2016. március 31., csütörtök

Jövő héten "Hálószoba titkok" kurzus!


Azokhoz szólunk ezen a kurzuson, akik felismerték, hogy a hálószoba is éppen olyan fontos részét képezi a mindennapjainknak, mint a nappali, vagy a konyha... Igaz, nincsen "kirakatban", mint az előbbiek, hangulatunkra mégis legalább annyira hatással van, hiszen itt indítjuk, és itt fejezzük be a napot. 

Családi életünk legfontosabb pillanatai zajlanak a hálószobában, említsünk a pikánsabbak közül egyet: itt fogannak gyermekeink. De ide bújnak hozzánk, ha félnek éjszaka, jellemzően ide húzódunk vissza, ha nyugalomra, vagy gyógyulni vágyunk... Nem véletlenül nevezzük intim zónának. 

Csak egy kis ízelítőt sorakoztattunk fel egy hálószoba rengeteg funkciójából, és máris láthatjuk mennyi ellentétes érzelmi állapotot kell kiszolgálnia ennek a jellemzően kis helyiségnek: segítse szerelmi életünk pezsgését egyúttal a nyugodt alvást... Reggel töltsön fel minket energiával, esténként lazítson el.  

Mindeközben magazinokat, weboldalakat bújunk, ahol számos különleges megoldást megszeretünk. 
De mennyi kérdés merül fel a gyakorlati alkalmazásukkal kapcsolatban... Lehet ágyat ablak alá tenni? Mekkora ágyra vagy egyáltalán szükségünk? És mekkora fér be kényelmesen? Nem lesz hamar koszos a tűzött fejtámla? Milyen matracot érdemes venni? Hogyan alakítsunk ki az optimális villany kapcsolást, hogy ne kelljen mezítláb ide-oda rohangálnunk? Függönyt, vagy rolót használjunk? És így tovább… 

A "Hálószoba titkok" kurzuson minden kérdésre választ adunk. 10 év építkezéseinek és megrendelői visszajelzéseinek tapasztalatait osztjuk meg veletek, óráink interaktivitása pedig biztosítja, hogy ne rekedjen bennetek egyetlen kínzó probléma se… 

Ezen a kurzuson a hálószobák mellett kitérünk egy szorosan ide tartozó témára: a gardróbra. Mert belegondoltál már, hogy hány pár cipőd van? Hogy a kabátaid hány méter szekrényt foglalnak? Hogy mennyi 40 cm mély és mennyi 60 cm mély szekrényre van szükséged? Hogy beépített szekrényed legyen, vagy "walk in" gardróbod? Hogy milyen fortélyokkal tudsz lecsípni egy kis területet a tökéletes gardrób létrehozására? Hogy mik a minimum méretek? Nem gondoltál ezekbe bele? Akkor gyere el, és mi megmondjuk, mire figyelj! Belegondoltál? Gyere el és megválaszoljuk a kérdéseidet! 

Megosztjuk veletek "Hálószoba titkainkat", és ez most cseppet sem lesz kínos... :)))

Jelentkezz a Tértanoda honlapján: ITT
SHARE:

2016. március 30., szerda

TÉRTANODA NYEREMÉNYJÁTÉK


ÉÉÉS - amire már olyan sokan vártok - kisorsoltuk új lakberendező hobbi iskolánk, a TÉRTANODA megnyitásának alkalmából szervezett játékunkat. Rengetegen részt vettetek benne, nagyon köszönjük az érdeklődést!!! Összesen nem kevesebb, mint 1247 érvényes jelentkezést regisztráltunk!

A sorsolás a következőképpen zajlott: a 3 poszban jelentkezett játékosokat sorba rendeztük (jelentkezés időpontja alapján, a duplázókat kiszűrtük...), a random.org oldalon kisorsoltunk 1 és 1247 között 3 számot, és kikötöttük, hogy az első kettő a kiválasztott tanfolyamot, a harmadik a kurzust és a 30.000 Ft-os vásárlási utalványt nyeri meg.

Nyertesek pedig:

- Varga Ildikó - "Tökéletes konyha" tanfolyamon szeretett volna részt venni, és meg is nyerte!!!
- Spanberger Anett - a "Nappali kompromisszumok nélkül" kurzust választotta, és megnyerte
- Rácz Fruzsina Edina - ő a legszerencsésebb, hiszen a választott, "Nappali kompromisszumok nélkül" kurzus mellé megnyerte a 30.000 Ft IKEA vásárlási utalványt.

Szerencsére egyik nyertes sem családtagunk, barátunk, vagy ismerősünk (bár hamarosan remélhetőleg azok lesznek…:)), soha nem találkoztunk, semmilyen módon nem befolyásolódtunk, így nyugodt szívvel engedjük útjára a listát. A nyerteseket a facebookon értesítjük, a kiválasztott tanfolyamot a TÉRTANODA honlapján lehet kinézni (ITT), e-mailben a judit@terkultura.com címen jelezni a részvételi szándékot, a vásárlási utalványt pedig a kiválasztott kurzuson adjuk át egy közös, mosolygós fotó készítése közben… :) Bocsi! :)

NAGYON KÖSZÖNJÜK, HOGY VELÜNK TARTOTTATOK!!!

