2011. augusztus 9., kedd

KONYHAPULT: fa, beton, kő, vagy mi?

A napokban többen megtaláltak a kérdéssel: új konyhájuk lesz, és filóznak a pult választáson... Melyik a legjobb, ami árban is elfogadható, stílusos is, stb.
Hááát, kedves építkezők, most ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit: ami drágább, az tényleg jobb (vagy fordítva, az olcsó - ha nem is szar - de mindenképpen rondább)... Van viszont egy jó hírem: a drágák közt már nem ennyire egyértelmű az ár-érték arány, tehát érdemes mélyen a zsebünkbe nyúlni, de nem kell a legtöbbet elköltenünk, hogy a legjobban válasszunk. Egy szinten felül persze már nem a kémiai jellemzőkről (az anyag szerkezetéről, strapabírásáról) szól a téma, hanem kifejezetten az esztétikumról. Az meg ugye viszonylagos... Csapjunk hát bele a témába.

1. Laminált konyhapultokA legelterjedtebb, valószínűleg azért, mert ez a legolcsóbb. Faforgács hordozóra felvitt dekorlemezről van szó, amely bármilyen mintát kaphat a natúrtól, a fán át a kőig. Miért jó? Olcsó. Miért nem? Látszik rajta, hogy mű. Nem lehet közvetlen erős hőnek kitenni (pl. rádobni a tepsit), vágni rajta, meg ilyenek. Az illesztések soha nem lesznek esztétikusak - vagy szilikonozod, de a vágott lap vége recés lesz, vagy munkalap fordító elemet használsz. Itt is vannak olcsóbb és drágább változatok. A Praktikerben kapható, méretre vágott cucc tényleg kedvező árú. Az Egger is olcsó és elterjedt. Ha kisebb konyhád van, az Ikea pultjai közt is érdemes körülnézni. Magasabb árszínvonalat képviselnek ugyan, de összehasonlíthatatlan esztétikai élményt nyújtanak a Lechner munkapultjai és élzárói. Ezek közül még nekem is tetszik néhány...:)

2. Fa konyhapultokSajnos manapság nagyon népszerűek...:) Megkeseríti az életemet, mert nagyon macerás a betervezése: akkor mutat csak jól, ha a lakásban található fa cuccokkal (bútorral, burkolatokkal, nyílászárókkal!) tényleg jól passzol. A felületkezelése is elég bonyolult, olyan bio olajat kell találni, ami színben is jó, "ehető" is, és kellően védi a fát. Igazság szerint a megrendelő sem jár vele annyira jól, mert rohadt kényes, minden megmarad rajta a borfolttól, a késvágásokig, stb. Egyébként tényleg szép (és nyilván környezetkímélő), valamint könnyen felújítható, de ennél többet nem tud. Asztalosoktól beszerezhetitek. Kereskedelmi forgalomban táblásított bükk és tölgy a jellemző kínálat, de néhol kapható különleges fafajtából is (például itt). Az Ikeában elég jó áron van.

3. Akril pultA leghíresebb a Corian, amit a DuPont cég talált fel. 1/3 részt akril gyantából, 2/3 részt természetes ásványi anyagból áll. Zseniális, mert bármi kivitelezhető belőle. Hőre lágyul, aztán visszakeményedik, így nyeri el végleges alakját, és ennek köszönhető, hogy nincsenek látható illesztések, rések a végtermékben. Hátránya, hogy karcosodik, és - értelemszerűen - a hővel szemben sem valami ellenálló. Tehát, még mindig nem dobhatjuk le azt a forró tepsit a pultunkra. Vegyi anyagokkal szemben ellenálló (ebből a szempontból jobb, mint a fa), és szintén könnyen felújítható. Árban valamivel többre jön ki, mint a fa pult. Nagyon sokan foglalkoznak vele, a Coriannak sajánt lap.hu-ja van! :) Érdemes ott keresni minősített feldolgozókat.

