg kell oldalnom az amúgy itt tárolt cuccok elhelyezését egyéb helyekre)
- beépített konyhafalat
- gőzpárolós sütőt
- egy teljes magasságú, beépített hűtőt
- külön mélyhűtőt
- indukciós főzőlapot
- "láthatatlan" páraelszívót

Így néz ki az első két fal (fent az alaprajzon látjátok melyikről van szó…  
És ilyen a tartalma:
Először a felületről mondanék pár szót. Azt tudtam, hogy rusztikus frontokat szeretnék, a színt és a pontos felületet viszont még nem gondoltam át töviről-hegyire. Többféle dolog tetszett (ezekről egyébként írtam ITT), de éppen az asztalnak sikerült eldöntenie, hogy végül is egy viaszolt fenyő legyen a konyhában is. Ez azért is jó választás, mert nagyon meleg hatása van, és jól ellenpontozza majd a beton és a márvány hűvösségét, igaz, éppen ezért vigyázni is kell a mennyiséggel, hogy ne legyen túl émelyítő a végeredmény. Itt is - mint mindig - az optimális arányokon fog múlni a végeredmény. Éppen ezért kombinálom a rusztikus felületet matt fehér festett fronttal… Így egyszerre lesz modern és vidéki a konyhánk, ez pedig pont az a mix, amire vágyom. 
Még arra gondoltam, hogy alul a sarkoknál nem a szokásos léccel találkoztatom az elemeket, hanem a sarkokon és a pult végénél ytongból építtetek fel 7 cm-es falakat. Ez egyrészt vidékiesebbé, másrészt a fehér elválasztók megjelenésével könnyedebbé is teszi az egész fa szerkezetet.

Az érdekesebb pontokat egy kicsit részletesebben kifejtem balról jobbra haladva.

Miért van a mikró az alsó szekrényben? Ez egy nagyon egyszerű dolog… Most nincs is mikrónk. Szökőévben egyszer azonban jól jönne (lestem pl. egy olyan klassz praktikát, hogy a madártej habját nem a lében főzöm, hanem beteszem a mikróba pár másodpercre, és tökéletes lesz…). Gondokodtam egy sűtő felett beépítetten, de a kinézett Bosch gőzsütőhöz passzoló mikró több, mint 120.000 Ft, így ezt - tekintve a kihasználatlanságát is - gyorsan elvetettem… Inkább veszek tized annyiért egy jó pultra helyezhető típust, amivel viszont nem foglalnám az értékes munkafelületet, ezért szekrénybe zártam. Évente párszor nem lesz gond, hogy az alsószekrénynél kell matatnom. 

A teljesen integrált páraelszívónk gipszkartonba lesz beépítve. Ezt majd egy mosható festékkel festetem le, és plusz falfényt is kérek rá. Így nem félek attól, hogy hamar nagyon csúnya lesz, viszont nem éktelenkedik egy nagy fém tárgy a konyhám közepén, amire most valahogy nem vágyom. 

Indukciós főzőlapunk lesz, bár pont itt van a régi gázkiállás is. Egy nagyon jó cikket találtunk a témában (ITT), amibő kiderül, hogy az árán (és az emóciókon) kívül gyakorlatilag semmi nem szól a gáz mellett. Én eredetileg is az egyszerűen tisztán tartható, edényeket sem összekoszoló, villámgyorsan működő indukció pártján voltam. 

Menjünk át a másik két falra… Itt is van egy-két izgalmas dolog. 

Elsőként a szemetest említeném meg. A kereskedelmi forgalomba kapható beépített szemetesekkel az a bajom, hogy úgy tűnik mintha sokat utazó szinglikre tervezték volna őket… Nekem nagy szemetes kell, de nem szeretném a konyhában kerülgetni. Erre (FAL1 utolsó alsószekrény) egy, a fronttal együtt kinyitható fiókot szoktam rendszeresíteni, amibe egy nagy műanyag szemeteset helyezek el. Ide mindent be tudok söpörni. A papír szelektívet egy, a szemetes mögé elhelyezett papírzacskóval oldjuk meg, ugyanígy külön tároljuk a műanyag palackokat.

Szeretem a beépített konyhafalakat, de mindig az a kérdés, mi legyen a pult feletti részekkel ha találkozik egymással a pult és a beépített szekrény. Pedig ez egy tök jól kihasználható tér (FAL04 első etap). A szekrényajtó felfele tolható (a felette lévő elé), a pult befut a szekrénybe, felette dugaljakat helyezek el. Ide teszek be egy csomó olyan kis kütyüt (kontakt grill, pirítóssütő, stb…), amit ritkábban használok, nem akarom, hogy a pultomat foglalja, de jó csak előhűzni (már bedugott állapotban), és használni. 

A hűtők szorulnak talán még magyarázatra. Most egy side by side hűtőnk van, amelyik jó nagy. Ebben is alig férünk el, nem akartam alább adni, viszont nem szerettem volna látszó darabot sem. Ezért döntöttem úgy, hogy ezúttal nem kombinált hűtőt választok, hanem egy fullosat, és mellé egy kicsit nagyobbacska (kb. 120 cm magas) mélyhűtőt. Ez a kettő talán már lefedi a most meglévő hűtőnk kapacitását. Godolkodtam, hogy hogyan lehet megoldani a fogantyúk futását, és arra jutottam, a nagy hűtőnél csinálok egy kamu fronttalálkoztatást, így alakítok ki egy vízszintes süllyesztett fogantyút, amivel nyitni lehet a hűtőt (FAL04 utolsó etap). 


Ilyen a berendezése:

Hát körülbelül így alakul majd a konyhánk. A jövő héten megyünk felmérni az asztalossal, akkor még mindig finomodik a dolog, bár most azt gondolom, ez már így nagyon kikristályosodott… :)

Tegnap egy vadkacsa pár szállt le a medencetakaró ponyván megállt "mesterséges tóba".  Jaj, de jó lesz itt lakni!

SHARE:

1 megjegyzés

  1. Nagyon jó! A munkalap megoldás is szuper. Sajnos Pesttől jó 250 km-re, vidéki városban, nem találni olyan burkolót aki ezt megtudná valósítani. Valószínű a kerlite anyaggal sem dolgoztak. A polc milyen anyagból készül? Sok sikert! Üdv: Erika

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.