A játék sikerére való tekintettel - hamarosan partnerekkel bővülve újabb akciót tervezünk… :)

Addig is böngésszétek szuper hobbi lakberendező kurzusainkat a TÉRTANODA honlapján: ITT.
SHARE:

KELL: kaktusz tapéta

Készen vagyok teljesen, amióta megláttam ezt a fotót… Tegnap óta… Azonnal kaktusz tapétát akaroook! Tervezhetek valakinek ilyet? :))))

A tapétát az anewall készíti, egyedi méretekben megrendelhető, egyszerűen például az Etsy oldalon. 
Úristen, hát nem csúcs?! :)
SHARE:

2016. március 29., kedd

Tavasz van...

… mindjárt minden zöld! Zöldüljünk mi is kicsit be ezzel az egyáltalán nem tipikus angol otthonnal. 
SHARE:

2016. március 25., péntek

Itt az Acapulco székünk!

Képzeljétek, mit találtam tegnap a Jysk kirakatában: acapulco széket!!!! :) És a hozzá vásárolható kis kerti asztalka is nagyon cuki (lehet kapni őket a székek színeiben, meg feketében). Amikor megtudtam, hogy mennyibe kerülnek, azonnal megvettem őket. Át se gondoltam, kell-e, szerencsére itthon rájöttem, hogy tényleg jól jön. Most éppen vérnarancs limonádézás közben írom a posztot, és várom, hogy visszajöjjön a nap. 
Addig is itt a titok: a székek UBBERUP néven kaphatóak, most akciósan 11.900 Ft darabja, a kis asztal UHRE néven szintén akciós, 5.900 Ft.
A székeknek egyetlen bajuk van. A színek nem azok a szép élénkek, amilyenek az eredetiek, a szürke nekem kifejezetten nem tetszik. A kék sem türkizes inkább olyan farmerba hajló, de itt a kertben jól néz ki. 11.900-ért pláne… És azért az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon kényelmesek! 





SHARE:

2016. március 24., csütörtök

Minyon tojások húsvétra


Idén abban állapodtunk meg Léna lányommal, hogy valami nagyon egyszerűt fogunk csinálni. A suliban mára szervezik a locsoló bulit, a tanárok állítólag megkérték a lányokat, hogy vigyenek be tojást a srácoknak.
A Luca napi vásárból maradt nekünk egy rakat játék szemünk. Arra gondoltam, hogy ezeket majd egyszerűen felragasztjuk a tojásokra, alkoholos filccel festünk nekik hajat, szájat, szempillát, meg minden vicceset, aztán kész is. Persze nem nyugodtunk, elkezdtünk ötletelni, míg végül valaki bedobta az aktuális slágert, a Minyont is. Iszonyúan megörültem, mert Minyont készíteni pont nem egy problémás dolog…

Akril festéket használtunk (egyébként is olcsó, de egy 12 darabos most még akciós is a Jyskben - 894 Ft). A srágába kevertem egy nagyon pici narancsot, a türkizes világoskékbe pedig egy apró feketét, és több fehéret, ettől jó kis farmerkék lett. Szemeket még korábban vettünk egy kreatív boltban (azt hiszem a WestEnd aljában, a 10 db-os szett 140 Ft). A szemek felragasztásához ragasztópisztolyt használtam. Ez egy annyira praktikus darab, hogy minden háztartásba kötelezővé tenném… :)
A tojás nagyobbik felét (a tetején) sárgára festettem, alul kékre. Az egyiknek kis kantárt is festettem. Felragasztottam a szemeket, és utána szürkével körbefestettem őket. Jó, hogy a szemek oldalára is ragadt a festékből, ettől még "szemüvegesebb" lett. Szájat, fogakat kaptak, és voilá, kész is a Minyon!

Kicsit elragadt a hév, és elvittem a munkát Léna elől… De az ő darabjai is már majdnem készen vannak, csak holnap reggel - száradás után - még szájat kell rájuk festeni.

Annyira cukik!
SHARE:

2016. március 23., szerda

Gyors és kreatív húsvéti dekorációk

Pár nap és itt a húsvét. Elég hihetetlen ez így, hogy még mindig pufikabátban vagyunk kénytelenek nyomulni az utcán… Nekem is csak onnan jutott eszembe, hogy ma két telefonhívást is kaptam a témában, hogy érkezik-e a családom férfi szekciója idén is locsolni… :)
Idén Erdélyből, Korondról beszereztünk jó pár csodás, festett fatojást, hogy a festést ne kötelező feladatként éljük meg, hanem inkább nyugodt, közös alkotó tevékenységként… 
Ehhez egy-két tippet lestem a neten, aztán arra gondoltam, kiterjesztem mindenféle dekorációra. Jön a tavaszi szünet, jön a hétvége, kétműveskedjünk kicsit a gyerekekkel! 