4. Beton pultNagy kedvencem, pedig ennek is megvannak a hátrányai. A beton alapvetően porózus, ha nincs megfelelően felületkezelve, nyomok maradhatnak rajta. Emiatt a tisztítása is kicsit macerás lehet. De erre már bátran rárakhatunk bármilyen forró cuccot, jól bírja. Iszonyú trendi, sokféle színben elkészítik, de hát - szerintem - mégis csak a szürke az igazi (talán még a fehéresebb és a beige-sebb árnyalatokat tudom "megbocsátani" :)) Egyedileg a konyhához öntik, tehát ez is hézagmentes lesz, ha úgy akarjuk. Legnagyobb király a témában (és ennek megfelelően nagyon drága is az Ivanka beton). Sikerükön felbuzdulva számos cég kezdett el - olcsóbban - betonnal foglalkozni, ezeknél a cégeknél viszont nagyon kell vigyázni a tervezéssel és a felület kiválasztásával, mert ráfázhatunk (mű, túl "rusztikus" felületet kapunk, vagy éppen túl simát és fényeset). A Betondekor kínálatában akadnak jó cuccok.

5. Laminam / Kerlite - nagy méretű végkony kőporcelán lapokÚj felfedezettem, és nagy extázisban vagyok miatta... :) Nem másról van itt szó, mint egy extra nagy méretben kapható kőporcelán hidegburkolatról. A Laminam eredeti kiszerelése 3mm vékony, 3 méter x 1 méteres tábla. A Kerlite márkának is hasonlóak a méretei. Durva, mi? Ez tökéletes falburkolat, de hát nekünk ez kevés lenne. A padlóra egy hálóval megerősített változat (kábé 3,5 mm vastag...) való. De nekünk még ez sem feltétlenül a legjobb (bár ez egy hordozóra felburkolva már megfelelhet pultnak), én a 7 mm-es változatot ajánlom (két 3mm-es lap között van a megerősítő háló). Ez már annyira durván kemény, hogy kalapáccsal vertük az olasz gyárban, és semmi... Szépen gérbe (45 fokba) vágva kell találkoztatni, hogy guszta vastag pult benyomását keltse, vagy egy fém élvédővel lezárod a szélét, és van egy 7 mm vastag pultod, ami hiper-trendi. Csak előnye van: valószínűsítem, hogy olcsóbb még a betonnál is (egy drága hidegburkolat árában van), minden vegyszernek ellenáll, tökéletesen bírja a forróságot, klopfolhatsz és vághatsz rajta. És még izgalmasabbá teszi a terméket, hogy csodálatos színekben és mintákban készítik az egyszerű (de nagyon szép) színektől kezdve az aranyon át a rozsdás vaslap hatásig minden van. A PointZero forgalmazza, itt megnézhető (de nekem is vannak mintáim...:)).

6. GránitTökéletes választás... DE. A kép tanulsága szerint ez is tud gusztusos lenni, én mégsem csípem igazán. Nem igazán "trendi", kevés a színválaszték. Pedig mindent tud: a legellenállóbb kő, ezzel aztán soha többé nem kell semmit csinálni. Komolyan. Elvileg fényezni kell néha, de édesanyáméknál például 15 éve ott figyel, és olyan, mintha új lenne. Nagyon drága, folyómétere 20-30 ezer forintnál kezdődik, típustól függően. Bármilyen kövesnél kaphatóak.

7. Egyéb természetes kőpultokMint például a márvány, vagy mészkő. Előnyük, hogy csodálatosan szépek és iszonyú divatosak. Valamint könnyen felújíthatóak. Hátrányuk, hogy porózusak, megmaradnak rajtuk a foltok, hamar mattulnak. Tepsi mehet rá, de egy pohár bor komoly károkat okoz. Tényleg. Volt szerencsém mészkőpulthoz, csodálatos, faragott mészkő mosdóval Provence-ban, és minden ott marad. Egy év alatt lelakott rommá változik az egész. De ha ragaszkodtok hozzá, folyamatosan figyeljetek a felületkezelésre, és használjatok direkt kőhöz való tisztítószereket, mert a hagyományos szerek rongálják ezeket a felületeket. Bármilyen kövesnél kaphatóak.

