2012. május 4., péntek

Könyvespolc mustra Olaszországból

Minden bibliofil kiakad majd azon a kijelentésemen, miszerint a nyomtatott könyvnek hamarosan befellegzett...
Ismerősök mesélték a napokban, hogy egy náluk vendégeskedő kislány két ujjal igyekezett nagyítani a mesekönyvben található képeket. Most össze lehet omlani, meg kardunkba dőlni, de a kislánynak szerintem igaza van: ha lehet nagyobban is nézni, miért ne? Mióta beadtam a derekamat a legeslegújabb kori kütyüknek, újra rengeteget olvasok. Például tavaly nyáron... Provence-ban elég nehéz lenne magyar nyelvű könyvhöz jutni, én viszont gondoltam egyet, és neten keresztül ráküldtem az Amazon Kindle-re az áhított regényt, azaz a gondolat kipattanásától számított 10 percen belül olvastam is Charlie Chaplin életét (és utána 9 további könyvet - mikor lett volna ennyi hely a pakkomban?!). Egyetlen kis "könyvben" ott egy egész könyvtár. Nagyon sok előny kontra megszokás, könyvszag, lapozás. Szerintem az észérvek előbb-utóbb úgyis eldöntik ezt a kérdést, de a most felcseperedő generáció mindenképpen. Lelkesedésem a modern technika iránt egy dolog, a régi családi könyvtár (na meg a saját gyűjtésű könyvek) iránti kötődésem pedig egy másik. Szeretek ránézni ezekre a kötetekre, emlékezni rájuk, meg az olvasás körülményeire, és "emlékeztetve lenni", hogy milyen jó dolog félrevonulni egy kicsit a társaságukban. Egy szó, mint száz, vagyunk egy páran, akiknek még szükségük lesz könyvespolcra egy darabig.
Jó hírem van: ez a távoli jövőben kihalni látszó műfaj ma még virágzik. Csodálatos darabok kaphatóak, most elővettem néhány olasz kedvencemet. Így Milánó után.

Az 1968-ban alapított Porada termékei közül nem bírtam kiválasztani a kedvencemet, annyira jók mind... A rostán fennakadt három: a Cell (első kép), a Domino (második kép), valamint a klasszikus és modern közegben is helytálló First (következő kép). Magyarországon az Europa Design kínálatában elérhetőek.
Régi kedvenc már a Wavy az Alivartól. Itthon például a Must & Co forgalmazza.
Szeretem az őszinte, letisztult, látszó szerkezetű bútorokat. A Rimadesio Zenit polcrendszere ilyen. A Baltex forgalmazza.
Szintén a Baltexnél juthatunk itthon a játékosan össze-vissza Poliform Sintesi polcrendszerhez.
És a végére hagytam egy másik nagy kedvencet, a Pianca szabadon variálható, légies polcrendszerét. A Mobili Mania Stúdióban megrendelhető.
Ne legyen illúziótok, a fent bemutatott darabok nem olcsók... A magyar forgalmazók szívesen állnak rendelkezésetekre az árakkal. :)
SHARE:

2 megjegyzés

  1. Egyetértek! Most kezdtük a papír-könyvtárunkat digitalizálni. Beruháztunk egy szkennerbe, amivel már feldolgoztuk az útikönyvek nagy részét, a szótárakat (már ami eddig nem volt meg a gépben)és egy csomó szépirodalmat. Kénytelen vagyok eladni a könyvek egy részét, mert a 6000 kötet nem fér már el. A kindlen meg már rajta van egy csomó könyv a mek-ről meg a digitális akadémiáról (többek között Esterházy, Nádas, Rejtő, Rakovszky Zsuzsa).

    VálaszTörlés
  2. :)
    Azért a könyvespolcról véletlenszerűen leemelt kincsek érzését semmi sem pótolja!
    Az lényegében mindegy is, hogy ki min vagy miből olvas, de az már koránt sem, hogy mit! :)
    És valahogy polc előtt állva, illetve kijelzőn böngészve nagyon máshová lehet kilyukadni... :)
    Én már egyiket sem szeretném elveszíteni :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.