A fenti tojásokat igazán nem nehéz megalkotni, és milyen üde dekorációja lehet minden otthonnak. A k reatív hobbi boltokban beszerezhető aranyfestékhez már "csak" hófehér tojásra lesz szükségünk. Ezt viszont ne lustuljuk el! Már most irány a piac, mert a végén csak a barna társak maradnak… 

Ha nagyobb, akár kerti dekorációba vágnánk fejszénket, akkor íme egy ötlet. Deszkákból összetákolt, és festett nyuszi fej. Cuki, nem?
Még egyszerűbb, ha csak vicces kis formákat festünk fel.

Nem annyira új őrület, bár itthon még csak éppen betörni látszik a dekorációs céllal készített füzér. Itt kis nyuszik vidámkodnak a falon. 

A szokásos szászlós megoldást feldobhatjuk papírból kivágott nyuszi formákkal (bátrabbak festhetik is), amelyet farkinca-pompomok tesznek még cukibbá. 

A natúr szín szerelmeseinek… Habár vidám színes filcekből is elkészíthető a nyuszi-virág füzér. 

A leglustábbaknak… Semmilyen előkészületet nem igényel a papírból kivágott nyuszifüzér, amelyre színes kis sálakat festünk. Ha van otthon színes fonalunk, még aranyosabb lesz a nyakbavaló.

Örök sláger az üveg tárolóedény, amelyet - matricából kivágott sablon felragasztása után - tetszőleges színnel lefestünk. A matrica eltávolításával láthatóvá válik a sok kis cukor tojás.

Kedvenc "örökzöldünk" feladta a harcot a télen? Nem baj!!! Vágjunk ki színes pillangókat, jó sűrűn ragasszuk fel a kiszáradt ágakra, és voilá: itt az ébredő természet… :)

Forrás: itt, itt, itt, itt, itt és itt
SHARE:

2016. március 22., kedd

Gyerekszobás hangulatban...

Már nagyon készülök a csütörtöki gyerekszoba workshopra! Rengeteg sikeres nemzetközi példával, meg persze saját ötletekkel/tippekkel. Nemcsak, mint lakberendező 10 év tapasztalatával, de mint 8 éve gyakorló anyuka, aki azóta már kétszer költözött és alakított ki használható, gyerekbarát, és jól kinéző szobákat…
Még 4 hely elérhető: ITT

Fotó: buzzfeed
SHARE:

2016. március 21., hétfő

OTTHONTERÁPIA: KIS TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS


Állítólag a kedvenc évszakom a tél. 
Október végén már alig várom a kopogó hideget és a hosszú, beszélgetős estéket. Decemberben ki sem látszom a fahéjas-narancsos hangulatból, na meg a máskor teljességgel vállalhatatlan giccses angyalokból és csöpögős filmekből. Januárban pedig a szánkózásból, korcsolyázásból majd a fánkevészetből.

Aztán eljön a február közepe, és hirtelen minden megváltozik. Hiányozni kezd a fény. Kevés körülöttem a szín. Oltás ide vagy oda, menetrendszerűen elgázol az influenza, ami egy takaros, rövid depressziós epizódban végződik. Így február végén már annyira utálom az állítólagos kedvenc évszakom, hogy nem marad más hátra: mihelyst kisüt a nap, fogom a súrolószereket, a kartondobozokat, és igyekszem kitakarítani a telet az otthonunkból. 

Írmagja se maradjon. A giccses angyalok, a fénytelenség, a színtelenség és a februári depresszió is húzzanak jó messzire. Takarítok, selejtezek, rendszerezek, rendezgetek ééééés: a családom legnagyobb megnyugvására: márciusra újjászületek.


Mert a rend - Polcz Alaine gondolatait idézve - a káosz ellentéte. Egyfajta külső és belső szervezőerő. Ezért kamaszkorban, krízisben, nehéz élethelyzetekben, akut pszichotikus állapotokban (illetve az influenzát követő minor depressziós epizódomban) a színvonala romlik, sőt, a rendetlenség állandósul. Lelki állapotjavulás esetén pedig azonnal kezd helyreállni, hiszen a belső káosz külső káosszal, a belső rend külső rendezettséggel jár együtt.

És épp mivel a rend egyfajta külső-belső szervezőerő, a rendrakás, rendszerezés erős terápiás hatással bír. Ha a környezetünket rendbe tesszük, párhuzamosan mi magunk is rendeződünk: miközben megzabolázzuk a külső káoszt, észrevétlenül kontroll alá vonjuk a bensőt is.  Hát ezért kezdek én február végén-március elején mindig nagytakarításba, még akkor is, ha a depim egyébként legszívesebben egy sötét sarokba ragasztana mindörökre.


A közvélekedéssel ellentétben nem minden rend jó, mint ahogy nem minden rendetlenség rossz. A rendnek ugyanis van formai és lényegi része.