8. Rozsdamentes acélCsodálatosan szép (1 napig), és higénikus, nem véletlenül kötelező éttermek konyháiban. Viszont rém macerás felület. Nehéz foltmentesen tartani, gyorsan karcolódik, még a tisztítástól is. Én tudom, nekem volt ilyen. Abszolút nem ajánlom. Ha mégis ilyet szeretnél, vegyél inox tisztító sparyt, azzal legalább ujjlenyomat kevesebb lesz rajta...:) Egyedileg kell készíttetni, például itt.

9. ÜvegGyönyörű és könnyen tisztítható. Szép, vékony pult készíthető belőle. Hátránya, hogy óvatosan kell vele bánni, karcolódik, és nagyon megmaradnak rajta a nyomok. Ütögetni nem igazán merném, de ezek az edzett üvegek sok mindent kibírnak. Kapható a már említett Lechnernél direkt pultnak kiképzett üvegfelület, de gyártathatunk is több réteg üvegből ragasztott, vastagabb pultot üvegessel. Nagyon drága.

10. Kvarc alapú kompozit kövekA konyhapultok királya. Kompakt, porózus mentes, kemény kvarcit alapú kő. A fényképen a saját konyhánk látható, én a kompzitra adtam le a voksomat. Az összes fent említett jó tulajdonsággal bír ugyanis, ráadásul csodálatos színekben és felületkiképzésekkel kapható, minden savnak, lúgnak ellenáll, bármit klopfolhatok, vághatok rajta, nem árt neki, tepsi detto. Bár vannak illesztések, ezt a köves gyönyörűen összehozza. A miénk egy rusztikus (kicsit "zizis") felületű, ezért azt hiszem soha nem megy tönkre. Három év után is vadi újnak látszik, és várhatóan ez így is marad. Több márka kapható a piacon, a legkedvezőbb árban talán a Technistone van (persze ez se két fillér, legújabb információm szerint nettó 100.000 Ft körül mozog négyzetmétere), érdemes megkérdezni a Madar Épkőnél.

Ha tanulságot kéne levonnom a fentiekből:
- kis büdzsé esetén egy jó minőségű, szép laminált lapot választanék,
- közepes büdzsé esetén Laminam-ot (ami egyébként magas büdzsé esetén is jó választás)
- nagyobb büdzsé esetén kvarc alapú kompozit kőre szavazok.

Remélem tanulságos volt a blogtörténelmem eddigi talán leghosszabb posztja! :)

Képek: itt, itt,itt, itt, itt és itt




SHARE:

27 megjegyzés

  1. + a csempével burkolt pult...

    VálaszTörlés
  2. Igen, azt kihagytam...:) Tulajdonképpen a Laminam is az.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Nagyon tetszik az összeállítás, de kötelességem megvédeni az akril pultot: nem karcolódik jobban, mint bármi más. A sötét színeken ugyan jobban látszódnak a használati nyomok, de rendkívül egyszerűen felújítható.

    Az akrilpult egyik legszebb megoldása a színazonos mosogató beépítése a legkülönfélébb csepegtető megoldásokkal. Nem látsz illesztést, nincsenek rések.

    A konyhában nincs olyan hő amelyik tönkretenné, ha 12 mm-t használsz. Nem szabad vékonyabból készíteni, mert ekkor tényleg előfordulhatnak a forró lábos okozta sérülések.

    A Corian mellett találhatsz még egy jó pár típust az akrillap.lap.hu oldalon is.