A formai rend a takaros felszínről szól, az esztétikumról. A lényegi rend pedig arról tájékoztat bennünket, hogy a tárgyak elhelyezése mennyire felel meg annak a célnak, amit szolgálnak, vagyis mennyire praktikus.
Jó rendetlenség az, amikor csak a formai rész sérül, viszont a praktikum működik, vagyis amikor az összkép ugyan nem olyan klassz, mint a magazinokban, de azért minden könnyedén megtalálható és használható. Rossz rend esetén pedig ugyan minden tip-top, de ésszerűtlen, mert a praktikum teljesen a háttérbe szorul. 

A látszatot fontosabbnak tartók, általában a formai – rossz- rend követői, míg a konvencióktól mentesebb életformát élők számára a lényegi rend sokkal fontosabb. Na, őket aztán kemény dió konszenzusra juttatni egy párkapcsolatban ugyanúgy, mint odahaza… 



Tudattalanul ugyan, de mindnyájan rendelkezünk egy személyes rend-beállítódással, vagyis különbözünk abban, hogy mit jelent számunkra a rend és a rendetlenség. Lehet, hogy a pár egyik tagjának például belefér a rendbe az élet megannyi árulkodó nyoma a lakásban: a  teáscsésze és a folyóiratok az asztalon, a behurcolt gyerekjátékok a szőnyegen. A másiknak viszont ez már maga az őskáosz. Ha nem tudatosítjuk személyes rend-beállítottságunkat, és próbáljuk megérteni, hogyan alakult ki, milyen belső lelki szükségletek (pl. nagy rendszeretés esetén bizonytalanságérzés) táplálják, képtelenek leszünk letenni saját rend-szemüvegünket és toleránsan viszonyulni a másik környezeti szokásaihoz.

Ugyanakkor a rend és a rendetlenség oldalán egyaránt léteznek olyan túlzások, ahol a tolerancia már nem játszik többé.  A kontinuum egyik végén a kényszeres rend, míg a másik végén az állandósult őskáosz található. 

Az előbbi esetén a folytonos pakolás és rendezés a környezeti kontroll érzéséhez juttatja a lakót. Belső bizonytalansága ellenére a rend keretként összetartja, szorongásaival szemben pedig erőforrásként szolgál, ugyanakkor a vele élők számára épp a kontroll miatt elviselhetetlen. Az utóbbi, vagyis az őskáosz és társai pedig belső rendezetlenségről, válságról tájékoztatnak. Fontos, hogy hasonló esetben lakótársként olvasni tudjuk ezeket a környezeti jelzéseket, és alkalmazkodás helyett a pszichés „rendeződés” felé segítsük a velünk élőt.

Akad azonban néhány kivételt képző eset is a rendetlenségben.
A gyerekek territoriális rendetlensége, noha állandó, egyáltalán nem tartozik a patológiák közé. Hiszen ők azért hagyják szét dolgaikat, hogy jelezzék létezésüket, és helyet béreljenek segítségükkel a közös élettérben. A gyerekei jövőbeni rendszeretete miatt aggódó szülő jobban teszi, ha állandó pakolás helyett megpróbálja belátni ezeknek a jelzéseknek a létjogosultságát, és lazít kicsit.  Az otthon, környezet szabad és szülővel közös élvezete sokkal fontosabb a gyerekek jövőjét tekintve, mint az állandó formai rendre nevelés.
A kreatívok megint egy speciális kategória képviselői. Ők ugyanis az ötletelés és kidolgozás szakaszában, a kreatív felhő mögül képtelenek a külvilágra fókuszálni, ugyanakkor az ihlet elvonultával visszatérnek, és rendbe vágják környezetüket. Így rájuk elsősorban a hosszabb rendetlen és rövidebb rendes szakaszok váltakozása jellemző.


Nagyon izgalmas megfigyelni, ki hol rendetlen elsősorban. Még a legpedánsabbaknak is vannak gyenge pontjaik, például egy fiók vagy egy szekrény, ahol minden összeborul időnként. Igazán árulkodó, hogy hajlékunk melyik része hajlamosabb inkább a szétesésre. Ha követtétek az otthon helyiségeiről szóló sorozatot, már tudjátok: a hálószoba a párkapcsolat és az intimitás tere, a nappali a külvilághoz kapcsolódásé és a szociális életé, a konyha a családi kapcsolatoké, míg a fürdőszoba az énképé, a testképé.  Így ha valaki elsősorban a hálószobában nem bír rendet teremteni, érdemes elgondolkodnia, vajon milyen megoldatlanságok, elakadások nehezítik párkapcsolati téren az életét.  
De van, aki odahaza viszonylag kiegyensúlyozottan rendes, míg a munkahelyén felismerhetetlenül rendetlen, csak azért, mert a munkájában nincs a helyén.


A rend tehát érzékeny diagnosztikai mérőeszköz. Rögtön jelzi lelki állapotváltozásunkat, nehézségeinket, elakadásainkat. Ugyanakkor külső-belső szervezőerőként nagyszerű terápiás eszköz is. Segítségével kezünkbe vehetjük a sorsunkat, egy kis rendrakás (hogy a takarításról most ne is szóljak) segít visszanyerni a belső kontrollt egy-egy nehezebb időszak után.

Úgy gondolom, egyáltalán nem véletlen, hogy nagyanyáink és anyáink épp a nagyobb ünnepek előtt láttak neki otthonuk rendezésének és nagytakarításának. Ők így készültek fel kívül belül a közelgő ünnepre. A külső és egyben belső nagytakarítás már a közelgő rítus bevezető, felkészülő szakaszaként funkcionált. 

Közeledik a Húsvét, seprűre fel! :-) Adjunk teret az újjászületésnek otthonunkban és saját lelkünkben is. Kezdjük egy alapos tavaszi nagytakarítással. Ígérem, a terápiás hatás már közben utolér: helyére kerül, ami eddig hányódott, kiselejteződik ami felesleges, megtalálódik az elveszettnek hitt, összerendeződik az összerendezhetetlen. Szembenézhetünk a túl sokkal és a túl kevéssel, segítségül hívhatjuk a mindig meglévőt.
Kitavaszodhatunk, és újra kezdhetünk.


Jövő hétfőn nem jövök, mert ünnepelek. 

Most pedig ezzel a kivirágzott postaládával kívánok mindnyájatoknak áldott Húsvétot, és boldog-boldog újjászületést kint és bent egyaránt. :-)


Képek: itt , itt , itt , itt , itt , itt ééés itt



SHARE:

2016. március 20., vasárnap

ÖRÜLJÜNK EGYÜTT: INDUL A TÉRTANODA!


A több sikeresen megtarott tanfolyam és az ezekre kapott szuper-pozitív vélemények megerősítettek minket az elképzelésünkben: a Térkultúra tartalma felkeltette az érdeklődéseteket és erős igény van arra, hogy konkrét témában, hiteles szakembertől tanuljátok el a fortélyokat, kapjatok tippeket. A fokozott kereslet, az állandó érdeklődés miatt úgy döntöttünk, ideje nagyobb fokozatra kapcsolnunk…

A tapasztalatainkra alapozva kidolgoztunk egy folymatosan bővülő, de már most is komplex tananyagot, amelyet egyedülálló módon adunk át: a lakberendezés hatalmas ismeretanyagát - 3 tartalmas órában elsajátítható - egységekre bontottuk (leginkább helyiség szerint, de egyes ismeretanyagokat komplexen is körbejárunk), hogy a lakberendezés iránt fogékony laikusok, az építkezők, a gyakorlati tudásra szomjazó kezdő lakberendezők, a tudásukat elmélyíteni kívánó építészek (csak néhány példa eddigi hallgatóinkból) kizárólag azt a témakört járják körbe, amely őket ténylegesen érdekli/érinti, azt viszont teljes mélységében.

A tegnapi napon útnak indítottuk a TÉRTANODA honlapját (www.tertanoda.hu), ahol kedvedre böngészhetsz kurzusaink között (AKTUÁLIS menüpont), és a kiválasztott workshopot egy-két egyszerű mozdulattal azonnal meg is vásárolhatod. A kiválasztott kurzusról minden információt elküldünk e-mailben, a fizetésről visszaigazolást és számlát is küldünk. Amikor eljössz hozzánk, nem szükséges ezeket bemutatni, elég, ha a vásárlásban megadott névre hivatkozol, mi már várunk!

Pillanatnyilag az alábbi kurzusaink elérhetőek:
- Tökéletes konyha
- Tökélsetes fürdőszoba
- Kreatív gyerekszobák
- Hálószoba titkok
- Nappali kompromisszumok nélkül
- Dekorálj
- Bérelt lakásból otthon
- Tárolás

Azt szeretnénk, ha a Tértanoda hivatalos elindulása nem csak nekünk okozna ekkora örömöt, ezért meglepetéssel készültünk nektek: egy játékkal, amelynek 3 nyertese választhat a TÉRTANODA lakberendező kurzusai közül egyet,  a legszerencsésebb pedig emellé még egy 30.000 Ft értékű IKEA vásárlási utalvánnyal is gazdagodik!

Gyertek a TÉRKULTÚRA facebook oldalára, és válaszoljatok a NYEREMÉNYJÁTÉK POSZTJÁBAN feltett kérdésre (ITT).

Ha szeretnétek értesülni a TÉRTANODA újdonságairól, elsők szeretnétek lenni, akik kipróbálnak egy-egy új témát, kis lakberfortélyok, titkok tudójává szeretnétek válni, akkor ne felejtsétek el a TÉRTANODA facebook oldalát se lájkolni (ITT)!

A válaszadók között egy hét múlva sorsolunk!

MINDENKIT SZERETETTEL LÁTUNK TANFOLYAMAINKON!!!!
SHARE:

2016. március 18., péntek

Sárga kanapéééét találtam!!!!