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük, Gábor, a szakértő hozzászólást!!!! :) A karcolódásban nem fogunk közös nevezőre jutni, mert nagyon sok elhasználódott felülettel találkozom nap, mint nap, de igazad van: nagyon sokoldalú anyag, a tervezőknek maga a paradicsom, hiszen bármi elkészíthető belőle.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gábor,

    Nem kötelességed megvédeni egy anyagot sem, még akkor sem, ha Te vagy a "forgalmazója".

    A pultok mechanikai, fizikai tulajdonságai nagyon egyszerűen mérhetőek.

    Ez vonatkozik a hőállóságra és a karcállóságra is.
    Az akril pult nem a hő és karcállóság etalonja, hiszen a tesztek eredményei ezt mutatják (hőállóság 170 fok, vágófelületként egyáltalán nem használható, az illesztések a fény segítségével nagyon könnyen észrevehetőek, időnként fel kell polírozni, nem kevés összegért).

    Kitűnő anyag valóban,nagyon sokoldalúan felhasználható, de azt gondolom, hogy csak tervezői vénával megáldott embereknek és nem nagy igénybevételre tervezett felületekre. Mint pl. lámpaernyő, valóban jól mutathat, hideg fényű világítás esetén.

    Azt gondolom, hogy egy műanyag, sokkal jobban karcolódik, mit egy kő, vagy 93%- ban kőalapú anyag.

    Ezt a tényt én nem csak gondolom, hanem tudom is.

    De a hozzászólásodhoz valóban "jár" egy link elhelyezése.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      A hozzászólás íratlan szabálya megkívánta volna a nevedet.

      A karccal szembeni ellenálló képességet nem tartom tragikusnak. Több okból sem az egyik, sokan keresik kiállításokon a karcálló felületet, ami szerintem hiú ábránd. A rozsdamentes lemez felület sokkal keményebb, még is szinte azonnal karcolódik.

      A másik pedig, hogy nem lehet véletlen ha több nyugati repülőtér check-in pultjaira akril felületet választottak. A látható használati nyom az egyik de a magas kopásállóság a másik tényező.

      Az pedig, hogy ki mit választ magának tényleg teljesen személyes döntés, még akár irracionális is lehet. Megengedett, ami tetszik!

      Törlés
  6. Kedves Mindenki

    Igaz, hogy az akril pl: Corian, Lg-Himacs stb. hőállóságára 170 fokot adnak meg, de ezt azt jelenti 170 fok hőmérséklet kell ahhoz a melegítő asztalban feldolgozáskor 30 !!! percen át, hogy az anyag megmunkálható legyen, ezt ne hasonlítsuk azzal össze ha véletlenül ráteszek egy forró lábost pl. benne olajjal ami azért 30 perc múlva már 100 fokos se lesz.
    Akril alapanyag gyártók között óriási minőségbéli különbségek vannak karcállóság szempontjából egy noname kínai és egy neves márka közt..
    Vágófelületnek sem gránitpultot használjuk, ott van a vágódeszka kenyérszeletelésre.
    Az illesztéseknek ha szakszerűen vannak kivitelezve nem szabad látszódni - az hogy sajnos boldog-boldogtalan asztalos rákapott a "Corian konyhai pultok kivitelezésére" nagyon sok koklert szült.
    Vajon miért van, hogy tőlünk nyugatabra a Mc amerikai gyorsétkezdéktől kezdve a repülőterek pultjain át a kórházi felületekhez akrilt használnak?
    Mert ANTIBAKTERIÁLIS, na ez az amivel a gránit és egyéb természetes kövek nem rendelkeznek a porózusságuk miatt.
    Elkezdeném sorolni a gránit legnagyobb ellenségeit citromlé, olaj, ecet, szénsavasas üdítők, kávé, vörösbor na ezek 24/48 óra alatt mind mind szépen megteszik hatásukat. Ezek pedig mindennapos élelmiszerek.
    A 93%- ban kőalapú anyag híveit, hogy elszomorítsam a 200C-250C hősokkot ezek az anyagok sem kedvelik és a leg gombásodás állóbb szilikon is 2 év múlva már penészes legtöbbször.
    Rozsdamentes takaríthatatlan, üveg könnyen karcolható.
    Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei hátrányai. Mindenki maga döntse el, hogy az ő esetében mely tulajdonságok neki a fontosak és az alapján döntsön.