Az életben és a munkában sokszor a véletlenek visznek előbbre. Most például a belvárosban bóklászva kerestem parkolóhelyet az autómmal (igen-igen, miért nem tömegközlekedem… már én is többször megkérdeztem magamtól, és ígérem…), szóval egy cuki kis utcában találtam is helyet, és mit ad a véletlen, egy tüneményes lakber bolt előtt tanyáztam le. Gondoltam beugrom, megkérdezem, kik ők, és mit csinálnak, amikor egyszer csak megakadt a szemem a régóta áhított kanapén! Pont sárga, amilyet szerettem volna, és pont olyan finoman klasszikusba hajló retro stílusú, mint a lakás, amit tervezek.

Méricskéltem kicsit, de sajnos nem stimmelnek a számok, így ezúttal én nem tudom elvinni… Viszont a szerelem adott, így muszáj megírnom, hátha éppen ilyet kerestek. Teljesen felújított darab, gyönyörűen kárpitozva, és az ára is durván nagyon szuper: 115.000 Ft!!! Nézzetek el a KREM-homehoz (http://www.krem-home.hu), az V. kerület, Szarka u. 6-ba. Egyébként már azért is érdemes erre venni az irányt, mert a többi cuccuk is gyönyörű, szuper kárpitanyagokkal dolgoznak, és a meglévő bútorokon/kiegészítőkön kívül örömmel vállalnak elképzelt darabok felkutatását és felújítását is.

De vissza a sárgához… Valami ilyesmi hangulatba képzelem el a dolgot:



Képek: itt, itt és itt
SHARE:

2016. március 17., csütörtök

Glamour Women of the Year 2016


Az éjjel lezajlott a Glamour magazin nagyszabású rendezvénye, a Women of the Year. Januárban már írtam, hogy az idén debütáló "Az év lakberendezője" kategóriában, négy nagyon tehetséges kollégámmal együtt - nagy meglepetésemre és mégnagyobb örömömre - engem is neveztek. Nyilván ez az új cím nem független attól, hogy idén a festékgyártó Polifarbe volt az egyik fő szponzora az eseménynek, ezzel együtt azt gondolom, nagy dolog, hogy a környezetkultúra így kicsit a mainstream részévé válhatott… 

Ilyen voltam, mint jelölt… 

És ilyen, mint udvarhölgy… :)

Nagyon nagy élmény volt az egész folyamat, tiszta glamour…: forgattak rólunk kisfilmet, résztvettünk egy sajtóreggelin, a csodálatosan elegáns Aria hotelben sminkeltek, és készítettek frizurát nekünk, majd istenieket ittunk/ettünk a nagyszabású díjátadónak helyet biztosító Várkert bazárban. Mindeközben rengeteg jó fej, és szuper-tehetséges emberrel ismerkedtem meg! Külön szeretném kiemelni a kis csapatot, akikkel együtt lógtam, és akiknek a munkáiért nagyon rajongok: Ferencz Vanda (www.vandaferencz.com) ékszertervező  (az este az ő fülbevalóját viseltem), Kármán Orsi ékszertervező (www.karmanjewelry.com - tőle muszáj megvennem azt a karkötőt, amit a kisfilmben visesltem...) és a kategória győztes cipőtervező Vágó Réka (www.rekavago.com - nála is kinéztem már egy-két darabot…:)).

Nem csak szakmailag nagy elismerés ez a jelölés nekem, de sokat profitáltam belőle, mint nő. Egészen belevetettem magam a magyar divattervezők munkásságába: megvettem például életem első NUBU ruháját (gratulálok nekik az "Év divattervezője" címhez!)… Eddig nem voltam valami proaktív a kiegészítők kiválasztásánál: ha utazásaim során szembe jött az álom ékszer, megvettem, de soha nem kerestem. Ez is megváltozik. Rájöttem, hogy nem csak az elkészítésük művészet, de a megfelelő darab kiválasztása is… A világszínvonalat alkotó magyar tervezők munkáinak hordásában pedig őszintén "nemzeti" tudok lenni.

Nagyszabású, tiszta lila partit szervezett a Glamour…  Az Edinas paper - lányok ruháján is megjelenő -  csodaszép tavaszköszöntő papírvirág dekorációja dobta fel az enteriőrt. Az éjszakából már csak egy rejtély marad: mi a jó fene az a selfieszoba?! Pedig nagyon népszerű volt: ahányszor be akartunk nézni, kiebrudalt egy éppen bent tevékenykedő vendég…

Szívből gratulálok az összes nyertesnek!!! "Az év hősnője": Kaufer Virág, "Az év divattervezője": Nubu, "Az év énekesnője": Csobot Adél",  "Az év kiegészítőtervezője": Vágó Réka, "Az év közösségi-média sztárja": Dukai Regina,  "Az év lakberendezője": Dékány Annamária, "Az év színésznője": Ónódi Eszter.

És mindenkinek nagyon köszönöm, hogy szavazott rám! A sok perc, amit ezzel töltöttetek, nem veszett ám el: folyamatosan éreztem a biztatást és a szeretetet… Köszönöm! :)

SHARE:

2016. március 16., szerda

Berendezem: tavaszi hippi hangulat


Juhúúú, végre kisütött a nap, a kedvem is kiderült, összedobtam hát egy brutál tavaszváró hangulatot gipsy stílusban. Tudom, elég erős, de hát túlteng bennem a jókedv… :)

Virágos szőnyeg: Heaven Rugs - 209.000 Ft (ITT)
Barna textilbőr kanapé: Krem-home - 175.000 Ft (ITT)
Sárga fotel: Ikea Stockholm - 89.990 Ft (ITT)
Tapéta: Nalina by Harlequin - 59 Eur/tekercs (ITT)
Függöny: Ikea Ingert - 13.990 Ft (ITT)
Dohányzó asztal: BoConcept - 103.400 Ft/szett (ITT)
Díszpárnák: Kare Inka - ár érdeklődésre (ITT)
Képek: This Little Street (ITT)
SHARE:

2016. március 15., kedd

Székelyföldön jártunk, cukortartót hoztunk… :)

Most már harmadik éve, hogy rendszeresen kijárunk Székelyudvarhelyre, ahol először turistáskodni jártunk - majd, mivel "saját" barátokra leltünk, vissza-vissza járunk, hogy jókat beszélgessünk, igyunk-együnk (Michelin csillagot Kati néninek!!!) , kártyázzunk, és újabban lovagoljunk… :)

Hazafele pedig mindig megállunk Korondon, hogy onnan hozzunk szuvenírt. A klassz racka szőrök is innen kerültek a lakásunkba, egy-két fonottkosár, és természetesen vettünk a híres korondi fazekas termékekből is. Vigyázni kell, mert a bazársor tele ócska bóvlival, van viszont néhány neves mesterember, akiknek érdemes meglátogatni a portáját.

Én véletlenül estem be tavaly Ilyés Vészti Mihály udvarára, de idén már célirányosan mentem. Nagyon szépek, igényesen festettek a hagyományos népi motívumokkal díszített termékek is, de én valami frissebbet kerestem itthonra, ami a konyhánk provence-os és modern elemeivel is harmonizál. Öröm nekem ránézni most a konyhaszekrényre: az új méz- és cukortartónk mindig eszembe juttatják ezt a szuper hosszú hétvégét!

Egyébként tavaly egy köcsögöt vettem, amiben a fakanalaimat tartom:

Ha még nem jártatok Erdélyben, feltétlenül látogassatok el! Nem csak az emberek, de a táj is páratlan! :)

SHARE:

2016. március 14., hétfő

OTTHONTERÁPIA: ÁRULKODÓ NAPPALIK


A jungi pszichológia personának nevezi külső homlokzatunkat, vagyis személyiségünknek azt a részét, amely a másokhoz kapcsolódás, a külvilágba illeszkedés szolgálatában áll.
A persona egyfajta kompromisszum. „A közösség és az egyén kiegyezése arról, kinek mi a szerepe”. „Persona az, ami tulajdonképpen nem mi vagyunk, hanem amiről magunk és mások azt gondolják, hogy mi vagyunk az”.   
Olyan, mint egy álarc: sűríti, amit mutatni szeretnénk magunkból a külvilágnak, és amit a külvilág látni szeretne belőlünk: a szerepeinket, a lelki és fizikai megjelenésünket, a kapcsolódási módunkat.
A persona nélkülözhetetlen a külvilághoz való kapcsolódás, alkalmazkodás során, azonban ha túlburjánzik, és saját lényegünkként kezdjük azonosítani, veszélyessé válhat. Az álarc ránk kövül, így akadályozva meg igaz lényegünk folyamatos felfedezését és megélését. Ilyenkor belemerevedünk egyes szerepeinkbe (anya, orvos, beosztott, stb.), és többé már nem látszunk ki mögülük még magunk számára sem.


Vakmerő vállalkozás, de vágjunk bele: Cooper-Marcus nyomán képzeljük el otthonunk különböző helyiségeit úgy, mintha azok a személyiség egyes részeinek térbeli megfelelői volnának.
A hálószoba a mély-én képviselője, hiszen itt igazán önmagunk lehetünk, ez legintimebb helyünk. Az árnyékszemélyiség (a personával ellentétes természetű, jórészt nemkívánatos, épp ezért tudattalan tulajdonságaink, tartalmaink gyűjtőhelye) a pincével rokonítható, ahol eldobozolt, száműzött tárgyaink sokasodnak. Szerepszemélyiségünk, vagyis personánk otthonbéli megfelelője pedig a nappali, lássuk részletesen, miért.
 

A nappali általában otthonunk központi helyisége. Közös territórium, vagyis a lakók közül jellemzően senki nem tekinti saját szobájának, hanem mindenkiének, és ebbe a mindenkibe nem csak az ott élők, hanem a tágabb közösség, a szimbolikus „többiek” is beletartoznak.

Akárcsak személyiségünk personája, lakásunk nappalija is a külvilághoz, a többi emberhez való kapcsolódás helyszíne.
 