    Macsali Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, nagyon köszönöm az értékes hozzászólásokat! :)
      Jók az akril pultok, na... Egy bizonyos szinten a döntés már tényleg csak személyes (tervezői) preferencia kérdése.
      (Egy kicsit a kövek védelmében... A Silestone antibakteriális.)
      Tök jó, hogy ilyen hozzáértő vita indult, köszönöm megint.

      Törlés
    2. Kedves Zsolt,

      A gránit vastagsága nem befolyásolja, hogy hőálló-e a 250C fokos felületi hatásokkal szemben?

      Megkérdezhetem, honnan vannak ilyen széleskörű ismeretei a témában?

      Törlés
  7. Kedves Lakberendező!

    A cikkben 10. számmal jelölt konyhabútor frontja érdekelne: milyen anyag ill. milyen szín? Nagyon szépen köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Bodrika! Külön örülök, hogy az tetszik, mert az a miénk! :) Világos tölgy furnérozott fronttal készült. Üdvözlettel, NP.

    VálaszTörlés
  9. Konyhapult témára felütötte a fejét egy új, újrahasznosított papírból préselt felület. Egy 1943-ban alapított amerikai cég készíti, mindenféle zöld (környezetbarát) igazolással.

    A RICHLITE névre keresztelt lapanyagra élettartam garanciát biztosítanak privát környezetben. Közületi alkalmazásokra 20 évet, kültéri alkalmazásoknál pedig 10 évet biztosít a gyár.

    Teljes mértékben vízálló és nagyon jó a karcálló képessége. Érdemes lenne bevonni a munkalapok anyagainak a körébe.

    Megtudtam, hogy nincs egyedül: Paperstone néven szinten forgalmazott egy teljesen hasonló "készítmény" szintén az USA-ból.

    VálaszTörlés
  10. Petra, a képeken nem látszik és te sem írsz róla, oké, nyilván ez csak technikai kérdés, de most épp erre keresek választ, szóval a különböző anyagoknál hogy van megoldva a fal és a munkapult találkozása? A lamináltnál tudom, magam is élvezem a jó kis bepenészedett műanyag rondaságot, de mi a helyzet a többivel?
    Köszi,
    Hemm Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viki!

      Ha erre jársz, átadnád az információt és tapasztalatot, hogy milyen lezáró szegélyt találtál a konyhabútorodhoz? Én egy ilyen (műanyag) szegélyre bukkantam rá, amely azonban nem illik minden munkalap típushoz. http://www.salag.com/site/hu/listwy/103,Offer/


      @Petra, köszönöm, ha te is adsz információt.

      Üdv

      Krisztina

      Törlés
  11. Sziasztok!

    A 7. ponthoz küldöm (mészkőpult):
    http://www.mediterranepitohaz.hu/konyhai-munkalap

    Üdvözlettel

    Szalárdi Zsófia
    Mediterrán Építőház Kft.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Petra,
    nekem most aktuális a konyhatervezés (is - házalakításban vagyunk), ezért nagyon örülök ennek az összefoglaló posztnak, sok energiát megspóroltál vele!
    A saját konyhádról szeretnélek kérdezni - mert pont hasonlóan gondoltam arra, hogy egy falat csinálok az egyik oldalon, a beép.hűtő+ beép.sütő és vele szemben kb a mosogató egy L alakban a többivel. Mennyire jött be neked ez a megoldás? Sokan azzal riogatnak, hogy mind a hűtő, mind a sütő mellé jó lenne egy pultfelület, ahova ki lehet kapni a tepsit, a be-ki rakodáskor hely stb... hogy ne legyen sokáig nyitva a hűtő. De közben meg én úgy érzem, ha kőburkolat van, akkor oda simán ledobom a padlóra... v addig a 2 méterig, amíg a pultot elérem, kibírom... Te hogy látod ezt?
    És egyébként adódott-e azóta még a listádhoz másik szóbajöhető pultanyag? nagyon köszi!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó cikk, sok infót ad és mégis élvezetes olvasni. Bár a gránit és akryl tetszett eddig a legjobban, az áruk miatt az felejtős, de a Laminam-nak utána fogok nézni. Különösen egy 7mm vastag konyhapult azért eléggé elit...
    A "porózus mentes"-t viszont javaslom fogalmazd át, szerintem ez így helytelen. Olyan mintha azt mondanád "lyukacsos mentes"...

    VálaszTörlés
  14. Üdvözletem!
    Pontosítanék, Gránitból , nincs sok választék... hát nem tudom ki írta a cikket én szívesen mutatok neki vagy 40 féle színt a telephelyünkön, akár lilás, zöldes, sárgás, barnás, kékes stb.. és ezek variációi, az egyik legjobb és legtartósabb szerintem meg a legszebb konyhapult választás, családomnak már vagy 20 éve az van és nem kellett hozzányúlni / fényezni, nem is értem ki írhatott ilyet, nem kell fényezni és hozzányúlni !!/ . Akit érdekel Gránit Szabó Kft.
    Egyébként jó a cikk!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Petra, nálunk most aktuális a konyhabútor kérdés, így akadtam erre az összefoglalóra. Kompozit követ választanék, ha nem lenne ennyire drága, 100 Ft alsó hangon a m2 ár és abban még nincsenek benne a vágások. Ennyit nem szánok rá. Sima műkővel van tapasztalatod? Ha nem is annyira tartós mint a kompozit kő, de sok színben van, és 8-10000 Ft m2-e. De sehol nem találok leírást arról, hogy használható-e konyhai pultnak. Mit gondolsz? Köszönöm válaszod! Rita

    VálaszTörlés
  16. Ivánka beton alternatívájaként ajánlom Őket. Én csináltattam egy fürdőszoba pultot maximálisan elégedett vagyok és negyed áron hozták mint Ivánkáék :)
    http://giacotti.hu/termekek

    VálaszTörlés
  17. Szia,

    nagyon tetszenek ezek a kvarc alapú kompozit kövek!

    Üdv!

    VálaszTörlés
  18. http://www.kvarckonyhapult.hu/index.php?lang=hu&menu=anyagrol1

    A QUARTZ KOMPOZIT anyag ellen áll a főzés során kifolyó, kifröccsenő folyadékoknak. Fényes felületen ez a határ 90 °C fokig értendő, matt felületü pultnál 80° C fok. A főzés során a tüzhelyről leemelt forró edényt ne tegyük rá közvetlenül a felületre, mert az anyag megsérülhet illetve "elpattanhat". Minden esetben használjunk hőálló edényalátétet.


    .....A konyhai müveletek során kerüljük a közvetlen felületen történő vágást. Minden esetben használjunk vágódeszkát

    VálaszTörlés
  19. Kedves Petra!

    Úgy emlékszem írtál egy frissebb verziót a konyhapultok áttekintéséről, de sajnos most nem találom. Jól emlékszem?

    Üdv,
    Stahl

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Időközben megtaláltam a cikket, 2015-ös a Laminam és a Kerlite megoldásokat elemzi. Ha Te is úgy jártál, mint én akkor ezzel a linkkel segítek Neked :)

      http://www.terkultura.com/2015/04/a-legjobb-konyhapult-gresbol-van_8.html

      Törlés
  20. Sziasztok ki tud Laminam lelőhelyet
    Köszi Marcsi

    VálaszTörlés
  21. I like this color, especially the black color. Thanks for sharing. https://www.hollyspringsfence.com

    VálaszTörlés
  22. Sziasztok! Kerlitevel kapcsolatban keressétek a SFERA KERAMIA bemutatótermét Budapesten.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.