Ennek megfelelően funkciói közül elsődleges a kommunikációs funkció: jellemzően itt fogadjuk vendégeinket, vagyis a külvilág számunkra valamiért hangsúlyosabb képviselőit.   
Mi magunk is gyakran itt gyűlünk össze, de a kutatások szerint elsősorban nem intim családi beszélgetések céljából (amelyek helyszíne inkább a konyha és az étkezőasztal), hanem sokkal inkább azért, hogy pihenés címszó alatt közösen a külvilágra kapcsolódjunk. 
Ennek megfelelően általában itt kapnak helyet az információs eszközök (tv, zenegépek, dvd, wifi, számítógép), segítségükkel bármikor rá tudunk csatlakozni a kintre, de itt a legnagyobbak az ablakok is, amelyek téri szinten teszik számunkra lehetővé  a külvilággal való kommunikációt.


A kommunikációs funkció mellett a nappali másik fontos feladata a reprezentáció, és e kettő természetesen szorosan összefügg egymással. Hiszen jó marketingesként elsősorban ott törekszünk villantani magunkból valamit, ahol a legtöbbet érintkezünk, kommunikálunk a többi emberrel.

Éppen ezért főként a nappaliba hordjuk be azokat a tárgyakat, bútorokat, itt használjuk azokat a téri megoldásokat, díszítőelemeket, amelyek ideológiánkat, értékrendünket, anyagi és társadalmi helyzetünket, ízlésünket tükrözik.
Általában itt kapnak helyet eszmerendszerünket, életünket egyfajta tárgyban sűrítő gyűjteményeink, értékrendünket, szellemi csapásirányunkat leképező könyveink, az ízlésünket, társadalmi hovatartozásunkat, mélyebb tartalmainkat megmutató művészeti alkotások. 

A nappali kialakításakor tudattalanul épp azt a konszenzust képezzük le, amit a persona mindennapjaink során: kicsit megmutatjuk kik is vagyunk, de nem teljes vállszélességben tesszük ezt, azaz lényünknek nem egész mélységét villantjuk fel. Elsősorban azt láttatjuk magunkból, ahogy a külvilágban, a társadalomban megjelenünk, vagy amilyennek tűnni szeretnénk.
 

Természetesen a nappali a reprezentáción túl a közös kikapcsolódás, pihenés, családi együttlét helyszíne is.
Nem véletlenül itt a legkényelmesebbek a bútorok, alapfelszereltség a süppedős a kanapé és szőnyeg, a kényelmes fotel, a pihe-puha takaró. Az együtt-lét jó esetben tárgyi szinten is megjelenik otthonunk e helyiségében: a magazin-gyűjtemény között találunk gyerekeknek, felnőtteknek, nőknek és férfiaknak valót egyaránt, gyakran itt tárolódnak a családi társasjátékok, és a polcon ott sorakoznak (a külvilág számára is bemutatva minket) a családi fotók.

Rendkívül izgalmas megfigyelni, hogy viszonyul egymáshoz nappalink külvilágnak szóló reprezentációs funkciója, illetve családi jellege.
Megjelenhetnek-e például egy aprólékosan kidolgozott nappali terében a gyerekek játékai? Bevihetünk-e némi háttérnasit a közös filmnézéshez? Letakarjuk-e ülőbútoraink szép huzatát, hogy „óvjuk őket az időtől” (és persze a saját magunktól)? Ha igen, megengedjük-e egyáltalán olykor a család számára is, hogy huzat nélkül használja őket, vagy csak az illusztris vendégek érkezése esetén csodálkozunk rá közösen, milyen szép darabok?  Elrejtjük-e tolóajtó mögé a tévét, hogy kultúrkompatibilisebb képet közöljünk magunkról? Valóban az összes asztalon hagyott könyvet olvassuk, vagy esetleg akad köztük néhány, amivel olvasottságunkat, szellemi lény mivoltunkat hangsúlyozzuk? 


A nappalink tehát szorgalmasan fecseg rólunk.

Elárulja, hová esik a fókuszunk, hogy a „mit gondolnak mások” vagy az „érezzük jól magunkat” a fontosabb számunkra. Beszél szerepszemélyiségünkről, gyakran kihirdeti foglalkozásunkat, érdeklődési körünket, ambícióinkat, azt, ahogy a világban közlekedünk. Elárulja, mennyire igényeljük mások társaságát, mennyire vagyunk nyitottak a külvilágra (paranoid emberek gyakran lesötétítve, hálószobává alakított nappalban élnek). Ugyanakkor arról is informál, hogy lakunk mi otthon (jól) együtt, mennyire engedjük meg magunknak és a velünk élőknek a lazítást, az olykor rendkívül hasznos közös semmittevést.

Munkanélküli hétfő reggel van, irány a nappali, kalandra fel!!! Épp ideje meghallani, mit mond nekünk rólunk. Ha van kedvetek, osszátok meg a felfedezéseket! 


 képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt










SHARE:
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.